Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Μας χρειάζεται αγάπη π. Ευμένιος


Μας χρειάζεται αγάπη
Διδαχές-απαντήσεις σε ερωτήσεις

Το περιεχόμενο του κεφαλαίου αυτού το κατέθεσε ο πατήρ Λουκάς, από την Ιερά Μονή Φιλοθέου Αγίου Όρους.

Ερώτηση: Γέροντα, τι μας χρειάζεται πρώτα από όλα;

π.Ευμένιος: Η αγάπη του Θεού μας χρειάζεται. Κι όταν αγαπούμε τον Θεό, αγαπούμε και τον πλησίον. Εκεί είναι η πηγή, από όπου όλα πηγάζουν.
Ο άνθρωπος αισθάνεται ότι πετά στον ουρανό, ότι έχει φτερά και πετά, όταν έχει αγάπη Θεού, όταν αγαπά. Χωρίς αγάπη δεν μπορεί να πετάξη. Δεν μπορεί να κάνη καλό έργο χωρίς αγάπη. Πώς θα βοηθήσουμε κάποιον, αν δεν τον αγαπούμε;
Ο Θεός αγάπη εστί. Μόνο αγάπη είναι ο Θεός. Και, όπως λέει ο Απόστολος: «Ο Θεός αγάπη εστί. Και ο μένων εν τη αγάπη, εν τω Θεώ μένει, και ο Θεός εν αυτώ».
Όποιος λέει ότι αγαπά τον Θεό και δεν αγαπά τον αδελφό του, ψεύστης εστίν. Τον αδελφό μας, λέει, που τον βλέπουμε κάθε μέρα, πως δεν τον αγαπούμε, και τον Θεό, που δεν Τον βλέπουμε, λένε πως Τον αγαπούμε; Μα, δεν μπορεί. Όποιος αγαπά τον Θεό, υποχρεωτικά θα αγαπά και τους ανθρώπους.
Δεν μπορεί…, υποχρεωτικά θα γίνει αυτό.
Είπε ένας Άγιος Πατέρας: « Αγάπα και κάνε ό,τι θέλεις». Και το είπε αυτό ο Άγιος Πατέρας, επειδή, όταν αγαπάς, δεν μπορείς να κάνης κακό. Αγάπα και κάνε ό,τι θέλεις. Άμα αγαπάς, υποχρεωτικά θα κάνης καλό.
«Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει… ου ζήλοι, ου περπερεύεται, ου φυσιούται, ουκ ασχημονεί, ου ζητεί τα εαυτής, ου παροξύνεται, ου λογίζεται το κακόν, ού χαίρει επί τη αδικία, συγχαίρει δε τη αληθεία. Πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει, η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει». Τα πάντα να πέσουν, η αγάπη δεν πέφτει. «Ουδέποτε εκπίπτει», γιατί «ο Θεός αγάπη εστί». Δεν μπορεί η αγάπη να πέση.
Ο άνθρωπος με την αγάπη πετά. Αισθάνεται ότι έχει φτερά και πετά. Χωρίς αγάπη, όμως, δεν μπορεί να πετάξη.
Όπως τα ζητήσει ο άνθρωπος, τα δίνει ο Θεός. Όλα γίνονται όπως τα ζητάει ο άνθρωπος. Ο Θεός δίνει στον άνθρωπο ό,τι θέλει ο άνθρωπος. Αν θέλει καλό, του δίνει καλό. Αν θέλει κακό, δεν του δίνει, τον αφήνει να το πάρη μόνος του. Γιατί ο Θεός δεν δίνει κακό.
Δεν μπορεί να γίνει κανείς άρχοντας, αν ο Θεός δεν το επιτρέψη. Κι αν επιτρέπει κάτι, που δεν είναι καλό, το επιτρέπει επειδή ο λαός το θέλει.


Από το βιβλίο
π. Ευμένιος, ο κρυφός Άγιος της εποχής μας
Σύμωνος Μοναχού
(σελ.320-322)
Εκδόσεις  
Άγιος Στέφανος 

Επιμέλεια κειμένου :  Ἀναβάσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου