Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Οι γάϊδαροι και το καρότο της φοροκάρτας.


Μελετούν αύξηση του bonus με αποδείξεις άνω των 15.000 €
Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Η Κάρτα Αποδείξεων αναμένεται να γίνει πραγματικότητα από τον Ιούνιο, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της αύξησης του ορίου συναλλαγών που θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν οι φορολογούμενοι.

Στο πλαίσιο του προγράμματος για την πάταξη της φοροδιαφυγής, το υπουργείο Οικονομικών διερευνά το ενδεχόμενο αύξησης των αποδείξεων που θα μπορούν να συνυποβάλλουν οι φορολογούμενοι με τη φορολογική τους δήλωση, προκειμένου να τύχουν πρόσθετου «μπόνους» φόρου, πέραν του ισχύοντος ορίου των 15.000 ευρώ.

Για την ώρα προχωρούν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα διάθεσης και εκκαθάρισης των Καρτών Αποδείξεων, δίνοντάς τους περιθώριο μέχρι τις 19 Μαΐου.

Σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα «12» χαρακτηριστικά της νέας Κάρτας Αποδείξεων που θα γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας από τον Ιούνιο είναι:

1.Η μαγνητική Κάρτα Αποδείξεων χορηγείται στους πολίτες, οι οποίοι θα την χρησιμοποιούν προαιρετικά από τη χρήση του 2011 και πιθανότατα από τον προσεχή Ιούνιο, για την καταγραφή των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών (αποδείξεις δαπανών).

2.Θα διατίθεται δωρεάν από τις τράπεζες, χωρίς να απαιτείται η καταγραφή ΑΦΜ ή άλλων στοιχείων του φορολογούμενου.

3 κάρτες ανά άτομο

3.Κάθε φορολογούμενος μπορεί να έχει μέχρι τρεις Κάρτες Αποδείξεων. Δηλαδή, ένα ζευγάρι μπορεί να πάρει μέχρι 6 κάρτες, δεδομένου ότι χρεώνονται ανά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

4.Ο φορολογούμενος - χρήστης υποχρεούται να δηλώσει στη ΓΓΠΣ τον αριθμό της κάρτας μέσω του Διαδικτύου και με τη χρήση μηνύματος μέσω κινητού τηλεφώνου. Η δήλωση μέχρι τριών καρτών θα γίνει εντός μηνός, είτε λόγω αντικατάστασης σε περίπτωση καταστροφής ή απώλειας είτε λόγω διάθεσής τους στα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας.

5.Ο φορολογούμενος θα δίνει την κάρτα κατά την πληρωμή μιας συναλλαγής (αγορά προϊόντος ή παροχή υπηρεσίας) στον επιτηδευματία, ο οποίος θα την περνάει από το POS και θα αποστέλλει ηλεκτρονικά τα στοιχεία της συναλλαγής στη ΓΓΠΣ.

6.Τα στοιχεία της απόδειξης που θα αποστέλλονται και θα καταγράφονται από τη ΓΓΠΣ στην προσωπική μερίδα του φορολογούμενου είναι: ο κωδικός της κάρτας του φορολογούμενου, ο ΑΦΜ της επιχείρησης, η ημερομηνία συναλλαγής και το ποσό.

7.Ο φορολογούμενος θα έχει πρόσβαση στην προσωπική του μερίδα μέσω Διαδικτύου.

8.Οι τράπεζες θα αποστέλλουν καθημερινά τις σχετικές συναλλαγές στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, όπως καταγράφονται μέσω των τερματικών συναλλαγής POS που είναι εγκατεστημένα στις επιχειρήσεις.

9.Κύριος κάτοχος της κάρτας είναι το υπουργείο Οικονομικών.

«Απαγορεύεται η επεξεργασία»

10.Οι τράπεζες απαγορεύεται να επεξεργάζονται τα δεδομένα που συλλέγουν από τις κάρτες και υποχρεούνται να μη διατηρούν αντίγραφα των αρχείων που αποστέλλουν στη ΓΓΠΣ.

11.Οι τράπεζες παρέχουν προαιρετικά οδηγίες για τη δήλωση και τη χρήση της κάρτας.

12.Τα καταγεγραμμένα στοιχεία διαγράφονται εντός ενός μηνός από την ολοκλήρωση της τελευταίας κεντρικής εκκαθάρισης του αντίστοιχου οικονομικού έτους. *

Ελευθεροτυπία 10/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου