Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Καθαρά Δευτέρα στην Καππαδοκία

 


ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ

Από την πρώτη ήμερα της Σαρακοστής όλοι οι Καππαδόκες δίνανε τ'ελος στις φροντίδες του σώματος και τις διασκεδάσεις των Αποκρέω και άρχιζαν τις φροντίδες της ψυχής.
Η ημέρα αυτή είναι η Δευτέρα μετά την Κυριακή της Τυρινής και ονομάσθηκε Καθαρά Δευτέρα ,γιατί συμβολίζει την αρχή της καθάρσεως της ψυχής.
Την Καθαρά Δευτέρα στην ευλογημένη Καππαδοκία -την δικιά μας Καππαδοκία- οι γυναίκες βράζανε νερό με στάχτη ,πλένανε καλά όλα τα μαγειρικά σκεύη για να καθαριστούν απο τα αρτημένα και να μην υπάρχει ίχνος βουτύρου, γιατί θα χαλούσε την νηστεία και θάταν αμαρτία.
Την τελευταία ημέρα που τελείωναν τα γλέτια, δηλ.την Κυριακή ο καθένας έτρωγε ενα βραστό αυγό, για να έχει το στόμα του σφραγισμένο και να ξαναφάει αυγό το Πάσχα!
Την νηστεία της Σαρακοστής οι Καππαδόκες την τηρούσαν με μεγάλη αυστηρότητα, όποιος δεν νήστευε δεν μπορούσε να μεταλάβη και δεν είχε υπόληψη στην κοινωνία.
Τα φαγητά ήταν καθαρά νηστίσημα , νερόβραστη φασολάδα, φακές, ταχινόσουπες, καθώς και το
περίφημο φειδόχορτο η Πεζίκη η Γιλάν παντζάρι κάτι σαν το γνωστό παντζάρι αλλα λευκό και ξερό.

Οι αρραβωνιασμένοι έστελναν στις κοπέλες τους ενα πανέρι με διάφορους σαρακοστιανούς μεζέδες και οπωσδήποτε μια χαλβαδόπιτα,που την στόλιζαν φτιάχνοντας πάνω της διάφορα σχέδια με κουφέτα και ρόδια.
Μετά τον Εσπερινό της Συγγνώμης όλοι πήγαιναν στα σπίτια τους και τα γλέντια τελείωναν εδώ.
Την Τετάρτη στην πρώτη προηγιασμένη όλοι μεταλάμβαναν πρωί- πρωί και ξεκινούσαν για τις
δουλειές τους.
Μικρή ανάπαυλα στην αυστηρή νηστεία αποτελούσε η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Ας έχουμε την ευχή όλων των Καππαδόκων Αγιων και την βοήθεια τους στον πνευματικό μας αγώνα..
Καλή και ευλογημένη Τεσσαρακοστή.
Τιμόθεος Ηλιάκης
orthodox-watch.blogspot.com
agiasma.info

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου