Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Σύχρονοι νεομάρτυρες. π. Δανιήλ Σισόγιεφ από Μόσχα.



Ένας ένοπλος μασκοφόρος εισέβαλε σε εκκλησία και δολοφόνησε εν ψυχρώ έναν ρώσο ορθόδοξο ιερέα, γνωστό για το ιεραποστολικό του έργο με τους νέους, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.
Ο ένοπλος πλησίασε τον 34χρονο ιερέα Δανιήλ Σισόγιεφ στην εκκλησία του Αγίου Θωμά, στα νότια της Μόσχας, χθες το απόγευμα στις 22:45 ώρα Μόσχας.
Τον ρώτησε το όνομά του και στη συνέχεια τον πυροβόλησε με πιστόλι τέσσερεις φορές, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Εισαγγελίας που έχει αναλάβει την υπόθεση.
“Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι το έγκλημα έχει θρησκευτικά κίνητρα”, είπε ο εκπρόσωπος Ανατόλι Μπαγκμέτ μιλώντας στην τηλεόραση Rossiya.
Ο Σισόγιεφ υπέκυψε στα τραύματά του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, ενώ κατά την επίθεση τραυματίστηκε και ο διευθυντής της εκκλησιαστικής χορωδίας, είπε ο Μπαγκμέτ και πρόσθεσε ότι ερευνώνται και άλλα πιθανά κίνητρα της δολοφονίας.
Ο Σισόγιεφ ήταν γεννημένος το 1974 και είχε έντονη ιεραποστολική δραστηριότητα, με στόχο να βοηθήσει τους νέους να έρθουν κοντά στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Επίσης ο π. Δανιήλ ήταν έγγαμος ιερέας με τρία παιδιά και τα τελευταία χρόνια είχε κάνει πολύ μεγάλο ιεραποστολικό έργο, όπως την ίδρυση σχολείων στην Μόσχα.
Τέλος, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι πριν από τη δολοφονία του ο ιερέας είχε δεχτεί απειλές για τη ζωή του με e-mail.
http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3484&Itemid=2 )

Ο 35χρονος πατέρας Δανιηλ ήταν γνωστός στη Ρωσία για τη θέση του για το Ισλάμ και το πως προσπαθούσε να εκχριστιανίσει μουσουλμάνους. Χθες το απόγευμα ένας άγνωστος με κουκούλα μπήκε στην εκκλησία που…

βρισκόταν ο ιερέας. Αφού τον ρώτησε το όνομα του τον πυροβόλησε στο κεφάλι και στο στέρνο. Ο πατέρας Δανιήλ εξέπνευσε λίγη ώρα αργότερα στο νοσοκομείο. Γενικά πάντως ήταν ένα άτομο που δεχόταν πολλές απειλές για τη ζωή του.
A masked gunman armed with a pistol has shot dead a Russian Orthodox priest in his Moscow church, police say.
The gunman walked into St Thomas Church in southern Moscow, asked priest Daniil Sysoyev his name and then opened fire, investigators said.
The church’s choirmaster was also injured in the attack.
A police spokesman said they believed the gunman had “religious motives”. Reports said Father Sysoyev, 35, had received threats via e-mail.
Russian media said he had been involved in missionary activities aimed at encouraging young people to choose the Orthodox Church.
A statement on the website of Father Sysoyev’s missionary training centre said he had been threatened by Muslims, AFP reported.
Anatoly Bagmet, a spokesman for the prosecutor general’s office, said Father Sysoyev died of his wounds on the way to hospital.
“Investigators are looking at all possible versions, but we are inclined to think that the main motive of the crime was hatred on the basis of religion,” Mr Bagmet told the Interfax news agency.
The choirmaster, named as Vladimir Strelbitsky, was treated in hospital but his injuries were not believed life-threatening, officials said.
Moscow priest Daniil Sysoyev most likely has been killed for his missionary activity among the non-Orthodox Russian population, a source at law enforcement agencies told Interfax.
“He had recently received constant death threats from some extremist organizations. Daniil Sysoyev complained about it several times to the Federal Security Service,” the source said.
Fr. Daniil said he received anonymous phone calls and e-mails promising to “have his guts for garters,” he said.
“Sysoyev received the last threat in early October. Someone called him and said he had been sentenced to a death penalty,” the source said.
Rev. Daniil is known as an experienced theologian who had been in constant dispute with the extremist branches of Islam. He began receiving threats four years ago after holding a public debate with Vyacheslav Polosin, the former Orthodox priest who converted to Islam.
Fr. Daniil might also have been killed by members from the so-called sect of Rodnovers (Slavic Neo-pagans), the source told Interfax.
Investigators are following all lines of inquiry but this theory remains the main one, he said.
This is evidenced by the fact that the perpetrator did not leave the weapon at the crime scene, he said. “Rodnovers are not professional killers, which is why they count every barrel,” he said.
The Rodnovers organization mainly consists of young pagans.
Earlier Rodnovers staged an explosion at one of Moscow’s churches.
Ιστορίες από τους Ορθόδοξους νεομάρτυρες της Ρωσίας
( http://clubs.pathfinder.gr/xristianos/8592…40989&read=1443?read=1205&forum=40989 )

Η δήλωση της Πρεσβυτέρας Ιουλίας για τον μάρτυρα ιερέα και σύζυγό της, τον π. Δανιήλ.


«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, σας ευχαριστώ για την υποστήριξη και τις προσευχές σας. Αυτός είναι ο πόνος που δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια. Αυτός είναι ο πόνος που βιώνουν εκείνοι που στάθηκαν στο Σταυρό του Σωτήρα. Αυτή είναι η χαρά που δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια, αυτή είναι η χαρά που βιώνουν εκείνοι που ήρθαν στον κενό Τάφο.
Ο π. Δανιήλ είχε προβλέψει ήδη το θάνατό του αρκετά χρόνια προτού συμβεί. Ήθελε πάντα να είναι άξιος για το στεφάνι ενός μάρτυρα. Εκείνοι που τον πυροβόλησαν θέλησαν, όπως συνήθως, να φτύσουν στο πρόσωπο της Εκκλησίας, όπως είχαν φτύσει στο πρόσωπο του Χριστού. Δεν έχουν επιτύχει το στόχο τους, επειδή είναι αδύνατο να φτύσει κανείς στο πρόσωπο της Εκκλησίας. Ο π. Δανιήλ ανέβηκε στον Γολγοθά του στην ίδια εκκλησία που είχε χτίσει, στην εκκλησία στην οποία αφοσίωσε όλο το χρόνο και τη δύναμή του. Τον σκότωσαν όπως τον προφήτη του παλιού καιρού – μεταξύ του ναού και του ιερού και βρέθηκε πράγματι αντάξιος της κλήσης ενός μάρτυρα. Πέθανε για τον Χριστό, για τον οποίο λειτούργησε με όλη τη δύναμή του.
Πολύ συχνά μου έλεγε ότι φοβόταν ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος, χρόνος για να γίνουν όλα. Βιαζόταν. Μερικές φορές, και ανθρώπινα, υπέρβαλε, έσφαλε, σκόνταφτε και έκανε λάθη, αλλά δεν έκανε κανένα λάθος για το κύριο ζήτημα, ότι η ζωή του ήταν αφιερωμένη εξ’ ολοκλήρου σε ΑΥΤΟΝ.
Δεν καταλάβαινα γιατί βιαζόταν τόσο. Τα τελευταία τρία χρόνια λειτουργούσε συνεχώς, χωρίς να σταματάει ή να παίρνει άδεια. Εγώ γκρίνιαζα, επειδή πού και πού ήθελα απλή ευτυχία, ότι ο σύζυγος και πατέρα των παιδιών μου θα ήταν μαζί μου και τα παιδιά. Αλλά μια άλλη πορεία ήταν χαραγμένη γι’ αυτόν.
Πολλές φορές είχε πει ότι θα τον σκότωναν. Εγώ τον ρώταγα ποιος θα φρόντιζε εμένα και τα τρία παιδιά μας, κ’ αυτός μου απαντούσε ότι θα μας άφηνε σε ασφαλή χέρια. «Θα σας αφήσω στην Παναγία. Αυτή θα σας φροντίσει».
Αυτά τα λόγια ξεχάστηκαν πολύ γρήγορα. Μας είπε με ποια άμφια θα τον θάψουμε. Κ’ εγώ αστειεύτηκα ότι δεν υπήρχε λόγος να μιλάει γι’ αυτό, ότι ακόμα δεν ξέραμε ποιος θα έθαβε ποιόν. Είπε ότι εγώ θα τον έθαβα. Μόλις γύρισε η κουβέντα στις κηδείες, δεν θυμάμαι λεπτομέρειες αλλά του είπα ότι δεν είχε πάει ποτέ σε κηδεία ενός ιερέα. Και μου απάντησε ότι δεν πειράζει επειδή θα ήμουν στην κηδεία την δική του.
Τώρα θυμάμαι πολλές κουβέντες που απόκτησαν νόημα. Τώρα οι αμφιβολίες μου έχουν διαλυθεί, οι παρεξηγήσεις έχουν εξαφανιστεί.
Δεν αποχαιρετιστήκαμε σ’ αυτήν την ζωή, δεν ζητήσαμε ο ένας στον άλλο συγχώρεση, δεν αγκαλιαστήκαμε. Ήταν απλά μία συνηθισμένη μέρα: το πρωί έφυγε για την Λειτουργία και δεν τον είδα ξανά.
Γιατί δεν πήγα στην εκκλησία εκείνη την ημέρα να τον συναντήσω; Είχε περάσει απ’ τον μυαλό μου, αλλά αποφάσισα ότι καλύτερα να ετοιμάσω το βραδινό φαγητό και να βάλω τα παιδιά για ύπνο. Ήταν λόγω των παιδιών που δεν πήγα εκεί. Υπήρξε ένα χέρι που δεν με επέτρεψε να πάω. Αλλά το προηγούμενο απόγευμα είχα πάει στην εκκλησία να τον συναντήσω. Αισθάνθηκα ότι σκοτεινά σύννεφα μαζευόντουσαν πάνω από τα κεφάλια μας. Και τις τελευταίες ημέρες προσπαθούσα να περάσω περισσότερο χρόνο μαζί του. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας σκεφτόμουνα μόνο για το θάνατο και για τη ζωή μετά το θάνατο. Δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ ούτε στο πρώτο ούτε στο δεύτερο. Εκείνη την ημέρα το κεφάλι μου ζαλιζόταν με τα λόγια: «Ο θάνατος στέκεται ακριβώς πίσω σου». Η τελευταία εβδομάδα ήταν τόσο δύσκολη, σαν να είχαν αδειάσει ένα τεράστιο φορτίο επάνω μου. Δεν είμαι διαλυμένη. Με υποστηρίζει. Τον αισθάνομαι δίπλα μου. Είχαμε πει ο ένας στον άλλο και τόσα λόγια τρυφερά που δεν είχαμε πει ποτέ στη ζωή μας. Μόνο τώρα καταλαβαίνω πόσο αγαπούσαμε ο ένας τον άλλον.
Το μνημόσυνο του των 40 ημερών θα τελεσθεί την παραμονή της ονομαστικής του γιορτή, στις 29 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την προφητεία ενός γέροντα, η εκκλησία θα χτιζόταν αλλά ο π. Δανιήλ δεν θα λειτουργούσε εκεί. Το δεύτερο μέρος της προφητείας έχει ήδη εκπληρωθεί.»
Matushka Julia Sysoieva
ierapostoli.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου