Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Το Facebook αναδεικνύει το «μεγαλείο» του καπιταλισμού


Το Facebook αναδεικνύει το «μεγαλείο» του καπιταλισμού

Ρόμπερτ Σάιραν
 
Η δημόσια εγγραφή του Facebook ανέδειξε τις καλύτερες και χειρότερες όψεις του καπιταλισμού. Το επιχειρηματικό εγχείρημα της μετατροπής μιας ιδέας που γεννήθηκε μέσα σε έναν φοιτητικό κοιτώνα σε μια εταιρεία αξίας 100 δισ. δολαρίων -μέσα σε οκτώ μόλις χρόνια- έχει λάβει τρομαχτική προβολή.
Η κακή εταιρική διακυβέρνηση, η ευνοιοκρατία της Σίλικον Βάλεϊ, οι εκστασιασμένοι ειδήμονες που συμβάλλουν στην παραπληροφόρηση, οι τραπεζίτες με τις κουκούλες και οι μανιακοί επενδυτές, ήρθαν στο φως.
Όλη αυτή η υπερβολή, όμως, έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα αντίθετη όψη.

Η κορυφαία στιγμή στη Wall Street φέτος εξελίχθηκε σε ένα μεγαλειώδες τσίρκο.
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο η 30λεπτη καθυστέρηση στην έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών του Nasdaq την Παρασκευή, παρά τον αναμενόμενο τεράστιο συναλλακτικό όγκο που θα ακολουθούσε.
Σε μια ένδειξη υπέρτατης αφέλειας, οι σκεπτόμενοι -συνήθως- παράγοντες των κεφαλαιαγορών αφιέρωσαν αδιανόητο χρόνο διαφωνώντας δημοσίως σχετικά με το εάν το απλό ντύσιμο του Μαρκ Ζούκερμπεργκ προσβάλει τους επενδυτές, την ώρα που οι δειλοί χρηματοδότες «έγλυφαν» τον 28χρονο ιδρυτή. Αυτό το «πανηγύρι», όμως, έχει και μια άλλη, σκοτεινή πλευρά.

Δεν είναι ξεκάθαρο σε τι ακριβώς πρόκειται ή θέλει να εξελιχθεί το Facebook. Αυτό, σε συνδυασμό με τη ραγδαία ανάπτυξη του κοινωνικού δικτύου, επιτρέπει στους επενδυτές να κάνουν μεγάλα όνειρα. Οι χρηματιστηριακοί αναλυτές αφήνουν αυτή την έπαρση του «Faithbook» να τους παρασύρει, βάζοντας τα μοντέλα τους στο μικροσκόπιο, σε μια προσπάθεια να αιτιολογήσουν τις αστρονομικές αποτιμήσεις.
Η υπερβολική παρόρμηση δεν άφησε πολλά περιθώρια ανησυχίας σχετικά με το ποσοστό ελέγχου που κατέχει ο Ζούκερμπεργκ ή τη διαπραγμάτευση μετοχών στη γκρίζα αγορά, η οποία έδωσε την ευκαιρία σε όσους είχαν εσωτερική πληροφόρηση να καταγράψουν τεράστια κέρδη εν όψει της δημόσιας εγγραφής. Μόλις ξεπούλησαν οι «ενημερωμένοι», ο «λαουτζίκος» κλήθηκε να αγοράσει μετοχές σε 25πλάσια τιμή σε σύγκριση με τα τελευταία έσοδα της εταιρείας.

Ωστόσο, η υπερβολική προβολή και η απληστία είναι συχνά ο καλύτερος τρόπος να ξυπνάς την οικονομία από τον λήθαργο, να διαδίδεις νέες τεχνολογίες και νέες μορφές οργάνωσης επιχειρήσεων. Οι «εκρήξεις» αυτές ενεργοποιούν τα κεφάλαια και τα ταλέντα, και μάλιστα γρήγορα. Τα οφέλη από τη ραγδαία ανάπτυξη των σιδηροδρόμων, του ηλεκτρισμού, των τηλεπικοινωνιών και των υπολογιστών αντιστάθμισε τελικώς το κόστος της άσκοπης κερδοσκοπίας.

Την ίδια δυναμική διαθέτει και το Facebook. Ο Ζούκερμπεργκ ξεκίνησε με μια απλή ιδέα που εξελίχθηκε γρήγορα σε έναν ιστότοπο που είχε τεράστια ζήτηση, πλην όμως δεν απέφερε χρήματα. Η προοπτική του να συμμετέχει κανείς στη νέα μεγάλη επιτυχία, όμως, προσέλκυσε γρήγορα κεφάλαια από όλον τον κόσμο και ώθησε έξυπνους προγραμματιστές να σχηματίζουν ουρές έξω την πόρτα του Facebook.
Επιχειρηματίες από κάθε γωνιά του κόσμου εμπνεύστηκαν από τον θρύλο του Facebook και δημιούργησαν επιχειρήσεις πάνω στην επιτυχημένη συνταγή και πέρα από αυτή. Αυτό που φάνηκε τελικά από την πρωτοφανή υστερία προ της δημόσιας εγγραφής του Facebook είναι η πραγματική ιδιοφυία του καπιταλισμού: η ικανότητα του να φέρνεις την υπερβολή στα μέτρα σου.

REUTERS BREAKINGVIEWS
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου