Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Πόνος και θλίψη από Ανασκόπηση Εκκλησιαστικών γεγονότων. Γιώργου Παπαθανασόπουλου


Πόνος και θλίψη από Ανασκόπηση Εκκλησιαστικών γεγονότων 

Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Πόνο και θλίψη προκαλεί η Ανασκόπηση των Εκκλησιαστικών Γεγονότων, όπως την παρουσίασε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος (89,5FM) την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Όποιος είχε την υπομονή να την ακούσει νόμιζε ότι ακούει τον απολογισμό ενός φιλανθρωπικού σωματείου, που ανταγωνίζεται όλα τα άλλα και που επιδιώκει να αποδείξει ότι επιτελεί πλούσιο κοινωνικό  έργο και ότι ενεργεί κατάλληλα ώστε να αυξήσει τις οικονομικές του δυνατότητες. 
Στην τρίωρης διάρκειας εκπομπή ο ακροατής δεν είχε σε κανένα σημείο την εντύπωση ότι πρόκειται για ανασκόπηση του έργου της Εκκλησίας, δηλαδή του παρατεινόμενου στους αιώνες Θεανθρώπου Λυτρωτή, δια του Οποίου οδηγεί τους ανθρώπους στη σωτηρία, ασκούσα την τριπλή απολυτρωτική ενέργεια Του.
       Πιο συγκεκριμένα:
Στο δίωρο πρόγραμμα που αφορούσε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ο ακροατής ενημερώθηκε ότι Αυτός τέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, δηλαδή το κατ' εξοχήν έργο του,  μόνο σε δύο από τις 145 ενορίες της Αρχιεπισκοπής, της Αγίας Παρασκευής του ομωνύμου Δήμου και της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού, τις ημέρες που πανηγύριζαν. Επίσης δεν ακούστηκε τίποτε για το κηρυκτικό, συγγραφικό και γενικότερο εκκλησιαστικό  έργο που επιτέλεσε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Στις δύο αυτές ώρες παρουσιάστηκε ο Αρχιεπίσκοπος να συμπονεί το λαό για τη σκληρή δοκιμασία που περνά, να καταγγέλλει όσους προκάλεσαν την εν λόγω δοκιμασία και να ομιλεί τακτικά για την αποδέσμευση από το Κράτος της εκκλησιαστικής περιουσίας, για να την αξιοποιήσει η Εκκλησία υπέρ του λαού. Επίσης με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής "Αποστολή" το 2012 προσφέρθηκαν 3.600.000 μερίδες φαγητού και λειτούργησαν πέντε κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρείο κοινωνικής αποστολής και κοινωνικό φαρμακείο, που εγκαινιάστηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο. 
Σημειώνεται ότι στα στοιχεία της "Αποστολής" δεν αναφέρεται από πού η πηγή των εσόδων της και με ποιους φορείς συνεργαζόμενη επιτέλεσε το έργο της, και να τους ευχαριστήσει, όπως είναι το στοιχειώδες καθήκον της. Σε περιόδους όπου οι ΜΚΟ βάλλονται για τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων που τους δίδονται και την ώρα που ερευνάται δικαστικά η διαχείριση του " Κύκλου της Πάτμου", που είναι Οργάνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οφείλει να είναι απολύτως διαφανής η διαχείριση της "Αποστολής" και ιδιαίτερα προσεκτική στους μισθούς που παρέχει, καθώς και στον τρόπο που προμηθεύεται αυτά που διαθέτει.
Στην ανασκόπηση δεν ελέχθη τίποτε και για τα οικονομικά της Εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος προ ολίγου καιρού δήλωσε στα ΜΜΕ ότι αν δεν βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης της Εκκλησίας, τότε στο τέλος του 2012 Αυτή θα κηρύξει στάση πληρωμών. Το 2012 τελείωσε, πόροι να βρέθηκαν δεν ακούστηκε, αλλά δεν ακούστηκε και στάση πληρωμών, ενώ από την ΔΙΣ εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2013!  Τι έγινε; Αφού δημόσια ο κ. Ιερώνυμος  επισήμανε την τραγική κατάσταση των οικονομικών της Εκκλησίας δεν οφείλει, καθαρά  από ηθική άποψη και από ευαισθησία προς τον λαό, να εξηγήσει τι συμβαίνει στα οικονομικά της Εκκλησίας; 

 Από τη δραστηριότητα του Αρχιεπισκόπου κατά τους δώδεκα μήνες του  2012 δόθηκε το 25% του ραδιοφωνικού χρόνου στην επταήμερη επίσκεψη του στο Πατριαρχείο της Μόσχας, με ηχογραφημένα στιγμιότυπα και λεπτομέρειες άνευ σημασίας. Αντίθετα στην ανασκόπηση των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου δόθηκαν μόνο επτά λεπτά, αν και στους μήνες αυτούς υπήρξαν  σημαντικά γεγονότα. 
Στο δίωρο πρόγραμμα ηχογραφημένα στιγμιότυπα ακούστηκαν μόνο του Αρχιεπισκόπου, του Πατριάρχου Μόσχας και του διευθυντού του Ρ/Σ  κ. Αλεξ. Κατσιάρα, κατά τα εγκαίνια της νέας στέγης του. Ουδενός άλλου Ιεράρχη ή πολιτικού, αν και υπήρξαν σημαντικές ομιλίες ή δηλώσεις τους, που θα ενδιέφεραν τον ασχολούμενο με τα εκκλησιαστικά πράγματα. Η εκτεταμένη αναφορά στο ταξίδι στη Μόσχα του Αρχιεπισκόπου προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, αν δεν είναι ένδειξη αμετροέπειας και έλλειψης διάκρισης.

Η έλλειψη εκκλησιολογικής ευαισθησίας στις αναφορές  για την παρουσία πληθώρας Ιεραρχών στο ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Κοζάνη και στην Καστοριά, καθώς και στην εορτή του Αγίου Παύλου στην Κόρινθο προκάλεσε την εντύπωση ότι επρόκειτο για κοσμικού τύπου συγκεντρώσεις Αρχιερέων, που δαπανούν προκλητικά πολλά χρήματα για ταξίδια, την ώρα που ο λαός υποφέρει από ανέχεια και δυστυχία. Τέλος να σημειωθεί ότι ήταν μάλλον ατυχής η επιλογή από όλους τους πολιτικούς ηγέτες που συνάντησε ο Αρχιεπίσκοπος να επιλεγεί αυτή που είχε με τον κ. Γ.Α. Παπανδρέου.     
Στο ωριαίο εξάλλου πρόγραμμα για το έργο των Συνοδικών Επιτροπών η αγωνιώδης προσπάθεια να φανεί ότι επιτέλεσαν όλες σπουδαίο έργο, με την, μέχρις αγανάκτησης, επανάληψη του αόριστου "έγιναν και άλλα πολλά", ενώ λεγόταν μια μόνο δραστηριότητα (…) έδειχνε τουλάχιστον ερασιτεχνισμό. 
Ορισμένες Επιτροπές είχαν σημαντικό έργο, και άλλες μηδαμινό, που δεν δικαιολογείται με το γέμισμα μερικών σελίδων στον Απολογισμό που μοιράστηκε στους Ιεράρχες κατά την Ιεραρχία του Οκτωβρίου. Δεν είναι δραστηριότητα  λ.χ. ότι ο Γραμματέας μιας Επιτροπής δέχθηκε μιαν αντιπροσωπεία, ή ότι έλαβε επιστολές με αιτήματα... 
Η σημαντικής σημασίας Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων έχει χάσει τη σπουδαιότητα της και έχει μετατραπεί  σε Γραφείο σύνταξης επιστολών, μεταφράσεων εγγράφων και διοργάνωσης ταξιδιών εκπροσώπων της Εκκλησίας σε συνέδρια και άλλες δραστηριότητες, χωρίς πάντως στον Απολογισμό της να αναφέρεται  αν οι συμμετασχόντες σ' αυτά συνέταξαν σχετική έκθεση για το υπηρεσιακό ταξίδι τους, με έξοδα της Εκκλησίας. 
Οι Εκθέσεις είναι απαραίτητες  για να μη φαίνεται ότι στον καιρό της κρίσης γίνονται δαπάνες χωρίς λόγο, ή μόνο για να υπάρχει η ανούσια φυσική παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εντυπωσιακό πάντως είναι το στοιχείο που παραθέτει η Υποεπιτροπή 3ου τέκνου, ότι για το σημαντικό αυτό εκκλησιαστικό και εθνικό ζήτημα χρήματα από τη δισκοφορία των Χριστουγέννων του 2011 απέστειλαν μόνο οι 43 από τις 82 Ιερές Μητροπόλεις. Διερωτάται κανείς αν Μητροπολίτες δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, πώς θα ζητήσουν να είναι συνεπές το ποίμνιο τους;    
                             
Τα παραληφθέντα εκκλησιαστικά γεγονότα
Στα γεγονότα που δεν αναφέρθηκαν στην ανασκόπηση του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος μπορούν να αναφερθούν ορισμένα  κατά μήνα:
Ιανουάριος
Δυσάρεστη έκπληξη  εκφράζει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος για το Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου περί του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ. Ο Μητροπολίτης, μεταξύ άλλων, διερωτήθηκε: " Πότε άλλοτε κατά το παρελθόν η Εκκλησία της Ελλάδος εξέφρασε με τόσο έντονο και θεσμικό τρόπο την αγωνία της για τη δήθεν παραβίαση των ιερών θεσμίων και τη μη τήρηση των εκ του Αυτοδιοικήτου του Αγίου Όρους απορρεόντων καταστατικών όρων;".
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα " Press Time" ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος ζήτησε την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.
Ανεπίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου εις τον Μητροπολίτη Λεμεσού, στην Κύπρο. Οι ουσιαστικοί λόγοι του ταξιδιού δεν έγιναν γνωστοί.
Φεβρουάριος
Ένταση μεταξύ του Μητροπολίτου Μεσσηνίας και του Μητροπολίτου Γλυφάδας  στο Διορθόδοξο Κέντρο της Μονής Πεντέλης, κατά τον εορτασμό του Ιερού Φωτίου. Αυτή ήταν αποτέλεσμα της ομιλίας του Μητρ. Μεσσηνίας,  η οποία είχε αιχμές για την Ιερά Σύνοδο ( Σημ.συντ. Είπε ότι τείνει να μετατραπεί σε ΔΣ Σωματείου ή Ιδρύματος) και για τη Μονή Βατοπεδίου και γενικότερα για το Άγιο Όρος ( Σημ. συντ. Σημείωσε ότι αντί το  μοναχικό ιδεώδες να μεταμορφώσει τον κόσμο, μάλλον αυτό μεταμορφώνεται και εκκοσμικεύεται).
Συνέντευξη του Διευθυντού της Οικ. Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμ. Αντωνίου Αβραμιώτη, στην εφημερίδα "Δημοκρατία". Μίλησε για την προσπάθεια της Εκκλησίας να αποδεσμεύσει και να αξιοποιήσει την εκκλησιαστική περιουσία της στη Βουλιαγμένη και σε άλλες τοποθεσίες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Επίσης ενημέρωσε ότι  με τη Ρωσία και το Κατάρ  έγιναν επαφές για αξιοποίηση της περιουσίας και διευκρίνισε ότι το Κατάρ ενδιαφέρεται μόνο για τη Βουλιαγμένη.
Επιστολή Αρχιεπισκόπου εις Παπαδήμο,στην οποία του  διεκτραγωδεί την κατάσταση των Ελλήνων.
Μάρτιος
Ανακοινωθέν της Ιεραρχίας για την φορολογία της. Ενημερώνει ότι το 2011 πλήρωσε συνολικά 12,5 εκατομμύρια Ευρώ σε φόρους και ότι τα 700 Ιδρύματά της προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο. Εξάλλου αποδοκιμάζει τις πρακτικές που οδήγησαν στη σημερινή πολύπλευρη κρίση.
Ο ΒΗΜΑτοδότης της 11ης Μαρτίου 2012 σημειώνει: " Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν σκέπτεται την εκλογή του  στις εκλογές, γι' αυτό εύκολα ήρθε σε διένεξη με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο με αντικείμενο την πρόθεση της Εκκλησίας να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά συστήματα στην Πεντέλη". Βουλευτές ζήτησαν με τροπολογία τους να παρασχεθεί η δυνατότητα στην Εκκλησία να αξιοποιήσει με τα φωτοβολταϊκά την περιουσία της στην Πεντέλη, για να ενισχύσει το προνοιακό της έργο. Η τροπολογία δεν πέρασε.
Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο λόγος του ταξιδιού δεν αναφέρθηκε. Κύκλοι του Φαναρίου ανέφεραν ότι  συζήτησαν για την επίσκεψη του κ. Ιερωνύμου στη Μόσχα.
 Στην Εγκύκλιο 2925 της Ιεράς Συνόδου, με θέμα τις Ιερατικές κλήσεις" περιέχονται χοντρά χριστολογικά, εκκλησιολογικά και θεολογικά λάθη, όπως λ.χ. ότι "Ο Χριστός είναι ανοιχτός σε νεωτερισμούς" και ότι είναι "ρηξικέλευθος επαναστάτης", τα οποία επισήμανε ο υπογράφων. Σε επιστολή του προς τον υπογράφοντα ο Συνοδικός Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος αναφέρει σχετικά:
" Αγαπητέ κ. Παπαθανασόπουλε, έλαβα το σχόλιο σας στην Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, της οποίας είμαι κι εγώ μέλος και ειλικρινά σας ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση. Δεν εγνώριζα τίποτα.
Εγώ να υπάρχει η υπογραφή μου κάτω από ένα τέτοιο κείμενο το αρνούμαι κάθετα. Ας βάλει την υπογραφή του ο συντάκτης.
 Διαφωνώ με το κείμενο, με το ήθος που αυτό εκφράζει και φυσικά με την προφανώς πάγια συνοδική τακτική της εν αγνοία μου χρήσεως του ονόματος μου.
Ελπίζω να μην το έχω υπογράψει χωρίς να το έχω καταλάβει. Το μόνο παρήγορο είναι ότι δεν διαβάστηκε στη μητρόπολη μας.
Αύριο θα ψάξω να βρω ολόκληρη την Εγκύκλιο.
Δεν ξέρω πώς πρέπει να αντιδράσω, αλλά σκέπτομαι διάφορα. Ελπίζω να φωτίσει ο Θεός για το καλύτερο.
Σας ευχαριστώ πολύ
Ο Μ&Λ Νικόλαος
Η επιστολή έχει ημερομηνία 19 Μαρτίου 2012. Έκτοτε δεν υπήρξε καμία ενημέρωση του υπογράφοντα για την αντίδραση του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσογαίας και για το αποτέλεσμα που αυτή είχε.
Επικριτική επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στον Αρχιεπίσκοπο Τσεχίας και Σλοβακίας. Στο τέλος του επισημαίνει ότι αν δεν πειθαρχήσει στα όσα του ζητεί θα προβεί "μετά λύπης" στην άρση της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστοφόρος ζήτησε συγγνώμη, αλλά στην ουσία εξακολουθεί να εξαρτάται από το Πατριαρχείο της Μόσχας.
Επιστολή του Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Του επισημαίνει "την αγωνία και τη θλίψη της Μητρός Εκκλησίας", διότι εντός της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφράζονται θέσεις και εκτιμήσεις και απόψεις " ήκιστα συμβιβαζόμεναι προς το Ορθόδοξον ήθος και έθος…" και ζητεί να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπισθούν οι τάσεις αυτές.
Με παρέμβαση του Μητροπολίτου Μεσογαίας κ. Νικολάου αποτρέπεται η δημιουργία αποτεφρωτηρίου στο Μαρκόπουλο.  
Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δέχεται στο Φανάρι και επαινεί δημόσια τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, που έχει ανοιχτά πάρει τη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα διεκκλησιαστικά και διαχριστιανικά ζητήματα. Ο κ. Χρυσόστομος διατηρεί στενή συνεργασία με το Φανάρι και στο τέλος Δεκεμβρίου επισκέφθηκε πάλι την Κωνσταντινούπολη, με τη συνοδεία του πρωτοπρεσβυτέρου π. Θωμά Συνοδινού αυτή τη φορά.
Απρίλιος
Καθαγιασμός του Αγίου Μύρου στο Φανάρι. Δεν παρέστησαν εκπρόσωποι των Εκκλησιών Ρωσίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας.
Μάϊος
Στη συνεδρίαση της ΔΙΣ της 4ης Μαϊου ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος ανέγνωσε την εισήγηση του σχετικά με το "Υπόμνημα για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου", που χαρακτηρίστηκε ως μάλλον θετική προς αυτό. Ακολούθησε συνάντηση με τους Σχολικούς Συμβούλους και με την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και συζήτηση με τους Συνοδικούς Μητροπολίτες. Ο Αρχιεπίσκοπος κράτησε ουδέτερη στάση και μετέθεσε το θέμα στο μέλλον.
Εστάλη στο Φανάρι η απάντηση της Ιεράς Συνόδου για το θέμα της λήψεως μέτρων, ουσιαστικά σε βάρος  του Μητροπολίτου Πειραιώς, για τη στάση του ως προς τους Ρωμαιοκαθολικούς και τους Διαλόγους. Στην επιστολή η ΔΙΣ αρνείται να λάβει οποιοδήποτε μέτρο σε βάρος του συγκεκριμένου Μητροπολίτου και διαβεβαιώνει τον κ. Βαρθολομαίο ότι ορθοτομεί τον λόγο της αληθείας.
Ιούνιος
Ονομαστήρια Οικουμενικού Πατριάρχου. Παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος.
Απαράδεκτο χαρακτηρίζει η Ιερά Σύνοδος το θεατρικό έργο που δυσφημίζει το θεανδρικό πρόσωπο του Χριστού. Εξάλλου αποφάσισε να προωθήσει την κατασκευή Καθεδρικού Ναού, αφιερωμένου στον Σωτήρα Ιησού Χριστό, γνωστό ως το "Τάμα του Έθνους".
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, με επιστολή του στην Ιερά Σύνοδο,  ζητεί την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας, με θέματα, μεταξύ άλλων, την ενότητα της Εκκλησίας ως παράγοντος ενότητος του Ελληνικού Λαού, τις ευθύνες της Εκκλησίας για την ενίσχυση του εθνικού και ειρηνικού φρονήματος του πληρώματος αυτής, και τους προβληματισμούς της Εκκλησίας για τη θέση της πίστεως στην εκπαίδευση.
Κοίμηση του Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κυρού Μελετίου. Ήταν ένας έντιμος, ζέων τη πίστει και γενναίος κληρικός.
Ιούλιος
Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ράσεν Πλεβνέλιεφ.
Αύγουστος
Τον 15Αύγουστο επανάληψη της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στη Μονή Σουμελά, στον Πόντο.
Ο Αρχιεπίσκοπος στην Κέρκυρα.
Σεπτέμβριος
Με τον πρ. πρωθυπουργό κ. Κων. Μητσοτάκη συναντήθηκε στα Χανιά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πάρει θέση υπέρ των δικαίων της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην επίθεση που Αυτή δέχθηκε από το Φανάρι, και είχε τότε προκαλέσει την σε βάρος του αντίδραση του κ. Βαρθολομαίου. 
Απρόοπτη διακοπή του ταξιδιού του Αρχιεπισκόπου στη Σαντορίνη προκαλεί ανησυχίες για την υγεία του. Κύκλοι της Αρχιεπισκοπής είναι καθησυχαστικοί.
Το πρόβλημα της Μονής Μεταμορφώσεως Ναυπάκτου απασχόλησε την Ιερά Σύνοδο, μετά από επίσκεψη σ' αυτήν  του Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου και την ενημέρωση που έκανε στα μέλη της. Αποφασίστηκε η μετάβαση στη Μονή του Αρχιγραμματέα της ΙΣ για να προτρέψει την αδελφότητα της να εφαρμόσει τις αποφάσεις της ΔΙΣ, ώστε να αποφύγει μέτρα σε βάρος της.
Στη Σαντορίνη κινδυνεύει η ζωή των εγκαταβιούντων μοναχών στην Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία, από την εγκατάσταση στον χώρο της πανίσχυρου ραντάρ.
Εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου για τα 90 χρόνια από την Καταστροφή της Μκράς Ασίας. Αισθητή η απουσία αναλόγου μηνύματος του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου.
Σε θέμα θεολογικού περιεχομένου ανταλλαγή επιστολών, με αμοιβαίες αιχμές, του Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννου με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο.
Οκτώβριος
Σύγκληση της Ιεραρχίας χωρίς καμία ουσιαστική απόφαση.   Ουδεμία απόφαση για τα Θρησκευτικά.
Πρώτο διεθνές συνέδριο, με θέμα το 1821 στο Διορθόδοξο Κέντρο της Μονής Πεντέλης.
Σε δραματικό τόνο ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε ότι τα αποθεματικά της Εκκλησίας τελειώνουν και ότι μετά από δύο μήνες δεν θα έχει να πληρώσει τους υπαλλήλους της.
Επίσκεψη Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου εις Μητροπόλεις Σιδηροκάστρου και Σισανίου και Σιατίστης. Παρών ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.
Υπογραφή τελικής συμφωνίας μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου και του Κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης κ. Αντριου Κουόμο για την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν και στο μέρος όπου ο παλαιότερος ισοπεδώθηκε κατά το τρομοκρατικό κτύπημα της 11 Σεπτεμβρίου 2001.
Νοέμβριος
Σε Δελτίο Τύπου της ΔΙΣ σημειώνεται ότι το Αρχηγείο της Αστυνομίας "καθησυχάζει την Ιερά Σύνοδο και τους πολίτες και διαβεβαιώνει ότι μέχρι σήμερα η διαδικασία έκδοσης της νέας ταυτότητας δεν έχει ρυθμιστεί νομοθετικά και κατά συνέπεια δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για τον τύπο και τα βιομετρικά στοιχεία που θα περιλαμβάνει. Σε κάθε περίπτωση το νέου τύπου δελτίο ταυτότητας θα πρέπει να πληροί τα ελάχιστα χαρακτηριστικά ασφαλείας, σύμφωνα με τον κανονισμό 2252/2004 του Συμβουλίου της ΕΕ, ώστε να αναγνωρίζεται και ως ταξιδιωτικό έγγραφο, πλην όμως δεν θα περιλαμβάνει ηλεκτρονικό και δακτυλικό αποτύπωμα και δεν θα ταυτίζεται με την κάρτα του πολίτη".
Μετά τη δήλωση του Μητροπολίτη Σισανίου κ. Παύλου, ότι η Εκκλησία δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζει Κόμματα που είναι υπέρ της βίας και του ρατσισμού ακολούθησε μπαράζ ανάλογων δηλώσεων από Ιεράρχες.
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ανέγνωσε στη ΔΙΣ εισήγηση για το μάθημα των Θρησκευτικών. Αποφασίστηκε η ΔΙΣ να ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας να της αποσταλεί το υπό διαμόρφωση Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, να ζητήσει το μάθημα να εξακολουθήσει να ονομάζεται "Μάθημα Θρησκευτικών" και να είναι υποχρεωτικό. Επίσης στις τάξεις Β' και Γ' Λυκείου να υπάρχει δίωρη διδασκαλία του μαθήματος και για τον διορισμό των καθηγητών του μαθήματος των Θρησκευτικών στην Εκπαίδευση, να προϋποτίθεται η  "συμμαρτυρία" του Επισκόπου της τοπικής Εκκλησίας.
Προώθηση δια  του Τύπου θέσεων της Σαϊεντολογίας προκαλεί αντιρρητικό Δελτίο Τύπο της Ιεράς Συνόδου. Σ' αυτό τονίζεται ότι οι απόψεις της εν λόγω οργάνωσης είναι ασυμβίβαστες και αντίθετες προς την Ορθόδοξη Πίστη.
Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου με τα ανώτατα στελέχη του Παγκοσμίου Συμβουλίων Εκκλησιών και του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν ασχολήθηκε με τις ατέλειες των ως άνω Οργανισμών και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη συνεργασία τους με τους Προτεστάντες οι Ορθόδοξοι, αλλά με την οικονομική κρίση της χώρας και τις ευθύνες που φέρουν γι' αυτήν οι ξένοι παράγοντες.
Δεκέμβριος
Η ΔΙΣ ενέκρινε τον κατάλογο των δικαιούχων επιδόματος τρίτου τέκνου στη Θράκη. Ο Αριθμός έχει μειωθεί αισθητά και είναι πλέον μόνο εκατό οικογένειες  Ενέκρινε επίσης την παραχώρηση από τη Μητρόπολη Θήρας οικοπέδου 10 στρεμμάτων για την ανέγερση Νηπιαγωγείου και Δημοτικού στο Λιβάδι της Αμοργού. Είναι μια ακόμη παραχώρηση από τις πάμπολλες της Εκκλησίας, που όμως η Πολιτεία δεν εκτιμά.
Στο εξωτερικό και στην Ελλάδα οι Ρωμαιοκαθολικοί δείχνουν μια ιδιαίτερη δραστηριότητα στα θέματα Βιοηθικής. Είναι κρίμα που μετά από σημαντική δραστηριότητα παλαιότερα, σήμερα η Επιτροπή Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι σε μαρασμό.  
Κακουργηματικές κατηγορίες αντιμετωπίζουν δέκα πρόσωπα, που διετέλεσαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΜΚΟ "Κύκλος της Πάτμου" από το 2000 έως το 2010. Η εν λόγω ΜΚΟ έχει στενή συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και διοργάνωσε τα ανά τον πλανήτη λίαν δαπανηρά διεθνή οικολογικά του συνέδρια.
Ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε την ΔΙΣ για την αλληλογραφία που είχε με τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Στ. Στασινόπουλο, σχετικά με τις φήμες που υπήρξαν για αδικαιολόγητο πλουτισμό εκκλησιαστικών προσώπων. Ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ ενημέρωσε τον κ. Ιερώνυμο ότι μέχρι την ώρα που συνέταξε το γράμμα δεν διακριβώθηκε βασιμότητα των καταγγελλομένων και πως αν προκύψει μη αιτιολογημένη από τα δηλωθέντα εισοδήματα περιουσιακή κατάσταση  θα κληθεί ο ελεγχόμενος για να ενημερώσει περί αυτών. Για την περίπτωση εκκρεμεί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου περί ανακοίνωσης των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων και του πόθεν έσχες όλων των Αρχιερέων, των συγγενών τους και των λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας που διαχειρίζονται το ιερό χρήμα.
Σε Δελτίο Τύπου της ΔΙΣ γράφεται ότι αυτή ενέκρινε τον Προϋπολογισμό του 2013, χωρίς να διευκρινίζεται  τι αυτός περιλαμβάνει και τι γίνεται όσον αφορά στη μισθοδοσία των υπαλλήλων της. - 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου