Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ο άγιος Ευθύμιος ο Μέγας. Π. Θεόδωρος Ζήσης


Κήρυγμα π. Θεοδώρου Ζήση, Εκφων. (20/1/2013) Ηχητικό αρχείο MP3 - Διάρκεια 00:29:09- Μέγεθος 26,7 MB (20/1/2013)
Ονομαστική αναφορά στους πολλούς αγίους που εορτάζουμε τον Ιανουάριο.




Για να κατεβάσετε και να αποθηκεύσετε την ομιλία σε mp3 πατήστε ΕΔΩ (δεξί κλίκ αποθήκευση ως, ή αποθήκευση δεσμού ως)
Το απολυτίκιο, λέει για ποιο λόγο η Εκκλησία μας ονόμασε τον άγιο Ευθήμιο, Μέγα. Τον ονομάζει Μέγα διότι γέμισε με μοναχούς την έρημο της Παλαιστίνης, γύρω από τον Ιορδάνη.

Στοιχεία από την υμνογραφία.

Από βρέφος ήταν ενάρετος. Είχε ηθικό βίο και Ορθόδοξη πίστη. Η μητέρα του, η Διονυσία, ήταν στείρα. Όμως αυτός γέμισε τέκνα την έρημο. Ήταν γεμάτος από ένθεα χαρίσματα. Αφιερώθηκε από νωρίς. Ήταν η αρχή της ευθυμίας της Εκκλησίας, διότι από την εποχή του σταμάτησαν οι μεγάλοι διωγμοί. Αλλά και επειδή και ο ίδιος απέκρουσε τις αιρέσεις και έφερε τους άπιστους στο Χριστό. Τον είδαν, όταν λειτουργούσε, μέσα σε πύρινη νεφέλη. Μετανάστης στα Ιεροσόλυμα, από τη Μελετηνή της Αρμενίας. Εξαιτίας της ορθότητάς του στα δόγματα, έγινε διαπρεπής και διδάσκαλος της ακριβής θεολογίας.


Ο βίος του από το συναξάρι.

Γεννήθηκε στη Μελετηνή της Αρμενίας. Ο πατέρας του κοιμήθηκε όταν ήταν τριών ετών και η μητέρα του τον πρόσφερε στον επίσκοπο. Διακρίθηκε και στη μάθηση και στην αρετή και έτσι έλαβε τη χειροτονία σε πρεσβύτερο και έγινε και αρχιμανδρίτης των ασκητηρίων και μοναστηρίων. Εικοσιενός ετών μετανάστευσε στα Ιεροσόλυμα. Εκεί σε ένα σπήλαιο, συναγωνίστηκε με τον όσιο Θεόκτιστο. Μια μέρα μαζεύτηκαν 400 άτομα για φιλοξενία χωρίς να έχει το μοναστήρι αρκετά τρόφιμα. Έγινε όμως θαύμα και γέμισε η αποθήκη με τρόφιμα.
Ο άγιος έχει χάρισμα να λύνει την στειρότητα. Λειτουργούσε μέσα σε πύρινη στήλη. Είχε το χάρισμα να διαβλέπει τις διαθέσεις και την ηθική και πνευματική κατάσταση αυτών που πήγαιναν να κοινωνήσουνε. Γεννήθηκε το 377 και κοιμήθηκε το 473, 97 ετών. Κάποιος μοναχός, ο οποίος θα πέθαινε, είχε τη φήμη του αγίου, όμως δεν ήταν άγιος αλλά ακόλαστος. Ο άγιος είδε έναν άγγελο που του έπαιρνε την ψυχή και έλεγε τα αμαρτήματά του.

Οι γονείς του είδαν άγγελο που τους είπε να είναι εύθυμοι γιατί θα γεννήσουν τέκνο που θα φέρει χαρά στην Εκκλησία. Έφερε πολλούς απίστους στην Εκκλησία. Είχε ως πρότυπο τον άγιο Αρσένιο το Μέγα. Δεν έτρωγε ούτε συναντιόνταν με άλλους, χωρίς να είναι μεγάλη ανάγκη, εκτός από το Σάββατο και τη Κυριακή. Επίσης κοιμώταν λίγο, ή καθιστός ή όρθιος. Προσπαθούσε να μιμηθεί τον άγιο Αρσένιο, στην ησυχία, στην σιωπή, στην ταπεινοφροσύνη, στα ευτελή ρούχα, στη νηστεία, στο να μη ξεχνάει γιατί βγήκε από το κόσμο. Ήταν φιλέρημος, μισόδοξος και μισοσύντηχος.

Είχε μεγάλο ζήλο εναντίον των αιρέσεων. Μισούσε την αίρεση του Μανιχαίου, του Ωριγένη, του Αρείου, του Σαβελίου, του Νεστορίου και του μονοφυσιτισμού του Ευτυχούς. Ο μονοφυσίτης Πατριάρχης Ιεροσολύμων προσπάθησε να πάρει τον Ευθύμιο μαζί του.

Διδάγματα:
Ο Θεός δίνει χαρίσματα στους αγωνιστές. Μονοφυσίτες έχουμε και σήμερα. Τι έκαναν οι άγιοι απέναντι στους αιρετικούς και τι γίνετε σήμερα; Αναφορά στο τελευταίο στίχο του δοξαστικού του Όρθρου.
Τα υπόλοιπα στο αρχονταρίκι...

Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου