Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Νέα «επίθεση» σε ιστοσελίδες της Sony. Οι χάκερ που έχουν «εισβάλει» στα συστήματα της Sony έχουν αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα περισσότερων από 100 εκατ. λογαριασμούς


Σημείωση Αναβάσεων. Κρατήστε αυτόν τον αριθμό 100.000.000 ταλαίπωροι άνθρωποι έχουν χάσει τα προσωπικά τους δεδομένα, κωδικούς, αριθμούς λογαριασμών κ.λ.π. Είναι το σύνολο σχεδόν των πελατών της Sony.

Σκεφτείτε την ευκολία υποκλοπής μόνο 10.000.000 Ελλήνων όταν μας αλυσοδέσουν σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα καταγράφει τα πάντα (και το εννοούμε όλα), που αφορούν τα δικά μας προσωπικά δεδομένα, των οικογενειών μας, των παιδιών μας.
Η είδηση από Ημερησία

Του Δημήτρη Μαλλά

Στο στόχαστρο χάκερ φαίνεται πως έχει βρεθεί ο όμιλος της Sony, καθώς ύστερα από τις επιθέσεις στις βάσεις δεδομένων του Playstation Network και της Sony Online Entertainment (παιχνίδια PC) ήταν η σειρά του τομέα διανομής μουσικής του ιαπωνικού κολοσσού (Sony Music Entertainment) να δεχθεί αντίστοιχη επίθεση. Στις ιστοσελίδες που «επλήγησαν» ήταν, μάλιστα, και αυτή της ελληνικής θυγατρικής (Sony Music Entertainment Greece) με τους «εισβολείς» να αποκτούν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα 8.500 χρηστών, οι οποίοι, όμως, δεν είχαν δώσει αριθμούς πιστωτικών καρτών.


Θυγατρικές
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό χθες, οι ιστοσελίδες τριών θυγατρικών της Sony Music Entertainment (Ιαπωνία, Ινδονησία και Ελλάδα) παραβιάσθηκαν. Οσον αφορά στην Ελλάδα, η παραβίαση έγινε γνωστή στους ανθρώπους της τοπικής θυγατρικής το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Οι ιστοσελίδες που παραβιάσθηκαν ήταν ιστοσελίδες καλλιτεχνών που επιτρέπουν στα εγγεγραμμένα μέλη να δέχονται ενημερώσεις σχετικές με τις δραστηριότητες αυτών και, όπως είναι προφανές, τέθηκαν άμεσα εκτός λειτουργίας.

Ιστοσελίδες
Στην ανακοίνωση της Sony Music Entertainment Greece αναφέρεται ότι αποκτήθηκε πρόσβαση σε -κατά προσέγγιση- 8.500 εγγραφές, οι οποίες περιελάμβαναν emails, τηλεφωνικούς αριθμούς, ονόματα χρηστών και κωδικοί πρόσβασης. Τονίζεται, δε, ότι «στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες δεν πραγματοποιούνταν καμία εμπορική δραστηριότητα και ως εκ τούτου δεν περιελάμβαναν δεδομένα πιστωτικών καρτών».
Επίσης, αναφέρεται ότι οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες φιλοξενούνται από εξωτερικό συνεργάτη της εταιρείας και δεν είναι μέρος του δικτύου της Sony Music Entertainment και ότι πραγματοποιείται έλεγχος ασφαλείας πριν τεθούν εκ νέου σε λειτουργία. Μέχρι χθες αργά το απόγευμα το site της ελληνικής θυγατρικής (www.sonymusic.gr) δεν λειτουργούσε.

Η τελευταία επίθεση είναι η τρίτη που δέχεται η Sony τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, με τις δύο προηγούμενες να είναι πολύ πιο σοβαρές και να αφορούν τη Sony Electronics. Συνολικά, οι χάκερ που έχουν «εισβάλει» στα συστήματα της Sony έχουν αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα περισσότερων από 100 εκατ. λογαριασμούς, με αποτέλεσμα η φήμη του ιαπωνικού κολοσσού να έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά και αναμένεται να επηρεάσει εξαιρετικά τα οικονομικά αποτελέσματα του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Σε δύσκολη θέση
Το γεγονός, μάλιστα, ότι το Playstation Network δεν έχει ακόμη πλήρως επαναλειτουργήσει είναι κάτι που έχει επιδεινώσει το ήδη βεβαρημένο κλίμα για τη Sony, η οποία είναι από τους πλέον εξωστρεφείς ιαπωνικούς ομίλους τεχνολογίας. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, θα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι αρκετοί χρήστες του Playstation θα «αλλαξοπιστήσουν» προς άλλες πλατφόρμες, σε μία περίοδο όπου ο ανταγωνισμός στη συγκεκριμένη αγορά έχει ενταθεί, με τη Nintendo, μάλιστα, να ετοιμάζεται να παρουσιάσει την επόμενη γενιά του Wii, που αποτελεί τη δική της πρόταση στο χώρο των παιχνιδομηχανών.

Αρκετοί αναλυτές αναρωτιούνται, επίσης, γιατί έχει βρεθεί στο «στόχαστρο» η Sony τους τελευταίους μήνες. Ιδίως, μάλιστα, όταν το ποσό έναντι του οποίου πωλούνται τα δεδομένα που εκλάπησαν από τις βάσεις δεδομένων του Playstation Network και της Sony Online Entertainment εκτιμάται ότι δεν ξεπερνούν τις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Ποσό εξαιρετικά χαμηλό για το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου