Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

῾Ο π. Θεόδωρος Ζήσης γιά τήν ἀπόφαση τῆς ΔΙΣ σχετικά μέ τίς ἐκκλησιολογικές ἀπόψεις τοῦ Μητροπολίτη Μεσσηνίας (βίντεο)


Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του στο «αρχονταρίκι» του ιερού ναού Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης την Κυριακή 17/10/2010 ο Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης, Ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης έκανε έναν εκτενή σχολιασμό της εκκλησιαστικής επικαιρότητας. Στο επίκεντρο, όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση της ΔΙΣ να κλείσει άμεσα το ζήτημα των εκκλησιολογικών απόψεων του Μητροπολίτη Μεσσηνίας.
Ο π. Θεόδωρος Ζήσης αναφέρθηκε σε όλο το ιστορικό της υπόθεσης, τις απόψεις του Μητροπολίτη Μεσσηνίας περί «Μίας και διηρημένης Εκκλησίας», τις Επιστολές προς τη Σύνοδο για το ζήτημα του Μητροπολίτη Κυθήρων και του καθηγητή Δημητρίου Τσελεγγίδη. Μεταξύ άλλων τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο Μητροπολίτης Κυθήρων έχει λιπαρή γνώση των Πατέρων της Εκκλησίας.... παρομοία της οποίας δεν έχει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, έστω κι αν είναι καθηγητής της Θεολογικής Σχολής.
Ο Μητροπολίτης Κυθήρων έχει γράψει έναν τεράστιο τόμο για τους νηπτικούς Πατέρας και έχει ασχοληθεί και γνωρίζει πολύ καλά τους Πατέρας. Βλέποντας λοιπόν μέσα στα άγια κείμενα ο Μητροπολίτης Κυθήρων διεπίστωσε πως αυτό που λέει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας είναι αίρεση, είναι πλάνη.
Και επιβεβαίωσε αυτήν την πλάνη και ο καθηγητής της Δογματικής στο πανεπιστήμιο μας (ενν. Θεσσαλονίκης) ο κ. Δημήτριος Τσελεγγίδης, ο οποίος μάλιστα είπε ότι θα έπρεπε, αν δεν αναιρέσει αυτές τις απόψεις του ο Μεσσηνίας, να καθαιρεθεί.
Είναι τόσο σοβαρή αυτή η εκκλησιολογική πλάνη, να θεωρεί ότι και ο Παπισμός είναι Εκκλησία και
ότι είναι διηρημένη η Εκκλησία μας, που πρέπει να καθαιρεθεί. Τι συνέβη λοιπόν μετά από αυτήν την καταγγελία;
Καταρχήν στην Ιεραρχία δεν τόλμησε κανείς να το θίξει το θέμα αυτό. Ενώ εζήτησε ο Μητροπολίτης Κυθήρων και ο καθηγητής Τσελεγγίδης να συζητηθεί το θέμα στην Ιεραρχία ή εν πάσει περιπτώσει να λάβει θέση το σώμα των επισκόπων, σιωπή…
Το θέμα ανετέθη στη ΔΙΣ. Και ξέρετε ποια ήταν η απόφαση της ΔΙΣ; Η απόφασις ήταν ότι δεν υπάρχει εκκλησιολογική εκτροπή στις απόψεις του Μητροπολίτου Μεσσηνίας. Έτσι, σε μια συνεδρία το έλυσαν, χωρίς μελέτη, χωρίς βάσανο, χωρίς Πατέρες, χωρίς τίποτε, «αυτός έφα». Αλλά τι να κάνουμε και με τον Κυθήρων που καταγγέλει; Αδελφός είναι και αυτός…ε, αυτόν ας τον επαινέσουμε για την ευαισθησία του!

Αυτή η απόφαση της ΔΙΣ έχει πίσω της υπόβαθρο οικουμενιστικό και συγκρητιστικό. Όλοι έχουν δίκιο. Δεν υπάρχει Αλήθεια. Όπως στον οικουμενισμό λένε ότι όλες οι θρησκείες έχουν την αλήθεια, και ο Μωάμεθ έχει την αλήθεια και ο Βούδας έχει την αλήθεια, και εμείς έχουμε την αλήθεια, δεν είναι αίρεση ο Παπισμός, δεν είναι αίρεση ο Προτεσταντισμός… Θα καταργήσουν τη λέξη αίρεση και πλάνη. Επομένως δεν υπάρχει ούτε αλήθεια ούτε ψεύδος. Ο καθένας ό,τι (θέλει) πιστεύει. Και επομένως και ο Μεσσηνίας έχει δίκιο που πιστεύει αυτό και ο Κυθήρων που πιστεύει το άλλο. Δεν υπάρχει αλήθεια. Δεν υπάρχει Η ΑΛΗΘΕΙΑ. Δεν υπάρχει ο Χριστός!
Είναι αδύνατον να καταγγέλλεται ένας επίσκοπος πως έχει πλάνη και υπάρχει πλάνη και να έρχεται η Σύνοδος και να λέει «δεν υπάρχει εκκλησιολογική εκτροπή». Αυτό σημαίνει ότι συμφωνείτε και εσείς, άγιοι Συνοδικοί, ότι η Εκκλησία είναι διηρημένη;
Υπάρχει κανείς Πατήρ, κανείς διδάσκαλος της Εκκλησίας, που δίδαξε πως η Εκκλησία είναι διηρημένη, δεν είναι Μία; Και τι χαϊδεύετε, τι επαινείτε από την άλλη πλευρά το Μητροπολίτη Κυθήρων; Τι είναι παιδάκι ο Κυθήρων; Και τώρα πραγματικά αναμένω και την αντίδραση του Μητροπολίτη Κυθήρων και την αντίδραση του καθηγητή Τσελεγγίδη. Πρέπει να επιμείνουν στις απόψεις τους και να πουν «τι μας κοροϊδεύετε; Παιδάκια είμαστε; Ποιον κοροϊδεύετε;». 

Αναδημοσίευση από klision.blogspot.com

Δείτε ολόκληρο το σχολιασμό της εκκλησιαστικἠς επικαιρότητας από τον π. Θεόδωρο Ζήση:





impantokratoros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου