Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Ανακτήθηκε κυπριακή εικόνα της Παναγίας του 18ου αιώνα


Δεσποτική εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας τού 18ου αιώνα, διαστάσεων 95X65 εκ., που είχε κλαπεί μετά την τουρκική εισβολή, ανέκτησε η Εκκλησία της Κύπρου. Την εικόνα παρέλαβε από το Αμβούργο ο επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, διευθυντής του γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς στις Βρυξέλλες.

Την εικόνα την είχε εντοπίσει, στις αρχές Μαΐου, το Συνοδικό Γραφείο Μνημείων και Τέχνης της Εκκλησίας τής Κύπρου. Μετά από έρευνα που διεξήχθη, τεκμηριώθηκε η Κυπριακή καταγωγή τής εικόνας και θεωρείται βέβαιο το γεγονός ότι αυτή εκλάπη και παράνομα εξήχθη στο εξωτερικό από ναό των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου, μετά την τουρκική εισβολή τού 1974.

Η εικόνα είναι έργο του Συγγέλου Χρυσάνθου, αγιογράφου της σχολής αγιογραφίας της μονής Αγίου Ηρακλειδίου. Η Παναγία εικονίζεται σε χρυσό βάθος, από τη μέση και πάνω γυρισμένη στα αριστερά στον τύπο της Οδηγήτριας.
Κρατάει τον Χριστό με το αριστερό χέρι και υψώνει το δεξί σε δέηση. Φοράει βαθυπράσινο χιτώνα με χρυσοκονδυλιές και πορφυρό ιμάτιο με χρυσή παρυφή και τρείς ακτινόμορφους σταυρούς στο κεφάλι και στους ώμους.

Ο Χριστός φέρει ροδόχρουν χιτώνα και χρυσαφί ιμάτιο κοσμημένο με φυτικό διάκοσμο. Στο αριστερό χέρι κρατάει κλειστό ειλητό, ενώ με το δεξί χέρι μπροστά στο στήθος, ευλογεί.
Πάνω από τον αριστερό ώμο του Χριστού, με κόκκινα κεφαλαία γράμματα η επιγραφή «ΓΕΓΟΝΕΝ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΙΚΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΔΕΣΠΟΤΙΚΟΥ ΕΝ ΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΙΧΑΗΛ ΙΕΡΕΩΣ ΟΥ ΜΝΗΣΘΗΤΙ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ. ΧΕΙΡ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΣΥΓΓΕΛΟΥ».

Παρόμοια και σύγχρονη πάλι Δεσποτική εικόνα της Παναγίας, είχε επαναπατρισθεί από το Μόναχο το 2008 και προερχόταν από τον κατεχόμενο σήμερα ναό της Παναγίας στην Λύση.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια, σε τέσσερις διαφορετικές υποθέσεις στη Γερμανία, έχουν ανακτηθεί από την Εκκλησία της Κύπρου συνολικά ένδεκα εικόνες, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν ακόμα η έφεση τής υπόθεσης του Τούρκου αρχαιοκάπηλου, A. Dikmen, στο Μόναχο, και η υπόθεση άλλων έξι εικόνων στο Augsburg.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου