Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των οκτώ Παρθενομαρτύρων


Τιμάται σήμερα από την Εκκλησία μας η μνήμη των οκτώ παρθενομαρτύρων, που μαρτύρησαν με πνιγμό στην Άγκυρα της Γαλατίας, του αγίου Στεφάνου του Νέου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως που διαδέχθηκε στον πατριαρχικό θρόνο τον Μέγα Φώτιο και των μαρτύρων Πέτρου, Διονυσίου, Παύλου, Αντρέα, Βενεδίμου, Παυλίνου, Ηρακλείου και Χριστίνας.
Οι άγιοι μάρτυρες που συγκροτούν τον οκτάριθμο δήμο, όπως λέγει το απολυτίκιό τους, κατάγονταν από διάφορα μέρη όπως η Μεσοποταμία, η Λάμψακος και η Αθήνα, αλλά, μέσα από την ομολογία της πίστης τους στον Τριαδικό Θεό και του μαρτυρικού τους θανάτου, έγιναν συμπολίτες στην ουράνια πολιτεία.

Σε δύσκολους καιρούς για την Εκκλησία λόγω των διωγμών και σε διαφορετικές εποχές, οι άγιοι αυτοί έδρασαν στην πόλη των Αθηνών, όπου δημόσια και με παρρησία παρακινούσαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την ειδωλολατρία.
Αναμμένα καμίνια, λιθοβολισμοί, ξίφη, αλυσίδες, ξυλοδαρμοί και άλλα φρικτά βασανιστήρια, δεν στάθηκαν ικανά να τους αποσπάσουν από το έργο της ιεραποστολής και να τους κάνουν να αρνηθούν τον Χριστό.

Ο μαρτυρικός τους θάνατος τους έκανε κληρονόμους της μοναδικής πραγματικής και αιώνιας ζωής.
Εκκλησία Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου