Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Θεραπεία κωφάλαλης Τουρκάλας από τον αείμνηστο πατέρα Παναγιώτη Παρασκευά.


 Θεραπεία κωφάλαλης Τουρκάλας

Στο χωριό Αύρα της Καλαμπάκας, κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ήταν εφημέριος ο π. Παναγιώτης Παρασκευάς. Ελάχιστα γνωρίζουμε γι’ αυτόν τον σεβαστό Λευίτη. Ο ίδιος σημειώνει κάπου ότι χειροτονήθηκε διάκονος στο χωριό Διάλυση και ιερέας στο Καστράκι. Ύστερα εφημέρευε στο χωριό Αύρα, κατά τα έτη 1861-1886. Από ενωρίς εκοιμήθη η πρεσβυτέρα του μαζί με το νεογέννητο βρέφος τους. Έτσι στο εξής ζούσε σαν καλόγηρος.
Στα ιερατικά του καθήκοντα ήταν πολύ συνεπής. Τα εκτελούσε με πολλή προσοχή και ευλάβεια.
Η παράδοση του χωριού διέσωσε δυό μεγάλα έργα του π. Παναγιώτου. Το πρώτο είναι η αγιογράφηση του μοναστηριακού ναού του Αγίου Νικολάου, που έγινε το έτος 1869 «δια συνδρομής και δαπάνης» του, όπως μαρτυρεί η επιγραφή.
Εκείνο όμως που φανερώνει την αγιότητα του π. Παναγιώτου είναι το θαύμα της θεραπείας της κόρης του Τουρκαλβανού Νταϊλιάν-Αγά, του τελευταίου Αγά του χωριού, που ήταν άλαλη και κωφή. Ο Αγάς την πήγε σε πολλούς γιατρούς, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Τέλος κατέφυγε στον άγιο λειτουργό του Αληθινού θεού, π. Παναγιώτη. Ο παπα-Παναγιώτης ενήστευσε, προσευχήθηκε, της διάβασε ευχή και την σταύρωσε. Η κωφάλαλη θαυματουργικά μίλησε και απέκτησε την ακοή της. Ο πατέρας της από ευγνωμοσύνη δώρησε στο Βακούφι (Εκκλησία) 80 στρέμματα χωράφια που η εκκλησία τα έχει μέχρι σήμερα, και το οικόπεδο δίπλα στην πλατεία όπου αργότερα χτίστηκε ο ενοριακός ναός του Αγίου Αθανασίου. Ο Νταϊλιάν-Αγάς μετά το θαύμα, σεβόταν και τιμούσε την πίστη μας.

Σημείωση : 1. Μαρτυρία του παππού Θρασυβούλου από το χωριό της Άνω Περίθειας Κερκύρας (Βόρειο συγκρότημα) στον γέροντα Ευφρόσυνο, αγιορείτη.

Από το βιβλίο «Ασκητές μέσα στον κόσμο», και την ενότητα: «Θαυμαστά και διδακτικά περιστατικά».
Κεντρική διάθεση βιβλίου: Ιερόν Ησυχαστήριον «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος», Μεταμόρφωσις Χαλκιδικής, 2008.

orp.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου