Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν την μητρική τους γλώσσα προτού γεννηθούν


Τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν την μητρική τους γλώσσα προτού γεννηθούν

Μωρά που έχουν γεννηθεί πριν από λίγες μόνο ώρες, είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τους ήχους της μητρικής γλώσσας τους από τους ήχους μιας ξένης γλώσσας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που δείχνει ότι τα έμβρυα αρχίζουν να «απορροφούν» τη γλώσσα ενώ ακόμα βρίσκονται στην μήτρα, πολύ νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με το Athens Macedonian News Agency οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Κριστίν Μουν του Λουθηρανικού Πανεπιστημίου του Ειρηνικού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδιατρικής "Acta Paediatrica", μελέτησαν 40 νήπια, αγόρια και κορίτσια, ηλικίας περίπου 30 ωρών, τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από τη Σουηδία.
Τα μωρά, ενόσω βρίσκονταν στο μαιευτήριο, άκουγαν διάφορες ηχογραφημένες φωνές τόσο στη μητρική γλώσσα τους, όσο και σε άλλες ξένες γλώσσες.
«Είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι τα έμβρυα μαθαίνουν, προτού γεννηθούν, τους ιδιαίτερους ήχους της μητρικής γλώσσας. Έτσι, η μελέτη μας μετατοπίζει την μετρήσιμη αναγνώριση των ήχων της γλώσσας από τους έξι περίπου μήνες της ζωής του μωρού στο προγεννητικό στάδιο», δήλωσε η Μουν.
Επιμέλεια: Π. Δρακόπουλος

Από παλαιότερη δημοσίευση του Βήματος 06-07-2003 αντιγράφουμε

Τα έμβρυα ακούνε και θυμούνται
Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι τα παιδιά δεν κάθονται «αραχτά» στην κοιλιά της μητέρας τους. Αντιλαμβάνονται τη φωνή της και όχι μόνο απολαμβάνουν μελωδίες αλλά τις συγκρατούν κιόλας. Μάλιστα ορισμένες γευστικές προτιμήσεις τους καθορίζονται κατά τη διάρκεια της κύησης

Καναδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πριν από λίγες ημέρες τα αποτελέσματα μιας έρευνας η όποια δείχνει ότι τα βρέφη μπορούν να διακρίνουν τη φωνή της μητέρας τους από άλλες φωνές προτού καν γεννηθούν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έμβρυα τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης παρουσίαζαν αύξηση των καρδιακών παλμών όταν άκουγαν τη μητέρα τους να μιλά και μείωση όταν άκουγαν μια άγνωστη γυναίκα. «Δεν είναι η αύξηση των καρδιακών παλμών η ίδια, αλλά οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους το έμβρυο αποκρίθηκε στις δύο φωνές. Αυτό μας λέει ότι το έμβρυο αναγνωρίζει τη φωνή της μητέρας του» δηλώνει η Μπάρμπαρα Κισιλέφσκι, επικεφαλής της ομάδας του Πανεπιστημίου Queen's στον Καναδά που πραγματοποίησε την εν λόγω έρευνα.
H Κισιλέφσκι αναφέρει πως τα αποτελέσματα αυτά βρίσκονται σε συμφωνία με πολυάριθμες έρευνες που δείχνουν ότι το έμβρυο προετοιμάζεται κατά την κύηση για να συνδεθεί συναισθηματικά με τη μητέρα του, αλλά και για να αρχίσει να εξοικειώνεται με την ομιλία.

Για τις ανάγκες του πειράματός τους, οι ερευνητές τοποθέτησαν ηχεία σε απόσταση δέκα εκατοστών από τις κοιλιές των εγκύων και αναπαρήγαγαν την ηχογραφημένη φωνή είτε της μητέρας (σε 30 έμβρυα) είτε μιας άγνωστης γυναίκας (σε άλλα 30 έμβρυα) οι οποίες απήγγειλαν το ίδιο ποίημα.
H μείωση των καρδιακών παλμών του εμβρύου όταν αυτό ακούει τη φωνή μιας άγνωστης γυναίκας παραμένει πάντως δυσεξήγητη. Για την Κισιλέφσκι πρόκειται απλώς για ένδειξη αυξημένης προσοχής προς κάτι άγνωστο. «Πιστεύω ότι το έμβρυο γνώριζε ήδη τη φωνή της μητέρας του και τώρα μάθαινε και άλλες φωνές» σχολιάζει.

Οι διατροφικές συνήθειες κληρονομούνται

Οι γευστικές προτιμήσεις των βρεφών φαίνεται ότι καθορίζονται, εν μέρει τουλάχιστον, από τις διατροφικές συνήθειες της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γάλλοι επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν ότι η αντίδραση ενός νεογέννητου στο άρωμα του γλυκάνισου εξαρτάται άμεσα από το αν η μητέρα είχε καταναλώσει τον σπόρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι μισές από τις 24 εγκύους γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γευστικής Επιστήμης στην Ντιζόν της Γαλλίας είχαν καταναλώσει γλυκάνισο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ οι υπόλοιπες όχι.
Τα μωρά τους εκτέθηκαν στο άρωμα του γλυκάνισου αμέσως μετά τον τοκετό καθώς και τέσσερις ημέρες αργότερα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το άρωμα ήταν για αυτά ελκυστικό ή απωθητικό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα νεογέννητα των οποίων η μητέρα είχε καταναλώσει γλυκάνισο έστρεφαν το κεφάλι τους προς την πηγή της οσμής, ενώ τα υπόλοιπα επεδείκνυαν αδιαφορία ή αντιδρούσαν με αποστροφή.
Ο επικεφαλής των ερευνητών καθηγητής Μπενουά Σάαλ συμπεραίνει ότι χημικές πληροφορίες μπορούν να περάσουν από τη μητέρα στο έμβρυο και θεωρεί ότι η έρευνά του προσφέρει τις πρώτες επιστημονικές ενδείξεις για την επίδραση των διατροφικών προτιμήσεων της μητέρας στις προτιμήσεις των βρεφών. Τα νέα ευρήματα ίσως βοηθήσουν να εξηγηθεί το φαινόμενο της μεταβίβασης του εθισμού σε μία ουσία από την κυοφορούσα γυναίκα στο έμβρυο.
H Κόλετ Κέλι, διατροφολόγος στο Βρετανικό Ιδρυμα Διαιτολογίας, εμφανίζεται διστακτική στο να αποδεχθεί τα συμπεράσματα της έρευνας αναγνωρίζοντας όμως ότι οι διατροφικές προτιμήσεις της μητέρας μπορούν να επηρεάσουν το παιδί. «Οι τροφές που προτιμά η μητέρα είναι σημαντικές, γιατί προφανώς θα ετοιμάσει τις ίδιες τροφές και για τα παιδιά της» υποστηρίζει η Κέλι, και τονίζει ότι οι έγκυοι γυναίκες πρέπει να προσέχουν πολύ τη διατροφή τους.

H «μουσική» μνήμη

Σε άλλη έρευνα που πραγματοποίησαν βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι τα μωρά μπορούν να θυμούνται συγκεκριμένα μουσικά κομμάτια που άκουσαν ενώ βρίσκονταν στην κοιλιά της μητέρας τους, ακόμη και ένα χρόνο μετά τη γέννησή τους.
Αν και η ικανότητα των βρεφών να συγκρατούν πληροφορίες στη μνήμη τους κατά την κύηση ήταν γνωστή από παλαιότερες έρευνες, οι επιστήμονες θεωρούσαν ως τώρα ότι οι αναμνήσεις αυτές δεν διατηρούνται περισσότερο από ένα μήνα μετά τη γέννηση.
H Αλεξάνδρα Λαμόντ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και λέκτορας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, ζήτησε από 12 εγκύους στην αρχή του έβδομου μήνα της κύησης να παίζουν συχνά για τα αγέννητα μωρά τους ένα μουσικό κομμάτι της δικής τους προτίμησης. Στις επιλογές τους περιλαμβάνονταν κλασική μουσική του Βιβάλντι και του Μότσαρτ καθώς και τραγούδια του συγκροτήματος UB40 που παίζει μουσική ρέγκε και ποπ.
Ενα χρόνο μετά τη γέννησή τους, 11 από τα μωρά (ο λόγος που ένα βρέφος δεν συμμετείχε παραμένει αδιευκρίνιστος) τοποθετήθηκαν διαδοχικά σε ένα δωμάτιο με δύο ηχεία, πάνω στα οποία είχαν τοποθετηθεί πολύχρωμα φώτα. Ενα από τα ηχεία έπαιζε τη «μουσική της μήτρας», ενώ το άλλο κάποιο διαφορετικό κομμάτι.

Όλα τα μωρά που εξετάστηκαν εστίασαν το βλέμμα τους για πολύ περισσότερο χρόνο στο ηχείο που έπαιζε το αγαπημένο κομμάτι της μαμάς. H παρατήρηση αυτή οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι τα βρέφη διατηρούσαν σαφή ανάμνηση της συγκεκριμένης μουσικής.
H συμπεριφορά τους ήταν ίδια, είτε το δεύτερο κομμάτι έμοιαζε με το «αγαπημένο τους» σε ρυθμό, μελωδία και ένταση, είτε όχι. Μωρά της ομάδας ελέγχου (που δεν είχαν υποβληθεί στις ίδιες συνθήκες κατά την κύηση) δεν έδειξαν καμία προτίμηση για ένα από τα δύο κομμάτια που άκουγαν στο πείραμα.
H Λαμόντ και οι συνεργάτες της συνεχίζουν την έρευνα στα ίδια μωρά, προκειμένου να διαπιστώσει αν οι αναμνήσεις αυτές διατηρούνται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Θα εξετάσουν παράλληλα αν οι μουσικές επιλογές των μητέρων τους θα επηρεάσουν μακροχρόνια τις μουσικές τους προτιμήσεις και ικανότητες, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους.
Λαΐνας Θοδωρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου