Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Νεότερα από το πύρινο μέτωπο στο Άγιο Όρος


Όπως διαβάζουμε στην Καθημερινή (9/8 18:05), ψυχραιμία, σύνεση, συντονισμό και πιστή τήρηση των οδηγιών των Αρχών από τους πολίτες συνέστησε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, με αφορμή την πυρκαγιά που μαίνεται στο Άγιο Όρος και διαβεβαίωσε πως «τα αίτια της φωτιάς θα ερευνηθούν από τις αρμόδιες Αρχές».

 «Αυτές τις δύσκολες ώρες ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Απαιτείται ψυχραιμία, σύνεση, συντονισμός και οι πολίτες να τηρούν τις οδηγίες των Αρχών. Με τη βοήθεια του Θεού, τη συνέχιση της οργανωμένης επιχείρησης και τις ηρωικές προσπάθειες των εκατοντάδων Πυροσβεστών μας που συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη με τις φλόγες, είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο» δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το πρωί την Ουρανούπολη, όπου διαπίστωσε ιδίοις όμασι τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά.

Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις τρεις χθες το μεσημέρι, σε δύσβατη περιοχή στη θέση Μονοξυλίτης του Αγίου Όρους και κατά τη διάρκεια της νύχτας επεκτάθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Ουρανούπολης, απειλώντας τον οικισμό.
Αυτή τη στιγμή συνεδριάζει στη Θεσσαλονίκη το Συντονιστικό Περιφερειακό Κέντρο της Πυροσβεστικής (ΣΠΕΚ) για να αποφασίσει εάν χρειάζεται η περαιτέρω κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων.
Ήδη, στην Ουρανούπολη έχει σπεύσει κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο αρμόδιος εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας- ΠΣΕΑ Κωνσταντίνος Πάλλας προκειμένου να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια.
Παράλληλα, έχουν κινητοποιηθεί εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης από τη Θεσσαλονίκη που σπεύδουν στο σημείο της φωτιάς, ενώ έχει ήδη ζητηθεί η συνδρομή των Δήμων του νομού Χαλκιδικής, αλλά και των Δήμων των υπολοίπων Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΚΜ, που βρίσκονται σε ετοιμότητα για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.
Το πύρινο μέτωπο ξεκινά από το Άγιο Όρος κι εκτείνεται ως την Κομίτσα, όπου οι πυροσβέστες δίνουν σκληρή μάχη για να περιορίσουν τις φλόγες.
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 40 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με 92 πυροσβέστες και 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, τρία ελικόπτερα και τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη, εθελοντές, βυτιοφόρα και μηχανήματα Δήμων, ενώ το έργο της κατάσβεσης συνδράμει και ο Στρατός. Συντονίζει ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος.
Οι συνεχείς αλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Από νωρίς οι Αρχές έδωσαν εντολή να εγκαταλείψουν την Ουρανούπολη οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (ηλικιωμένοι, παιδιά, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα κ.ο.κ.), ενώ δέκα λεωφορεία των ΚΤΕΛ Χαλκιδικής βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να τους μεταφέρουν προς την Ιερισσό.
Εξαιτίας της φωτιάς και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί κάποιοι παραθεριστές αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Ουρανούπολη. Πάντως, όπως έγινε γνωστό, μέχρι στιγμής δεν εκκενώθηκαν τουριστικές μονάδες που βρίσκονται στα όρια του οικισμού.
Να σημειωθεί ότι η φωτιά ξεκίνησε, χθες το μεσημέρι, στην περιοχή Μονοξυλίτης στο 'Αγιον Όρος, κοντά στη Μονή Χιλανδαρίου, χωρίς όμως να απειλήσει τις εγκαταστάσεις της Μονής.

 Ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, μιλώντας στο kathimerini.gr, είπε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον οικισμό, ενώ δεν χρειάστηκε καν οι αρχές να προχωρήσουν σε εκκένωση. Αν και χαρακτήρισε την κατάσταση ως δύσκολη, δήλωσε αισιόδοξος όσον αφορά την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής και του στρατού που βρίσκονται στην περιοχή και εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τους εκδρομείς και τους τουρίστες.
«Ο οικισμός της Ουρανούπολης προς το παρόν δεν κινδυνεύει. Έχει δοθεί μερική εκκένωση και κάποιοι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα έχουν φύγει» δήλωσε ο αντιδήμαρχος του δήμου Αριστοτέλη Κωνσταντίνος Κατσαβαβάκης.
Το μέτωπο της φωτιάς φτάνει τα 25 χιλιόμετρα και ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής καταβάλλουν προσπάθειες με επίγεια και εναέρια μέσα να περιορίσουν τις φλόγες.
Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στην Αρκαδία, η οποία συνεχίζει για τρίτη ημέρα το καταστροφικό της έργο.
Το σοβαρότερο μέτωπο εστιάζεται στην περιοχή Μαλωτά, Βίγλες και Παλαιόχουνη, μεταξύ παλαιάς και νέας εθνικής οδού, ενώ σε όλη την έκταση που έχει καεί, σημειώνονται σποραδικές αναζωπυρώσεις.
Σοβαρότερη είναι η αναζωπύρωση της φωτιάς που έχει σημειωθεί από τα Μαλλωτά προς την Παλαιόχουνη, στην κατάσβεση της οποίας συμμετέχουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, προκειμένου να την ελέγξουν.
Αυτή την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη στην περιφέρεια Πελοποννήσου, υπό τον την προεδρία του περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, για τον συντονισμό της κατάσβεσης, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στην οποία έχει κηρυχτεί η περιοχή.
Εν τω μεταξύ, αύριο στις 12.00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της περιφέρειας, στην Τρίπολη, ευρεία σύσκεψη, υπό τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, των αντιπεριφερειαρχών, των δημάρχων, εκπροσώπων τοπικών φορέων από τις πληγείσες περιοχές και υπηρεσιακών παραγόντων, με αντικείμενο την αποτίμηση της καταστροφής και τον συντονισμό των ενεργειών, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών στήριξης των πληγέντων από την πυρκαγιά και την ανάταξη της περιοχής.
Στο μεταξύ, με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου αναβάλλονται, λόγω των πυρκαγιών στην Αρκαδία και την Κορινθία, τα εγκαίνια που είχαν προγραμματιστεί για αύριο το πρωί στο νοσοκομείο Καλαμάτας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου