Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Ελληνική χορωδία «Φιλαθωνίται» έδωσε συναυλία στη Μόσχα


Συναυλία της βυζαντινής χορωδίας «Φιλαθωνίται» από τη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαϊου 2012 στη Μόσχα στα πλαίσια του 11ου Πασχαλινού Φεστιβάλ Μόσχας.

Η συναυλία της Ελληνικής χορωδίας, η οποία ειδικέυεται στη μουσική ψαλτική παράδοση του Αγίου Όρους, φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Λαϊκής Οικονομίας και Δημόσιας Υπηρεσίας της Ρωσίας παρά τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η χορωδία ερμήνευσε τόσα τα βυζαντινά μέλη, όσο και τα Ελληνικά λαϊκά τραγούδια.


Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, απέστειλε μήνημα στους μετέχοντες και τους ακροατές της συναυλίας, το οποίο ανέγνωσε στέλεχος του ΤΕΕΣ ιερέας Μιχαήλ Άσμους και όπου αναφέρεται ειδικά: «Ενθυμούμαστε όλοι τους ψαλμούς και τους ύμνους προς τιμήν της Θεοτόκου ερμηνευόμενους από τους Σιμονωπετρίτες πατέρες.

Η δημοτικότητα αυτών των ηχογραφιών ήταν τόσο μεγάλη ώστε σχεδόν όλη η Ορθόδοξη Ρωσία άρχισε να ψάλλει τον πνευματικό ύμνο προς τιμήν της Θεοτόκου «Αγνή Παρθένε», τον οποίο υμνογράφησε ένας μεγάλος Έλληνας Άγιος του 20 αιώνα Επίσκοπος Νεκτάριος Αιγίνης. Η χορωδία «Φιλαθωνίται» την οποία θα ακούσετε σήμερα, αντλεί την έμπνευσή της από την μουσική παράδοση της Ιεράς Μονής Σιμονόπετρας».

Σε ανάμνηση της συναυλίας τα μέλη της χορωδίας προσέφεραν στον Πρύτανη της Ακαδημίας Λαϊκής Οικονομίας και Δημόσιας Υπηρεσίας της Ρωσίας κ. Β. Μάου εικόνα της Θεοτόκου, φιλοτεχνημένη στο Άγιο Όρος.

Αμέσως μετά τη συναυλία τα μέλη της χορωδίας προσκύνησαν τα τιμία λείψανα της Αγίας Ματρώνης Αόμματης στην Ιερά Μονή της Αγίας Σκέπης της Παναγίας και με την ευλογία της Γερόντισσας της Μονής έψαλαν μερικούς πασχαλινούς ύμνους μπροστά στα λείψανα.
Πατριαρχείο Μόσχας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου