Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στη Μνήμη των Νεομαρτύρων Μικρασιατών Πατέρων στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου Νικαίας (Βίντεο όλης της τελετής)


Συντάχτηκε από "Αναβάσεις".
Με λαμπρότητα τελέστηκε η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία αφιερωμένη στα 90χρονα της Μνήμη των Νεομαρτύρων Πατέρων της Μικράς Ασίας (1922), στον ιστορικό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου Νικαίας.
Ο Μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος στην ομιλία του, αναφέρθηκε αναλυτικά περί της ζωής και του μαρτυρικού θανατου από τους Τούρκους των Μικρασιατών Πατέρων και των Ποντίων, και την αξία της ενθύμησης της μαρτυρικής ιστορίας του ξεριζωμένου έθνους, για την ζωή και την συνέχεια του.
Την εορταστική ιερά ακολουθία παρακολούθησαν και τίμησαν με την παρουσία τους, οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι των δήμων Νικαίας, Κερατσινίου, πολιτικοί και βουλευτές, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών, εκπρόσωποι των σωματείων Ποντίων, σωματείων και οργανώσεων Μικρασιατών, πλήθος κληρικών και λαού.

Ακολούθησε ιερά λειτάνευση και περιφορά της εικόνας των Αγίων Νεομαρτύρων της Μικράς Ασίας1, του πολιούχου Αγίου Νικολάου, πλήθος ιερών εικόνων, καθώς και ιερά λείψανα που φυλάσσονται στον εορτάζοντα Ναό. Την περιφορά συνόδευαν η φιλαρμονική μπάντα του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Παρακολουθείστε ολόκληρη την Θεία Λειτουργία και την Περιφορά σε τρία βίντεο όπως κατεγράφησαν από την ΕΤ1







                                               Κείμενο και βίντεο από Αναβάσεις

Υποσημειώσεις : 

1. Στην συγκεκριμένη εικόνα που υπάρχει στον Ι.Ναό Αγ. Νικολάου Νικαίας ο Σταυρός στην μέση της εικόνας συμβολίζει την «Σταυρωμένη Μικρά Ασία»
Το Καμπαναριό στην μέση του Σταυρού ήταν το Καμπαναριό της Αγίας Φωτεινής Σμύρνης ολόκληρο από χαλκό, εκ δεξιών προς αριστερά ο + Ζήλων Ευθύμιος, +Κυδωνιών Γρηγόριος, + Σμύρνης Χρυσόστομος, + Προκόπιος Ικονίου, Αμβρόσιος Μοσχονησίων.
Στην συνέχεια αριστερά του Σταυρού είναι ο Μοναχός (εκπρόσωπος των Μοναχών σφαγιασθέντων), δεξιά του Σταυρού ο Κληρικός (εκπρόσωπος των Κληρικών σφαγιασθέντων), και κάτω δεξιά ο Μικρασιάτης κάτοικος, αντιπροσωπεύοντας τον ανδρικό πληθυσμό που εβασανίσθει και σφαγιάσθει, και αριστερά η Γυναίκα -Μάνα και το Τέκνο, αντιπροσωπεύοντας το σύνολο του γυναικείου και παιδικού πληθυσμού που εβασανίσθει, εβιάσθει και μαρτύρησε στα τουρκικά βασανιστήρια με τίμημα την ζωή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου