Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Καστοριά. Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Νικάνορος του θαυματουργού.


Με ξεχωριστή λαμπρότητα εορτάστηκε ο προστάτης και έφορος των παιδιών της Καστοριάς, Άγιος Νικάνορας, στην Ιερά Μητρόπολή μας, με επίκεντρο του εορτασμού τον ομώνυμο Ιερό Ναό στη Χλόη Καστοριάς.
Στον πολυαρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε και μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσώνος κ.κ. Βασιλείου και του Ποιμενάρχου μας Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ.
Πριν την Ακολουθία του Εσπερινού, στην είσοδο του Ναού υποδέχθηκαν οι Αρχιερείς και πλήθος κόσμου την κάρα της Οσίας Σοφίας της εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Κλεισούρας ασκησάσης, την οποία μετέφερε στην πόλη της Καστοριάς η γερόντισσα της Ιεράς Μονή Ευφραιμία και η συνοδεία της.
Στο λόγο του ο Μητροπολίτης Θηβών αναφέρθηκε στον Άγιο Νικάνορα και στον τρόπο που βάδισε και Αυτός, όπως όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας.
"Εμπιστεύθηκαν τον Θεό και ομοίασαν μαζί Του. Αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς".
Και κατέληξε λέγοντας πως στις δύσκολες μέρες μας, πρέπει να αποκτήσουμε δύναμη και κουράγιο για να ανταπεξέλθουμε στα προβλήματα. Και θα το καταφέρουμε μόνο αν εμπιστευθούμε τον Θεό μας και δείξουμε αγάπη και συμπόνια στον συνάνθρωπό μας.
Αμέσως μετά την Ακολουθία του Εσπερινού τελέσθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγιου Νικάνορος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου και της Οσίας Σοφίας της εν Κλεισούρα ασκησάσης.
Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσώνος κ.κ. Βασιλείου και συνιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεωργίου και του Σεπτού Επισκόπου της εν Καστορία Εκκλησίας κ.κ. Σεραφείμ.
Τη διακονία του λόγου ανέλαβε ο Μητροπολίτης Ελασσώνος ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα πρότυπα παραδειγματισμού που δεν είναι άλλα από τους Αγίους της Εκκλησίας μας, όπως ο Άγιος Νικάνορας ή το πιο πρόσφατο παράδειγμα η Αγία Σοφία της Κλεισούρας.
Και μίλησε για τον κίνδυνο που διατρέχει σήμερα η κοινωνία μας. Είναι ο κίνδυνος της τελείας παραμορφώσεως, γι’ αυτό και θα πρέπει να διώξουμε και να αρνηθούμε τον παλιό και εαυτό μας και να ζήσουμε εν Χριστώ.
"Άγιοι δεν είναι αυτοί που δεν κάνουν λάθη αλλά αυτοί που αγωνίζονται", κατέληξε ο κ. Βασίλειος, ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ, για την τιμή που έκανε στους δύο Αρχιερείς, να συμπανηγυρίσουν και να εορτάσουν τον μεγάλο Άγιο της Δυτικής Μακεδονίας.
Ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Σεραφείμ, ευχαρίστησε κι αυτός τους δύο Μητροπολίτες για την παρουσία τους στην ακριτική Καστοριά, για τον εορτασμό του Αγίου Νικάνορος, ευχαρίστησε το ποίμνιό του οι οποίοι προσέτρεξαν στην προστασία του Αγίου αλλά και τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Πρωτοπρεσβύτερο Ελευθέριο Συτιλίδη για τον άψογο και λαμπρό εορτασμό.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως ο Ναός είχε κατακλυστεί από μικρά παιδιά, τα οποία κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου