Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Η ερώτηση στην Βουλή περί των χειροτονιών ιερέων και η απάντηση της (δια βίου) Υπουργού Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου


Δελτίο Τύπου

Η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας στη Βουλή σχετικά με τον περιορισμό στη χειροτονία- τοποθέτηση ιερέων, διευκρίνισε ότι το θέμα του διορισμού των εφημέριων κατ΄ εξαίρεση του μέτρου 1 προς 5 εξετάστηκε από την Επιτροπή Διαλόγου Εκκλησίας- Κράτους και αποφασίστηκε για το 2011 ο διορισμός 100 εφημερίων για την Εκκλησία της Ελλάδος.  
Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι διορισμοί νέων διακόνων που έγιναν το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς και ο διορισμός 9 εφημέριων για την Εκκλησία της Κρήτης και 6 εφημέριων για την Εκκλησία της Δωδεκανήσου και την Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου.

Οι υπηρετούντες κληρικοί της Ορθοδόξου Εκκλησίας έως 31/12/2010 είναι 10.368 εκ των οποίων 9.117 της Εκκλησίας της Ελλάδος, 1.007 της Εκκλησίας της Κρήτης, 228 των Μητροπόλεων Δωδεκανήσου και 16 της Εξαρχίας Πάτμου.
Με βάση αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι σήμερα υπηρετεί πολλαπλάσιος αριθμός των προβλεπόμενων θέσεων εφημέριων.

Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο της λειτουργίας της κυβερνητικής επιτροπής διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους, παρέχεται η δυνατότητα να συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν στην Εκκλησία, στα οποία περιλαμβάνεται και το εν λόγω θέμα.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.
Υπουργείο Παιδείας

__________________________

Ακολουθεί η ερώτηση στην Βουλή του βουλευτού Γρηγόρη Αποστολάκου

Ο Βουλευτής Νομού Λακωνίας, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Ι. Ραγκούση και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, κ. Α. Διαμαντοπούλου σχετικά με τους περιορισμούς στις χειροτονίες – τοποθετήσεις των ιερέων.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής :

Σύμφωνα με το Νόμο 3812/2009, οι προσλήψεις προσωπικού στα Νομικά Πρόσωπα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού γίνονται μέσω του συστήματος προσλήψεων του ΑΣΕΠ, με εξαίρεση των θρησκευτικών τους λειτουργών.
Από τους περιορισμούς των προσλήψεων προσωπικού από 01.01.2011 έως 31.12.2013, σε αναλογία 1 πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Νόμου 3833/2010 και κατά τη σαφή διατύπωση της παραγράφου 3 του ίδιου άρθρου, δεν εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Οι θρησκευτικοί λειτουργοί εντάσσονται στον ανωτέρω περιορισμό, καθώς τα Νομικά Πρόσωπα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού υπάγονται ως προς το προσωπικό που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό στους φορείς της παρ. 1 του άρθρου 1 του Νόμου 3812/2009.
Ωστόσο, η απαγόρευση αυτή είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ σύμφωνα με το άρθρο 3 του Συντάγματος που ορίζει ότι :
Άρθρο 3 (Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας)
Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Εκκλησία του Χριστού. Τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Είναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Ιερά Σύνοδο των εν ενεργεία Αρχιερέων και από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Τόμου της κθ’ (29) Ιουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
Το εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Κράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
Το κείμενο της Αγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. Η επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδας και της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη.
Συνεπώς δημιουργείται μείζον πρόβλημα για το σύνολο σχεδόν των Ιερών Μητροπόλεων από την ένταξή τους στον περιορισμό προσλήψεων με την αναλογία 1 προς κάθε 5 αποχωρήσεις που πρόκειται να γίνει 1 προς 10 σύντομα. Η ρύθμιση αυτή είναι άδικη και άνιση για την Εκκλησία της Ελλάδος διότι τα κενά δεν μπορούν να αναπληρωθούν από μετατάξεις, όπως συμβαίνει στον δημόσιο τομέα. 
Η πολιτεία και η κυβέρνηση οφείλουν να αντιληφθούν πως ο ιερέας δεν είναι δημόσιος υπάλληλος με τη συμβατική προσέγγιση του όρου. Οι ιερείς αιώνες τώρα, ασκούν θρησκευτική, πνευματική, εθνική και κοινωνική αποστολή. Με τη ρύθμιση αυτή κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιερέα πλείστες όσες κωμοπόλεις και χωριά της Ελληνικής περιφέρειας. Η ανάλγητη σκοπιμότητα επίτευξης δημοσιονομικών στόχων είναι ανεπίτρεπτο και αντισυνταγματικό να θίγει διαδικασίες που θωρακίζουν την κοινωνική συνοχή και υπηρετούν το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων.
Ήδη εκδηλώνονται σοβαρότατες κοινωνικές αντιδράσεις και στην Λακωνία, αφού κενές ενορίες δεν μπορούν να καλυφθούν.  

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί,
Τι προτίθενται να κάνουν ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην Εκκλησία της Ελλάδος και στην Ελληνική κοινωνία από την εφαρμογή των ως άνω περιορισμών;
Θα εφαρμόσουν το Σύνταγμα της χώρας, εξαιρώντας τις χειροτονίες – τοποθετήσεις των ιερέων από τους περιορισμούς του άρθρου 11 του Νόμου 3833/2010;
Ποια είναι τα συγκεντρωτικά στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας για τους υπηρετούντες ανά Μητρόπολη ιερείς και ποια είναι τα κενά;
Ποιο είναι το οικονομικό όφελος που ήθελε προκύψει για την προσεχή 5ετία η ενδεχόμενη εμμονή της Κυβέρνησης στην εφαρμογή αυτής της διάταξης;

Από το Γραφείο Τύπου του Γρ. Αποστολάκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου