Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Πλήρης ένταξη του ΙΚΑ στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου


Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου το ΙΚΑ θα ενταχθεί πλήρως στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα ακολουθήσουν σταδιακά και όλα τα υπόλοιπα ταμεία, διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης.
Όπως διευκρίνισε κατά τη συζήτηση ερώτησης στη Βουλή του βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Τσιάρα, για τις ανεξόφλητες οφειλές του δημοσίου στις ιατρικές επιχειρήσεις, η ένταξη δεν θα αφορά μόνο το φάρμακο, αλλά και τα παραπεμπτικά και την εκκαθάριση λογαριασμών.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, η υπαγωγή όλων των ταμείων στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θα δώσει τη δυνατότητα και στα ταμεία να είναι συνεπέστερα στις πληρωμές τους και να γίνουν διαπραγματεύσεις με τους παρόχους υγείας και τους προμηθευτές για τις τιμές τους.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, σημείωσε πως η Πολιτεία οφείλει σε μικρές ιατρικές επιχειρήσεις, μέσω ασφαλιστικών ταμείων, το σύνολο των απαιτήσεων τους για το 2010 την ίδια ώρα που τους φορολογεί για τις ανείσπρακτες αυτές οφειλές.


Ο υπουργός απέδωσε τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος που εισήγαγε νέο σύστημα εξόφλησης αλλά και στις ελλείψεις προσωπικού των ταμείων, λόγω του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων.
Ειδικά όμως για το ΙΚΑ, υποστήριξε ότι πληρώνει το 90% από τις οφειλές και μένει να εκκαθαρίσει το 10% των υποχρεώσεων που σημειωτέον ήταν σε εκκρεμότητα από το 2005, το 2006 και μετά. Σε ό,τι αφορά τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα, ο κ. Κουτρουμάνης διαβεβαίωσε ότι το ΙΚΑ πληρώνει άμεσα: «Έχει 2.170 εργαστήρια με τα οποία συνεργάζεται και τα πληρώνει άμεσα», τόνισε, ενώ όπως έκανε γνωστό, «στον ΟΓΑ έχει εκκαθαριστεί το 80% έως 85% και έχει πληρωθεί για το 2010». Παράλληλα ενημέρωσε ότι οι οφειλές του ΟΑΕΕ για το 2010 ανέρχονται στα 16 εκατομμύρια ευρώ.
«Το πρόβλημα στον ΟΠΑΔ είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τα χρήματα που πρέπει να απορροφηθούν και δεν μπορούν λόγω της γραφειοκρατίας», παρατήρησε ο υπουργός και υπενθύμισε ότι η εκκαθάριση είναι χρονοβόρα διαδικασία αφού από τα χέρια των υπαλλήλων των ασφαλιστικών ταμείων χρειάζεται να περάσει το κάθε παραστατικό.

Όπως εξάλλου επεσήμανε, η μεγάλη σπατάλη αφορούσε το φάρμακο και τις ιατρικές πράξεις και μια σειρά παροχές στον τομέα της υγείας, για να επαναλάβει στη συνέχεια ότι το 2010 μειώθηκαν οι δαπάνες κατά 1,77 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009, ενώ το 2011 τα στοιχεία δείχνουν ότι θα γίνει εφικτή η μείωση κατά 1,3 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ τα ταμεία έχουν ζητήσει από τα εργαστήρια και τις κλινικές να δώσουν τα δικά τους στοιχεία σε σχέση με τις οφειλές και το υπουργείο έχει ζητήσει από τα ταμεία να καταγράψουν οφειλές από το 2005 έως το 2008, οφειλές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% αυτών που έχουν εκκαθαριστεί.

Ο βουλευτής της ΝΔ έσπευσε να επικαλεστεί τη δέσμευση που είχε αναλάβει ο κπουργός Υγείας από τον περασμένο Μάρτιο για τα καθυστερούμενα του ΟΠΑΔ, για να σημειώσει ότι 4-5 μήνες, βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Όπως είπε, η πραγματικότητα για τις ιατρικές επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές, είναι τραγική αφού οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους και το παραϊατρικό προσωπικό.


ΑΠΕ-ΜΠΕ - Ναυτεμπρορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου