Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Μετά την Google αποδεικνύεται Master στη φοροαποφυγή -και- το Facebook


Master στη φοροαποφυγή -και- το Facebook

Μετά τις Google, Apple, Amazon και άλλες πολυεθνικές από τον κλάδο τεχνολογίας και internet, «master» στη φοροαποφυγή αποδεικνύεται και το Facebook.
Χαρακτηριστικό της μαεστρίας με την οποία η εταιρία του πασίγνωστου κοινωνικού δικτύου αξιοποιεί τα «παραθυράκια» του νόμου, είναι ότι για το 2011 τα κέρδη της εκτός ΗΠΑ ανήλθαν σε 1,024 δισ. ευρώ, αλλά κατέβαλλε φόρους μόλις 3,53 εκατ. ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το 0,4%.

Τα στοιχεία προέρχονται από τη Facebook Ireland, τη θυγατρική του κοινωνικού δικτύου στην Ιρλανδία, στην οποία καταλήγουν τα έσοδα του Facebook από όλους όσοι πληρώνουν για να διαφημιστούν στο δίκτυο και βρίσκονται εκτός ΗΠΑ.
Η θυγατρική πλήρωσε για το 2011 στο Ιρλανδικό Κράτος 3,53 εκατ. ευρώ, ενώ ουσιαστικά για κάθε έναν από τους 287 εργαζομένους της, αποκόμισε κέρδη 3,5 εκατ. ευρώ.
Στην Ιρλανδία ο συντελεστής εταιρικής φορολόγησης είναι 12,5%. Κανονικά δηλαδή, η εταιρία θα κατέβαλλε φόρο περίπου 128 εκατ. ευρώ.
Όμως, χρησιμοποιώντας το λογιστικό τέχνασμα «Double Irish», η Facebook Ireland μετέφερε περίπου 914 εκατ. ευρώ υπό τη μορφή πληρωμών για πνευματικά δικαιώματα, σε μία άλλη θυγατρική με έδρα… τα νησιά Κάιμαν, όπου ο φόρος είναι μηδενικός και στη μητρική εταιρία στην Καλιφόρνια.
Έτσι, εμφάνισε στα λογιστικά της βιβλία ζημιές 18,2 εκατ. ευρώ, αν και από τα ταμεία της πέρασε περίπου το 44% των συνολικών κερδών που είχε το Facebook το 2011.

Το Facebook επικρίνεται από αρκετές χώρες για το γεγονός ότι «περνά» όλα τα έσοδά του από την Ιρλανδία, προκειμένου να αποφύγει να πληρώσει φόρο σε κάθε χώρα που δραστηριοποιείται και όπου οι φορολογικοί συντελεστές είναι σαφώς μεγαλύτεροι από τον ιρλανδικό 12,5%.
Το γραφείο του δικτύου στη Βρετανία πλήρωσε πέρυσι για φόρους μόλις 238.000 λίρες, δηλαδή λιγότερα από όσα πλήρωσε στο προσωπικό για μισθούς και μπόνους, ενώ τα έσοδά του από τη βρετανική αγορά έφτασαν τις 175 εκατ. λίρες.
sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου