Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Η Αργολίδα εόρτασε τον προστάτη της Άγιο Θεοδόσιο στο ομώνυμο μοναστήρι του Αγίου στο Παναρίτη Αργολίδος


Με κάθε λαμπρότητα όλη η Αργολίδα τίμησε τον προστάτη της Άγιο Θεοδόσιο το νέο στο ομώνυμο μοναστήρι του Αγίου στο Παναρίτη Αργολίδος, όπου κάθε χρόνο συγκεντρώνονται χιλιάδες πιστών από κάθε σημείο της Αργολίδος αλλά και από άλλες περιοχές.
Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Επιδαύρου  κ. Καλλίνικος, παρουσία του μητροπολίτη Αργολίδος κ. Ιακώβου. Μετά το πέρας του εσπερινού έγινε η λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου καθώς και των ιερών λειψάνων του Αγίου πέριξ του μοναστηριού. Παρών στον εσπερινό οι τοπικές αρχές του δήμου Ναυπλίου, όπου και ανήκει η Μονή , καθώς και ο βουλευτής Αργολίδος κ. Ιωάννης Ανδιανός.

Ιερά Μονή Αγίου Θεοδοσίου του Νέου (Παναρίτη Αργολίδας) 

Η Μονή του Οσίου ή Αγίου Θεοδοσίου του Νέου κατέχει για την τοπική ευλάβεια μια ιδιαίτερη θέση. Η ίδρυσή της δεν αποδίδεται σε κοινό θνητό ή απλό ιερωμένο, αλλά σ' ένα άσημο ως τότε μοναχό, που ήρθε νέος από την Αθήνα, γύρω στο 880, άγιασε και πέθανε σ' αυτόν τον τόπο, αφήνοντας κατά την παράδοση, τη μνήμη της χριστιανικής του ζωής και των θαυμάτων του.
Μαζί με το σύγχρονό του Άγιο Πέτρο - Επίσκοπο του Άργους - ο Όσιος Θεοδόσιος διασφαλίζει για τους ντόπιους την προσέγγιση προς ένα δικό τους μεσολαβητή: τη σιγουριά που προσφέρει στην πίστη ο τοπικός Άγιος.
Προνομιούχα από θέση και θέα η Μονή, προβάλλεται στον επισκέπτη στο τέρμα ενός βατού χωματόδρομου, τέσσερα μόνο χλμ. από το χωριό Παναρίτη - 14 περίπου χλμ. τόσο από το Άργος όσο και από το  Ναύπλιο.
Για τους Αργολιδείς η Μονή του Αγίου Θεοδοσίου του Νέου έχει ιδιαίτερη θρησκευτική σημασία. Βρίσκεται δίπλα από χωριό του Παναριτίου, μόλις 3 χλμ. Ιδρύθηκε το 880 μ.Χ. από τον άσημο τότε μοναχό και μετέπειτα Άγιο Θεοδόσιο.
Μετά το θάνατο του Θεοδοσίου (περίπου το 922) η μονή ερήμωσε και επαναλειτούργησε στις αρχές του 16ου αιώνα. Στις αρχές της Ενετοκρατίας παραχωρήθηκε στην ενετόφιλη κρητική οικογένεια Χορτάτση και το 1835, η περιουσία του μοναστηριού περιήλθε στο κράτος.
Πολύ σημαντική ημερομηνία για το βίο της Μονής είναι το1942, όπου επαναλειτούργησε ως γυναικεία Μονή.
Έκτοτε οι μοναχές του μοναστηριού του Αγίου Θεοδοσίου επιτελούν πλούσιο φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο, ενώ φροντίζουν για την αρμονία και τη συνεχή συντήρηση των χώρων της Μονής.

 Η Μονή αποτελείται από ένα εντυπωσιακό κτιριακό συγκρότημα. Αποτελείται από ναούς, κελιά και ξενώνες. Το πρώτο εκκλησάκι της "Ιεράς Συνάντησης", είναι αφιερωμένο στη συνάντηση του Αγίου Θεοδοσίου με το σύγχρονό του Άγιο Πέτρο.
Η παράδοση αναφέρει πως ο Άγιος Θεοδόσιος προϋπάντησε τον Άγιο Πέτρο κρατώντας το σκούφο του γεμάτο με κάρβουνα αναμμένα, σαν θυμιατό, χωρίς αυτός να καίγεται.

Στο κέντρο του συγκροτήματος βρίσκεται το καθολικό της Μονής, που θα πρέπει να είναι βυζαντινών χρόνων, χωρίς να είναι βέβαιο, καθώς οι πολλές επεμβάσεις στο ναό κατά τη διάρκεια των αιώνων έχουν αλλοιώσει τη μορφή του.

Το καθολικό αποτελείται από δύο ναούς, τον πρώτο που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Θεοδόσιο (όπου και σώζεται μια παλιά τοιχογραφία με τη μορφή του Αγίου) και το δεύτερο τιμά τη μεταμόρφωση της Σωτήρος. Επιπλέον στον περίβολο του μοναστηριού ο επισκέπτης θα συναντήσει και το
παρεκκλήσι του Προδρόμου.
Στα νότια του συγκροτήματος βρίσκεται η σκήτη του Αγίου Θεοδοσίου,η οποία έχει γίνει ναός του Τιμίου Σταυρού.








Ενημέρωση-φωτογραφίες - Ευάγγελος Μπουγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου