Ο Πατριάρχης για τον Καβάφη
Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Είναι σημαντικό ότι ο Πατριάρχης, πέραν των απασχολήσεων και υποχρεώσεών του, έχει ευαισθησίες οικολογικές και ποιητικές. Ο πιστός Ορθόδοξος Χριστιανός όμως περιμένει από τον Πατριάρχη και από κάθε κληρικό ο λόγος τους να είναι εκκλησιαστικός, να μην παρεκκλίνει από τις αρχές και τις αξίες επί των οποίων στηρίζεται η Πίστη του. Και από τους ίδιους νιώθει αγαλλίαση όταν ορθοτομούν το λόγο της Αλήθειας, όταν αγνοούν το "εύγε" του κόσμου, όταν διδάσκουν, νουθετούν και όταν, με τα λόγια και τις πράξεις τους, δεν γίνονται ένα με τον κόσμο. Οι Χριστιανοί στενοχωρούνται όταν ο Πατριάρχης και οι άλλοι κληρικοί μιλάνε για τον Καβάφη και για άλλους λογοτέχνες ή διανοούμενους μόνο ως ανθολόγοι, ως φιλόλογοι, ως άνθρωποι της κοσμικής κουλτούρας, ως κριτικοί της Τέχνης, γιατί νιώθουν πως έτσι γίνονται ένα με τον κόσμο.
Μέσα στα πλαίσια των φετινών εκδηλώσεων για τον Καβάφη, με την ευκαιρία των 170 ετών από την γέννησή του και των 80 από τον θάνατό του, διενεργήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και στο Ζωγράφειο Σχολείο Μαθητικό Συνέδριο, αφιερωμένο στον Αλεξανδρινό ποιητή. Στα πλαίσια του συνεδρίου μίλησε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.
Στην ομιλία του τόνισε τη σχέση του ποιητή με την Βασιλεύουσα και σημείωσε πως τα ποιήματα του Καβάφη "συγκινούσαν ανέκαθεν την ψυχή του". Γι' αυτό και μαθητής, στην πρώτη τάξη του Λυκείου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, άρχισε να αντιγράφει σε ένα απλό τετράδιο ποιήματά του, μαζί με ποιήματα άλλων ποιητών.
Και προσθέτει ο Παναγιότατος: " Το μαθητικόν αυτό τετράδιον του 1954 κυκλοφόρησε προ ετών εις φωτοστατικήν έκδοσιν και αποτελεί γλυκείαν ανάμνησιν των μαθητικών μας χρόνων αλλά και απόδειξιν της αγάπης μας δια τον Αλεξανδρινόν και Κωνσταντινουπολίτην ποιητήν Κωνσταντίνον Καβάφην, τα έργα του οποίου συνεχίζομεν να αναγιγνώσκωμεν και ως Πατριάρχης, όταν ευρίσκωμεν ολίγον χρόνον εν μέσω των πολλών απασχολήσεων και υποχρεώσεών μας".
Ο Πατριάρχης συνεχάρη "ολοψύχως" τους διοργανωτές του Συνεδρίου για τον Καβάφη και τους μαθητές που συμμετέσχον, γιατί, όπως τους είπε: "Αγαπάτε τον Καβάφη και μαζί του ό, τι αναδεικνύει η ποίησίς του, τον πλούτον της παραδόσεως και της ιστορίας του Γένους μας".
Και ο κάθε Χριστιανός διερωτάται: Μόνον αυτά προβάλλει η ποίηση του Καβάφη;
Ο Πατριάρχης δεν βλέπει τίποτε το αρνητικό στην ποίηση του Καβάφη, για τις ψυχές κυρίως των παιδιών;
Αν είναι έτσι και ο Παναγιότατος θαυμάζει τον Καβάφη χωρίς καμία επιφύλαξη και προτρέπει τους νέους και τις νέες να τον θαυμάζουν εξίσου με τον ίδιο και να ακολουθούν τα όσα προβάλλει ο Αλεξανδρινός ποιητής με την ποίησή του, τότε δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την βαθύτατη θλίψη μας και να προσευχόμαστε εκτενέστερα στον Κύριο για την Εκκλησία Του.-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.