Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Μοναχές έσωσαν τα ιερά κειμήλια από τις φλόγες στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες


Η αυτοθυσία των μοναχών και η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έσωσαν την ιστορική βυζαντινή Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας και κατέστρεψε ολοσχερώς το αρχονταρίκι που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. 

Οι 22 μοναχές ρίχτηκαν από την πρώτη στιγμή στη μάχη με τις φλόγες και κατάφεραν να βγάλουν έξω από το αρχονταρίκι και να διασώσουν πολύτιμες εικόνες του 13ου αιώνα, έγγραφα και θρησκευτικούς θησαυρούς.
Η φωτιά ξέσπασε από ξυλόσομπα μέσα στο αρχονταρίκι και προκάλεσε μεγάλες ζημιές στη νότια πτέρυγα, στις αποθήκες και σε βοηθητικούς χώρους του μοναστηριού, ενώ μαυρισμένο είναι και ένα μικρό εκκλησάκι του 16ου αιώνα που βρίσκεται στον χώρο.
Στο μοναστήρι του 13ου αιώνα έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, η πρόσβαση ωστόσο ήταν δύσκολη όχι μόνο λόγω του δύσβατου της περιοχής, αλλά και επειδή το βράδυ της Δευτέρας χιόνιζε στις Σέρρες και είχε πυκνή ομίχλη.
Από την πρώτη στιγμή η προσοχή της Πυροσβεστικής εστιάστηκε στο καθολικό της μονής που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, αλλά και στο ξυλόγλυπτο τέμπλο, φτιαγμένο από ξύλο καρυδιάς, σκαλισμένο το 1804.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα και στις 8 το βράδυ τέθηκε υπό έλεγχο, ενώ μέχρι τα μεσάνυχτα είχε σβήσει εντελώς. «Στο αρχονταρίκι όπου ξέσπασε η φωτιά, τα πάντα ήταν πολύ παλιά και ξύλινα, έτσι πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις», δήλωσε στο «Εθνος» ο διοικητής Πυροσβεστικής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υποστράτηγος, Βασίλης Τουλίκας.

Ιδρύθηκε το 1270 από τον Αγιο Ιωαννίκιο 
Η ιστορία της Ιεράς Μονής
 
Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου βρίσκεται στα δυστικά μιας βαθιάς χαράδρας στο Μενοίκιο Ορος, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της πόλης των Σερρών και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του ορθόδοξου μοναχισμού στα Βαλκάνια. Ιδρύθηκε το 1270 από τον Αγιο Ιωαννίκιο, Σερραίο στην καταγωγή, ο οποίος έφτασε στην περιοχή από το Αγιον Ορος, όπου εγκαταβιούσε για χρόνια.
Στο πέρασμα των χρόνων η Μονή γνώρισε μεγάλη άνθηση, αλλά και την πλήρη παρακμή, ενώ το 1917 λεηλατήθηκε από τους Βούλγαρους, οι οποίοι έστειλαν στην πατρίδα τους 24 Ευαγγέλια, 200 σπάνια χειρόγραφα, 1500 παλιά βιβλία και αρκετά άλλα πολύτιμα ιερά αντικείμενα.
Το 1986 εγκαταστάθηκε εκεί η γυναικεία αδελφότητα από την Ιερά Μονή Παναγίας Οδηγήτριας στην Πορταριά Πηλίου, υπό την καθοδήγηση του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Φιλοθέου του Αγίου Ορους, γέροντα Εφραίμ. Οι μοναχές σε συνεργασία με τη 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που εδρεύει στην Καβάλα, ανέλαβαν τη συντήρηση και την αναστήλωση της μονής.

ΜΑΡΊΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ  
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου