Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Κολλημένα στην τηλεόραση τα ελληνόπουλα


«Κολλημένοι» με την τηλεόραση είναι οι Ελληνες έφηβοι! Ερευνα σε σχολεία όλης της χώρας δείχνει ότι οι μαθητές περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους μπροστά από τη μικρή οθόνη σε καθημερινή βάση, ενώ όλο και περισσότεροι ασχολούνται ατέλειωτες ώρες με κομπιούτερ και ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Το νέο τεύχος της έρευνας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής για συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία (HBSC/WHO) καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο τα ελληνόπουλα ηλικίας 11 έως 15 ετών καταναλώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους.

Η έρευνα έδειξε ότι σχεδόν δύο στους πέντε μαθητές (38,3%) παρακολουθούν τηλεόραση ή DVD τουλάχιστον τρεις ώρες ημερησίως, επτά ημέρες την εβδομάδα.
 Ακόμη και τις καθημερινές, που έχουν σχολείο, ένας στους δύο εφήβους (50,4%) παρακολουθεί TV έως και δύο ώρες την ημέρα και ένας στους τρεις (31,4%) από τρεις έως τέσσερις ώρες.
Επίσης σημαντικό ποσοστό (13,53%) βλέπει τηλεόραση περισσότερο από πέντε ώρες σε καθημερινή βάση!

 Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, από την άλλη, δύο στους τρεις μαθητές (65,8%) «κολλάνε» μπροστά στη μικρή οθόνη για περισσότερο από τρεις ώρες την ημέρα, ενώ τρεις στους δέκα (29,1%) αφιερώνουν τουλάχιστον πέντε ώρες στην ίδια δραστηριότητα.

Σε σχέση με το παρελθόν, ο χρόνος που οι έφηβοι δαπανούν μπροστά στην τηλεόραση παρουσιάζεται ελαφρά μειωμένος, καθώς έχει περιοριστεί το ποσοστό εκείνων που βλέπουν TV ή DVD τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα και έχει αυξηθεί το ποσοστό όσων παρακολουθούν μέχρι δύο ώρες την ημέρα. Φαίνεται ωστόσο ότι οι έφηβοι αντικαθιστούν σταδιακά την τηλεόραση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Η σχέση των μαθητών με τους υπολογιστές αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι της έρευνας, που δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα. Το βέβαιο πάντως είναι ότι το ποσοστό των ελληνόπουλων ποου βρίσκονται μπροστά σε μια οθόνη (TV, PC ή κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών) περισσότερες από έξι ώρες την ημέρα παρουσιάζει εκρηκτική άνοδο. Ενώ το 2006 ήταν μόλις 6,6%, σήμερα διαμορφώνεται σε 16,4% και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Πού καιρός για άθληση…

Το 69,8% των εφήβων δηλώνει ότι ασχολείται με κάποια αθλητική δραστηριότητα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ποσοστό μικρότερο σε σχέση με την ακρόαση μουσικής (82,75%) και μεγαλύτερο σε σχέση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια (62,35%).
Ωστόσο μόλις ένας στους πέντε μαθητές (18,7%) ασκείται καθημερινά και δύο στους πέντε (39,8%) ασκούνται τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα.
Σε σχέση με το παρελθόν, οι σημερινοί έφηβοι αθλούνται σαφώς λιγότερο. Το 2006 έντονη σωματική άσκηση τέσσερις φορές την εβδομάδα δήλωνε το 42,1% των μαθητών, ενώ το 1998 το ποσοστό ήταν 43,7%.

Η καθιστική ζωή δεν είναι χωρίς συνέπειες για τους μαθητές. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μεταξύ των εφήβων που παρακολουθούν τηλεόραση τρεις ή περισσότερες ώρες την ημέρα καταγράφονται υψηλότερα ποσοστά υπερβολικού βάρους, παχυσαρκίας και ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών.


ΣTAΘHΣ ΔEΛHΓΙΩPΓHΣ  espressonews.gr

Για σχετικά άρθρα πατήστε  Τηλεόραση 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου