Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Ο Δημητράς ο Βαλιανάτος και οι λοιποί κατάφεραν το δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να καταδικάσει την Ελλάδα για τον θρησκευτικό όρκο στα Δικαστήρια


Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία όχι σαν κυρίως θέμα, αλλά για το ότι αποτελεί τον πρόδρομο των διώξεων κατά των θρησκευτικών ελευθεριών των Ελλήνων. Είναι χρόνια η προσπάθεια αφαίρεσης των θρησκευτικών συμβόλων, από την ζωή της Ορθόδοξης Ελλάδας.
Για το θέμα του θρησκευτικού όρκου στα Δικαστήρια τα τελευταία χρόνια, ούτως ή άλλως υπήρχε εδώ και χρόνια, η απόλυτη ελευθερία να αρνήσαι τον θρησκευτικό όρκο και να ορκίζεσαι με πολιτικό όρκο, στην τιμή και την υπόληψή σου. 
Δημοσιεύουμε την καταδίκη της Ελλάδος από το δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το το newbeast.gr 8/1/2013

Η κατάργηση του υποχρεωτικού θρησκευτικού όρκου είχε τεθεί από το «Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι»
Για παραβίαση του δικαιώματος στη θρησκευτική ελευθερία καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή την περίοδο 2009-2010 οι μάρτυρες των δικαστηρίων υποχρεώνονταν να ορκίζονται στο Ευαγγέλιο.
Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα, για παραβίαση των άρθρων 9 (θρησκευτική ελευθερία) και 13 (αποτελεσματικό ένδικο μέσο) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, λόγω της διαδικασίας καταγραφής προσωπικών στοιχείων και υποχρέωσης θρησκευτικού όρκου, κατά τα έτη 2009-2010, που καθιστούσαν υποχρεωτική για τους μάρτυρες των ελληνικών δικαστηρίων, τη δήλωση του θρησκεύματος.

Το θέμα της κατάργησης του υποχρεωτικού θρησκευτικού όρκου στα δικαστήρια είχαν θέσει, με την προσφυγή τους, οι Παναγιώτης Δημητράς, Αντρέα Τζίλμπερτ, Νικόλαος Μυλωνάς, Γρηγόρης Βαλλιανάτος, Ευαγγελία Βλάμη, Αντωνία Παπαδοπούλου, Ναυσικά Παπανικολάτου και Δημήτρης Τσαμπρούνης, μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι».

Σημειώνοντας ότι τα μέλη του «Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι» παραβρέθηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης σε 48 ποινικές υποθέσεις, που αφορούσαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι η υποχρέωση των μαρτύρων να ορκίζονται στο Ευαγγέλιο συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, του δικαιώματος στην ελευθερία της σκέψης, συνείδησης και θρησκείας των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης, με τις οποίες απαγορεύονται οι διακρίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου