Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

4η συνάντηση Ορθοδόξου Δικτύου πρωτοβουλιών μελέτης θρησκειών και καταστροφικών λατρειών


4η συνάντηση Ορθοδόξου Δικτύου πρωτοβουλιών μελέτης θρησκειών και καταστροφικών λατρειών

06 - 09 Οκτωβρίου 201
Εκπαιδευτικό και πολιτιστικό ίδρυμα «Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς» 
Θεσσαλονίκη – Ελλάδα 

Ανακοινωθέν

Μέσω των λεγομένων «θεραπευτικών λατρειών», των αποκρυφιστικών πρακτικών θεραπείας και εναλλακτικών «θεραπειών» (Βελονισμού, Ρεφλεξολογίας, Ιριδολογίας, Σιάτσου, Ρέικι, Ομοιοπαθητικής κ.α.) επιστρέφει ο γιατρός – μάγος στις σύγχρονες κοινωνίες.

Αυτή ήταν μια από τις βασικές διαπιστώσεις της 4ης Συνάντησης του «Διορθοδόξου Δικτύου Πρωτοβουλιών Μελέτης Θρησκειών και Καταστροφικών Λατρειών», η οποία έλαβε χώρα από 6 έως 9 Οκτωβρίου 2011 στη Θεσσαλονίκη.
Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν πέραν των 110 συνέδρων από όλες σχεδόν τις Ορθόδοξες χώρες – Εκκλησίες (Ελλάδας, Ρωσίας, Κύπρου, Σερβίας, Βουλγαρίας, Πολωνίας, Τσεχίας-Σλοβακίας, Λευκορωσίας, Ουκρανίας, Εκκλησία Κρήτης) φιλοξενήθηκε από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο στις εγκαταστάσεις του Συνεδριακού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης στην Πυλαία.

Τους συνέδρους, ειδικούς επί θεμάτων νεοφανών αιρέσεων (σεκτών), απασχόλησε το γενικό θέμα «Το πρόβλημα των ‘θεραπευτικών’ λατρειών, των αποκρυφιστικών πρακτικών θεραπείας και των ψυχολατρειών. Κοινωνικά και ποιμαντικά προβλήματα». Αυτό αναλύθηκε από εμπειρογνώμονες – επιστήμονες εισηγητές και απετέλεσε αντικείμενο μελέτης σε πέντε Ομάδες Εργασίας.

Στο κείμενο των Πορισμάτων και Προτάσεων, το οποίο αποστέλλεται σε εκκλησιαστικούς, ιατρικούς, πολιτειακούς και  κοινωνικούς φορείς προς ενημέρωση και μελέτη, επισημαίνονται τα κοινωνικά, ιατρικά, πνευματικά και ποιμαντικά προβλήματα, που δημιουργούν οι λεγόμενες εναλλακτικές «θεραπείες», οι οποίες, εκτός των άλλων, απειλούν με αλλοίωση το ορθόδοξο φρόνημα και τον τρόπο ζωής των πιστών, καθώς θεμελιώνονται στην κοσμοθεωριακή πίστη των ανατολικών θρησκειών, του αποκρυφισμού και της λεγομένης «Νέας Εποχής» για ύπαρξη μιας συμπαντικής ενέργειας (Πράνα των Ινδών και Τσι των Κινέζων) το «μπλοκάρισμα» της οποίας θεωρείται ότι προκαλεί τις ασθένειες. Οι εναλλακτικές «θεραπείες» υπόσχονται το «ξεμπλοκάρισμα» αυτής της ενέργειας, μέσω της οποίας θεραπεύεται κάθε ασθένεια. Αυτό είναι απάτη.

Αντίθετα, τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι οι μέθοδοι αυτοί προκαλούν βλάβη στην υγεία του ανθρώπου, ακόμα σε ακραίες περιπτώσεις επιφέρει και αυτό ακόμα, τον θάνατο. Την αντιεπιστημονική, πρωτόγονη και μαγική αυτή αντίληψη χρησιμοποιούν πολλές σέκτες, προκειμένου να διαδώσουν τις δοξασίες τους. Έτσι, οι ψευδοθεραπευτικές αυτές μέθοδοι υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσουν γέφυρα που θα οδηγήσει ανύποπτους πιστούς στο χώρο του αποκρυφισμού και των λατρειών.
Το «Διορθόδοξο Δίκτυο Πρωτοβουλιών Μελέτης Θρησκειών και Καταστροφικών Λατρειών», το οποίο αποτελείται από ειδικούς επί των θεμάτων, ζητεί από Εκκλησία και Πολιτεία να ασχοληθούν σοβαρά με τη μελέτη του θέματος, προκειμένου ν’ αποφευχθεί η βλάβη τόσο της ζωής και της σωματικής υγείας των ανθρώπων, όσο και - κυρίως - η πνευματική ζημιά των πιστών από θεωρίες και πρακτικές που θεμελιώνονται στον αποκρυφισμό και στη λεγόμενη «Νέα Εποχή».


http://www.ppu.org.cy/gr/329.html
Ενημέρωση από Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου