Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

«Να κατονομάσουμε δημόσια τα πολιτικά πρόσωπα που ευθύνονται για την κρίση. Να πάρουμε θέση. Είμαστε Εκκλησία και έχουμε ποιμαντική ευθύνη»

Δεύτερη ημέρα της τακτικής Συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

«Θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ ανέβασε τους τόνους κατά τη δεύτερη ημέρα  συνεδρίασης της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Λίγες μόλις ώρες πριν την επίσημη παρουσίαση τρίτομου έργου με κείμενα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και με αφορμή την κατάργηση ή συγχώνευση κάποιων ειδικών επιτροπών ο Μητροπολίτης Καισαριανής κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών για αποδόμηση του έργου του προκατόχου του. «Εάν επιθυμείτε να καταργήσετε το έργο του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και όλα όσα αυτός έκανε τότε να μας το πείτε να ξέρει ο καθένας μας τι γίνεται» φέρεται να είπε σε έντονο ύφος ο κ.Δανιήλ. «Λίγο λίγο καταργείτε και κάτι απ’ όσα δημιούργησε» πρόσθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητροπολίτης Καισαριανής.

Η αντίδραση του Αρχιεπισκόπου ήταν άμεση. «Τίμησα και τιμώ τον προκάτοχό μου και το έργο του. Δεν δέχομαι αυτά που λέτε. Να προσέχετε πως εκφράζεστε. Να ανακαλέσετε» φέρετε να απάντησε ο
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εμφανώς ενοχλημένος. «Έχω σεβαστεί τη μνήμη του μακαριστού προκατόχου μου πολύ περισσότερο από κάποια πνευματικά παιδιά του και πρόσωπα του περιβάλλοντός του» κατέληξε κατά πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος.

Παραταύτα ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ δεν φάνηκε να υποχωρεί και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ουδέποτε ανακάλεσε όσα είπε.

Λίγο αργότερα στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η πολυδιάστατη κρίση που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία αλλά και τις περισσότερες χώρες του κόσμου.

«Να κατονομάσουμε δημόσια τα πολιτικά πρόσωπα που ευθύνονται για την κρίση. Να πάρουμε θέση. Είμαστε Εκκλησία και έχουμε ποιμαντική ευθύνη» φέρεται να είπε ένας εκ των βορειοελλαδιτών μητροπολιτών.

«Αυτό είναι πολιτικολογία. Δεν μπορούμε να πολιτικολογούμε» ήταν η αντίδραση Μητροπολίτη νησιωτικής επαρχίας ο οποίος υπενθύμισε την χθεσινή αναφορά του Αρχιεπισκόπου κατά της πολιτικολογίας των Ιεραρχών

Σύμφωνα με πληροφορίες η θέση αυτή του κ.Ιερωνύμου προκάλεσε την ενόχληση μερίδας της Ιεραρχίας.

«Ο λαός όπου πάω μου ζητάει να μιλάω για τα εθνικά μας θέματα. Και στη βόρειο Ελλάδα έχουμε μια άλλη ευαισθησία» είπε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες χαρακτήρισε εμμέσως απαξιωτική τη θέση του Αρχιεπισκόπου. Ανάλογη ήταν η γνώμη και του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβροσίου.

«Έχω διαφορετική γνώμη. Πιστεύω ότι ο άμβωνας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για πολιτικολογίες» φέρεται να είπε ο Αρχιεπίσκοπος για να προσθέσει: «Και εγώ είμαι ευαισθητοποιημένος. Αλλά όταν επισκέφθηκα συνοριακά φυλάκια δεν το έμαθε κανένας».

Με την άποψη του Αρχιεπισκόπου μεταξύ άλλων συντάχθηκαν και οι Μητροπολίτες Ζακύνθου Χρυσόστομος και Φιλίππων Προκόπιος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Ιεραρχίας, είχε αναφέρει τα εξής:
«Όταν εμείς οι Ιεράρχες πολιτικολογούμε η καλλιεργούμε εντάσεις και υποθάλπουμε ιδεολογικές αντιπαλότητες είναι βέβαιο ότι αυτό εντέλει διευκολύνει το παιγνίδι της πόλωσης και αυτούς που την επιθυμούν και την εκμεταλλεύονται αλλά υπονομεύει ουσιαστικά την προσπάθειά μας. Ο λαός περιμένει από εμάς νηφαλιότητα και  ειρηνοποιό παρουσία. Όχι θορυβώδη αλλά αποτελεσματική διαχείριση των σοβαρών θεμάτων που μας συνέχουν και μας απασχολούν όλους. Άλλο χύνω το αίμα μου για την πατρίδα όταν χρειαστεί και άλλο ευκαίρως –ακαίρως προβάλλω μία εικόνα της Εκκλησίας ωσάν να είναι θεσμός προσόμοιος του στρατού η των κομματικών παρατάξεων» τόνισε ο κ.Ιερώνυμος.

Η συζήτηση για το θέμα θα συνεχιστεί την Πέμπτη.

amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου