Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ντισκορντιανισμός και νέες εναλλακτικές θρησκείες. Ελένη Ανδρουλάκη


Ντισκορντιανισμός και νέες εναλλακτικές θρησκείες

Ελένης Ανδρουλάκη

1. Εισαγωγή
Ο 20ος και ο 21ος αιώνας είδαν τη γέννηση αρκετών νέων θρησκειών, οι οποίες διαφοροποιούνται σημαντικά από τις παραδοσιακές θρησκείες του παρελθόντος. Τα νέα αυτά θρησκευτικά ρεύματα βασίζονται σε εναλλακτικές μορφές πνευματικότητας που επικεντρώνονται στον εαυτό, τη φύση, την αναζήτηση. Πρόκειται για μεταμοντέρνες εκφράσεις θρησκευτικότητας, όπου η ατομικότητα και η υποκειμενική εμπειρία έχουν πάρει τη θέση της κοινότητας και της απόλυτης, αποκεκαλυμμένης αλήθειας.

Σοβαροί μελετητές χρησιμοποιούν τον όρο «επινοημένες θρησκείες», κάτι που δείχνει ξεκάθαρα την αντίθεση αυτών των θρησκειών προς το Χριστιανισμό, ο οποίος -ως γνωστόν- έχει να κάνει με την θεία αποκάλυψη.
Κάποιες από αυτές τις εναλλακτικές θρησκείες έχουν μικρή διάρκεια και επιρροή, ενώ άλλες βρίσκουν ενθουσιώδεις οπαδούς και εξαπλώνονται δυναμικά ακόμα και μέσα σε παραδοσιακές κοινωνίες. Για τις περιπτώσεις εκείνες που ανήκουν στο χώρο των καταστροφικών λατρειών, τα πράγματα είναι, φυσικά, ιδιαιτέρως ανησυχητικά.
Οι νέες εναλλακτικές θρησκείες έχουν κάποια από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1. εγκόσμιο χαρακτήρα, πνευματικότητα που στρέφεται στον εαυτό, έλλειψη θρησκευτικής ιεραρχίας, πεποιθήσεις βασισμένες στην επιστημονική φαντασία, χαλαρή οργανωτική δομή, πλουραλισμό, σχετικοποίηση, έλλειψη του κριτηρίου της αληθείας[1]

2. επικεντρώνονται γύρω από τη λατρεία παλαιών ή νέων, επινοημένων θεοτήτων

3. αναμειγνύουν θρησκευτικά στοιχεία με τη μαζική κουλτούρα, όπως για παράδειγμα η νεοεμφανισθείσα θρησκεία των Jedi που προέκυψε από τις ταινίες Star Wars, ή η θρησκεία του Matrix από τις ταινίες Matrix, ή διάφορες νεοπαγανιστικές ομάδες που χρησιμοποιούν και επηρεάζονται από τις ιστορίες και ταινίες Harry Potter, Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και της λεγόμενης λογοτεχνίας του φανταστικού

4. αποτελούν θρησκευτικές εκφράσεις που δημιουργήθηκαν και υπάρχουν αποκλειστικά ή σχεδόν αποκλειστικά στον κυβερνο-χώρο, δηλαδή γεννιούνται και δραστηριοποιούνται κυρίως στο Διαδίκτυο όπου διανέμουν τα κείμενά τους, μοιράζονται πληροφορίες, επικοινωνούν μεταξύ τους, κάνουν τα τελετουργικά τους, στρατολογούν νέους οπαδούς κτλ.

5. αποτελούν παρωδίες θρησκειών και διακρίνονται για τον παράλογο χαρακτήρα τους, ο οποίος όμως θεωρείται πνευματικά σημαντικός από τους οπαδούς τους. Αυτή η προσέγγιση είναι μια καθαρά μετα-μοντέρνα προσέγγιση της θρησκείας, όπου η αστειότητα και το χιούμορ είναι μέρος της θρησκευτικής πρακτικής.

2. Το σύγχρονο περιβάλλον των επινοημένων θρησκειών
Οι νέες μορφές πνευματικότητας που εστιάζονται στην φαντασία, τη μαζική κουλτούρα και τον ατομικό εαυτό ξεκίνησαν ως θρησκείες του περιθωρίου, με την ανάπτυξη όμως του Διαδικτύου, έχουν κατορθώσει να διαδώσουν τις ιδέες τους σε απίστευτο βαθμό.
Πέτυχαν, άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο, τη διείσδυση και την επιρροή του κοινωνικού ιστού μέσω των ιστοσελίδων τους που συναγωνίζονται αυτές των μεγάλων παραδοσιακών θρησκειών, σε τέτοια έκταση ώστε, παρά το πραγματικό τους μέγεθος, κατέληξαν να κατέχουν πια μια θέση δίπλα στις μεγάλες θρησκείες.
 Ποιος θα φανταζόταν ότι οι οπαδοί των θρησκειών αυτών θα έφταναν σε λίγα μόλις χρόνια το ποσοστό των Βουδιστών; Αυτά έδειξε έρευνα που έγινε το 2001 στην Αυστραλία[2]. Ποιος θα το φανταζόταν ότι κάποιοι νεοπαγανιστές θα έβαζαν στη θέση πιο παραδοσιακών θεοτήτων, εικόνες της μαζικής κουλτούρας, στις οποίες συγκεντρώνονται για να πετύχουν τους στόχους τους κατά τη διάρκεια των μαγικών τελετουργικών τους;[3] Και φυσικά ποιος θα το φανταζόταν, ότι και Χριστιανοί ακόμη θα επηρεάζονταν π.χ. από τον Κώδικα Ντα Βίντσι ή ότι θα δημιουργούνταν κυβερνοθρησκεία για Χριστιανούς-goth;[4]

Οι νέες εναλλακτικές θρησκείες είναι τα παράγωγα μιας νέας κοινωνίας που χαρακτηρίζεται από ακραία εκκοσμίκευση και συγκρητισμό, ατομισμό και υπερκαταναλωτισμό. Σήμερα, στο όνομα της «αναζήτησης», καταναλώνουμε πολιτισμούς, πνευματικότητες και θρησκείες σαν να ήταν προϊόντα.
Από τη δεκαετία του ’50, οι πιστοί άρχισαν σταδιακά να μεταλλάσσονται σε καταναλωτές. Ιδιαίτερα δημοφιλή προϊόντα το απόκρυφο, το μαγικό, το εκκεντρικό.
Στον 20ο αιώνα, η εκκοσμίκευση έφτασε σε τέτοιο βαθμό, ώστε το ιερό να διαχωριστεί από τη θρησκεία. Η θρησκεία έγινε μόνο μία από τις πηγές του ιερού, ενώ πολλές νέες πηγές εμφανίστηκαν, μεταξύ των οποίων και η επιστημονική φαντασία, οι υπερήρωες των κόμικς και άλλων ταινιών και οι ροκ σταρς[5].
Στις αρχές του 21ου αιώνα, κατά γενική ομολογία των μελετητών, το σύγχρονο θρησκευτικό τοπίο είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο του προηγούμενου ή του προ-προηγούμενου αιώνα. Ο εαυτός δεν κατανοείται πια ως μέρος της κοινότητας, αλλά έχει αξία ως άτομο και έτσι η πίστη έχει γίνει ιδιωτική υπόθεση: οι άνθρωποι πιστεύουν ή ασκούν την πίστη τους απομονωμένα, εγωκεντρικά, όπως, όποτε και όπου τους βολεύει, αυτοί και όποιος «θεός» διαλέξουν.
Οι νέοι πιστοί είναι τραγικές, απρόσωπες φιγούρες που συχνά μετέχουν με άλλους θλιβερούς, απρόσωπους αγνώστους σε εναλλακτικές θρησκευτικές συναθροίσεις στο Διαδίκτυο, όπου «ζουν» μια συνολική εικονική ζωή, κοινωνική, προσωπική και θρησκευτική.

Πέρα από τις πολυάριθμες έρευνες για την επίδραση γενικά του Διαδικτύου στη ζωή των ανθρώπων, έχουμε πλέον και σοβαρές ακαδημαϊκές έρευνες στο εξωτερικό για τις νέες, εναλλακτικές θρησκείες. Το κίνημα της «Νέας Εποχής» έδωσε μια πνευματική μήτρα, από όπου οι «αναζητητές» μπορούσαν να διαλέξουν πεποιθήσεις και πρακτικές από διαφορετικές παραδόσεις, συχνά και εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους.
Όλες οι θρησκείες και οι πνευματικοί δρόμοι παρουσιάστηκαν εξίσου έγκυροι και το μόνο που χρειαζόταν ήταν να βρει ο καθένας τη δική του αλήθεια. Και ποια είναι η προσωπική αλήθεια; Ό,τι αρέσει στον καθένα και ό,τι φαίνεται να έχει κάποιο αποτέλεσμα για εκείνον.
 Ο καθένας, μικρός ή μεγάλος, μπορεί να κάνει το προσωπικό του ταξίδι αναζήτησης και να ασπαστεί μια νέα πίστη μέσα από αναζητήσεις και συζητήσεις στο Διαδίκτυο, τη μελέτη βιβλίων και εντύπων, τη συμμετοχή σε σεμινάρια και φεστιβάλ και την αγορά αποκρυφιστικών προϊόντων. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον άνθισαν οι νέες θρησκείες που θα παρουσιάσουμε εδώ.

3. Ντισκορντιανισμός
Ο Ντισκορντιανισμός θεωρείται ως «η θεμελιώδης θρησκευτική εμπειρία του μεταμοντερνισμού»[6], «μια μοντέρνα θρησκεία βασισμένη στο χάος», ένα «μονοπάτι» του σύγχρονου Παγανισμού[7]. Καθοριστική στην ανάπτυξή του υπήρξε η επιρροή του Βουδισμού Ζεν, του Ταοϊσμού, του κινήματος των Beat[8] και της μαζικής κουλτούρας.
Ο Ντισκορντιανισμός ιδρύθηκε στην Καλιφόρνια γύρω στο 1958 από τον Kerry Thornley[9] και τον Greg Hill[10] και έχει χαρακτηριστεί ως «παρωδία θρησκείας». Στην πραγματικότητα, ο Ντισκορντιανισμός συνιστά ένα νέο θρησκευτικό κίνημα που βασίζεται στη λατρεία της θεάς Έριδας (στα Λατινικά Ντισκόρντια) και χρησιμοποιεί τη φαντασία και το χιούμορ για να τιμήσει την αρχή του Χάους. Να τονιστεί ότι «οι Ντισκορντιανοί έχουν βρει στέγη στον νεοπαγανισμό και έχουν αναπτύξει μια περίπλοκη θεολογική θέση που κρύβεται κάτω από τον χιουμοριστικό και αναρχικό τόνο του κλασσικού ιερού κειμένου τους, της Principia Discordia».[11]

Η «Βίβλος» του Ντισκορντιανισμού που γράφτηκε από τον Greg Hill φέρει τον τίτλο «Principia Discordia[12] ή Πώς βρήκα τη Θεά και τι της έκανα όταν τη βρήκα» και «προτείνει την ανοησία ως σωτηρία», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην έννοια του χάους. Μέσα από έξυπνο, αλλά συχνά και κακόγουστο, χυδαίο χιούμορ, το βασικό κείμενο του Ντισκορντιανισμού προσπαθεί μέσα από την παρωδία να περάσει «την ιδέα ότι η έννοια του Χάους, της Α-ταξίας είναι τόσο σημαντική και αναπόφευκτη όσο η έννοια της Τάξης».[13]
Οι Ντισκορντιανοί επικεντρώνονται λοιπόν στην αταξία, την οποία συμβολίζουν με ένα χρυσό μήλο με τη λέξη Καλλίστη, γραμμένη επάνω. Σύμφωνα με τον αρχαιοελληνικό μύθο που ασπάζεται ο Ντισκορντιανισμός, η θεά Έρις, θυμωμένη που δεν την είχαν προσκαλέσει στο γάμο του Πηλέα με τη Θέτιδα[14], έριξε στη συγκέντρωση των θεών ένα χρυσό μήλο με την επιγραφή Καλλίστη για να δοθεί στην πιο όμορφη.
Έτσι άρχισε η έριδα μεταξύ των θεών, οπότε ο Δίας αφήνει την απόφαση στον Πάρη. Ο Πάρης, όμως, δωροδοκείται από την Αφροδίτη η οποία του προσφέρει την πιο όμορφη γυναίκα στη γη κι έτσι εκείνος δίνει το μήλο στην Αφροδίτη, με συνέπεια την έναρξη του Τρωικού πολέμου.
Στην Ντισκορντιανή φιλοσοφία το χάος αποτελεί τη βάση των πάντων, τη «Φυσική Κατάσταση» και μάλιστα θεωρούν ακόμα και την τάξη ως έκφραση του χάους. Την τάξη τη συμβολίζουν με ένα πεντάγωνο. Το πεντάγωνο μαζί με το χρυσό μήλο τοποθετημένα σε ένα φόντο τύπου γιν-γιανγκ, είναι το ιερό σύμβολο του Ντισκορντιανισμού, γνωστό ως Ιερό Χάος.
Η φιλοσοφία τους είναι ότι η τάξη και η αταξία πρέπει να συνυπάρχουν για να υπάρχει ισορροπία. Οι λάτρεις της θεάς Έριδας οι οποίοι είχαν εμπειρίες της θεάς μέσω αποκαλύψεων, οραμάτων και της θεϊκής της έμπνευσης ονομάζονται «Φύλακες του Ιερού Χάους»[15].

Ο Ντισκορντιανισμός, όπως προαναφέρθηκε, ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στην Καλιφόρνια σε μια αίθουσα μπόουλινγκ όπου δύο νέα παιδιά, ο 19χρονος Kerry Thornley και ο 16χρονος Greg Hill, που είχαν απορρίψει το Χριστιανισμό[16], ήρθαν σε επαφή με τη θεά Έριδα, η οποία τους αποκάλυψε το ιερό σύμβολό της, το Ιερό Χάος.
«Την πέμπτη νύχτα μετά την αποκάλυψη, ο καθένας τους, είδε ένα ζωντανό όνειρο με μια λαμπρή γυναίκα που είχε μάτια απαλά σαν πούπουλα και βαθιά όσο η ίδια η αιωνιότητα, και για σώμα έναν υπέροχο χορό ατόμων και κόσμων.
Πυροτεχνήματα καθαρής ενέργειας σχημάτιζαν τα ξέπλεκα μαλλιά της και ουράνια τόξα υλοποιούνταν και διαλύονταν, καθώς μιλούσε με ζεστή και ευγενική φωνή. “Έχω έρθει για να σας πω πως είστε ελεύθεροι. Πολλές γενιές πριν, άφησα τον άνθρωπο, ώστε να εξελιχθεί. Γυρίζω τώρα για να βρω αυτή την εξέλιξη να πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, μα να επιβραδύνεται από φόβο και παρανόηση.

Χτίσατε για τους εαυτούς σας ψυχικές πανοπλίες, θωρακιστήκατε μέσα τους, η όρασή σας είναι περιορισμένη, οι κινήσεις σας άτσαλες και επίπονες, το πνεύμα σας καμένο από τον ήλιο. Εγώ είμαι το χάος…Είμαι το πνεύμα που κάνει τα παιδιά και τους κλόουν σας να γελούν με ευτυχισμένη αναρχία. Εγώ είμαι το χάος. Είμαι ζωντανή και σας λέω πως είστε ελεύθεροι“».[17]

Ο Ντισκορντιανισμός, μια «θρησκεία βασισμένη στη Θεά της σύγχυσης», «θεωρείται αναπόσπαστο μέλος του κινήματος του Chaos Magic»[18], δηλαδή της Χαοτικής Μαγείας. Η Χαοτική Μαγεία ή Μαγεία του Χάους έχει χαρακτηριστεί «το νεότερο και γρηγορότερα αναπτυσσόμενο μαγικό ρεύμα»[19], ένα «ανοιχτό σύστημα μαγείας» που βασίζεται στην απουσία δόγματος και κανόνων.
Ο χαοτικός αλλάζει κατά βούληση τα διάφορα μοντέλα μαγείας, δημιουργεί ο ίδιος τους κανόνες, χρησιμοποιεί όπως επιλέγει -αυτούσιες ή τροποποιημένες- όσες παραδοσιακές πρακτικές θέλει, παίρνοντας κάθε φορά το στοιχείο που του αρέσει και τον εξυπηρετεί.
Όπως λένε οι ίδιοι οι αποκρυφιστές, «η Χαοτική Μαγεία είναι εκλεκτική» και ο εκλεκτικός συλλέγει διάφορες «αλήθειες» από τα διάφορα συστήματα, αφού θεωρεί ότι δεν υπάρχει μία αλήθεια. «Τίποτα δεν είναι αληθινό. Όλα επιτρέπονται. Το ίδιο το “εγώ“ είναι μια ψευδαίσθηση!
Δεν υπάρχει σταθερό “εγώ“…Για το χαοτικό μάγο, λοιπόν, το σύμπαν είναι ένα μέρος συνεχώς μεταβαλλόμενο χωρίς όρια και χωρίς περιορισμούς, όπου τα πάντα είναι δυνατόν να συμβούν. Οτιδήποτε συλλάβει ο ανθρώπινος νους είναι ικανός και να το πραγματοποιήσει!
Η αποβολή των συμβατικών πεποιθήσεων και νοοτροπιών γύρω από τον εαυτό του και την κοινωνία είναι σημαντικό κομμάτι για το χαοτικό μάγο. Όσο λιγότερο δεμένος είναι κάποιος με τις πεποιθήσεις του, τόσο πιο εύκολο είναι για αυτόν να τις αλλάξει ή να τις τροποποιήσει όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Η πίστη σε μαζικές συμβατικές αντιλήψεις είναι ικανή να δεσμεύει την ενέργεια μας, έτσι στόχος του χαοτικού μάγου είναι να κρατάει ελεύθερη και αδογμάτιστη την πίστη του. Η προσωπική εμπειρία είναι το κυρίαρχο στοιχείο στο ταξίδι της αναζήτησης της μαγικής δύναμης.
Ο υποψήφιος δεν πρέπει να εμπιστεύεται κανέναν ετερόκλητο γκουρού και οδηγός του πρέπει να είναι ο ίδιος του ο εαυτός»[20].
Διαβάζουμε στην Principia Discordia: «-Είναι η Έρις πραγματική; -Mal-2: Τα πάντα είναι πραγματικά. -Ακόμα και τα ψεύτικα πράγματα; -Mal-2: Ακόμα και τα ψεύτικα πράγματα είναι πραγματικά. -Πώς γίνεται αυτό; -Mal-2: Δεν ξέρω φίλε μου, δεν το έκανα εγώ…[21]».
Αυτό που διαφοροποιεί το Ιερό Κείμενο του Ντισκορντιανισμού «από την Βίβλο, το Κοράνι και οποιοδήποτε άλλο ιερό θρησκευτικό κείμενο είναι, όπως ίσως καταλάβατε, το χιούμορ. Η ικανότητα να αστειεύεται με τα πάντα, ακόμα και με τον ίδιο του τον εαυτό.
Η υπερβολική προσήλωση στην σοβαρότητα κρύβει φόβο [και] ο φόβος οδηγεί στο Δόγμα…οι Ντισκορντιανοί δεν έχουμε, ούτε θα μπορούσαμε να έχουμε Δόγμα. Στη θέση του Δόγματος, που είναι απόλυτες πεποιθήσεις, έχουμε το Κάτμα, που είναι σχετικές μεταπεποιθήσεις.
Το κεντρικό Κάτμα του Ντισκορντιανισμού λέει: “Όλες οι υποθέσεις είναι αληθείς κατά μια έννοια, ψευδείς κατά μια έννοια, ανούσιες κατά μια έννοια, αληθείς και ψευδείς κατά μια έννοια, αληθείς και ανούσιες κατά μία έννοια, ψευδείς και ανούσιες κατά μια έννοια και αληθείς και ψευδείς και ανούσιες κατά μια έννοια“».[22] Το σύνολο των ιερών νόμων του Ντισκορντιανισμού ονομάζεται Pentabarf[23], ως παρωδία της «Πεντατεύχου», και περιλαμβάνει «τις 5 εντολές:

   - Δεν υπάρχει καμία άλλη θεά από τη θεά και αυτή η θεά είναι η θεά σου. Δεν υπάρχει κανένα Κίνημα της Έριδας, παρά μόνον το Κίνημα της Έριδας και αυτό είναι το Κίνημα της Έριδας. Και το σώμα κάθε Χρυσού Μήλου είναι η αγαπημένη οικία ενός Χρυσού Σκουληκιού.
  - Ο Ντισκορντιανός πρέπει πάντοτε να χρησιμοποιεί το επίσημο Ντισκορντιανό Σύστημα Αρίθμησης.
  - Ο Ντισκορντιανός πρέπει στη διάρκεια της αρχικής του φώτισης να εκτελεί κάθε Παρασκευή την τελετουργία του φαγώματος ενός χοτ ντογκ. Αυτή η τελετή αφοσίωσης θα γίνεται με χαρά για να επιδειχθεί η αντίθεση του πιστού στις δημοφιλείς ειδωλολατρείες των ημερών μας: του Καθολικισμού (όχι κρέας την Παρασκευή), του Ιουδαϊσμού (όχι χοιρινό κρέας), των Ινδουιστών (όχι βοδινό κρέας), των Βουδιστών (κανένα κρέας ζώου) και των Ντισκορντιανών (όχι χοτ ντογκς).
  - Ο Ντισκορντιανός δεν θα τρώει χοτ ντογκς, γιατί αυτή ήταν η παρηγοριά της θεάς μας όταν ήλθε αντιμέτωπη με την “Αρχική Προσβολή“.
 - Απαγορεύεται σ’ έναν ντισκορντιανό να πιστεύει ό,τι διαβάζει»[24].

Η τρίτη εντολή αποτελεί σαφή παρωδία της θρησκευτικής πρακτικής της νηστείας, ακόμα και της Ντισκορντιανής νηστείας, και αναιρεί την τέταρτη εντολή, ενώ η πέμπτη εντολή αναιρεί όλες τις όλες. Αυτά αποτελούν παράδειγμα της όλης παραδοξότητας και αυτοαναίρεσης που κυριαρχεί στον Ντισκορντιανισμό.
Αφού μάλιστα δηλώνεται ξεκάθαρα στην Principia Discordia: «δεν υπάρχουν κανόνες πουθενά» και «τα πάντα επιτρέπονται!». Να τονιστεί ότι τίποτα δεν είναι απόλυτο στον Ντισκορντιανισμό και οι οπαδοί του μπορεί να ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες (όπως ορθόδοξοι, σουρρεαλιστές, ντισκορντιανοί του μίσους, της συνωμοσίας κ.ά.) ανάλογα με το πώς εφαρμόζουν τον Ντισκορντιανισμό.
Πάντως ο στόχος είναι να βρουν το ζεν στο παράλογο και τη θεότητα στο απροσδόκητο, ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τον καθένα. «Η ενότητα των πάντων στο χάος» που πρεσβεύουν παραπέμπει βέβαια σε ανατολικοθρησκευτικές δοξασίες, κάτι που δεν εκπλήσσει, αφού ο ένας ιδρυτής της θρησκείας, ο Kerry Thornley, ήταν βαθιά χωμένος στο Βουδισμό.

Το χιούμορ που κατέχει κεντρική θέση στον Ντισκορντιανισμό, όσο και σε άλλες νέες θρησκείες, φαίνεται ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένους στόχους: τη λατρεία της θεότητας και την υπονόμευση του Χριστιανισμού ή της παραδοσιακής θρησκείας, όπως επίσης και την υπονόμευση της μαζικής κουλτούρας.
Η Έρις, εκτός από θεά της σύγχυσης και του χάους, είναι επίσης και «Θεά του γέλιου. Και το γέλιο είναι το κεντρικό θέμα του Ντισκορντιανισμού…Το γέλιο είναι το πιο σημαντικό συστατικό των Ντισκορντιανών πρακτικών. Από κάποιους θεωρείται και ο κύριος τρόπος λατρείας της ίδιας της Έριδας».[25]
Ειδικοί μελετητές, μάλιστα, επισημαίνουν ότι το γέλιο στην εκστατική λατρεία του Διονύσου είχε μια παρόμοια «χαοτική διάσταση»[26]· επίσης ότι «το σύγχρονο θρησκευτικό γέλιο» στοχεύει και στην απελευθέρωση, «αλλά τα αποτελέσματά του δεν είναι αναγκαστικά λυτρωτικά[27]».
Ο Ντισκορντιανισμός προβάλλεται ως «θρησκεία της απελευθέρωσης» και έχει χαρακτηριστεί ως «ο παράδεισος του αναρχικού[28]». Η Έρις «είναι εδώ και για να μας πει ότι, αντίθετα με τα θρησκευτικά, πνευματικά και θεολογικά δόγματα των περασμένων αιώνων, είμαστε όλοι ελεύθεροι. Το ανθρώπινο γένος δεν είναι…αμαρτωλό».[29]
Το θρησκευτικό σύστημα που δημιούργησαν ο Thornley και ο Hill στηρίζεται στην άρση όλων των περιορισμών, στη διάψευση όλων των προσδοκιών και στο αναποδογύρισμα όλων των κανόνων. Η ανατρεπτική αυτή στάση που χαρακτηρίζει τον Ντισκορντιανισμό στοχεύει «στην απελευθέρωση, τη φώτιση, το σατόρι».[30]
Εξάλλου, ο ίδιος ο Thornley είχε χαρακτηρίσει τον Ντισκορντιανισμό «Αμερικανική μορφή Βουδισμού Ζεν» και την πολιτική του φιλοσοφία «Ζεναρχία» ή «αναρχία του Ζεν». Πρόκειται για μια θεωρία εμπνευσμένη από το Βουδισμό Ζεν και διάφορες Ταοϊστικές φιλοσοφίες σε συνδυασμό με κάποιες δυτικές ιδέες περί αναρχίας.
Σύμφωνα με αυτή τη ντισκορντιανή θεωρία, η καθολική φώτιση -δηλαδή η φώτιση των πάντων- είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάργηση του κράτους. Μόλις επέλθει η φώτιση, το κράτος αναπόφευκτα θα εξαφανιστεί και με τα λόγια του Thornley «η αναρχία του ζεν είναι η κοινωνική κατάσταση που αναδύεται από το διαλογισμό».

Μέσα από την παρωδία, τις παραδοξότητες, τα χυδαία αστεία και την αναγωγή της ανοησίας σε αξία, ο Ντισκορντιανισμός ουσιαστικά ασκεί πολεμική κατά του Χριστιανισμού και των δογμάτων του. Οι ίδιοι εξηγούν «γιατί κάνουν πλάκα»: «οι πλάκες είναι συμβολικές πράξεις και όχι μόνο.
Είναι συμβολικά όπλα που ιδανικά στοχεύουν στη συντριβή των εχθρών που κυβερνούν με τη σειρά τους χρησιμοποιώντας σύμβολα. …
Μια καλή πλάκα θα ταπεινώσει το στόχο».[31] Κάποια δόγματα του Ντισκορντιανισμού στρέφονται συγκεκριμένα και εναντίον του Καθολικισμού, γι΄ αυτό και ο Ντισκορντιανισμός έχει χαρακτηριστεί από ξένους συγγραφείς του αποκρυφισμού «αντιστραμμένος Καθολικισμός με μεγάλη δόση Παγανισμού».
Στην Principia Discordia διαβάζουμε ότι «κάθε άνδρας, γυναίκα και παιδί σε αυτή τη γη είναι ένας Πάπας» με όλα τα δικαιώματα που αυτό συνεπάγεται και γίνεται Πάπας με την κατοχή μιας κάρτας που αναπαράγεται και διανέμεται ελεύθερα σε οποιονδήποτε.
Ο υπεύθυνος κάθε ντισκορντιανής ομάδας ονομάζεται «Επίσκοπος», ενώ η θεά έχει πέντε «Αποστόλους» και έναν Άγιο που μεταφέρει τα μηνύματά της, τον «Άγιο Gulik», ο οποίος είναι μια κατσαρίδα[32].
Μια πολύ δραστήρια Ντισκορντιανή ομάδα που ονομάζεται η «Εκκλησία των Μη Νεκρών Αγίων[33]» κηρύσσει: «ποιος δεν είναι Άγιος; Οι νεκροί φυσικά», «όλοι είμαστε Θεϊκοί…Η έννοια του ξεχωριστού είναι μια αυταπάτη-είμαστε όλοι συνδεδεμένοι. Πιστεύουμε σε μια “υπερψυχή”, τμήμα της οποίας είμαστε όλοι … Μήπως είσαι και εσύ Άγιος;…
Στείλε μας ηλεκτρονικό μήνυμα… Η Εκκλησία των Μη Νεκρών Αγίωνέχει ανακηρύξει πολλούς αγίους[34]». Επιπλέον, στα ιερά κείμενα του Ντισκορντιανισμού διαβάσαμε: «Ο Παράδεισος είναι κάτω.
Η Κόλαση είναι επάνω»·«Ο Ιησούς δεν ήταν ο Υιός του Θεού αλλά -όπως επαναλαμβάνει στη Βίβλο- ήταν ο Υιός του Ανθρώπου και είχε αποστολή να μας προειδοποιήσει εναντίον του Θεού»[35]· «Κάνε ό,τι θέλεις. Αυτό θα είναι όλος ο νόμος»[36].
Το τελευταίο αποτελεί δόγμα του σατανισμού. Επίσης, δεν λείπουν από τα κείμενά τους πορνογραφικές περιγραφές και αισχρές βλασφημίες για το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου[37], καθώς και απροκάλυπτες παραινέσεις για τη χρήση ναρκωτικών.[38]
Μάλιστα, στο εξωτερικό οι Ντισκορντιανοί και οι οπαδοί της «Εκκλησίας Subgenius[39]», η οποία θεωρείται παρακλάδι του Ντισκορντιανισμού, διοργανώνουν τα γνωστά ως “devivals” (συγκεντρώσεις θρησκευτικής αντι-αφύπνισης).

Αυτά ονομάστηκαν έτσι σε αντιπαράθεση προς τα Χριστιανικά “revivals“ και πράγματι στις συγκεντρώσεις αυτές, που περιλαμβάνουν χορό, τραγούδια και κήρυγμα, γίνονται διάφορα έκτροπα. Τέλος, υπάρχει ειδικό τελετουργικό Ντισκορντιανού βαπτίσματος, και για να γίνει το βάπτισμα το νέο μέλος πρέπει να παρουσιαστεί εντελώς γυμνό ενώπιον του ιερέα και 4 αδελφών ή διακόνων.
 Το αποκρυφιστικό υπόβαθρο του Ντισκορντιανισμού αποδεικνύεται και από τους ποικίλους διαλογισμούς, επικλήσεις και μαγικά τελετουργικά που χρησιμοποιούνται, κάποια από τα οποία, μάλιστα, κάνουν και χρήση γέλιου.
Επίσης, στις ιστοσελίδες τους παροτρύνουν τα μέλη τους να ακολουθούν τις συμβουλές του Ι-Τσινγκ[40] καθώς και ειδικών ντισκορντιανών καρτών Ταρώ[41]. Τα αποκρυφιστικά τελετουργικά τους παρουσιάζονται στα παγανιστικά συνέδρια και φεστιβάλ όπου μετέχουν, όπως και στο ετήσιο ντισκορντιανό συνέδριο που λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, «ένα μέρος του Ντισκορντιανισμού προέρχεται από το έργο του [σατανιστή] Άλιστερ Κρόουλι» σύμφωνα με τις δηλώσεις της αρχηγού μεγάλης Ντισκορντιανής «Εκκλησίας»[42]. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Ντισκορντιανισμός προτείνεται και από κάποιες σατανιστικές ιστοσελίδες, σημαίνει ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρώτο βήμα πριν το σατανισμό ή ότι η ενσωμάτωση στοιχείων από το σατανισμό αποτελεί πραγματικότητα.

Οι Ντισκορντιανοί ενθαρρύνονται να διαβάζουν βιβλία μαγείας, το ιερό βιβλίο Subgenius και το δεύτερο βασικό κείμενό τους μετά την Principia Discordia, το Illuminatus[43], ένα ντισκορντιανό μυθιστόρημα ψυχεδελικής φαντασίας, γεμάτο μαγεία, σεξ, ναρκωτικά, επιστημονική φαντασία και θεωρίες συνωμοσίας.
Το κείμενο αυτό «έφερε πολλές χιλιάδες αναγνώστες στον Ντισκορντιανισμό· όπως και το [εμπνευσμένο από αυτό το κείμενο] καρτοπαιχνίδι Illuminati [Ιλλουμινάτι] των Steve Jackson Games (που δημοσίευσαν και την Principia Discordia) … μετέδωσε το μήνυμα σε νέο κοινό. [44] Να τονιστεί ότι το παιχνίδι αυτό το διέδωσαν, εν αγνοία τους φυσικά, Χριστιανοί, ακόμα και Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην Ελλάδα.

Κάποιοι μελετητές χαρακτηρίζουν τον Ντισκορντιανισμό «σέκτα» ή «αναρχική σέκτα». Θα μπορούσαμε να δεχθούμε ότι πρόκειται για αντιπροσωπευτικό παράδειγμα νέου, συγκρητιστικού θρησκευτικού κινήματος που εξαπλώθηκε ταχύτατα μέσω Διαδικτύου. Όταν οι ιστοσελίδες για τον Καθολικισμό ήταν 94, οι αντίστοιχες για τον Ντισκορντιανισμό έφταναν τις 61. [45] Οι νέες, εναλλακτικές θρησκείες, είτε εμπίπτουν στην κατηγορία της σέκτας, είτε όχι, δημιουργήθηκαν τα τελευταία 100 περίπου χρόνια και φαίνεται ότι πληθαίνουν συνεχώς. Ενδεικτικά αναφέρουμε λίγα στοιχεία για κάποιες ακόμα.

4. «Εκκλησία Subgenius»
Η «Εκκλησία Subgenius» («Εκκλησία της Υπο-Ευφυίας») είναι άλλη μια μεταμοντέρνα θρησκεία που αποτελεί παρωδία θρησκείας και έχει χαρακτηριστεί παρακλάδι του Ντισκορντιανισμού. Η «Εκκλησία Subgenius» έγινε γνωστή το 1979 με την κυκλοφορία του πρώτου της φυλλαδίου, με τίτλο «Ο κόσμος τελειώνει αύριο και μπορεί να πεθάνεις!».
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της «Εκκλησίας», η ίδρυσή της έγινε το 1953, από τον J.R. “Bob” Dobbs, ένα μυθικό πρόσωπο που κατέχει τη θέση προφήτη/θεότητας στην ομάδα. Στο ιερό βιβλίο τους περιγράφεται η φιλοσοφία τους: «Η Εκκλησία Subgenius είναι ένα τάγμα Χλευαστών και Βλάσφημων, οι οποίοι είναι αφιερωμένοι στην πλήρη χαλαρότητα»[46].

Επίκεντρο της θρησκείας είναι η επιδίωξη της χαλαρότητας και η λατρεία του “Bob”. Ο “Bob” απεικονίζεται ως καρτούν ενός χαμογελαστού άνδρα που καπνίζει πίπα και θεωρείται ο μεγαλύτερος έμπορος όλων των εποχών που λατρεύει τα χρήματα, επικοινωνεί με εξωγήινους και έχει την ικανότητα να πεθαίνει και να ανασταίνεται πολλές φορές.
Σύμφωνα με τη διδασκαλία τους, ο μεγάλος αυτός δάσκαλος-πωλητής φωτίστηκε από έναν εξωγήινο, τον Ιεχωβά 1, ενώ εργαζόταν σε μια συσκευή τηλεόρασης δικού του σχεδιασμού. Ο Ιεχωβάς 1 κατέβηκε και άρπαξε τον Μπομπ στο διάστημα και του έδωσε τη φώτιση· του έδειξε ότι αυτός ήταν ο αληθινός προφήτης της «Εκκλησίας Subgenius» και ότι θα έπρεπε να δημιουργήσει μια εκκλησία στο όνομά του και να φέρει την πλήρη χαλαρότητα.

Στο ιερό βιβλίο τους διαβάζουμε: «Ποιος σας δίνει πίσω τη χαλαρότητά σας; Ο “Bob”»[47]. «Ο Dobbs είναι ένας από εκείνους τους σπάνιους μύστες που έρχονται στη Γη κάθε μερικούς αιώνες, εκείνους τους Αναληφθέντες Δασκάλους που “βλέπουν” πολύ βαθύτερα… Ως μέντιουμ, ο “Bob” είναι απαράμιλλος, ικανός να “εκτοξεύει” τα μηνύματα που κατευθύνονται στο κεφάλι του από … πνεύματα, δαίμονες, αγαπημένους πεθαμένους …
Ο “Bob” είναι ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΣΕΞ… Ο “Bob” δεν επιλέγει να πορνεύει. Ο “Bob”, ως εργαλείο του [θεού] ΒΟΤΑΝ[48], πρέπει να πορνεύει. Και όχι μόνο με γυναίκες. Όχι μόνο με άνδρες. Και με ΖΩΑ»[49]. Αυτός είναι ο «θεός» που λατρεύουν. Στα κηρύγματά τους μάλιστα επαναλαμβάνουν: «ο “Bob” σώζει! Ο “Bob” σώζει! Είναι ο σωτήρας μας!»
Κατά τ΄ άλλα ισχυρίζονται ότι «ακόμα και οι Χριστιανοί μπορούν να γίνουν Subgenius»[50]. Κι ας βεβηλώνουν ιερά πρόσωπα και σύμβολα κι ας δηλώνουν ότι κάνουν συγκεντρώσεις αντι-αφύπνισης (devivals), «για να καταστρέψουν το έργο της χριστιανικής αφύπνισης».

Μια από τις ιερές μέρες των Subgenius είναι και η 5η Ιουλίου που είναι γνωστή ως X-day (ημέρα X). Κάθε χρόνο προβλέπουν ότι το τέλος του κόσμου θα έλθει στις 5 Ιουλίου και προειδοποιούν ότι θα γλιτώσουν μόνο οι Subgenius, οι οποίοι θα διασωθούν από ιπτάμενους δίσκους με οδηγούς εξωγήινες θεές του σεξ.
Κάθε χρόνο τις παραμονές της «συντελείας του κόσμου» διοργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν ροκ συναυλίες, «σεμινάρια σεξ», πορνογραφικά δρώμενα, αυτο-ακρωτηριασμούς, βέβηλα και βλάσφημα τελετουργικά, τελετουργικά «βαπτίσματος», όπου «εξαλείφονται οι αμαρτίες τους και αποκτούν νέες» κ.ά.
Για να καλύψουν τη διάψευση της προφητείας τους περί συντελείας του κόσμου, η οποία αρχικά είχε ανακοινωθεί για την 5η Ιουλίου 1998, χρησιμοποιούν διάφορες δικαιολογίες όπως ότι το τέλος του κόσμου ήλθε, αλλά σε αλληγορικό επίπεδο, ή ότι έλαβε χώρα σε άλλο πλανήτη ή ότι οι Γραφές τους διαβάστηκαν κατά λάθος ανάποδα και ο κόσμος θα τελειώσει το 8661 κλπ.
Η βασική προϋπόθεση για να γίνει κανείς Subgenius είναι να πληρώσει 35 δολάρια στην «Εκκλησία Subgenius». Έτσι διασφαλίζει την «αιώνια σωτηρία του». Τα μέλη προτρέπονται να παρατήσουν τη δουλειά τους και να χαλαρώσουν,να συμβάλλουν στην κατάρρευση του νόμου και της τάξης και να κάνουν χρήση ναρκωτικών και έκτρωση αν χρειαστεί.

5. «Εκκλησία όλων των Κόσμων»[51]
Η «Εκκλησία όλων των Κόσμων» ιδρύθηκε το 1962 από τον Tim Zell
(μετέπειτα Oberon Zell-Ravenheart) και τον Richard Lance Christie. To 1968 ξεκίνησε την έκδοση του -καθοριστικού για το χώρο- εντύπου Green Egg και απέκτησε νομική προσωπικότητα. Είναι ίσως η παλαιότερη νεοπαγανιστική οργάνωση στην Αμερική με νομική υπόσταση καθώς και η πρώτη αναγνωρισμένη θρησκεία της «Θεάς» και της λατρείας της Φύσης στην Αυστραλία[52].
Τα μέλη της εκτείνονται και στην Ευρώπη. Η «Εκκλησία όλων των Κόσμων» συγκαταλέγεται στις θρησκείες θεοποίησης της φύσης, χρησιμοποιεί εκτενώς τελετουργικά μαγείας, έχει όμως ρίζες στη λογοτεχνία του φανταστικού. Η έμπνευση για την ίδρυσή της και ένα μέρος της διδασκαλίας της προήλθε από το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Robert Heinlein «Ξένος σε Ξένη Χώρα»[53].

Βασικό δόγμα της οργάνωσης είναι η πίστη στη θεϊκότητα κάθε ανθρώπου, η οποία εκφράζεται και με το χαιρετισμό που χρησιμοποιούν τα μέλη της «Είσαι Θεός» ή «Είσαι Θεά».[54] Άλλο δόγμα της αφορά στη λατρεία της Γαίας, της Μητέρας Γης.
Το 1970 ο Tim Zell, μέσα από μια «βαθιά θρησκευτική εμπειρία», κατάλαβε πως «η Γη είναι ζωντανή και ότι η Θεά του Παγανισμού ήταν η Γη»[55]. Η «Εκκλησία όλων των Κόσμων αναγνωρίζει τη Μητέρα Γη, τον Κερασφόρο Θεό, τον Πράσινο Άνδρα[56] και άλλα πνεύματα του ανιμιστικού τοτεμισμού ως το Θεϊκό Πάνθεον»[57] και έχει χαρακτηριστεί πρόδρομος του κινήματος της βαθιάς οικολογίας.[58]
Η «Εκκλησία όλων των Κόσμων» διακηρύσσει ακόμη την πίστη της στην «πλουραλιστική θεώρηση της θρησκείας, στην αυτοπραγμάτωση και τη θετική σεξουαλικότητα».[59] Η σεξουαλικότητα θεωρείται «έκφραση του θείου» και τόσο η ετερόφυλη σεξουαλικότητα όσο και η ομοφυλόφιλη σεξουαλικότητα θεωρούνται «εκφράσεις ιερής σεξουαλικής συμπεριφοράς». Επιπλέον, ενθαρρύνεται ο γυμνισμός, αλλά και οι πολυγαμικές και πολυερωτικές σχέσεις.

Το 2004 ο Zell-Ravenheart ίδρυσε την «Γκρι Σχολή Μαγείας», εμπνευσμένη από τη «Σχολή Μαγείας Χόγκουαρτς» των βιβλίων Χάρρυ Πόττερ. Η Γκρι Σχολή Μαγείας δέχεται σπουδαστές από την ηλικία των 11 ετών αλλά και ενήλικες. Από την ηλικία των 14 ετών μάλιστα τα παιδιά μπορούν να γραφούν χωρίς γονική συγκατάθεση.
Οι ανήλικοι πληρώνουν το συμβολικό ποσό των 13 δολαρίων ετησίως. Η Γκρι Σχολή Μαγείας λειτουργεί προς το παρόν μόνο στον κυβερνοχώρο -όπως και πολλές άλλες παγανιστικές σχολές σήμερα- και καυχιέται ότι έχει πάνω από 800 σπουδαστές σε 40 χώρες.
Τα διδασκόμενα μαθήματα, που καλύπτουν ένα ευρύ αποκρυφιστικό φάσμα, περιλαμβάνουν: θεραπευτικές τέχνες, αλχημεία, τελετουργική μαγεία, μαντεία, μαύρη μαγεία και πολλά άλλα. Το 2005 η Γκρι Σχολή Μαγείας απέκτησε νομική προσωπικότητα ως εκπαιδευτικό ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, ενώ στα σχέδιά τους είναι και η απόκτηση κτίσματος για τη σχολή.

6. «Εκκλησία του Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος»
Η τρίτη χιλιετία είδε νέες επινοημένες θρησκείες, με σημαντικότερες ίσως τη θρησκεία των Jedi (Tζενταϊσμό), τη θρησκεία Matrix και τη θρησκεία του Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος. Η «Εκκλησία του Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος», γνωστή και ως Πασταφαριανισμός, ιδρύθηκε το 2005 από τον Bobby Henderson και αποτελεί παρωδία της πίστης στη δημιουργία του κόσμου από μια ανώτερη δύναμη.
Όταν το Συμβούλιο Εκπαίδευσης της πολιτείας του Κάνσας αποφάσισε να διδάσκεται στα σχολεία, παράλληλα με τη θεωρία της εξέλιξης και η θεωρία του «ευφυούς σχεδιασμού», σύμφωνα με την οποία ο κόσμος δεν δημιουργήθηκε τυχαία, ο Henderson έστειλε επιστολή με την οποία διαμαρτυρόταν και απαιτούσε να διδάσκεται και η «πασταφαριανική εκδοχή της Δημιουργίας», σύμφωνα με την οποία ο κόσμος δημιουργήθηκε από ένα μπόγο από σπαγγέτι και δύο κεφτέδες, το οποίο ονόμασε «Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας». Η επιστολή του αγνοήθηκε, αλλά η θεωρία του διαδόθηκε τάχιστα μέσω Διαδικτύου και το 2006 γράφτηκε το «Ευαγγέλιο» της ομάδας, το οποίο μπορεί να έχει πουλήσει πάνω από 100.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα. Το 2008 έκανε την εμφάνισή της και η «Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος». Το κεντρικό δόγμα τους είναι ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε από ένα αόρατο και μη εντοπίσιμο μακαρονοτέρας, το οποίο, όντας μεθυσμένο, ξεκίνησε τη δημιουργία, φτιάχνοντας αρχικά ένα βουνό, λίγα δέντρα και έναν νάνο. Ακόμη, οι πειρατές θεωρούνται ιεροί, αφού -όπως λένε- οι πρώτοι πασταφαριανιστές ήταν πειρατές και τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη αποδίδονται στη μείωση του αριθμού των πειρατών. Ο παράδεισος για τους οπαδούς της «Εκκλησίας του Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος» είναι ένας τόπος με ένα ηφαίστειο μπύρας και ένα εργοστάσιο στριπτιζέζ. Η κόλασή τους είναι ένας τόπος όπου η μπύρα είναι χαλασμένη και οι στριπτιζέζ έχουν σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες.

7. «Εκκλησία της Αόρατης Ροζ Μονόκερου»
Στη θέση του Θεού, αντί για το «Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας», η «Εκκλησία της Αόρατης Ροζ Μονόκερου» έχει βάλει μια Μονόκερο, μια «θεά» που είναι ταυτόχρονα και αόρατη και ροζ. Η επιλογή αυτή έχει στόχο να σατιρίσει τα θρησκευτικά πιστεύω και αποτελεί παρωδία των ιδιοτήτων του Θεού. Επειδή η μονόκερος «θεά» είναι αόρατη, κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι δεν υπάρχει ή ότι δεν είναι ροζ. Κατ’ αντιστοιχία, προσπαθούν να πουν ότι η ανικανότητα να εντοπίσουμε το Θεό με υλικό τρόπο δεν μπορεί να αποδείξει την ύπαρξη ή την ανυπαρξία Του. Οι αθεϊστές που ανήκουν σε αυτή την ομάδα θεωρούν την έλλειψη απτών αποδείξεων, καθώς και την πίστη στις υπερφυσικές ιδιότητες του Θεού, ως παραλογισμό. Το σύμβολο της «Εκκλησίας της Αόρατης Ροζ Μονόκερου», που αποτελείται από το μηδέν και μια απεικόνιση μονόκερου, αντιπροσωπεύει τον αθεϊσμό.
Η «Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αόρατης Ροζ Μονόκερου», που δραστηριοποιείται από το 2008, διοργανώνει κοινές εκδηλώσεις με την «Εκκλησία του Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος» και την Ελληνική Ένωση Αθέων. Τα πιστεύω της, όπως διαφαίνονται στα κείμενά της, αποτελούν βεβήλωση των ιερών μας Μυστηρίων, δογμάτων, εορτών κλπ. Ενδεικτικά παραθέτουμε το «σύμβολο της πίστεως» τους, το οποίο αποτελεί βλάσφημη και αισχρή παραποίηση του ιερού Συμβόλου της Ορθοδόξου Πίστεως.
«Πιστεύομεν εις μίαν Αόρατην Ροζ Μονόκερω, μητέρα, παντοκράτειρα, ποιήτρια ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων.
Και εις έναν Αόρατον Μπλε Μονόκερω, τον σύντροφον αυτής τον μονογενή, τον εκ της μητρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων.
Φως εκ φωτός, κυανούν αληθινόν εκ ροδίνου αληθινού, γεννηθέντα ου ποιηθέντα, ομοούσιον τη μητρί, δι’ ης τα πάντα εγένετο.
Τον δια τα πλάσματά της και δια την αυτών σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και καταστώμενον ορατόν εκ της Αγίας Συνουσίας και ενσαρκωθήσαντα.
Και ανελθόντα εις τους ουρανούς και καλπάζοντα εις το πλευρόν της μητρός.
Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης, ευλογώντα τους ζώντας και τους εραστάς, ων της βασιλείας ουκ έσται τέλος.
Και εις την Αγία Συνουσία την ζωοποιό, την εκ του ζεύγους εκπορευομένην, την συν τω θήλει και τω άρρενι συμπροσκυνούμενη και συνδοξαζόμενη, την λαλήσασα δια των προφητών.
Εις μίαν αγίαν, καθολικήν και απολαυστικήν συνουσίαν.
Ομολογώ εν ηδονή εις άφεσιν ψυχαναγκασμών.
Προσδοκώ ικανοποίησην απωθημένων.
Και ζωήν του μέλλοντος αιώνος.
Αμήν.»

8. Επίλογος
Η θρησκεία σχετικοποιείται, γίνεται εναλλακτική, μετα-μοντέρνα, αποϊεροποιημένη, παράλογη, επικίνδυνη και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Γίνεται τα πάντα εκτός από Αλήθεια, Ζωή και Οδός σωτηρίας.Παραπομπές
[1]. Carole M. Cusack, Invented Religions, Ashgate, 2010, σελ. 9
[3]. ενθ. ανωτέρω
[4]. Δημιουργήθηκε το 1997
[5]. Invented Religions, ενθ. ανωτέρω, σελ. 10
[7]. Χαρίτα Μήνη, Νεοπαγανισμός, Αρχέτυπο, 2000, σελ. 33
[8]. πρόκειται για κίνημα που δραστηριοποιήθηκε στην Αμερική τις δεκαετίες του 1950 και 1960 και χαρακτηριζόταν από τον πειραματισμό στο χώρο της λογοτεχνίας, την επαναστατικότητα, τη στροφή στην εναλλακτική θρησκευτικότητα, το Βουδισμό, τη χρήση ναρκωτικών κ.α.
[9]. γνωστό ως «Omar Khayyam Ravenhurst» ή «Lord Omar»
[10]. γνωστό ως «Malaclypse the Younger» ή «Mal-2», («Μαλακλύψ ο Νεώτερος»)
[11]. Invented Religions, ενθ. ανωτέρω, σελ.1-2
[12]. δηλαδή «Πρωταρχική Διαφωνία»
[14]. Αυτό θεωρείται σημαντικό στην ιστορία του Ντισκορντιανισμού και ονομάζεται «Η Αρχική Προσβολή»
[15]. Keepers of the Sacred Chao (KSC)
[16]. Invented Religions, ενθ. ανωτέρω, σελ. 46
[17]. http://discordiagr.blogspot.com/p/blog-page.html και Principia Discordia online, 5η έκδοση
[19]. http://astrikiprovoli.blogspot.com/2011/09/illuminates-of-thanateros.html (του Φοίβου Καλφόπουλου)
[20]. ένθ. ανωτ.
[21]. Principia Discordia online, 5η έκδοση
[23]. η λέξη αποτελεί συγκερασμό των λέξεων «πέντε» και «εμετός»
[24]. Principia Discordia online, 5η έκδοση
[26]. Invented Religions, ενθ. ανωτέρω, σελ. 49
[27]. αυτόθι
[28]. Margot Adler, Drawing Down the Moon: Witches, Druids, Goddess-Worshippers, and Other Pagans in America Today, Boston, 1986, 2nd edition, σελ. 332
[30]. Invented Religions, ενθ. ανωτέρω, σελ. 49. Σατόρι είναι ο ιαπωνικός βουδιστικός όρος για τη φώτιση.
[32]. Principia Discordia online, 5η έκδοση
[33]. «the Church of No Dead Saints»
[35]. Principia Discordia online, 5η έκδοση
[36]. The Illuminatus! Trilogy online
[37]. ένθ.ανωτ.
[39]. «Church of the Subgenius» («Εκκλησία της Υπο-Ευφυίας»)
[40]. κινεζικό σύστημα μαντείας
[43]. The Illuminatus! Trilogy
[44]. Invented Religions, ενθ. ανωτέρω, σελ.44
[45]. στοιχεία 1996, αυτόθι
[46]. The Book of the Subgenius, Subgenius Foundation, Νέα Υόρκη, 1987, σελ. 5
[47]. ένθ.ανωτ., σελ. 21
[48]. Ο Βόταν, γνωστός και ως Όντιν ή Βόντεν, είναι θεός της σκανδιναβικής μυθολογίας, θεωρείται ότι είχε πολλές ερωμένες και συνδέεται με τη σεξουαλικότητα.
[49]. The Book of the Subgenius, ένθ.ανωτ., σελ. 23
[50]. ένθ.ανωτ., σελ. 18
[51]. Δεν πρέπει να συγχέεται με την πεντηκοστιανική-χαρισματική «Συναγωγή - Εκκλησία όλων των Εθνών»
[52]. Απέκτησε νομική υπόσταση το 1992
[53]. Robert Heinlein, Stranger in a Strange Land, 1961.
[55]. Invented Religions, ενθ. ανωτέρω, σελ. 65
[56]. ή Πράσινο Θεό ο οποίος θεωρείται γιος και εραστής της Μεγάλης Μητέρας
[58]. Η βαθιά οικολογία ή οικολογία του βάθους που έχει ρίζες στο Βουδισμό και τον Ταοϊσμό, υπερτονίζει την αξία κάθε μη-ανθρώπινου πλάσματος, οικοσυστήματος και διαδικασίας της φύσης και θεωρεί τον άνθρωπο «απλό μέλος της βιοκοινότητας» που έχει την ίδια αξία με τα ζώα, τα φυτά κτλ.

Ι. Μητρόπολη Γλυφάδας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου