Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Ευάλωτοι οι Κύπριοι σε διαδικτυακές απάτες


Ευάλωτοι οι Κύπριοι σε διαδικτυακές απάτες. Πέφτουν θύματα σε κλοπές προσωπικών δεδομένων

Μπορεί οι Κύπριοι να χρησιμοποιούν αρκετά και μάλιστα για διάφορους λόγους το διαδίκτυο, όμως εμφανίζονται ως χρήστες του λιγότερο ενημερωμένοι για το πώς να αντιμετωπίσουν απάτες που γίνονται μέσω αυτού και οι οποίες αφορούν στην κλοπή των προσωπικών τους δεδομένων και της σύνδεσής τους.
Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε για τη Μicrosoft και τα οποία κοινοποιήθηκαν την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας στο Διαδίκτυο (Safer ΙnternetDay). Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 78% των χρηστών του διαδικτύου στην Ευρώπη, «σερφάρει» σε αυτό χωρίς να έχει τη βασική προστασία από απάτες και απειλές που σημειώνονται εκεί.

Όπως ανακοίνωσε η Μicrosoft, η ΙΝSΑFΕ μέσα από ενημερωτικές εκδηλώσεις που πραγματοποίησε,
κατέβαλε προσπάθειες για ώθηση όλων των χρηστών ούτως ώστε να αναλάβουν δράση για τη διασφάλιση του ψηφιακού τρόπου ζωής τους, ενώ παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στήριξε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας στο Διαδίκτυο, με κύριο της στόχο την αύξηση της γνώσης σε σχέση με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, το οποίο έχει κατακλύσει την καθημερινότητά μας.
Όσον αφορά στην ενδιαφέρουσα αυτή έρευνα, τα αποτελέσματά της βασίστηκαν στο σύστημα Μicrosoft Computing SafetyΙndex (ΜCSΙ), το οποίο συνέλεξε στοιχεία από περισσότερους από 11.000 ανθρώπους σε 27 χώρες με σκοπό να μελετήσει τη χρήση γνωστών εργαλείων και συμπεριφορών στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τη Μicrosoft, οι συμμετέχοντες λάμβαναν βαθμούς για καλή πρακτική σε θέματα ασφάλειας με τελικό στόχο να φτάσουν συνολικά τους 100 βαθμούς στο ΜCSΙ. Δυστυχώς, ο μέσος όρος ΜCSΙ στο σύνολο των 27 χωρών ήταν μόλις 44 βαθμοί, υποδηλώνοντας τη μετακίνηση από κινδύνους που οφείλονται στην έκθεση σε κινδύνους λογισμικού σε socialengineering κινδύνους.
Ο όρος socialengineering αναφέρεται σε απειλές όπου η τεχνική πλευρά έχει μικρότερη σημασία από την κοινωνική. Πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες και συγκεκριμένα το 56% δεν γνωρίζουν για την προστασία της ταυτότητας τους, ενώ το 73% δε γνωρίζει πώς να προστατεύει τo διαδικτυακό του προφίλ.

Ύπουλα μέσα
Σημειώνεται ότι παρά τα μέτρα προστασίας που μπορεί να λαμβάνουν κάποιοι χρήστες, οι ηλεκτρονικοί εγκληματίες συνεχώς αναβαθμίζουν τους τρόπους υποκλοπής με πιο ύπουλα και εξελιγμένα μέσα. «Η έρευνα δείχνει ότι πολλοί καταναλωτές βρίσκονται σε κίνδυνο, αφού δεν παίρνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις για να προστατευτούν από το ηλεκτρονικό έγκλημα, με αποτέλεσμα κάποιοι απατεώνες να καταφέρνουν να κλέψουν χρήματα ή προσωπικά δεδομένα με δόλιο τρόπο. Για παράδειγμα, μόνο οι μισοί χρήστες αλλάζουν τις προσωπικές ρυθμίσεις στις κοινωνικές ιστοσελίδες.

Της Ευαγγελίας Σιζοπούλου
Εκκλησία Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου