Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Κρίση τουρκικής ταυτότητος. Μόνο το 55,8% των Τούρκων θέλει τουρκική ταυτότητα στο νέο τουρκικό Σύνταγμα. Νίκος Χειλαδάκης


Κρίση τουρκικής ταυτότητος. Μόνο το 55,8% των Τούρκων θέλει τουρκική ταυτότητα στο νέο τουρκικό Σύνταγμα

Νίκος Χειλαδάκης -Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Το καταπληκτικό συμπέρασμα ότι μόνο το 55,8% των κατοίκων της σημερινής Τουρκίας επιθυμεί το νέο τουρκικό σύνταγμα που αναμένετε να συνταχτεί στο άμεσο μέλλον, (και μάλιστα αναμένετε να τεθεί σε δημοψήφισμα), να  αναγνωρίζει μόνο  μια τουρκική ταυτότητα  στους πολίτες της χώρας.

Το ποσοστό αυτό βγαίνει από μια εκτεταμένη έρευνα που έκανε πρόσφατα στην Τουρκία, το «Ίδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών της Τουρκίας», TESEV, για να εκφραστούν οι απόψεις των κατοίκων της χώρας σχετικά με τις διεργασίες που έχουν αρχίσει εδώ και μήνες για την σύνταξη του νέου τουρκικού συντάγματος.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την έρευνα, που έχει γίνει σε 29 επαρχίες της Τουρκίας με επιλεγμένο δείγμα από 2.699 άτομα, στην πρώτη ερώτηση που ήταν ποια θα πρέπει να αναγνωρίζετε σαν η εθνική ταυτότητα στο νέο τουρκικό σύνταγμα, μόνο το 55,8% των ερωτηθέντων απάντησε πως   η ταυτότητα αυτή θα πρέπει να είναι η τουρκική ταυτότητα.

Το ποσοστό αυτό θέτει για άλλη μια φορά στο επίκεντρο το μεγάλο πρόβλημα ταυτότητας της σύγχρονης Τουρκιάς, το γνωστό ως «Kimlik Meselesi», που απασχολεί από την προηγούμενη δεκαετία σε μεγάλο βαθμό πολλούς επωνύμους Τούρκους και έχει προκαλέσει μια κρίση ταυτότητας σε πολλά επίπεδα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι στην ίδια έρευνα το 35,1% δήλωσε πως στο νέο τουρκικό σύνταγμα θα πρέπει να αναγνωρίζονται μαζί  η Τουρκική, Κουρδική , Τσερκέζικη, Αρμενική, Ελληνική, Γεωργιανή και όπια άλλη ταυτότητα μειονότητας ζει στην  Τουρκία.
Σίγουρα το σημαντικό αυτό ποσοστό δείχνει πως υπάρχει μια υποβόσκουσα διασπαστική τάση  στην καθεστωτική άποψη που πρεσβεύει μόνο την ύπαρξη μια καθαρά τουρκικής εθνικής συνείδησης στην Τουρκία. Εκτός όμως από τις δυο αυτές απόψεις, υπήρξε και άλλο ένα ποσοστό του 9,1% που διατύπωσε την επιθυμία του να μην αναγνωρίζετε  καμία εθνική ταυτότητα στο νέο τουρκικό σύνταγμα.
Δηλαδή με λίγα λόγια στην σημερινή Τουρκία να μην…υπάρχει καμία εθνική ταυτότητα. Η άποψη αυτή κλονίζει ακόμα περισσότερο όλες τις καθεστωτικές απόψεις που είχαν επιβάλει από το 1924 και μετά στους κατοίκους της Μικράς Ασίας και της ανατολικής Θράκης μια τεχνητή εθνική συνείδηση και μια τεχνητή τουρκική εθνική ταυτότητα με πρωτοβουλία του Μουσταφά Κεμάλ, του επονομαζόμενου Ατατούρκ.

Ένα άλλο σημείο από την έρευνα του TESEV, που τονίζει αυτή τη κρίση συνείδησης και ταυτότητας στην σημερινή Τουρκία, είναι και αυτό που αφορά την επίσημη μουσουλμανική θρησκεία.
Στην ερώτηση για το ποια γνώμη έχουν οι πολίτες για το μάθημα των θρησκευτικών, δηλαδή για το μάθημα του σουνιτικού Ισλάμ, μόνο το 50,1% διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό για τους μαθητές των τουρκικών σχολείων.
Ένα άλλο ποσοστό του 46,3% υποστήριξε ότι δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικό, δηλαδή ότι οι μαθητές μόνο αν θέλουν θα παρακολουθούν αυτό το μάθημα ενώ ένα 3,6% ζήτησε την ολοκληρωτική απαλοιφή του μαθήματος αυτού από τα τουρκικά σχολεία.
Οι απαντήσεις αυτές σίγουρα αποτελούν κόλαφο για την ισλαμική κυβέρνηση του Ταΐπ Ερντογάν, η οποία   τα τελευταία χρόνια επιδίωξε την άνοδο του θρησκευτικού φρονήματος με την κατακόρυφη αύξηση των κατηχητικών Λυκείων, τα γνωστά σαν «İmam Hatıp» ενώ δημιούργησε ένα τεράστιο δίκτυο σουνιτικής ισλαμικής προπαγάνδας μέσω ελεγχόμενων από ισλαμικά ιδρύματα ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου