Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

«Μέρες Αποκάλυψης στην Ιωνία» Το δράμα των Ελλήνων της Ιωνίας (1914-1922)




«Μέρες Αποκάλυψης στην Ιωνία» Το δράμα των Ελλήνων της Ιωνίας (1914-1922)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ - ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ  Γ.Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

        Το ιστορικό μυθιστόρημα του Δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου « ΜΕΡΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ  - ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ 1914-1922» παρουσιάζεται την ΤΡΙΤΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 και στις 7.30 μ.μ.  ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ – Δημ. Σούτσου 46, Αμπελόκηποι* .
            Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
·         Ο κύριος Νικόλαος Ουζούνογλου, καθηγητής του ΕΜΠ και Πρόεδρος του Νέου Κύκλου Κωνσταντινουπολιτών.
·         Ο κύριος Νικόλαος Βικέτος, Γενικός Γραμματέας της Ενώσεως Σμυρναίων.
·         Η κυρία Αρχοντία (Ντία) Παπαδοπούλου, Πρόεδρος του Συλλόγου του εκ της Μαγνησίας και του Χορόσκιοϊ Μικράς Ασίας καταγομένων.
Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με Μικρασιατικά τραγούδια.

Μέσα από το ιστορικό μυθιστόρημα « Μέρες Αποκάλυψης στην Ιωνία»  του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου ξετυλίγεται η τραγωδία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στα χρόνια 1914-1922. Με κέντρο την αρχοντική πόλη της Μαγνησίας, που βρίσκεται κοντά στο Σίπυλον όρος της μυθικής όσο και τραγικής μάνας Νιόβης, και τη Σμύρνη, την καρδιά και το στολίδι των Ελλήνων της Ιωνίας, το μυθιστόρημα ζυμώνεται με την ιστορική πραγματικότητα  και απλώνεται και σ’ άλλα μέρη, όπως είναι η Φώκαια, το Σιβρισάρι, ο Κασαμπάς, η Πάρσα, η Τσοπανησιά, το Χορόσκιοϊ, η Μενεμένη και ο Γέροντας.
Το βιβλίο βασίζεται σε περιγραφές, μαρτυρίες, αναμνήσεις και ντοκουμέντα που συνάχθηκαν μετά από επίπονη και μακρά εργασία καθώς επίσης και στην εντατική και σε βάθος μελέτη των ιστορικών πηγών. Όλα αυτά συνιστούν την πραγματικότητα, που, ως γνωστόν, συχνά ξεπερνάει και την πιο ζωηρή και γόνιμη φαντασία. Ο αναγνώστης μέσα από τις σελίδες του βιβλίου θα παρακολουθήσει και θα βιώσει τα βάσανα των Ελλήνων της Ιωνίας, τις σχέσεις τους με τους Οθωμανούς, τους Αρμενίους και τους Εβραίους, τις αγωνίες τους για όσα μάθαιναν περί της εθνοκτόνου διχόνοιας στην ελεύθερη Ελλάδα, τις ελπίδες τους, τις χαρές τους, την καταστροφή τους, το ξερίζωμα τους από τις πατρογονικές τους εστίες, το ξημέρωμα της νέας, πολύ δύσκολης, ημέρας στην ελεύθερη Ελλάδα, τις φοβερές ταλαιπωρίες για την προσαρμογή τους στη νέα τους ζωή από το μηδέν.
Το ιστορικό μυθιστόρημα του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου πέρα από τη συγκίνηση που προσφέρει είναι αληθινή στον πυρήνα της και σε πολλά επεισόδια ιστορία. Απλό στην αφήγηση, γλαφυρό στην περιγραφή και με αυθεντικούς χαρακτήρες φιλοδοξεί να έχει αναγνώστες κάθε ηλικίας και να προσθέσει ένα λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης των αμησμόνητων πατρίδων της Ιωνίας.
 ________________

*Το Μέγαρο των Κωνσταντινουπολιτών είναι κοντά στο Γήπεδο του Παναθηναϊκού και η πρόσβαση σ’ αυτό είναι εύκολη με όλα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ που περνούν από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας ή τη Λεωφόρο Κηφισίας και Βασιλίσσης Σοφίας. Εξυπηρετεί επίσης το Μετρό ( Σταθμός Αμπελόκηποι). Όσοι έρθουν με δικό τους μέσο υπάρχει κοντά στο Μέγαρο, επί της οδού Δημ. Σούτσου, ιδιωτικό parking.


Βιογραφικό Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Ο Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα κι έχει από τη μητέρα του ρίζες από τη Μαγνησία και το Σιβρισάρι της Ιωνίας. Σπούδασε Χημεία και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στη διοίκηση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας της Ενώσεως Ελλήνων Χημικών και Διευθυντής μεγάλων επιχειρήσεων. Τον Μάρτιο του 2011 εξελέγη Γενικός Γραμματέας του Πολιτιστικού Σωματείου "Γιώργος Σαραντάρης" και είναι μέλος της Ενώσεως Μαγνησίας Μικράς Ασίας, της Ενώσεως Σμυρναίων και της Αδελφότητας Σιβρισαρίου Σμύρνης. 
Δημοσιογραφεί από το 1982. Από το 1985 έως το 1989 ήταν συνεργάτης του αείμνηστου εκδότου των εφημερίδων "Ελεύθερος Τύπος" και "Τύπος της Κυριακής"  Άρη Βουδούρη. Από το 1989 έως το 2009 ήταν συντάκτης των ίδιων εφημερίδων και από το 2009 έως το 2011 της εφημερίδας "Ισοτιμία". 
Έκτοτε αρθρογραφεί ελεύθερα και τα άρθρα του δημοσιεύονται σε εφημερίδες, ιστοσελίδες και blogs. Υπήρξε  διευθυντής της εφημερίδας "Ταυτότητα", συντάκτης  του περιοδικού "Εποπτεία" και αρθρογράφησε στο περιοδικό "Οικονομικός Ταχυδρόμος". Στον "Τύπο της Κυριακής" ήταν ο εισηγητής και ο κύριος συντελεστής των ενθέτων "Ορθοδοξία και Ελληνισμός" και "Ιδεοδρόμιο", που σκοπό είχαν να συμβάλουν στην πολιτισμική συνέχεια των Ελλήνων  και στη διατήρηση  της πνευματικής ιδιοπροσωπίας τους. 
Συνέβαλε ακόμη ανιδιοτελώς στη δημιουργία και συνεργάσθηκε στα πρώτα βήματα του πρώτου εκκλησιαστικού Ραδιοφωνικού Σταθμού "Πειραϊκή Εκκλησία". Στη διαδρομή του έχει γράψει περί τα 7.000 άρθρα, αναλύσεις, έρευνες και ρεπορτάζ, πολλά από τα οποία υπήρξαν πρωτοσέλιδα και έχει λάβει συνεντεύξεις από σημαντικές εκκλησιαστικές, πνευματικές και πολιτικές προσωπικότητες. 
Ως δημοσιογράφος εξειδικεύθηκε σε θέματα πολιτικής και θρησκευτικής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής και αγωνίζεται υπέρ των κοινωνικών, πολιτικών και θρησκευτικών ελευθεριών, θεωρείται δε από εκείνους  που καθιέρωσαν το αυθεντικό εκκλησιαστικό ρεπορτάζ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου