Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Η παρουσία του αποκρυφισμού σε επιμέρους εκφάνσεις της «Νέας Εποχής». Πρωτ. Βασίλειος Γεωργόπουλος


Η παρουσία του αποκρυφισμού σε επιμέρους εκφάνσεις της «Νέας Εποχής»

Πρωτ. Βασιλείου Γεωργοπούλου Λέκτορος Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ

Η παρουσία του αποκρυφισμού είναι εμφανής σε πλήθος εκφάνσεων και  ομάδων της «Νέας Εποχής». Θα αναφερθούμε ενδεικτικά σε ομάδες και χώρους που ευρίσκονται και κινούνται μέσα στο νεοεποχίτικο πεδίο.
Είναι ομάδες και χώροι διαφορετικοί αλλά ο αποκρυφισμός είναι εμφανής στις δοξασίες τους η στις πρακτικές τους. Ας δούμε ενδεικτικά κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις .

1).Στις 16 Αυγούστου του 1987 συνέβη ένα σημαντικό γεγονός για το παγκόσμιο νεοεποχίτικο κίνημα. Χιλιάδες  οπαδοί της «Νέας Εποχής» γιόρτασαν σε όλο τον κόσμο με τραγούδια, διαλογισμό, χορούς, επικλήσεις,  τη λεγόμενη μεγάλη αρμονική σύγκληση. Τι ήταν αυτή η μεγάλη αρμονική σύγκληση;
Κατά την νεοεποχίτικη ορολογία και δοξασία ήταν μια συλλογική έκχυση θετικής ψυχικής ενέργειας την συγκεκριμένη ημέρα .

Οι δεκάδες χιλιάδες νεοεποχίτες γιορτάζοντας, πήγαν κυρίως σε ναούς αρχαίων θρησκειών, να προσθέσουν και τη δική τους θετική ενέργεια στις 16-8-1987 με σκοπό κατά τους ισχυρισμούς της, να βοηθηθεί η ανθρωπότητα και ο πολιτισμός της. Με τι κριτήρια επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημέρα; Βάσει αστρολογικών προβλέψεων σε συνδυασμό με τα ημερολόγια των Μάγια[30] .

2) Βασική έκφανση της Νέας Εποχής αποτελούν οι λεγόμενες θεραπείες  μέσω χρωμάτων, φυτών και κρυσταλλικών ενεργειών. Οι εν λόγω θεραπείες μέσω χρωμάτων, φυτών και κρυστάλλων κατέχουν ιδιαίτερη θέση τόσο στους νεοεποχίτικους διαδυκτιακούς τόπους, όσο και στα νεοεποχίτικα έντυπα και βιβλιοπωλεία.
Μια τέτοια μορφή θεραπείας  πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας τού1980 από τη φαρμακοποιό Βίκυ Γουόλ και διαδόθηκε τάχιστα και διαφημίζεται και στην Ελλάδα, είναι η θεραπεία που ονομάζεται Αύρα-Σώμα." Κατά τους ισχυρισμούς τους " η θεραπεία αυτή συνίσταται-ανάμεσα στα άλλα-στη χρήση του περιεχομένου 94 μικρών, γυάλινων, γωνιαίων μπουκαλιών (αριθμούνται 0-93), κάθε ένα από τα οποία περιέχει δύο- διαφορετικών-χρωμάτων –επίπεδα υγρών."[31]

Τι είναι όμως στην πραγματικότητα και που στηρίζεται  το εν λόγω νεοεποχίτικο και δήθεν θεραπευτικό σύστημα του Αύρα -Σώμα,  που διαφημίζεται ως "Είσαι τα χρώματα που διαλέγεις "[32]; Ο  Μάϊκ Μπούθ ο πιο πιστός μαθητής και διάδοχος της Βίκυ Γουόλ που το δημιούργησε αποκαλύπτει:  «η δελεαστική , αισθησιακή πλευρά δεν είναι η μοναδική σχετικά με τα έλαια του Αύρα-Σώμα.
Υπάρχουν πολλά περισσότερα. Το Αύρα -Σώμα συνδέεται με συστήματα αρχαίας Σοφίας, όπως το Δέντρο της Ζωής από την Καμπάλα, τα Ταρό και το κινέζικο Ι Τσίνγκ. Η αποκάλυψη των χρωμάτων συνδέεται επίσης με το Ινδουιστικό σύστημα των Τσάκρα. Υπάρχουν επίσης πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες αναφορές στην αρχαία σοφία ."[33]
Τι παρατηρούμε εν προκειμένω σχετικά με το εν λόγω νεοεποχίτικο "θεραπευτικό" σύστημα; Ότι θεμελιώνεται εξ ολοκλήρου σε αντιχριστιανικές αποκρυφιστικές πρακτικές και δοξασίες.

 Επιπλέον, στο εν λόγω σύστημα υπάρχουν πολλές ακόμα παράμετροί του, που σχετίζονται με τον αποκρυφισμό όπως π.χ,  για να γίνει ενεργοποίηση των ουσιών που περιέχουν τα μπουκάλια γίνεται χρήση Καμπαλιστικών επικλήσεων[34].
Ακόμα στα μπουκάλια Ν 50-64  δόθηκαν τα ονόματα 14 "Αναληφθέντων διδασκάλων της πλανητικής Ιεραρχίας. Διαπιστώνουμε δηλαδή εδώ την χρήση ορολογίας και δοξασιών θεοσοφικών και όχι μόνο[35] .

Και στο ερώτημα, πως θεραπεύουν τα χρώματα, τα έλαια, οι ουσίες γενικά του Αύρα -Σώμα δίνεται ως απάντηση των οπαδών του,  ότι θεραπεύουν μέσω της " ζωτικής ενέργειας των Δασκάλων" που αντιπροσωπεύεται από τις ακτίνες " που αφομοιώνονται από τα ορυκτά και τα φυτά που έχουν το αντίστοιχο χρώμα"[36] . Βλέπουμε δηλαδή , μια τυπική αποκρυφιστική απάντηση.

 3) Στις κλασσικές αντιχριστιανικές διδασκαλίες που συστηματικά προβάλλουν οι ομάδες της «Νέας Εποχής» ανήκει και η πλάνη της μετενσάρκωσης. Μάλιστα την προβάλλουν ως κάτι πρωτόγνωρο, κάτι βαθύ και συναρπαστικό. Θα αναφερθούμε μόνο σε μια πρακτική που μαρτυρείται άμεσα και με σαφήνεια η σχέση και αυτής  της νεοεποχίτικης πτυχής με τον αποκρυφισμό .

 Στις ΗΠΑ, μια από τις πιο γνωστές υπνοθεραπεύτριες που είναι ταυτόχρονα και φανατική θιασώτης της «Νέας Εποχής» είναι η Helen Wambach, υπνοθεραπεύτρια στο επάγγελμα, που ασκεί μια πρακτική γνωστή ως αναδρομή σε προηγούμενες ζωές μέσα από την ύπνωση.
Η ίδια αναφέρει, ότι ρώτησε κάποιους πελάτες της γιατί επέλεξαν να μετενσαρκωθούν σ’ αυτή τη φάση της ανθρώπινης ιστορίας. Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της, η συνήθης απάντηση ήταν: «Επειδή είναι η « Νέα Εποχή», η εποχή του Υδροχόου»[37]. Η ίδια επίσης κάνει λόγο για συναντήσεις και ομιλίες με πνεύματα[38] κατά τη διάρκεια των αναδρομών. Είναι νομίζω εύκολο να αντιληφθούμε, τι είδους πνεύματα είναι αυτά, στα οποία αναφέρεται η θιασώτης της «Νέας Εποχής» Ε.Wambach.

 4) Βασικό επίσης κεφάλαιο και αγαπημένο θέμα του σύγχρονου αντίχριστου και εφιαλτικού κινήματος  του «Νέας Εποχής», είναι το θέμα της υπάρξεως εξωγήϊνων όντων - UFO. Το θέμα της υπάρξεως εξωγήινων όντων ξεκίνησε στις 24-6-1947.

Με το πέρασμα του χρόνου, γύρω από το ζήτημα αυτό, υπήρξε μια πρωτοφανής και πολυεπίπεδη προπαγάνδα, που οδήγησε πάρα πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως να πιστεύουν αβασάνιστα στην ύπαρξη εξωγήινων η τουλάχιστον να διάκεινται φιλικά προς την ιδέα αυτή.

Κινηματογραφικές υπερπαραγωγές, τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ, χιλιάδες άρθρα στις εφημερίδες και τα κοσμικά περιοδικά με ουφολογική ύλη κ.α. συνέβαλαν και συμβάλουν στην προπαγάνδα αυτή.

Το κίνημα της «Νέας Εποχής», όχι μόνο θα στεγάσει στο οικοδόμημά του τις περί των UFO δοξασίες και θα αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος των δοξασιών του, αλλά θα τις προωθήσει ποικιλοτρόπως περαιτέρω.

Η αποκρυφιστική όμως διάσταση του θέματος των εξωγήϊνων UFO είναι η πτυχή  εκείνη που αποσιωπάται σκοπίμως η δεν τονίζεται ακριβώς, παρ’ ότι έχει καίρια σημασία για την ορθή αξιολόγηση του φαινομένου και τη σωστή τοποθέτηση απέναντι σ’αυτό από κάθε ορθόδοξο ποιμένα και χριστιανό.

 Εν προκειμένω, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την αποκρυφιστική διάσταση του θέματος των UFO, την έχουν αναδείξει και αποδείξει δύο κορυφαίοι Ορθόδοξοι και έγκυροι μελετητές του χώρου των αιρέσεων, οι αείμνηστοι π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος[39]και ο π. Σεραφείμ Ρόουζ[40] , όπως επίσης και ένας σύγχρονος λαμπρός ορθόδοξος απολογητής, ο  π. Ιωάννης Κωστώφ[41].

Στην ορθόδοξη νηπτική και αγιολογική παράδοση,  όπως έδειξαν οι εν λόγω πατέρες, διασώζονται περιστατικά δαιμονικών πειρασμικών ενεργειών σε αγίους και ασκητές, που παρουσιάζουν μια καταπληκτική ομοιότητα και αντιστοιχία με περιστατικά και γεγονότα, που διηγούνται ως εμπειρίες - επαφές τους διάφοροι οπαδοί των UFO.

Αυτό δεν πρέπει να μας εκλήσσει. Ο άγιος Ιωάννης ο  Δαμασκηνός συνοψίζοντας κατά τρόπο σαφή την αγιοπατερική διδασκαλία, επισημαίνει ότι οι δαίμονες «παραχωρήσεως δε Θεού γινομένης και ισχύουσι και μεταβάλλονται και μετασχηματίζονται εις οίον θέλουσι σχήμα και φαντασία»[42].

Η αποκρυφιστική διάσταση του θέματος των εξωγήινων μαρτυρείται και από άλλα γεγονότα. Έχει επισημανθεί π.χ. από ξένους μελετητές των αιρέσεων και της παραθρησκείας, ότι ηφρασεολογία και η ορολογία που χρησιμοποιείται από τους οπαδούς των UFO έχει αρχικώς πρωτοχρησιμοποιηθεί και αντληθεί από το χώρο του  αποκρυφισμού[43].Επιπλέον, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός, ότι πολλοί από τους  ιδρυτές UFO – σεκτών, είχαν σχέση με τον αποκρυφισμό.

Μία ακόμη χαρακτηριστική απόδειξη σχετική με την αναφορά μας στην αποκρυφιστική διάσταση του θέματος των UFO, αποτελεί και η μαρτυρία ενός επιφανούς Αμερικανού θεωρητικού και υποστηρικτή των UFO, του Μπίλ Κούπερ. Ο Μπίλ Κούπερ αναφερόμενος σε κάποιες πληροφορίες που του έδωσαν «εξωγήινοι» σε μια επαφή  μαζί τους τονίζει: «Οι πληροφορίες που μας έδωσαν δεν ήταν μόνο επιστημονικές. Μας είπαν πολλά αποκρυφιστικά πράγματα. Υποστηρίζουν ότι έχουν στενή σχέση με τις θρησκείες μας. Μιλούσαν για μαγεία και για τις λατρείες της γης»[44].

          Αμφιβάλλει κανείς, για το ότι η πηγή προελεύσεως αυτών των πληροφοριών είναι δαιμονική με προσωπείο εξωγήινου η για την ύπαρξη αποκρυφιστικού στοιχείου στα UFO; Νομίζουμε όχι. Βλέπουμε λοιπόν ότι και σ’ αυτή την νεοεποχίτικη πτυχή ο αποκρυφισμός είναι παρών.

 5) Στις πιο γνωστές όμως αποκρυφιστικές πρακτικές και δοξασίες της Νέας Εποχής ανήκει και το λεγόμενο Τσάνελινγκ (Channeling) που προέρχεται από την αγγλική λέξη (channel) κανάλι, δίαυλος και αποτελεί αποκρυφιστική τεχνική ύπνωσης η διαλογισμού στήν οποία το μέντιουμ ως ενδίαμεσος, ως κανάλι, γίνεται δέκτης και μεταφορέας μηνυμάτων  από οντότητες όπως πνεύματα, ψυχές πού έχουν εκδημήσει, άγγελοι, κ.α).

 Το Τσάνελινγκ (Channeling) διαφημίζεται από τις ομάδες της «Νέας Εποχής» ως μορφή «εναλλακτικής πνευματικότητας». Ποια είναι όμως η θεωρητική βάση αυτής της αποκρυφιστικής πρακτικής;  Κατά τις νεοεποχίτικες αντιλήψεις κάποιοι άνθρωποι έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο πνευματικής συνειδητότητας και διορατικότητας ασχέτως επαγγέλματος η κοινωνικής τάξης, και σ’ αυτό διαφοροποιούνται από τους υπόλοιπους  ανθρώπους. Έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με όντα από άλλα πνευματικά πεδία όπως ισχυρίζονται, που πολλές φορές παρουσιάζονται και μπροστά τους η και τους καταλαμβάνουν .

Στα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα εν προκειμένω ανήκει το νεοεποχίτικο βιβλίο του Νίαλ Ντόναλντ Ουάλς,  «Συνομιλίες με το Θεό » (Neale Donald Walsch, Conversations with God) μευψηλότατες πωλήσεις στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Τι ήταν τώρα αυτές οι συνομιλίες ; Ήταν κατά το συγγραφέα προφορικές ανταλλαγές απόψεων με ανώτατους διδασκάλους άλλων πλανητικών χώρων, με εξελιγμένα όντα από άλλα πνευματικά πεδία, με εξωγήινες νοημοσύνες, και αγγέλους. Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε εν προκειμένω τι είδους όντα και άγγελοι ήταν αυτοί, με τους οποίους συνομιλούσε ο συγγραφέας με κριτήριο αξιολόγησης την ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοσή μας.

 6) Στις  αντιλήψεις που συχνά επαναλαμβάνουν και καλλιεργούν διάφοροι εκφραστές και φορείς της «Νέας Εποχής» ,ανήκει συχνά και η προτροπή για την χρήση των λεγομένων εναλλακτικών ή και ενεργειακών θεραπειών κατά την νεοεποχίτικη ορολογία. Πρόκειται για αυτοδιαφημιζόμενα είδη θεραπειών τα οποία βρίσκονται σε κάθετη αντίθεση με την κλασσική ιατρική επιστήμη.

Στις εν λόγω θεραπείες ανήκει και το Ρέϊκι. Το Ρέϊκι είναι ιαπωνικής προέλευσης λέξη και σημαίνει παγκόσμια ενέργεια ζωής[45]. Ο θεραπευτής ενεργεί ως κανάλι που διοχετεύει κατά τους ισχυρισμούς τους, την παγκόσμια ενέργεια για να θεραπευθεί ο ασθενής. Είναι απαλλαγμένη αυτή η πολυδιαφημιζόμενη νεοεποχίτικη θεραπεία από το αποκρυφιστικό στοιχείο; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι.  α) Για να γίνει κάποιος θεραπευτής Ρέϊκι  προϋποθέτει τελετουργικής υφής μυήσεις.

β)Σε πολλά εγχειρίδια Ρέϊκι η αναφορά σε πνεύματα κατά τα στάδιο της «θεραπείας» παρουσιάζεται ως δεδομένη[46].Τα εν λόγω πνεύματα η θεία όντα θεωρούνται ως οδηγοί  του Ρέϊκι, είναι παρόντα κατά τη διαδικασία της μύησης σύμφωνα με τα εν λόγω εγχειρίδια. γ) Θα αναφέρουμε μια δημοσιευμένη μαρτυρία κάποιας κυρίας που κατέφυγε σε θεραπεία Ρέϊκι και ασκούσε καθημερινά αυτή τη θεραπεία. Προϊόντος του χρόνου αισθανόταν  μια παράξενη παρενέργεια. Κάποιος μιλούσε από μέσα της. Μια φωνή που δεν μπορούσε να την ελέγξει. Όταν τηλεφώνησε με αγωνία στο θεραπευτή του Ρέϊκι , αυτός της απάντησε «Αυτό είναι θαυμάσιο Jill. Έχετε επιλεγεί από τα πνεύματα θεραπείας του Ρέϊκι. Θα είναι οι σύντροφοί σας για πάντα τώρα »[47]. Νομίζουμε ότι ορθώς εν προκειμένω ο Reinhard Hummel  ειδικός ερευνητής και εντεταλμένος της Ευαγγελικής Εκκλησίας της  Γερμανίας έχει χαρακτηρίσει το Ρέϊκι ως μορφή θεραπευτικής μαγείας από την Ιαπωνία.

Εξετάζοντας διάφορες πτυχές και εκφάνσεις της «Νέας Εποχής», διαπιστώνεται ότι ο αποκρυφισμός σε μια πληθώρα εκδηλώσεων του όχι μόνο είναι παρών αλλά  επιπλέον για τους θιασώτες της «Νέας Εποχής» θεωρείται ως κάτι το δεδομένο. Κάτι το αυτονόητο. Και τούτο γιατί κατά τις νεοεποχίτικες αντιλήψεις ο αποκρυφισμός είναι ένα ακόμα πνευματικό μονοπάτι για την αναζήτηση  της αλήθειας. Ένας εξ’ ίσου ισότιμος τρόπος να αναδείξουν και να ταυτιστούν με το Θεό που έχει κάθε άνθρωπος μέσα του κατά τις νεοεποχίτικες αντιλήψεις .


[30] . Η Αλήθεια για την Αστρολογία ,  1990, σσ 146-147.

[31] .ΕΙΡΗΝΗ  ΝΤΑΛΙΧΩΒ-ΜΑЇΚ ΜΠΟΥΘ,  Αύρα-Σώμα, 2002,  σελ 11 .

[32].ΕΙΡΗΝΗ  ΝΤΑΛΙΧΩΒ-ΜΑЇΚ ΜΠΟΥΘ,  Αύρα-Σώμα, όπ.π, σελ 12 .

[33].ΕΙΡΗΝΗ  ΝΤΑΛΙΧΩΒ-ΜΑЇΚ ΜΠΟΥΘ, Αύρα-Σώμα, όπ.π, σελ  12.

[34].ΕΙΡΗΝΗ  ΝΤΑΛΙΧΩΒ-ΜΑЇΚ ΜΠΟΥΘ, Αύρα-Σώμα, όπ.π, σελ  72

[35].ΕΙΡΗΝΗ  ΝΤΑΛΙΧΩΒ-ΜΑЇΚ ΜΠΟΥΘ, Αύρα-Σώμα, όπ.π, σσ  302-303.

[36]. ΕΙΡΗΝΗ  ΝΤΑΛΙΧΩΒ-ΜΑЇΚ ΜΠΟΥΘ, Αύρα-Σώμα, όπ.π, σσ  304

[37]. MARK ALBRECHT , Μετενσάρκωση, 2004, σελ.19.

[38]. όπ.π., σελ.87.

[39]. Πρωτ Α.AΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΥ , Αποκρυφισμός-Γκουρουϊσμός-« ΝέαΕποχή», όπ.πσελ.120-127.

[40]. Ιερομ. SERAPHIM  ROSE, Η Ορθοδοξία και η Θρησκεία τούΜέλλοντος , 2000, σσ .109-157, 255-257.

[41]. Αρχιμ.ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΩΣΤΩΦ ,Πίστη και Λογική, τόμ.Β΄, 1993, σσ.46-72

[42].  Έκδοσις Ακριβής Ορθοδόξου Πίστεως 2,4  PG 94, 877A.

[43]. H.Gasper  J.Müller  F.Valentin, Lexikon der Sekten....,όπ.π.,σελ.1096.

[44]. Π.ΓIANNOYLAKHΣ Λ. ΚΑΒΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Η Αλήθεια για τα UFO καί τις εξωγήινες συνομωσίες ,2004, σελ. 212.

[45]. R.HUMMEL, Reiki Heilungsmagie aus Japan, MD 549 (1991) 163- 164 . H.S.BERNDT,Wissen , Kulte, Weltanschauungen,2003,  σσ  77-78 .

[46].Ρέϊκι, στο  Ο Ερευνητής της Αλήθειας , τ.25. Ιαν-Φεβρ 2004, σελ 15 .

[47]. Ρέϊκι, στο  Ο Ερευνητής της Αλήθειας , τ.25. Ιαν-Φεβρ 2004, σελ 16 .



egolpion.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου