Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Χρήσιμοι οι κληρικοί μόνο για οικονομική ενίσχυση των μαθητών;


Όλοι οι Υπουργοί Παιδείας των τελευταίων ετών εφάρμοσαν πιστά την απόφαση που προέβλεπε την απαγόρευση εισόδου των πνευματικών στα σχολεία. Ακολούθησε ποικιλότροπη πολεμική εναντίον του μαθήματος των Θρησκευτικών (που συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα), θεωρίες για απομάκρυνση των εικόνων από τις σχολικές αίθουσες και κατάργηση της πρωϊνής προσευχής στα σχολεία. Τώρα εν όψει οικονομικής κρίσης ακούμε πρωτόγνωρα πράγματα.

 Η Υφυπουργός Παιδείας στρέφεται προς τον κληρικό της ενορίας και παραλληλίζει το έργο του δασκάλου και του κληρικού! Η συνεργασία Εκκλησίας – Πολιτείας για το καλό των μαθητών της Ελλάδος γίνεται τόσο στενή και διακηρύσσεται τόσο επίσημα που είναι κανείς να διερωτάται «όνειρο ζω;».
 Περιμένουμε τουλάχιστον οι μετέχοντες από την πλευρά της Εκκλησίας στην συνεργασία αυτή να αντιληφθούν ότι το καλό των μαθητών δεν βρίσκεται μόνο στην οικονομική ενίσχυση προς αυτούς (θεμιτή και αυτή) αλλά πρωτίστως και κυρίως στην παροχή σε αυτούς πνευματικής τροφής.

Και επειδή τίποτε πλέον δεν είναι αυτονόητο στην εποχή μας, ας υπενθυμίσουμε προς πάντας τους λόγους του Κυρίου: «Οὐκ ἐπ' ἄρτω μόνω ζήσεται ἄνθρωπος, ἀλλ' ἐπί παντί ρήματι ἐκπορευομένω διά στόματος Θεοῦ» (Ματθ. 4,4)

Δελτίο Τύπου Yπουργείου Παιδείας
Πανελλαδική δράση συνεργασίας Πολιτείας - Εκκλησίας
για την ενίσχυση των μαθητών και των οικογενειών τους
Συνάντηση πραγματοποίησε σήμερα, 27/03/2012, η Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύη Χριστοφιλοπούλου, με τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιο, Σύρου Δωρόθεο Β’ και Ιλίου-Αχαρνών & Πετρουπόλεως Αθηναγόρα. Σκοπός της συνάντησης ήταν ο συντονισμός της Πανελλαδικής δράσης συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας για την ενίσχυση των μαθητών και των οικογενειών τους.
Στη συνάντηση μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής, ο Ειδικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μιχάλης Κοντογιάννης, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολογιώτατος π. Μάξιμος, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ιερέων-Εκπαιδευτικών «Κοσμάς ο Αιτωλός» π. Λάμπρος Ανδρεάκης και ο Γενικός Γραμματέας της Αδελφότητας των Κληρικών π. Νικόλαος Σαββόπουλος.
Στο πλαίσιο συνεργασίας Πολιτείας- Εκκλησίας και σε συνέχεια της Συνάντησης Εργασίας της 29/2/2012 μεταξύ της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και των Ιερέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου Β’, προσκλήθηκαν τρεις Μητροπολίτες που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να αποστείλουν εγκύκλιο προς τις Ενορίες τους, με στόχο τη δραστηριοποίησή τους εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.

Στόχος της συνεργασίας είναι η περαιτέρω ενεργοποίηση και ο συντονισμός των φορέων (Δήμοι, Ιερές Μητροπόλεις), για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, των προβλημάτων σίτισης και των εν γένει προβλημάτων κοινωνικού αποκλεισμού, λόγω της κρίσης.
Ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα σίτισης για σχολεία που ανήκουν στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, ενώ εντείνονται και προχωρούν και άλλες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των μαθητών και των οικογενειών που το έχουν ανάγκη.
Ο Ειδικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μιχάλης Κοντογιάννης, εξέδωσε σχετική εγκύκλιο προς τους διευθυντές σχολείων.

Μετά τη συνάντηση η Υφυπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε:
Η συνεργασία μας, σε τομείς κοινωνικής προσφοράς και ενίσχυσης, είναι μια ανοιχτή πρόσκλησή μας προς την Εκκλησία. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κατά τη συνάντηση εργασίας που έγινε προ μηνός εδώ, τόσο το συγκεκριμένο όσο και άλλα ζητήματα.

Με αφορμή εκείνη τη συζήτησή μας και επειδή τα λόγια οφείλουμε να τα κάνουμε πράξεις, σήμερα προχωρώ σ’ ένα ακόμα βήμα όχι μόνο προς την διοικούσα Εκκλησία αλλά και προς τον απλό κληρικό, που γνωρίζει την ενορία του. Τον κληρικό που γνωρίζει τις οικογένειες της περιοχής του και ποιες από αυτές έχουν πραγματικά ανάγκη ενίσχυσης.
 Όπως ο δάσκαλος, γνωρίζει τον κάθε μαθητή στην τάξη του. Να αποτελέσουν παράλληλα και οι δυο, εκπαιδευτικός και κληρικός, τον πυρήνα που θα απαλύνει τις δυσκολίες των συμπολιτών μας σε περιόδους κρίσης.
thriskeftika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου