Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Διαστάσεις παίρνει το θέμα των υποκλοπών Απευθείας πρόσβαση σε στοιχεία πολιτών έχουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ


 Διαστάσεις παίρνει το θέμα των υποκλοπών.  Απευθείας πρόσβαση σε στοιχεία πολιτών έχουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Α.Ρ., Reuters
Ουάσιγκτον. Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube, Apple. Απευθείας πρόσβαση σε ηχητικά, βίντεο, chat, φωτογραφίες, μηνύματα e-mail, έγγραφα και αρχεία σύνδεσης από τους κεντρικούς υπολογιστές των παρόχων αυτών έχει η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) καθώς και η αμερικανική αστυνομία (FBI), σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Washington Post.
Η Facebook και η Apple διέψευσαν ότι οι ίδιες παρέχουν απευθείας στοιχεία στις αμερικανικές υπηρεσίες. Η διάψευση αυτή πιθανώς αναφέρεται στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες αντλούν τα στοιχεία μόνες τους, με τη βοήθεια των μηχανημάτων που έχουν οι ίδιες τοποθετήσει στις εγκαταστάσεις των εταιρειών αυτών.
«Οι εντολές άντλησης περιεχομένου στέλνονται απευθείας στα μηχανήματα που έχουν εγκατασταθεί σε χώρους των εταιρειών», ανέφερε η μυστική παρουσίαση του προγράμματος PRISM που έφθασε στα γραφεία της αμερικανικής εφημερίδας.
«Το 98% της παραγωγής πληροφοριών για το PRISM βασίζεται στη Yahoo, την Google και τη Microsoft», ανέφερε ο συγγραφέας της απόρρητης παρουσίασης στις σημειώσεις του. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα βλάψουμε αυτές τις πηγές».
«Από μία άποψη, το πρόγραμμα PRISM είναι ο διάδοχος της συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών με περίπου εκατό έμπιστες αμερικανικές επιχειρήσεις, από τη δεκαετία του ’70», αναφέρει η Washington Post. «Η ΝSA τις ονομάζει Επιχειρήσεις Ειδικών Πηγών».
Tην Πέμπτη, η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» είχε δώσει στη δημοσιότητα τη μυστική δικαστική εντολή καταγραφής δεδομένων των κινητών τηλεφώνων της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Verizon. «Κανονικά, εμείς πρέπει να ξέρουμε σχεδόν όλα όσα κάνουν. Γι’ αυτό λέγονται δημόσιοι λειτουργοί. Εκείνοι δεν πρέπει να ξέρουν σχεδόν τίποτα για εμάς. Γι’ αυτό είμαστε ιδιώτες», έγραψε ο συντάκτης του άρθρου του «Γκάρντιαν», Γκλεν Γκρίνγουαλντ. «Αυτό έχει αντιστραφεί ριζικά».
Ο πρώην αξιωματούχος της NSA, που παραιτήθηκε επικρίνοντας τον γιγαντισμό των μηχανισμών συλλογής πληροφοριών μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, Γουίλιαμ Μπίνι, είπε ότι η υπηρεσία συλλέγει στοιχεία 3 δισεκατομμυρίων τηλεφωνημάτων ημερησίως.

Η διαμάχη στους κόλπους της υπηρεσίας σχετικά με το τι είδους στοιχεία πρέπει να συλλέγονται (μόνο αυτά που αφορούν υπόπτους και τον κύκλο τους ή όλα τα υπάρχοντα στοιχεία) έχει κριθεί προ πολλού υπέρ της δεύτερης άποψης. Για να επιλυθούν τα προβλήματα χώρου φύλαξης του τεράστιου αυτού όγκου πληροφοριών, η NSA κατασκευάζει στο Μπλάφντεϊλ της Γιούτα εγκαταστάσεις πέντε φορές μεγαλύτερες από το Καπιτώλιο, συνολικού κόστους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Οταν ο αμερικανικός λαός διαπιστώσει τι είδους μυστικές ερμηνείες έχει δώσει η κυβέρνηση στον “πατριωτικό νόμο” του 2001, θα εκπλαγεί και θα εξοργιστεί», είπε προ διετίας στο Κογκρέσο ο γερουσιαστής Ρον Γουάιντεν, ο οποίος μετέχει στην αρμόδια επιτροπή αλλά δεν έχει δικαίωμα να μιλήσει λεπτομερώς για όσα γνωρίζει. Ο Γουάιντεν επισήμανε ότι ουσιαστικά υπάρχουν δύο «πατριωτικοί νόμοι». Το κείμενο που ψηφίστηκε και ένα δεύτερο, μυστικό, ερμηνευτικό κείμενο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_08/06/2013_523153

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου