Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Δεύτερη ζημία, εκείνων, που αμαρτάνουν με την ελπίδα της μετάνοιας. Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου. Μέρος Β'


Δεύτερη ζημία, εκείνων, που αμαρτάνουν με την ελπίδα της μετάνοιας


Δεύτερη ζημία, εκείνων, που αμαρτάνουν με την ελπίδα της μετάνοιας, είναι η υπερβολική ποιότητα των αμαρτιών
Η δεύτερη ζημία, που προξενούν στον εαυτό τους εκείνοι, που αμαρτάνουν με την ελπίδα της μετάνοιας και της εξομολογήσεως, είναι η ποιότητα και η υπερβολή των αμαρτιών, που κάνουν.
Γιατί αυτοί με τον ψεύτικο λογαριασμό, που κάνουν λέγοντας «θα εξομολογηθώ», με αυτό αμαρτάνουν χωρίς κανένα φόβο και ντροπή, βυθίζονται στη λάσπη και στην πιο ακάθαρτη λάσπη της αμαρτίας. Κάνουν χωρίς ντροπή εκείνες τις αμαρτίες, που δεν τις κάνουν ούτε οι ίδιοι οι ασεβείς.
 Κυλιούνται μέσα στον βόρβορο εκείνοι και τις ακαθαρσίες, στις οποίες δεν κυλιούνται ούτε αυτά τα άγρια ζώα.
Αλλά τι τους κάνει και ο Θεός; Δεν λησμονεί την πονηριά αυτή, αλλά την τιμωρεί όταν έλθη ο καιρός, όπως αναφέρεται με το στόμα του προφήτη Ωσηέ: «Καταστράφηκαν με τις τόσες μεγάλες και υπερβολικές κακίες, όπως τον καιρό που ήταν ειδωλολατρίες, θυσιάζοντας στα είδωλα πάνω στα βουνά».

Να οι αμαρτίες αυτών των πονηρών. «Θα θυμηθή τις αδικίες τους και θα τους τιμωρήση σύμφωνα με τις αμαρτίες τους». Να και η τιμωρία σύμφωνα με την οποία τους παιδεύει ο Θεός.



Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου 

 «Λόγος περί μετανοίας».
σελ (17)
 Εκδ. Συνοδίας Σπυρίδωνος Ιερομονάχου 
 Νέα Σκήτη  Άγιον  Όρος

Μεταφορά στό Διαδίκτυο - Ἐπιμέλεια κειμένου :  Ἀναβάσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου