Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Άγιον Όρος. Κινητοποίηση Πρωθυπουργού, Υπ. Εθν. Αμύνης, Στρατού και Σερβίας


Η κατάσταση στο Άγιο Όρος είναι δύσκολη. Μαίνεται η πυρκαγιά που αναζωπυρώθηκε λίγο μετά τις 6:30 το απόγευμα της Παρασκευής και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή δημιουργούνται νέα μέτωπα κοντά στη Μονή Χιλανδαρίου.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έδωσε εντολή για άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων. Στην περιοχή και ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θόδωρος Καράογλου.  

Μεγάλη κινητοποίηση για την πυρκαγιά στο Άγιο Όρος μετά από εντολή του πρωθυπουργού

Με απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και μετά από εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες οι διαθέσιμες Μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας και έχουν ενεργοποιηθεί οι Διοικήσεις και οι αίθουσες επιχειρήσεων των Μειζόνων Επιχειρησιακών Σχηματισμών (Μ.Ε.Σ) της περιοχής, για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο Άγιο Όρος.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανταποκρινόμενο στο 100% των υποβληθέντων αιτημάτων από τους αρμοδίους φορείς, διέθεσε από τις 09 έως τις 10 Αυγούστου 2012 στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, επίγειες δυνάμεις, εναέρια μέσα και υλικά, ως εξής:

Μεγαλόπολη Αρκαδίας
09 Αυγ. 2 CL-215, 4 PZL,  10 Αυγ. 2 CL-415, 4 PZL
Επιπλέον διατέθηκαν 20 άτομα από 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών (ΜΑΛ), 20 άτομα από ΓΕΑ, 20 άτομα από ΓΕN και 2 Προωθητές Γαιών από 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού (ΕΤΜΧ).

Σολωμός Κορίνθου
 09 Αυγ. 5 CL-215, 2 CL-415, 2 Ε/Π CH-47D, 10 Αυγ. 2 CL-215
Επιπλέον έχουν διατεθεί 30 άτομα από 575 Τάγμα Πεζοναυτών (ΤΠΝ), 30 άτομα από ΓΕΝ και 2 Προωθητές Γαιών από Σχολή Μηχανικού (ΣΜΧ).

Μονή Χιλανδαρίου Χαλκιδική
10 Αυγ. διατέθηκαν 5 CL-415, 1 CL-215, 2 Ε/Π CH-47. Επιπλέον έχουν διατεθεί από ΓΕΣ 241 άτομα, 21 οχήματα διαφόρων τύπων, 5 Προωθητές Γαιών, 3 Ρυμουλκά, 4 Υδροφόρες, καθώς και τα απαραίτητα μέσα Διοίκησης και ελέγχου των Δυνάμεων. Από το ΓΕΑ έχουν διατεθεί 4 άτομα και 2 Υδροφόρες.
Παράλληλα υπάρχει βοήθεια και από τη Σερβία καθώς στο Άγιο Όρος υπάρχει και το σέρβικο μοναστήρι, η μονή Χιλανδαρίου. Μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει και για τις αντιπυρικές ζώνες. Στην περιοχή και ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θ. Καράογλου.

Μάλιστα το Γ΄ Σώμα Στρατού βρίσκεται σε επιφυλακή ενώ ο διοικητής του κ. Μπασιακούλης και πεζοπόρα τμήματα βρίσκονται ήδη στην περιοχή. Επίσης βοηθούν δύο Σινούκ ενώ δυνάμεις του στρατού συμβάλλουν και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και στην κατάσβεση.

foties korinthiaΣτην Αρκαδία, στο Ανεμοδούρι, υπάρχει εικόνα ύφεσης, όμως επειδή ήταν μεγάλο το μέτωπο της πυρκαγιάς, οι δυνάμεις πυρόσβεσης, παραμένουν σε επιφυλακή. Ίδια είναι η εικόνα και στην Κορινθία,στην περιοχή Σολωμός.

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για εμπρησμό στην Κορινθία

Με την κατηγορία του εμπρησμού κατά συναυτουργία, συνελήφθησαν την Παρασκευή στην Κάτω Συνοικία Τρικάλων του δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης Κορινθίας, ένας Βούλγαρος, 38 ετών, και μία 36χρονη ομοεθνής του.
Ειδικότερα, οι συλληφθέντες το πρωί, στο 20ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Ξυλοκάστρου - Τρικάλων, προκάλεσαν πυρκαγιά σε αγροτική θαμνώδη περιοχή και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή με Ι.Χ.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες εντόπισαν το όχημα και τους συνέλαβαν, ενώ η πυρκαγιά κατασβήστηκε από ανθρώπους που βρέθηκαν στο σημείο και διερχόμενους οδηγούς.
Στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, δύο δοχεία με εύφλεκτο υγρό και ένας αναπτήρας.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου.
Την αστυνομική έρευνα και την προανάκριση, διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ξυλοκάστρου.
Ύφεση παρουσιάζει και το μέτωπο στο Δομοκό Φθιώτιδας.
Σε εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δύσβατη δασική έκταση στην θέση Γέροντα στο Μαντούδι Ευβοίας.

Σέρβοι πυροσβέστες στο πλευρό των Ελλήνων συναδέλφων τους

xalkidiki pyrosvestikaΣτο πλευρό των Ελλήνων πυροσβεστών βρίσκονται από την Παρασκευή 49 συνάδελφοί τους από τη Σερβία που κατέφθασαν στην πληγείσα από τη μεγάλη φωτιά περιοχή του Αγίου Όρους, προκειμένου να συνδράμουν το έργο των εγχώριων δυνάμεων πυρόσβεσης.
Οι Σέρβοι πυροσβέστες κατέφτασαν με δύο λεωφορεία, δύο βοηθητικά οχήματα και τέσσερις υδροφόρες και ρίχτηκαν άμεσα στις μάχη με τις φλόγες.
Για την άφιξή τους είχε προηγηθεί συνεννόηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη με τη σερβική κυβέρνηση, η οποία με την έναρξη της πυρκαγιάς εξέφρασε την επιθυμία της να συνδράμει το έργο των Ελλήνων πυροσβεστών.
Στο μεταξύ, ουδέν νεότερον από το πύρινο μέτωπο που εξελίσσεται στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η φωτιά εκτείνεται σε μέτωπο 7-8 χιλιομέτρων από την Ουρανούπολη, περιμετρικά του οικισμού, έως το εσωτερικό του Αγίου Όρους, σε απόσταση ασφαλείας από τη Μονή Χιλανδαρίου.
Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή σε συνδυασμό με τις συνεχείς και απρόβλεπτες αλλαγές στην κατεύθυνσης δυσχεραίνουν το έργο των ισχυρότατων δυνάμεων πυρόσβεσης, δημιουργώντας συνεχείς αναζωπυρώσεις.
Πάντως, από την πύρινη λαίλαπα δεν κινδυνεύουν σπίτια, ξενοδοχειακές μονάδες και μονές του Αγίου Όρους.

ΕΡΤ  10 Αυγούστου 2012 21:57

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου