Φώτο αρχείου |
Την ακολουθία τέλεσε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Χενείν παρουσία πιστών και συμπροσευχομένων Ιερέων. Στο κήρυγμα του ο π. Αθανάσιος αναφέρθηκε μέσα από το σημερινό Ευαγγέλιο, στο ιεραποστολικό έργο που προτίθεται να επιτελέσει.
Το κήρυγμα του π. Αθανασίου Χενείν :
Αγαπητοί μου αδελφοί
Η σημερινή Ευαγγελική περικοπή συνοδεύει, κατά ένα θαυμαστό τρόπο, την αρχή της πορείας μας, και βεβαιώνει το σκοπό της παρουσίας μας σήμερα εδώ, σ΄αυτόν τον ιερό χώρο, βεβαιώνει και σφραγίζει τον σκοπό της διακονίας όλων μας.
Μας μιλά ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός για το ιεραποστολικό έργο, που στην ουσία είναι, η ειρηνική, και έν Αγίω Πνεύματι « είς πάντα τά έθνη», μετάδοση του Ευαγγελίου της Σωτηρίας.
Ο Κύριος μας σήμερα στην Ευαγγελική περικοπή, μιλά στους Γραμματείς και Φαρισαίους με μία αυστηρή γλώσσα. Μας ενδιαφέρουν τα λόγια Του Κυρίου σχετικά με το ιεραποστολικό έργο.
Λέγει χαρακτηριστικά «Ουαί ύμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι ύποκριταί, ότι περιάγετε τήν θάλασσαν καί τήν ξηράν ποιήσαι ένα προσήλυτον, καί όταν γένηται, ποιείτε αύτόν υίον γεέννης διπλότερον ύμών», (Ματθ.κγ, 15).
Αυτό το χωρίο στην απλή γλώσσα σημαίνει: Αλλοίμονο σ' εσάς, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές, διότι τριγυρίζετε την θάλασσαν και την ξηρά για να κάνετε ένα προσήλυτον, και όταν γίνει, τον κάνετε παιδί της γεένης, δύο φορές περισσότερον από εσάς. Εδώ περιγράφει ο Χριστός το κακό, κουραστικό, δαπανηρό και υποκριτικό ιεραποστολικό έργο που οδηγεί όλους στην κόλαση....
Εμείς αυτό το ιεραποστολικό έργο θα επιτελέσουμε σ΄αυτόν τον ιστορικό ιερό ναό της Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος, τον οποίο οι παλαιότεροι ενορίτες, οι επισκέπτες, και οι περαστικοί προσκυνητές της παλιάς γενιάς αποκαλούσαν με το όνομα “Αγία Σωτήρα”.
Φυσικά θα αποφύγομε τέτοιου κακής φύσεως ιεραποστολικού έργου, θα κάνωμε το έργο του Κυρίου, και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, που «ός πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι καί είς επίγνωσιν άληθείας ελθείν» (Τιμοθέον Α΄,2,4). Το ιεραποστολικό έργο του Κυρίου είναι το ίδιο έργο των αποστόλων και των πατέρων της Εκκλησίας .
Το ερώτημα είναι: Πώς θα το κάνουμε αυτό, το φαινομενικά δύσκολο, εάν όχι, αδύνατο έργο;
Την απάντηση την έχουμε πάλιν στην σημερινή επιστολή του πρώτου ιεραποστόλου των εθνών Παύλου.
Η οδός της ιεραποστολής είναι να συγχωρούμε και να δείξουμε έμπρακτη αγάπη....και να χαρούμε με τον Παύλο διότι σήμερα, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και την ανοιχτή αγκαλιά των πατέρων Λεωνίδα και Ευσταθίου, μας έχει ανοιχτεί πόρτα «θύρα εν Κυρίω...».
Είναι η θύρα της ιεραποστολής, να μεταμορφώσουμε τον χώρο αυτόν σ΄ ένα χώρο συναντήσεως με τον Κύριο και με τους ελαχίστους αδελφούς του.
Αλλά, ο Παύλος είναι ανήσυχος, λέγει ότι το πνεύμα του δεν είχε ησυχίαν «ούκ έσχηκα άνεσιν τώ πνεύματι». Πρόκειται για τήν ανήσυχη ησυχία όπως λέγουν οι αγιορείτες Πατέρες ...τη δημιουργική ανησυχία (creative restlessness).
Γιατί έχει ο Παύλος αυτήν την ανήσυχη ησυχία; Διότι δεν βρήκε τον αδελφόν του και συνεργάτην Τίτον τόν ιεραπόστολο. Και εμάς δεν θα μας εγκαταλείψει τέτοια ανήσυχη ησυχία μέχρι να βρούμε συνεργάτες, φίλους και αδελφούς του ιεραποστολικού μας έργου.
Θα ψάλουμε τίς Κυριακές και τις μεγάλες γιορτές στα ελληνικά και στα αραβικά και σε άλλες γλώσσες εάν χρειαστεί, και δεν θα αποκλείσουμε τον αραβόφωνο χριστιανό. Επίσης δεν θα αποκλείσουμε τον Έλληνα Ορθόδοξο, θα δώσουμε το μήνυμα στην κοινωνία μας ότι ο Έλληνας θέλει και μπορεί να μεταμορφώσει τον μετανάστη με την αγάπη εν Χριστώ και με την κοινή δοξολογία στον Μεγάλο Θεό και στο ίδιο χώρο. Ο Μετανάστης δεν μεταμορφώνεται μόνο με αστυνομικά μέτρα και σκούπες.
Σας παρακαλώ όσοι θέλουν και το επιθυμούν ελεύθερα να συμμετάσχουν στην ομάδα των φίλων του Ιεραποστολικού έργου της Μεταμορφώσεως.
Ο Θεός μαζί μας και η Παναγία να μας σκεπάσει όλους. Αμήν γένοιτο.
Διαβάστε σχετικά πατώντας π. Αθανάσιος Χενείν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.