Σύμφωνα με τη Λέσχη των Γερμανών Χάκερς, Chaos Computer Club, οι
γερμανικές αρχές χρησιμοποιούν προγράμματα υποκλοπής (trojan) που είναι
σε θέση να παρακολουθούν ακόμα και και το μικρόφωνο, την κάμερα και το
πληκτρολόγιο!
Οι επίσημοι χάκερς, το περίφημο CCC, ξαναχτύπησαν. Αυτή τη φορά διαπίστωσαν ότι κρατικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν «δούρειους ίππους» για την παρακολούθηση υπόπτων.
Οι εκπρόσωποι της Λέσχης δήλωσαν χθες ότι με τα προγράμματα που διαθέτουν οι αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμη και σε οπτικοακουστική επίθεση.
Έτσι παραβιάζεται το πλαίσιο που έχει εγκρίνει το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο για την παρακολούθηση τηλεπικοινωνιακών μέσων ή πολιτών.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που ενδέχεται να έχει χρησιμοποιηθεί ή να χρησιμοποιείται από κρατικές υπηρεσίες, δεν διαθέτει ούτε καν σύστημα προστασίας, καταγγέλλουν οι χάκερς και υποθέτουν ότι αυτός που εγκατέστησε και προγραμμάτισε το λογισμικό υποκλοπής δεν πρέπει να ήταν πολύ έμπειρος.
Ποια υπηρεσία χρησιμοποίησε το λογισμικό και γιατί;
Κονστάτζε Κουρτς, εκπρόσωπος τύπου του Chaos Computer Club:
Ουδείς γνωρίζει ακριβώς σε ποιο βαθμό και ποιες υπηρεσίες ασφαλείας της ομοσπονδίας ή των κρατιδίων χρησιμοποιούν το εν λόγω σύστημα.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις «δεν το αφορούν», ενώ ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διώξεως του Εγκλήματος (BKA) Γιοργκ Τσίρκε ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία του δεν χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο σύστημα παρακολούθησης.
Μόνον το βαυαρικό υπουργείο Δικαιοσύνης παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε πέντε φορές από το 2009 μέχρι και το 2010 το συγκεκριμένο λογισμικό.
Παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι υποθέτουν ότι τόσο το BKA, όσο και άλλες υπηρεσίες πρέπει να έκαναν χρήση του συστήματος.
Πολιτικοί και κόμματα εκφράζουν την ανησυχία τους, απαιτούν έρευνες προς πάσα κατεύθυνση και ορισμένοι ζητούν να πέσουν κεφάλια, όπως π.χ. σύσσωμο το Κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών, το Κόμμα της Αριστεράς, το SPD.
O Πέτερ Σάαρ, εντεταλμένος της κυβέρνησης για την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων, δήλωσε ότι «το νομικό πλαίσιο για τη χρήση τέτοιων λογισμικών συστημάτων είναι ελλειμματικό. Ορίζει π.χ. το πλαίσιο για τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, αλλά όχι και το πλαίσιο για την αστυνομία ή την εισαγγελία».
Η Ζαμπίνε Λοϊτχόιζερ-Σαρενμπέργκερ, υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, δήλωσε ήδη ότι με το ζήτημα πρέπει πια να επιληφθεί ο νομοθέτης και να χαράξει ένα σαφές και συγκεκριμένο πλαίσιο.
webdaily.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.