Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Καστορίας Σεραφείμ "Πρέπει να υπερασπιζόμαστε την ελληνικότατη Μακεδονία μας"


Την καθιερωμένη Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, παρουσία του Εξοχωτάτου  Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππου Πετσάλνικου, του Εξοχωτάτου Εκπροσώπου της Κυβερνήσεως Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δημητρίου Δόλλη και όλων των άλλων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του Νομού.
Νωρίτερα τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Επιχώριου Επισκόπου.
Ο κ. Σεραφείμ στο θείο λόγο του, αφού αναφέρθηκε τόσο στη σπουδαιότητα της ακολουθίας της Θείας Ευχαριστίας αλλά και της συμμετοχής μας σ’ αυτήν όσο και στο πρόσωπο της Παναγίας μας και της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου, επικεντρώθηκε στις ιστορικές για την Ελλάδα ημέρες του ’40.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σεραφείμ τόνισε χαρακτηριστικά, ότι «η σημερινή ημέρα είναι ημέρα ευχαριστίας προς το Θεό, γιατί έδωσε τη δυνατότητα σε έναν μικρό λαό να πολεμήσει γενναία, να διατηρήσει την εδαφική του ακεραιότητα, να γράψει χρυσές σελίδες δόξας και ηρωισμού, ώστε να θαυμάζεται απ’ όλους τους άλλους λαούς.  Και νίκησε αυτός ο λαός γιατί ακριβώς διέθετε βαθειά πίστη στο Θεό και
αγάπη προς την Πατρίδα.»
«Δεν θα φύγουμε από το μέρος αυτό, είπαν οι στρατηγοί Κατσιμήτρος και Δαβάκης, στο Καλπάκι και στο Επταχώρι. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός μας την πατρίδα. Θα αγωνισθούμε υπερασπιζόμενοι τις θέσεις στις οποίες μας έταξε ο Θεός και η πατρίδα και θα πέσουμε όλοι για αυτές», συνέχισε ο Μητροπολίτης Καστορίας αναφερόμενος στα ηρωικά λόγια των στρατηγών.
Επίσης, συνέχισε ότι «Αυτοί οι αθάνατοι νεκροί μας όπως ο Παύλος Μελάς, που στέκεται φρουρός εδώ δίπλα μας στο ναό των Ταξιαρχών, ο Γερμανός Καραβαγγέλης που τα οστά του αποτελούν διαρκή υπόμνηση του καθήκοντός μας, ο Αλέξανδρος Διάκος που έπεσε στις 4 Νοεμβρίου 1940 και ενταφιάστηκε στην παλιά Ζούζουλη ως ο πρώτος αξιωματικός».
«Όλοι αυτοί που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου και της Βορείου Ηπείρου, κάποια στιγμή θα γίνουν για εμάς αδέκαστοι κριτές και θα μας κρίνουν εφόσον δεν σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και δεν ακολουθήσαμε το γνήσιο παράδειγμά τους ως απόρροια του τρόπου ζωής τους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Σεραφείμ.
Κλείνοντας, ο Μητροπολίτης Καστορίας τόνισε: «Θα μας υπενθυμίσουν ακόμη ότι θα πρέπει να στεκόμαστε ακλόνητοι στην έπαλξη του καθήκοντος, θα πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα ιερά και τα όσια της φυλής μας, τον τόπο στον οποίο στεκόμαστε, να υπερασπιζόμαστε την ελληνικότατη Μακεδονία μας, την Βόρεια Ήπειρο, αλλά και την κάθε σπιθαμή της αγαπημένης μας πατρίδας η οποία είναι ποτισμένη με τα αίματα τόσων μαρτύρων και ηρώων».
«Οι ήρωες του ΄40 δίπλωσαν και τύλιξαν στο στήθος τους τη σημαία κατά τη διάρκεια της υποχώρησης, αποφεύγοντας την αιχμαλωσία από τα Γερμανικά στρατεύματα και όποτε χρειάστηκε την πότισαν με το αίμα τους, αλλά πάντως σε καμία περίπτωση δεν την παρέδωσαν στον εχθρό», κατέληξε ο κ. Σεραφείμ.
Τέλος, μετά τη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Πλατείας Μακεδονομάχων καθώς και η καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου της πόλεως Καστοριάς.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου