Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο με θέμα: «Διάλογος για την αναμόρφωση της μεθοδολογίας της Κατήχησης, στην Εκκλησία της Ελλάδος»


Με την βοήθεια και τη Χάρη Του Θεού διεξήχθηκε και ολοκληρώθηκε το τριήμερο (31 Αυγούστου έως  2 Σεπτεμβρίου 2012)  Πανελλήνιο Συνέδριο των Ιερέων Νεότητος και Κατηχητών των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος που διοργάνωσε με επιτυχία η Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τη συμμετοχή περίπου 100 συνέδρων, κληρικών και λαϊκών, από 44 Ιερές Μητροπόλεις.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις ωραίες και φιλόξενες Κατασκηνωτικές Εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, στις Ροβιές Ευβοίας και το γενικό θέμα που απασχόλησε τους Συνέδρους ήταν : «Διάλογος για την αναμόρφωση της μεθοδολογίας της Κατήχησης, στην Εκκλησία της Ελλάδος».


Η επίσημη έναρξη έγινε  το απόγευμα της Παρασκευής 31 Αυγούστου στις 5.30 μ.μ., με την παρουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Φθιώτιδος κ. Νικολάου, Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής ο οποίος τέλεσε και τον Αγιασμό της Ενάρξεως,  Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος φιλοξένησε το Συνέδριο και Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ο οποίος μετείχε όλες τις μέρες του Συνεδρίου και ιερούργησε την Κυριακή στην Ευχαριστιακή Σύναξη.
Μετά την τέλεση του Αγιασμού και τις εισαγωγικές ομιλίες των τριών Μητροπολιτών, παρουσιάσθηκε η κεντρική εισήγηση του Συνεδρίου, από τον Αρχιμανδρίτη π. Πολύκαρπο Μπόγρη, Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής, με θέμα: «Διάλογος για την αναμόρφωση της μεθοδολογίας της Κατήχησης, στην Εκκλησία της Ελλάδος». Στη συνέχεια ακολούθησε γόνιμος διάλογος και πολλές παρεμβάσεις από πολλούς Συνέδρους, επί της εισηγήσεως.
Μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου, ακολούθησε το δείπνο, το Απόδειπνο και προβλήθηκε η ξένη ταινία «Οι συγγραφείς της Ελευθερίας».

Το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012, η μέρα ξεκίνησε με την τέλεση της Ακολουθίας του Όρθρου. Στη συνέχεια δόθηκε πρωινό σε όλους τους Συνέδρους. Στη συνέχεια οι Σύνεδροι χωρίστηκαν σε έξι ομάδες εργασίας, οι οποίες για 6 σχεδόν ώρες ασχολήθηκαν με τα εξής επιμέρους θέματα :
Ομάδα 1η : « Οι κοινωνικές συνθήκες του 21ου αιώνα ως πρόκληση για την Κατήχηση και για τον ρόλο του κατηχητή », Ομάδα 2η :« Η κατηχητική ομάδα του κατηχητή - μία πρόκληση στο σημερινό μεταβαλλόμενο περιβάλλον - ποιά τα χαρακτηριστικά της (επιρροή από το κοινωνικό περιβάλλον και τις ανάγκες που δημιουργούνται μέσα σ΄ αυτό », Ομάδα 3η: « Το κατηχητικό μάθημα και η ανάγκη προσαρμογής του στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και απαιτήσεις του περιβάλλοντος του παιδιού (οικογενειακό, σχολικό περιβάλλον )», Ομάδα 4η : « Οι διάφορες συνθήκες που αποτελούν τροχοπέδη στην πραγματοποίηση ενός κατηχητικού μαθήματος »,  Ομάδα 5η : « Η κατηχητική περίοδος και σχεδιασμός της στα δεδομένα του 21ου αιώνα » και Ομάδα 6η « Η αποτίμηση του Συνεδρίου και οι ενέργειες για την συνέχισή του ως τρόπος δικτύωσης μεταξύ των Κατηχητών ». 

Στην τελευταία ομάδα, όπου είχαμε την τιμή να μετέχουμε, συγκροτήθηκε από τους Υπευθύνους Νεότητος των Ιερών Μητροπόλεων που διαθέτουν Γραφείο Νεότητος με συντονιστή τον π. Αντώνιο Καλλιγέρη Διευθυντή του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Όλες οι ομάδες συγκρότησαν κείμενο συμπερασμάτων και προτάσεων της ομάδος τους, το οποίο διαβάστηκε από τους  συντονιστές τους, στην ολομέλεια του Συνεδρίου την τελευταία μέρα.

Μετά την ολοκλήρωση των Εργασιών των Ομάδων Εργασίας, στις 6.15 μ.μ. οι Σύνεδροι αναχώρησαν για την Ι.Μ. Οσίου Δαβίδ, όπου ξεναγήθηκαν και στη συνέχεια τελέσθηκε ο Εσπερινός στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Μάμμα της Ιεράς Μονής στο οποίο και πανηγύριζε. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος.
Μετά την ολοκλήρωση του προσκυνήματος, οι Σύνεδροι επέστρεψαν στην κατασκήνωση για το Δείπνο, το Απόδειπνο και την παρακολούθηση της ταινίας «Πρώτη φορά Νονός».

Την Κυριακή η μέρα ξεκίνησε με τον Όρθρο και την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την αποστολική και ευαγγελική περικοπή της ημέρας, συνδυάζοντας με το έργο της κατήχησης.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας και την ανάγνωση της Θείας Ευχαριστίας, παρατέθηκε το πρωινό. Στη συνέχεια στην ολομέλεια των Συνέδρων με την παρουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και Σιατίστης κ. Παύλου, παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα από τους αντίστοιχους συντονιστές των ομάδων εργασίας και ακολούθησε γόνιμος διάλογος. Λίγο πριν την ολοκλήρωση των Συμπερασμάτων, το μεσημέρι της Κυριακής, ήρθε και ουσιαστικά επισφράγισε το Συνέδριο, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο και τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ.

 Τον Αρχιεπίσκοπο καλωσόρισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης της Μητροπόλεως που φιλοξένησε το Συνέδριο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και στη συνέχεια ο Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής π. Πολύκαρπος δίνοντας μια περίληψη της δομής και της δουλειάς του Συνεδρίου.
 Ο Μακαριώτατος με την σειρά του θεώρησε την παρουσία του επιβεβλημένη σε αυτό το Συνέδριο για τον νευραλγικό τομέα της Νεότητος, καθώς τα παιδιά και οι νέοι είναι η ελπίδα του έθνους και της Εκκλησίας μας. Ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους όσους συνετέλεσαν στην διοργάνωση και στη λειτουργία του Συνεδρίου καθώς και τους συνέδρους για την συμμετοχή τους και επισήμανε μερικά λάθη τα οποία πρέπει να αποφεύγονται.
Στη συνέχεια παρατέθηκε το γεύμα με την παρουσία του Μακαριωτάτου και των υπολοίπων Αρχιερέων και μετά την ευχαριστία, όλοι αναχώρησαν για τις ιδιαίτερες Μητροπόλεις και πατρίδες τους.
Τα γενικά πορίσματα του συνεδρίου θα εκδοθούν σύντομα από την Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, ώστε να αποτελέσουν εφαλτήριο για αλλαγή και βελτίωση της μεθοδολογίας και τις προϋποθέσεις της Κατηχήσεως, τόσο σε επίπεδο Ιεράς Συνόδου αλλά και στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις και Ενορίες.
Τέτοια συνέδρια πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται και αποτελούν μία ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας και για όσους τα διακονούν, διά της Εκκλησίας μας και των νεανικών της Δράσεων.


Ενημέρωση από π. Αντώνιου Χρήστου (Ι. Μητρόπολη Γλυφάδας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου