Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Η «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ».
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΤΡΟΦΗ!
S.
O. S. Τυχαῖο; Ἠ ἕνα ἐπιπλέον μέσο γιά τήν ὑποδούλωση τῆς ἀνθρωπότητας; Ἡ
τροφή, εἶναι τό ὑπ’ ἀριθμόν ἕνα ἀναγκαῖο ἀγαθό γιά τήν ἐπιβίωση. Ἄρα, ὁ
ἀπόλυτος ἔλεγχός της, ἀποτελεῖ ἕνα σατανικά έξυπνο μέσο μαζικῆς
χειραγώγησης καί ἐκβιασμοῦ!
Ἐπιπλέον
ὠς γνωστόν, ὑπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι γιά τήν ὑγεία, τό περιβάλλον καί
γιά ὅλο τό οἰκοσύστημα, τόσο ἀπό τά προϊόντα μετάλλαξης καί γενετικῆς
τροποποίησης, ὅσο κι ἀπό τά ἐπικίνδυνα φυτοφάρμακα πού τά συνοδεύουν!
Τά γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, ὅλο καί εὐρύτερα ἐπιβάλλονται καί ἀντικαθιστοῦν τά παραδοσιακά φυσικά προϊόντα διατροφῆς!
-Τό πρόσχημα;
-Ἡ
δῆθεν ἔλλειψη τῆς τροφῆς παγκοσμίως λόγω τοῦ αὐξημένου πληθυσμοῦ καί
τῶν ἀναγκῶν του. Ὅμως στήν πραγματικότητα, πίσω ἀπό αὐτό τό πρόσχημα,
κρύβεται ἡ κακοδιαχείριση καί ἡ οἰκονομική ἐκμετάλλευση τῆς τροφῆς ἀπό
τά ὕποπτα καρτέλ ἐλέγχου, τῶν παγκοσμιοποιητῶν!
Κι
ὅλα αὐτά, τή στιγμή πού χιλιάδες τόννοι γεωργικῶν προϊόντων πετῶνται
κάθε χρόνο στίς χωματερές και ἡ ἀγροτιά ἀπειλεῖται σέ διεθνές ἐπίπεδο μέ
άφανισμό, ἀπό τίς πολυεθνικές κλωνοποιημένων καί πλαστικῶν τροφίμων.
Ἀλλά
θαρσεῖτε! Ὁ πονηρός καί οἱ ὑποτακτικοί του σπέρνουν μέν ἐπικίνδυνους
γενετικά σπόρους, ἀλλά σπέρνει καί ὁ Θεός τούς δικούς του . Αὐτός θά
εἶναι καί ὁ Τελικός Θεριστής, ὁ Κύριος μας Ἰησοῦς Χριστός ὁ Ὁποῖος θά
ξεχωρίσει τά ζιζάνια ἀπό τά καλά φυτά! Αὐτός φροντίζει γιά τόν λαό Του
ἀπό τώρα. Αὐτός πού ἐπι 40 χρόνια τάιζε μέ μάννα ἐξ’ οὐρανοῦ τόν λαό του
στήν ἔρημο καί τόν κράτησε ζωντανό καί ὑγιή!!!
Ὁ Θεός δέν θά μᾶς ἀφήσει. Ἐφ' ὅσον ἐμεῖς δέν Τόν ἐγκαταλείψουμε ἡ σωτηρία μας εἶναι ἐξασφαλισμένη καί ἡ Ἀγάπη Του δεδομένη.
Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Ο πόλεμος για τον καθολικό έλεγχο της παγκόσμιας παραγωγής σπόρων -και τελικά της ίδιας της επιβίωσης του ανθρώπου- είναι ήδη γεγονός και είναι πολύ σημαντικό για μας και να το γνωρίζουμε, αλλά και να έχουμε συχνή ενημέρωση.
Το παιγνίδι αυτό βρίσκεται στα χέρια ενός καρτέλ ισχυρών πολυεθνικών εταιριών. Υποστηρικτές τους οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις, που φτιάχνουν νόμους για να επιβάλουν τα μονοπώλια των σπόρων, τιμωρώντας με ποινές φυλάκισης και πρόστιμα χιλιάδων δολαρίων όσους καταπατούν τις πατέντες τους ή δεν τους πληρώνουν εμπορικά δικαιώματα (Plant Breeder's Rights).
Ο Τζορτζ Μπους χρησιμοποιεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (Π.Ο.Ε.) για να εξαναγκάσει τους Αμερικανούς να καταναλώσουν γενετικά τροποποιημένη τροφή. Η δε βιομηχανία, σε μια προσπάθεια να πείσει τους καταναλωτές, προωθεί ασταμάτητα τον μύθο ότι η βιοτεχνολογία των τροφίμων θα νικήσει την πείνα. Ο ισχυρισμός αυτός βασίζε ται σε δυο παραπλανητικά επιχειρήματα: πρώτον στο ότι οι άνθρωποι πεινούν επειδή δεν υπάρχει αρκετή παραγωγή τροφής στον κόσμο και, δεύτερον, στο ότι η γενετική μηχανική αυξάνει την παραγωγικότητα της τροφής.
Ο συγκεκριμένος τύπος εξουσίας που επιτάσσουν οι πολυεθνικές εταιρίες έλεγχοντας τη διατροφή και μονοπωλώντας τη μεθόδευση της παραγωγής και την εκμετάλλευση των πανανθρώπινων γενετικών πόρων θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, κοινωνικού και οικονομικού περιεχόμενου.
Είμαστε μάρτυρες ενός βοτανικού ολοκαύτωματος, το οποίο όμως δεν έχει να κάνει μόνο με το κέρδος που βγαίνει από τον τεράστιο τζίρο των πολυεθνικών εταιριών βιοτεχνολογίας. Η πολιτική για τον έλεγχο των σπόρων είναι ένα ακόμα στάδιο στο σχέδιο για την επιβολή της οργουελλικής «Παγκόσμιας Νέας Τάξης».
Το πολυεθνικά μονοπώλια των σπόρων έχουν ήδη σπείρει το μέλλον μας;
Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Απόκτη σης Αγροβιοτεχνολογικών Εφαρμογών, οι εκτάσεις του πλανήτη που χρησιμοποιούνται για διαγονιδιακές ή γενετικά μεταλ λαγμένες καλλιέργειες αυξήθηκαν σε 215 εκατομμύρια στρέμματα το 2001, από μόλις 7 εκατ. στρέμματα που ήταν το 1996. Ωοιόοο, η υπερσυγκέντρωση της ιδιοκιησίας των εταιριών της τεχνολογίας γενετικά μεταλλαγμένων καλλιεργειών είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή. Ένας περιορισμένος αριθμός, κυρίως πετρο-αγροχημικών πολυεθνικών που έχουν προκύψει από τις αλλεπάλληλες εξαγορές και απορροφήσεις χιλιάδων εταιριών παραγωγής σπόρων και φυτών μετά το 1980, ελέγχουν την παγκόσμια παραγωγή σπόρων και κατοχυρώνουν τα νέα εξελιγμένα υβρίδια ή τα προϊόντα της εργαστηριακής γενετικής.
Κατά τη δεκαετία του '90, ο μεγάλος αριθμός συγχωνεύσεων οδή γησε στον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς σπόρων και αγροχημικών από μια μικρή ομάδα ισχυρών παικτών, με αποτέλεσμα σήμερα:
Έξι εταιρίες που έχουν, κυρίως, τη βάση τους στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη να ελέγχουν το 98% της αγοράς των γενετικά τροποποιημένων (FT) σπόρων και το 70% της αγοράς των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
•Έξι φίρμες να κατέχουν το 54% στις Η1ΤΑ ίων πατέντων πάνω στα ΓΤ φυτά.
• Δέκα εταιρίες να ελέγχουν το 33% της παγκόσμιας αγοράς του συνόλου των σπόρων, ενώ πριν απο δύο δεκαετίες υπήρχαν εκατόντάδες τέτοιες εταιρίες.
• Στη Νότιο Αφρική, τη μόνη αφρικανική χώρα που έχει αποδεχθεί τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ), η αγορά των ΓΤ σπόρων να ελέγχεται πλήρως από τη Μονσάντο.
• Στο σύνολο της αφρικανικής ηπείρου, η αγορά των συμβατικών σπόρων να ελέγχεται από 3 εταιρίες (Ecologist, 2003).
Οι μεγαλύτερες πολυεθνικές -αμερικανικές και ευρωπαϊκές- που νέμονται επίσης και τις αγορές της Ασίας και της Αφρικής είναι οι Monsanto, Dupont, Syngenta, Bayer- Aventis, Νovartis και AstroZeneca.
Είναι δε αξιοσημείωτο ότι οι πολυεθνικοί γίγαντες Monsanto και Dupont, που ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για ανταλλαγή τεχνο λογίας τον Απρίλιο του 2002, ελέγχουν το 41 % όλων των σημαντικών αγροτικών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της βιοτεχνολογίας και μοιράζονται το 93% της παγκόσμιας αγοράς μεταλλαγμένων σπόρων.
Η μεγάλη πολυεθνική εταιρία σπόρων, Pioneer Hi-Bred International, καλύπτει το 40% της αμερικάνικης αγοράς σε υβρίδια σπόρων καλαμποκιού, περίπου το 50% της αγοράς της Ισπανίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας και το 90% της Ουγγαρίας και της Αιγύπτου. Επιπλέον, η ίδια εταιρία ηγείται στις αγορές σπόρων της Βραζιλίας, Ταϋλάνδης, Ουκρανίας, καθώς και στις αγορές μίας σειράς αναπτυσσόμενων χωρών.
Η Imperial Chemical Industries (ICI), ο μεγαλύτερος όμιλος χημι κών της Μεγάλης Βρετανίας, είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σπόρων στον κόσμο. Μέσα σε πέντε μόλις χρόνια, η ICI έγινε ένας απ' τους σημαντικότερους παράγοντες της αμερικανικής αγοράς. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, με τη βοήθεια του άλλου βρετανικού γίγαντα, της British Petroleum, στο χρονικό διάστημα 1985-1990, η ICI είχε καταβροχθίσει τουλάχιοιον 11 από τις μεγαλύτερες εταιρίες σπόρων.
Αυτές οι εταιρίες-κολοσσοί συντονίζουν τις ενέργειες τους έχοντας δημιουργήσει λόμπι άσκησης πολιτικών πιέσεων σε κυβερνήσεις της Ασίας, της Αμερικής, της Αφρικής και της Δυτικής Ευρώπης, ελέγχουν την έρευνα σε πανεπιστήμια και προωθούν τα συμφέροντά τούς μέσω παγκοσμίων οργανισμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ). Πολλές πανεπιστημιακές σχολές συντηρούνται με χορηγίες τους και οποιαδήποτε κριτική κατά της βιοτεχνολογίας σημαίνει απόσυρση της επιχορήγησης των εταιριών. Γι' αυτό υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των αποτελεσμάτων από μελέτες που χρηματοδο τούνται από τις εταιρίες και από ανεξάρτητες μελέτες. Έτσι. η εταιρική κυριαρχία, «επικυρωμένη» και από διεθνείς εμπορικές συμβάσεις που επιβάλλουν την εμπορία των προϊόντων, τα οποία προέρχονται από ΓΤΟ, σε χώρες που έχουν επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις τους στην υγεία και το περιβάλλον, επεκτείνεται συνεχώς και προδιαγράφει ένα ζοφερό αύριο.
Επιβίωση ή Δουλεία;
Τι έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια και οδηγηθήκαμε σ' αυτή την κατάσταση του ελέγχου των σπόρων;
Όπως φαίνεται, όλα ξεκίνησαν από την «πράσινη επανάσταση» μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η τότε αναπτυσσόμενη χημική βιο μηχανία, αφού είχε δοκιμάσει τα προϊόντα της σε δύο παγκόσμιους πολέμους (στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δοκιμάσθηκαν για πολεμικούς σκοπους πάνω από 1.000 φυτοφάρμακα), ώθησε τη γεωργική παραγωγή στην αλόγιστη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και φυτο φαρμάκων, στην εκτεταμένη χρήση γεωργικών μηχανημάτων, στην επέκταση των μονοκαλλιεργειών και στην αυξημένη χρήση νέων, υψηλής απόδοσης, υβριδίων. Οι εταιρίες αυτές στηριζόμενες ο ιδε ολόγημα της αύξησης στην παγκόσμια παραγωγή τροφής που θα εξά λειφε την πείνα από τον τρίτο κόσμο, μετατράπηκαν σταδιακά σε σπο ροαγροχημικές.
«Από τη δεκαετία του 1950», μας λέει η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη της εκστρατείας για τα μεταλλαγμένα στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, «μπήκαμε στη λογική να θρέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους πεινούσαν και έτσι ξεκίνησε η "πράσινη επανάσταση", η εκβιομηχάνιση της παραγωγής, και της ζωικής και της φυτικής. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε τρομερές επιπτώσεις στο έδαφος, στα υπόγεια ύδατα και στους ίδιους τους αγρότες... Πτώχευση του αγροτικού τοπίου, μείωση της ποικιλότητας, εξάρτηση των αγροτών από τις αγροχημικές υπερεθνικές εταιρίες κ.ο. κ.
«Οδηγηθήκαμε μ' αυτόν τον τρόπο σε ένα αδιέξοδο τα τελευταία χρόνια. Στην Ε.Ε., φερ' ειπείν, παράγονται πάρα πολλά τρόφιμα, οι αγρότες επιδοτούνται για να τα αποθηκεύουν και μετά έρχονται οι χωματερές. Οι παθογόνοι οργανισμοί γίνονται πιο ανθεκτικοί, ενώ οι λύσεις που προτείνονται περιλαμβάνουν περισσότερα φυτοφάρμακα κ.ο.κ. Έτσι, φθάσαμε να θεωρείται η γενετική μηχανική ως ο από μηχανής θεός που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο... Η αλήθεια είναι ότι ο πλανήτης και η ανθρωπότητα οδηγούνται σήμερα σε ένα ακόμα χειρότερο αδιέξοδο».
Οι εταιρίες αυτές δεσμεύουν πλέον τους αγρότες με τα βιομηχανικά τους κατασκευάσματα, είτε πρόκειται για τα παραγόμενα απ' αυτές υβρίδια, είτε για τους γενετικά μεταλλαγμένους σπόρους. Μέσω της παγκόσμιας νομοθεσίας που προωθούν στα μέτρα τους, πατεντάρουν ως δική τους «πνευματική ιδιοκτησία» και εξασφαλίζουν το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης όχι μόνο στο γενετικό υλικό που θεωρούν δική τους «εφεύρεση», αλλά προχωρούν και στον έλεγχο των παραδοσια κών γενετικών πόρων.
Έτσι, πατεντάρουν ως δική τους ευρεσιτεχνία τις ευεργετικές ιδιότητες διαφόρων φυτών που υπάρχουν στον πλανήτη, ενώ οι ντόπιοι πληθυσμοί τα ήξεραν αυτά για χιλιάδες χρόνια...
Αυτό σημαίνει ότι ο αγρότης δεν μπορεί να καλλιεργηθεί, να φυλά ξει τους σπόρους τους ή να τους αναπαράγει ο ίδιος και πρέπει κάθε χρόνο -δεσμεύεται με συμβόλαιο- να... τα αγοράζει με βάση τους όρους της εμπορίας και του μάρκετινγκ των σπόρων που καθορίζει η εταιρία.
Εδώ και χρόνια, κυρίως στη Λατινική Αμερική, χρηματοδοτείται πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων με αντικείμενο τη συλλογή και ταξινόμηση χιλιάδων φυτών και μικροοργανισμών. Με πρόσχημα την έρευνα, υπερεθνικές εταιρίες αλλά και πανεπιστήμια πατεντάρουν τα ευρήματα τους, λεηλατώντας τον βιολογικό πλούτο του πλανήτη. Παράλληλα, οι καλλιεργητές χάνουν οριστικά το δικαίωμα χρήσης των καλλιεργούμενων παραδοσιακών ποικιλιών που οι ίδιοι εξέλιξαν και εξελίχθηκαν μαζί τους, καθώς και των αυτοφυών φυτών που σεβάστηκαν και διατήρησαν για αιώνες.
Που κρύβονται τα μεταλλαγμένα;
Τα περισσότερα αγαπημένα μας προϊόντα - σοκολάτες, μπισκότα, σάλτσες, κορν-φλαίηκς, τσίπς, έτοιμα γεύματα, παιδικές τροφές- περιέχουν σόγια, καλαμπόκι ή παράγωγά τους λεκιθίνη, φυτικά έλαια, άμυλο, γλυκόζη κ.ά.) που πιθανόν να είναι μεταλλαγμένα. Από τις 18 Απριλίου του 2004, οι παραγωγοί τροφίμων είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν στον κατάλογο συστατικών των προϊόντων τους, αν περιέχουν ή προέρχονται από μεταλλαγμένους οργανισμούς.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, εντοπίζεται στα προϊόντα που δεν θα φέρουν σήμανση (όπως γάλα, αυγά, κρέας κ.λ.π.), αν και για την παραγωγή τους είναι πολύ πιθανόν να έχουν χρησιμο ποιηθεί μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Στην Ελλάδα, το 80% της σόγιας και του καλαμποκιού που εισάγεται χρησιμοποιείται σε ζωοτροφές και σημαντικό μέρος του είναι μεταλλαγμένα.
Πού κρύβονται τα Παράγωγα Σόγιας.
Αλλαντικά (Πρωτεΐνες Σόγιας)
Επιδόρπια, Ζαχαρωτά, Γλυκά (Λεκιθίνη (Ε322), Σογιέλαιο,
Πρωτεΐνες και Αλεύρι Σόγιας)
Κονσέρβες Ψαριού (Σογιέλαιο)
Μπισκότα, Προϊόντα Σοκολάτας (Σογιέλαιο, Αλεύρι Σόγιας.
Λεκιθίνη (Ε322)
Παιδικές Τροφές (Πρωτεΐνες Σόγιας, Σογιέλαιο, Μαλτοδεξτρί-
νη, Φυτικά Έλαια)
Τσίχλες (Λεκιθίνη (Ε322), Φυτικά Έλαια)
Στιγμιαίος Καφές (Λεκιθίνη (Ε322))
Ψωμί (Πρωτεΐνες και Αλεύρι Σόγιας, Σογιέλαιο,
Λεκιθίνη(Ε322), Μονο-διγλυκερίδια (E47D)
• Πού κρύβονται τα Παράγωγο Καλαμποκιού:
Δημητριακά (Καλαμποκάλευρα, Σιμιγδάλι, Αμυλο και Νιφάδες Καλαμποκιού) Καραμέλες (Αμυλοσιρόπιο) Μαγιονέζες (Καλαμποκέλαιο)
Παιδικές Τροφές (Καλαμποκέλαιο, Σιμιγδάλι Καλαμποκιού) Ποτά (Φρουκτόζη και Γλυκόζη από Άμυλο Καλαμποκιού, Αμυ λοσιρόπιο)
Φυτικά Έλαια (Καλαμποκέλαιο) Καρυκεύματα (Τροποποιημένο Άμυλο Καλαμποκιού)
• Τι μπορείς να απαιτήσεις
Σήμανση των Γενετικά Τροποποιημένων Προϊόντων
Πληρέστερο Έλεγχο και Ανεξάρτητη από Εταιρίες Έρευνα
• Τι μπορείς να επιλέξεις:
Προϊόντα Παραδοσιακών Ποικιλιών
Τοπικά και Εντός Eπoχήs Προϊόντα
Ανομοιόμορφα, στο Σχήμα και στο Χρώμα, Φρούτα και Λαχα νικά (η Φύση Προτιμά την Πολυμορφία) Μη Συσκευασμένες και Τυποποιημένες Τροφές
• Τι μπορείς να προκαλέσεις
Την Εμπορική Αποτυχία των Γενετικά Τροποποιημένων Προϊ όντων (με μποϋκοτάζ)
Καταστροφή Γενετικά Τροποποιημένων Καλλιεργειών (πειρα ματικών ή μη) Πάνω απ' όλα, Καλλιέργησε την Τροφή σου ή Μέρος αυτής!
• Τι να κάνουμε για να διώξουμε τα μεταλλαγμένα;
1. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέττες με τα ψιλά γράμματα.
2. Αν δείτε κάποιο μεταλλαγμένο προϊόν, σημειώστε τα στοι χεία του (τη μάρκα, το όνομα του παραγωγού, τη διεύθυν ση του σούπερ μάρκετ και την ημερομηνία που εντοπίσα τε το προϊόν).
3. Επικοινωνήστε με τον προϊστάμενο του σούπερ-μάρκετ και απαιτήστε να μην εμπορεύονται μεταλλαγμένα προϊόντα.
4. Αν αγοράσετε κατά λάθος ένα μεταλλαγμένο προϊόν, επι στρέψτε το και ζητήστε την αντικατάσταση του από μη μεταλλαγμένο.
5. Επικοινωνήστε με τη βιομηχανία τροφίμων και διαμαρτυ ρηθείτε. Συνήθως, στις συσκευασίες των προϊόντων ανα γράφεται η γραμμή χωρίς χρέωση για τους καταναλωτές και η διεύθυνση της ιστοσελίδας της εταιρίας. Χρησιμο ποιείστε τα!
6. Υποστηρίξτε τους βιοκαλλιεργητές και τους αγρότες που αντιτίθενται ενεργά στην καλλιέργεια των μεταλλαγμένων. Προτιμήστε τα βιολογικά προϊόντα! Κυκλοφορούν ήδη σε δεκάδες καταστήματα και σούπερ μάρκετ.
7. Ενημερώστε συγγενείς, φίλους και γνωστούς σας για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση που έγινε ποτέ ενάντια στα μεταλλαγμένα και προτρέψτε τους να δράσουν.
Προσοχή: Ακόμα κι αν καθαρίσουμε από τα μεταλλαγμένα συσταστικά όλα τα προϊόντα, η μεταλλαγμένη σόγια και το μεταλλαγμένο καλαμπόκι θα συνεχίσουν να καταλήγουν στις ζωοτροφές. Η κινητοποίηση σας ειδικά για τα ζωικά προϊόντα είναι απαραίτητη για να απαλλαγούμε οριστικά από τα μεταλλαγμένα!
Το παιγνίδι αυτό βρίσκεται στα χέρια ενός καρτέλ ισχυρών πολυεθνικών εταιριών. Υποστηρικτές τους οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις, που φτιάχνουν νόμους για να επιβάλουν τα μονοπώλια των σπόρων, τιμωρώντας με ποινές φυλάκισης και πρόστιμα χιλιάδων δολαρίων όσους καταπατούν τις πατέντες τους ή δεν τους πληρώνουν εμπορικά δικαιώματα (Plant Breeder's Rights).
Ο Τζορτζ Μπους χρησιμοποιεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (Π.Ο.Ε.) για να εξαναγκάσει τους Αμερικανούς να καταναλώσουν γενετικά τροποποιημένη τροφή. Η δε βιομηχανία, σε μια προσπάθεια να πείσει τους καταναλωτές, προωθεί ασταμάτητα τον μύθο ότι η βιοτεχνολογία των τροφίμων θα νικήσει την πείνα. Ο ισχυρισμός αυτός βασίζε ται σε δυο παραπλανητικά επιχειρήματα: πρώτον στο ότι οι άνθρωποι πεινούν επειδή δεν υπάρχει αρκετή παραγωγή τροφής στον κόσμο και, δεύτερον, στο ότι η γενετική μηχανική αυξάνει την παραγωγικότητα της τροφής.
Ο συγκεκριμένος τύπος εξουσίας που επιτάσσουν οι πολυεθνικές εταιρίες έλεγχοντας τη διατροφή και μονοπωλώντας τη μεθόδευση της παραγωγής και την εκμετάλλευση των πανανθρώπινων γενετικών πόρων θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, κοινωνικού και οικονομικού περιεχόμενου.
Είμαστε μάρτυρες ενός βοτανικού ολοκαύτωματος, το οποίο όμως δεν έχει να κάνει μόνο με το κέρδος που βγαίνει από τον τεράστιο τζίρο των πολυεθνικών εταιριών βιοτεχνολογίας. Η πολιτική για τον έλεγχο των σπόρων είναι ένα ακόμα στάδιο στο σχέδιο για την επιβολή της οργουελλικής «Παγκόσμιας Νέας Τάξης».
Το πολυεθνικά μονοπώλια των σπόρων έχουν ήδη σπείρει το μέλλον μας;
Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Απόκτη σης Αγροβιοτεχνολογικών Εφαρμογών, οι εκτάσεις του πλανήτη που χρησιμοποιούνται για διαγονιδιακές ή γενετικά μεταλ λαγμένες καλλιέργειες αυξήθηκαν σε 215 εκατομμύρια στρέμματα το 2001, από μόλις 7 εκατ. στρέμματα που ήταν το 1996. Ωοιόοο, η υπερσυγκέντρωση της ιδιοκιησίας των εταιριών της τεχνολογίας γενετικά μεταλλαγμένων καλλιεργειών είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή. Ένας περιορισμένος αριθμός, κυρίως πετρο-αγροχημικών πολυεθνικών που έχουν προκύψει από τις αλλεπάλληλες εξαγορές και απορροφήσεις χιλιάδων εταιριών παραγωγής σπόρων και φυτών μετά το 1980, ελέγχουν την παγκόσμια παραγωγή σπόρων και κατοχυρώνουν τα νέα εξελιγμένα υβρίδια ή τα προϊόντα της εργαστηριακής γενετικής.
Κατά τη δεκαετία του '90, ο μεγάλος αριθμός συγχωνεύσεων οδή γησε στον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς σπόρων και αγροχημικών από μια μικρή ομάδα ισχυρών παικτών, με αποτέλεσμα σήμερα:
Έξι εταιρίες που έχουν, κυρίως, τη βάση τους στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη να ελέγχουν το 98% της αγοράς των γενετικά τροποποιημένων (FT) σπόρων και το 70% της αγοράς των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
•Έξι φίρμες να κατέχουν το 54% στις Η1ΤΑ ίων πατέντων πάνω στα ΓΤ φυτά.
• Δέκα εταιρίες να ελέγχουν το 33% της παγκόσμιας αγοράς του συνόλου των σπόρων, ενώ πριν απο δύο δεκαετίες υπήρχαν εκατόντάδες τέτοιες εταιρίες.
• Στη Νότιο Αφρική, τη μόνη αφρικανική χώρα που έχει αποδεχθεί τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ), η αγορά των ΓΤ σπόρων να ελέγχεται πλήρως από τη Μονσάντο.
• Στο σύνολο της αφρικανικής ηπείρου, η αγορά των συμβατικών σπόρων να ελέγχεται από 3 εταιρίες (Ecologist, 2003).
Οι μεγαλύτερες πολυεθνικές -αμερικανικές και ευρωπαϊκές- που νέμονται επίσης και τις αγορές της Ασίας και της Αφρικής είναι οι Monsanto, Dupont, Syngenta, Bayer- Aventis, Νovartis και AstroZeneca.
Είναι δε αξιοσημείωτο ότι οι πολυεθνικοί γίγαντες Monsanto και Dupont, που ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για ανταλλαγή τεχνο λογίας τον Απρίλιο του 2002, ελέγχουν το 41 % όλων των σημαντικών αγροτικών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της βιοτεχνολογίας και μοιράζονται το 93% της παγκόσμιας αγοράς μεταλλαγμένων σπόρων.
Η μεγάλη πολυεθνική εταιρία σπόρων, Pioneer Hi-Bred International, καλύπτει το 40% της αμερικάνικης αγοράς σε υβρίδια σπόρων καλαμποκιού, περίπου το 50% της αγοράς της Ισπανίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας και το 90% της Ουγγαρίας και της Αιγύπτου. Επιπλέον, η ίδια εταιρία ηγείται στις αγορές σπόρων της Βραζιλίας, Ταϋλάνδης, Ουκρανίας, καθώς και στις αγορές μίας σειράς αναπτυσσόμενων χωρών.
Η Imperial Chemical Industries (ICI), ο μεγαλύτερος όμιλος χημι κών της Μεγάλης Βρετανίας, είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σπόρων στον κόσμο. Μέσα σε πέντε μόλις χρόνια, η ICI έγινε ένας απ' τους σημαντικότερους παράγοντες της αμερικανικής αγοράς. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, με τη βοήθεια του άλλου βρετανικού γίγαντα, της British Petroleum, στο χρονικό διάστημα 1985-1990, η ICI είχε καταβροχθίσει τουλάχιοιον 11 από τις μεγαλύτερες εταιρίες σπόρων.
Αυτές οι εταιρίες-κολοσσοί συντονίζουν τις ενέργειες τους έχοντας δημιουργήσει λόμπι άσκησης πολιτικών πιέσεων σε κυβερνήσεις της Ασίας, της Αμερικής, της Αφρικής και της Δυτικής Ευρώπης, ελέγχουν την έρευνα σε πανεπιστήμια και προωθούν τα συμφέροντά τούς μέσω παγκοσμίων οργανισμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ). Πολλές πανεπιστημιακές σχολές συντηρούνται με χορηγίες τους και οποιαδήποτε κριτική κατά της βιοτεχνολογίας σημαίνει απόσυρση της επιχορήγησης των εταιριών. Γι' αυτό υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των αποτελεσμάτων από μελέτες που χρηματοδο τούνται από τις εταιρίες και από ανεξάρτητες μελέτες. Έτσι. η εταιρική κυριαρχία, «επικυρωμένη» και από διεθνείς εμπορικές συμβάσεις που επιβάλλουν την εμπορία των προϊόντων, τα οποία προέρχονται από ΓΤΟ, σε χώρες που έχουν επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις τους στην υγεία και το περιβάλλον, επεκτείνεται συνεχώς και προδιαγράφει ένα ζοφερό αύριο.
Επιβίωση ή Δουλεία;
Τι έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια και οδηγηθήκαμε σ' αυτή την κατάσταση του ελέγχου των σπόρων;
Όπως φαίνεται, όλα ξεκίνησαν από την «πράσινη επανάσταση» μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η τότε αναπτυσσόμενη χημική βιο μηχανία, αφού είχε δοκιμάσει τα προϊόντα της σε δύο παγκόσμιους πολέμους (στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δοκιμάσθηκαν για πολεμικούς σκοπους πάνω από 1.000 φυτοφάρμακα), ώθησε τη γεωργική παραγωγή στην αλόγιστη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και φυτο φαρμάκων, στην εκτεταμένη χρήση γεωργικών μηχανημάτων, στην επέκταση των μονοκαλλιεργειών και στην αυξημένη χρήση νέων, υψηλής απόδοσης, υβριδίων. Οι εταιρίες αυτές στηριζόμενες ο ιδε ολόγημα της αύξησης στην παγκόσμια παραγωγή τροφής που θα εξά λειφε την πείνα από τον τρίτο κόσμο, μετατράπηκαν σταδιακά σε σπο ροαγροχημικές.
«Από τη δεκαετία του 1950», μας λέει η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη της εκστρατείας για τα μεταλλαγμένα στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, «μπήκαμε στη λογική να θρέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους πεινούσαν και έτσι ξεκίνησε η "πράσινη επανάσταση", η εκβιομηχάνιση της παραγωγής, και της ζωικής και της φυτικής. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε τρομερές επιπτώσεις στο έδαφος, στα υπόγεια ύδατα και στους ίδιους τους αγρότες... Πτώχευση του αγροτικού τοπίου, μείωση της ποικιλότητας, εξάρτηση των αγροτών από τις αγροχημικές υπερεθνικές εταιρίες κ.ο. κ.
«Οδηγηθήκαμε μ' αυτόν τον τρόπο σε ένα αδιέξοδο τα τελευταία χρόνια. Στην Ε.Ε., φερ' ειπείν, παράγονται πάρα πολλά τρόφιμα, οι αγρότες επιδοτούνται για να τα αποθηκεύουν και μετά έρχονται οι χωματερές. Οι παθογόνοι οργανισμοί γίνονται πιο ανθεκτικοί, ενώ οι λύσεις που προτείνονται περιλαμβάνουν περισσότερα φυτοφάρμακα κ.ο.κ. Έτσι, φθάσαμε να θεωρείται η γενετική μηχανική ως ο από μηχανής θεός που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο... Η αλήθεια είναι ότι ο πλανήτης και η ανθρωπότητα οδηγούνται σήμερα σε ένα ακόμα χειρότερο αδιέξοδο».
Οι εταιρίες αυτές δεσμεύουν πλέον τους αγρότες με τα βιομηχανικά τους κατασκευάσματα, είτε πρόκειται για τα παραγόμενα απ' αυτές υβρίδια, είτε για τους γενετικά μεταλλαγμένους σπόρους. Μέσω της παγκόσμιας νομοθεσίας που προωθούν στα μέτρα τους, πατεντάρουν ως δική τους «πνευματική ιδιοκτησία» και εξασφαλίζουν το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης όχι μόνο στο γενετικό υλικό που θεωρούν δική τους «εφεύρεση», αλλά προχωρούν και στον έλεγχο των παραδοσια κών γενετικών πόρων.
Έτσι, πατεντάρουν ως δική τους ευρεσιτεχνία τις ευεργετικές ιδιότητες διαφόρων φυτών που υπάρχουν στον πλανήτη, ενώ οι ντόπιοι πληθυσμοί τα ήξεραν αυτά για χιλιάδες χρόνια...
Αυτό σημαίνει ότι ο αγρότης δεν μπορεί να καλλιεργηθεί, να φυλά ξει τους σπόρους τους ή να τους αναπαράγει ο ίδιος και πρέπει κάθε χρόνο -δεσμεύεται με συμβόλαιο- να... τα αγοράζει με βάση τους όρους της εμπορίας και του μάρκετινγκ των σπόρων που καθορίζει η εταιρία.
Εδώ και χρόνια, κυρίως στη Λατινική Αμερική, χρηματοδοτείται πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων με αντικείμενο τη συλλογή και ταξινόμηση χιλιάδων φυτών και μικροοργανισμών. Με πρόσχημα την έρευνα, υπερεθνικές εταιρίες αλλά και πανεπιστήμια πατεντάρουν τα ευρήματα τους, λεηλατώντας τον βιολογικό πλούτο του πλανήτη. Παράλληλα, οι καλλιεργητές χάνουν οριστικά το δικαίωμα χρήσης των καλλιεργούμενων παραδοσιακών ποικιλιών που οι ίδιοι εξέλιξαν και εξελίχθηκαν μαζί τους, καθώς και των αυτοφυών φυτών που σεβάστηκαν και διατήρησαν για αιώνες.
Που κρύβονται τα μεταλλαγμένα;
Τα περισσότερα αγαπημένα μας προϊόντα - σοκολάτες, μπισκότα, σάλτσες, κορν-φλαίηκς, τσίπς, έτοιμα γεύματα, παιδικές τροφές- περιέχουν σόγια, καλαμπόκι ή παράγωγά τους λεκιθίνη, φυτικά έλαια, άμυλο, γλυκόζη κ.ά.) που πιθανόν να είναι μεταλλαγμένα. Από τις 18 Απριλίου του 2004, οι παραγωγοί τροφίμων είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν στον κατάλογο συστατικών των προϊόντων τους, αν περιέχουν ή προέρχονται από μεταλλαγμένους οργανισμούς.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, εντοπίζεται στα προϊόντα που δεν θα φέρουν σήμανση (όπως γάλα, αυγά, κρέας κ.λ.π.), αν και για την παραγωγή τους είναι πολύ πιθανόν να έχουν χρησιμο ποιηθεί μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Στην Ελλάδα, το 80% της σόγιας και του καλαμποκιού που εισάγεται χρησιμοποιείται σε ζωοτροφές και σημαντικό μέρος του είναι μεταλλαγμένα.
Πού κρύβονται τα Παράγωγα Σόγιας.
Αλλαντικά (Πρωτεΐνες Σόγιας)
Επιδόρπια, Ζαχαρωτά, Γλυκά (Λεκιθίνη (Ε322), Σογιέλαιο,
Πρωτεΐνες και Αλεύρι Σόγιας)
Κονσέρβες Ψαριού (Σογιέλαιο)
Μπισκότα, Προϊόντα Σοκολάτας (Σογιέλαιο, Αλεύρι Σόγιας.
Λεκιθίνη (Ε322)
Παιδικές Τροφές (Πρωτεΐνες Σόγιας, Σογιέλαιο, Μαλτοδεξτρί-
νη, Φυτικά Έλαια)
Τσίχλες (Λεκιθίνη (Ε322), Φυτικά Έλαια)
Στιγμιαίος Καφές (Λεκιθίνη (Ε322))
Ψωμί (Πρωτεΐνες και Αλεύρι Σόγιας, Σογιέλαιο,
Λεκιθίνη(Ε322), Μονο-διγλυκερίδια (E47D)
• Πού κρύβονται τα Παράγωγο Καλαμποκιού:
Δημητριακά (Καλαμποκάλευρα, Σιμιγδάλι, Αμυλο και Νιφάδες Καλαμποκιού) Καραμέλες (Αμυλοσιρόπιο) Μαγιονέζες (Καλαμποκέλαιο)
Παιδικές Τροφές (Καλαμποκέλαιο, Σιμιγδάλι Καλαμποκιού) Ποτά (Φρουκτόζη και Γλυκόζη από Άμυλο Καλαμποκιού, Αμυ λοσιρόπιο)
Φυτικά Έλαια (Καλαμποκέλαιο) Καρυκεύματα (Τροποποιημένο Άμυλο Καλαμποκιού)
• Τι μπορείς να απαιτήσεις
Σήμανση των Γενετικά Τροποποιημένων Προϊόντων
Πληρέστερο Έλεγχο και Ανεξάρτητη από Εταιρίες Έρευνα
• Τι μπορείς να επιλέξεις:
Προϊόντα Παραδοσιακών Ποικιλιών
Τοπικά και Εντός Eπoχήs Προϊόντα
Ανομοιόμορφα, στο Σχήμα και στο Χρώμα, Φρούτα και Λαχα νικά (η Φύση Προτιμά την Πολυμορφία) Μη Συσκευασμένες και Τυποποιημένες Τροφές
• Τι μπορείς να προκαλέσεις
Την Εμπορική Αποτυχία των Γενετικά Τροποποιημένων Προϊ όντων (με μποϋκοτάζ)
Καταστροφή Γενετικά Τροποποιημένων Καλλιεργειών (πειρα ματικών ή μη) Πάνω απ' όλα, Καλλιέργησε την Τροφή σου ή Μέρος αυτής!
• Τι να κάνουμε για να διώξουμε τα μεταλλαγμένα;
1. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέττες με τα ψιλά γράμματα.
2. Αν δείτε κάποιο μεταλλαγμένο προϊόν, σημειώστε τα στοι χεία του (τη μάρκα, το όνομα του παραγωγού, τη διεύθυν ση του σούπερ μάρκετ και την ημερομηνία που εντοπίσα τε το προϊόν).
3. Επικοινωνήστε με τον προϊστάμενο του σούπερ-μάρκετ και απαιτήστε να μην εμπορεύονται μεταλλαγμένα προϊόντα.
4. Αν αγοράσετε κατά λάθος ένα μεταλλαγμένο προϊόν, επι στρέψτε το και ζητήστε την αντικατάσταση του από μη μεταλλαγμένο.
5. Επικοινωνήστε με τη βιομηχανία τροφίμων και διαμαρτυ ρηθείτε. Συνήθως, στις συσκευασίες των προϊόντων ανα γράφεται η γραμμή χωρίς χρέωση για τους καταναλωτές και η διεύθυνση της ιστοσελίδας της εταιρίας. Χρησιμο ποιείστε τα!
6. Υποστηρίξτε τους βιοκαλλιεργητές και τους αγρότες που αντιτίθενται ενεργά στην καλλιέργεια των μεταλλαγμένων. Προτιμήστε τα βιολογικά προϊόντα! Κυκλοφορούν ήδη σε δεκάδες καταστήματα και σούπερ μάρκετ.
7. Ενημερώστε συγγενείς, φίλους και γνωστούς σας για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση που έγινε ποτέ ενάντια στα μεταλλαγμένα και προτρέψτε τους να δράσουν.
Προσοχή: Ακόμα κι αν καθαρίσουμε από τα μεταλλαγμένα συσταστικά όλα τα προϊόντα, η μεταλλαγμένη σόγια και το μεταλλαγμένο καλαμπόκι θα συνεχίσουν να καταλήγουν στις ζωοτροφές. Η κινητοποίηση σας ειδικά για τα ζωικά προϊόντα είναι απαραίτητη για να απαλλαγούμε οριστικά από τα μεταλλαγμένα!
Πηγή: http://www.greenpeace.gr, http://www.vrahokipos.net/gmo/brochure.html
Μεγαλύτερο, όμως. φόβο προκαλούν οι τρομερές δυνατότητες που αποκτά η γενετική μετάλλαξη από τη συμμαχία εταιριών-κρατών.
Το ισχυρό λόμπι του καρτέλ των σπόρων επέβαλε τους δικούς του νόμους για την προστασία του στη σύνταξη της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT).
Ο Π.Ο.Ε. προωθεί και επιβάλλει πλήθος συνθηκών και νομικών συμφωνιών, με αποκορύφωμα τη συμφωνία TRIP'S (Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights - Ζητήματα Εμπορίου για τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας) που βρίσκεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2000 και αφορά και στα 142 κράτη-μέλη του οργανι σμού. Τα κράτη αυτά έχουν την υποχρέωση να προσαρμόσουν τη νομοθεσία τους, ώστε να επιτρέπεται το πατεντάρισμα γονιδίων φυτών, ζώων. βακτηρίων ή ιών.
Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρίες αποκτούν το αποκλειστικό "δικαίωμα χρήσης του συγκεκριμένου γονιδίου που τους «ανήκει», καθώς και της πώλησης οποιουδήποτε προϊόντος προέρχεται ή περιέχει το γονί διο αυτό, με χρονικό ορίζοντα 20-30 ετών. Οι παραγωγοί είναι υπο χρεωμένοι να αγοράζουν κάθε χρόνο όλο το πακέτο προϊόντων των εταιριών -σπόρους, βιοκτόνα, ζιζανιοκτόνα. Αυτό που στο βάθος επι ζητεί η βιομηχανία, είναι η πνευματική ιδιοκτησία του βασικού δομι κού υλικού, του γονιδίου. Όποιος κατέχει τα γονίδια, κατέχει την τεχνολογία και όλες τις χρήσεις της.
Ο Αυστραλός επιστήμονας της οικολογίας Richard Hindmarsh πιστεύει οτι, στα χέρια ενός μονοπωλίου εταιριών-κράτους, η βιοτε χνολογία και τα δικαιώματα των εκτροφέων φυτών είναι η συνταγή για ένα «Γενναίο Νέο Κόσμο» χειραγώγησης της γενετικής και εγκλωβισμού των στοιχείων του DNA μέσα στους τοίχους των εται ριών.
Τελικά, η διαχείριση του παγκόσμιου γενετικού πλούτου περνάει αθόρυβα στο εμπορικό τραπέζι εμπόρων-κυβερνήσεων-ερευνητών, αφήνονιας απ' έξω τον πιο γνήσιο δικαιούχο, τον απλό γεωργό.
Οι εταιρίες παραγωγής σπόρων θα αποκτηθούν απόλυτη εξουσία πάνω στο ανθρώπινο γένος. Έλεγχο στο τι τρώμε, πότε τρώμε ακόμα και στο αν θα συνεχίσουμε να τρώμε.
Η Νέα Παγκόσμια Τάξη
Ο έλεγχος της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων υπονομεύει ουσιαστικά αυτό καθ' εαυτό το μέλλον της Γης. Η συμφωνία TRIP'S στηρίζεται στον εκβιαστικό ρόλο του Π.Ο.Ε. και νομιμοποιεί την κλοπή πρώτων υλών και πανάρχαιας γνώσης, αναδεικνύοντας τις εταιρίες σε ιδιοκτήτη της βιοποικιλότητας. Είναι ένας ακόμη τρόπος για τη συρρίκνωση του δημοσίου του τόπου και του χώρου που ανήκει σε όλους μας.
Το ερώτημα που έχει δημιουργηθεί είναι: υπάρχει μια «Παγκόσμια Συνωμοσία των Σπόρων» που στόχο έχει την απόλυτη κυριότητα της φυτικής τροφής όλης της γης; Υπάρχει κάποια μυστική ατζέντα της υπερεθνικής ελίτ, των επικυρίαρχων, προκειμένου να ελέγξουν ολο κληρωτικά της επιβίωση της ίδιας της ανθρωπότητας;
το ζήτημα αυτό φαίνεται ότι έχει διχάσει τους οικολόγους, τους ερευνητές και όλους όσοι ανησυχούν για τον οργουελλικό ιστό που δημιουργείται γύρω μας.
«Δεν έχουμε ασχοληθεί με τέτοιες θεωρίες. Η Greenpeace είναι οργύνωση δράσης», μας λέει η Μυρτώ Πισπίνη. «Αντιλαμβανόμαστε ότι τα μεταλλαγμένα ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία μας, για το περιβάλλον, για τον πλανήτη, και αναλαμβάνουμε δράση για να σταματήσουμε αυτό το παγκόσμιο "πείραμα". Οι αριθμοί ούτως ή άλλως, μιλάνε από μόνοι τους.
»Όταν μια εταιρία όπως η Monsanto κατέχει το 81% των μεταλ λαγμένων σ' όλο τον κόσμο, δεν είμαστε μακριά από την ημέρα που μια εταιρία θα ελέγχει τα πάντα. Συνεχώς γίνονται συγχωνεύσεις. Αποκτώντας ταυτοχρόνως και την πατέντα, δηλαδή την αποκλειστική ιδιοκτησία στις βασικές φυτικές καλλιέργειες στον πλανήτη, θα έχουν ελέγξει όλη την παγκόσμια διατροφή. Έτσι, θα μας ελέγχουν σε όλα τα επίπεδα. Άμα ελέγχει κάποιος την τροφή, όπως καταλαβαίνετε, ελέγ χει τα πάντα».
Σύμφωνα με μια άλλη -πιο πολιτικοποιημένη- ερμηνεία, η παγκό σμια «συνωμοσία» των σπόρων προωθείται μέσα στα πλαίσια της διάλυσης της κοινωνικής μνήμης, με σκοπό να επιβληθεί η ομογενο-ποίηση της κοινωνίας της κατανάλωσης και του θεάματος.
Μέσα στο πλαίσιο του σχετικού διαλόγου στη χώρα μας -και διε θνώς- «ρίχτηκαν στο τραπέζι» και πιο συνωμοσιολογικές εκδοχές, όπως αυτή που ακούσθηκε σε συνεδρίαση για τα μεταλλαγμένα του Νομαρχιακού Συμβουλίου ενός παραδοσιακού αγροτικού νομού της χώρας, τον περασμένο Δεκέμβρη.
«Το πρόβλημα αυτό είναι βαθιά πολιτικό και βαθιά κοινωνικό. Η αμερικανική ιμπεριαλιστική πολιτική δεν είναι μόνο οικονομική, πολιτιστική ή καλλιτεχνική, αλλά προσπαθεί να επιβληθεί στις άλλες χώρες με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο. Η αμερικανική και η σιωνι στική πολιτική προσπαθούν μ'αυτά τα προϊόντα, τα μεταλλαγμένα, να φέρουν μετάλλαξη στον ανθρώπινο παράγοντα και δεν ξέρουμε τι θα ακολουθήσει».
Ο γνωσιός Αμερικανός ερευνητής Texe Mars αναρωτιέται οτα βιβλίο του Days of Hunger, Days of Chaos: Γιατί το Ιδρυμα Rockefeller, που συχνά συνδέεται με την Νέα Παγκόσμια Τάξη, διέθεσε 90 εκατομμύρια δολάρια για τις έρευνες μοριακής βιολογίας, που αποτέλεσαν τη βάση της εργαστηριακής γενετικής από τη δεκαε τία του '30 μέχρι το 1959; Γιατί συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Ρυζιού (IRRI), που εδρεύει στις Φιλιππίνες και εξαιτίας του υποφέρουν οι αγρότες της Ασίας; Το Ίδρυμα Rockefeller, πάλι, τα χρόνια που προηγήθηκαν της Συνθήκης GATT, συγκέντρωσε τους σπόρους του 95% της παγκόσμιας σοδειάς δημη τριακών - σιτάρι. κριθάρι και καλαμπόκι. Άλλα ερωτήματα που κυριαρχούν είναι:
• Γιατί χρησιμοποιούνται σήμερα κατασκοπευτικοί δορυφόροι για να παρακολουθούν και να ελέγχουν τις συγκομιδές τών αγροτών;
• Μήπως η Συμφωνία Βιοποικιλότητας των Ηνωμένων Εθνών θα υποχρεώσει τους αγρότες και τούς μικροϊδιοκτήτες γης να εγκαταλεί ψουν τα σπίτια και τη γη τους και να «επανεγκατασταθούν» σε εγκε κριμένες από την κυβέρνηση αστικές περιοχές;
• Υπάρχουν απόρρητα σχέδια που δρομολογούνται για τη χρησιμο ποίηση του καιρού, των ιών, των βακτηρίακών λοιμών και άλλων επι στημονικών εργαλείων για να ελέγξουν τη γεωργική παραγωγή τρο φής παγκοσμίως;
• Υπάρχει σχέδιο για μια ισχυρή, νέα υπηρεσία των Ηνωμένων
Εθνών, την Παγκόσμια Αρχή Τροφής, που θα ελέγχει την παραγωγή και τη διανομή της τροφής;
Οι Σπόροι της Εξαπάτησης
Τα μεταλλαγμένα προϊόντα προωθήθηκαν στην αγορά υποσχόμενα κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα, ως τη λύση που θα έβγαζε τη γεωργία από αυτό το αδιέξοδο. Υποσχέθηκαν καλύτερες σοδιές, χαμηλότερο κόστος και λιγότερα φυτοφάρμακα. Παρόλα αυτά, επτά χρόνια μετά από τις μαζικές καλλιέργειες των μεταλλαγ μένων, αυτές οι υποσχέσεις δεν έχουν εκπληρωθεί.
«Παραπλανούν τους αγρότες των αναπτυσσόμενων χωρών ότι θα λύσουν το πρόβλημα της πείνας. Στην πραγματικότητα, στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι έχουμε τρόφιμα για να θρέψουμε δύο φορές τον πλανήτη, εφ' όσον υπάρχει ίση κατανομή εισοδήματος και πρόσβαση των ανθρώπων στα τρόφιμα. Παράγεται περισσότερη τροφή από οποτεδήποτε άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας.
"Όλες αυτές οι χώρες που, όντως, παράγουν προϊό ντα, πεινάνε, Η Αργεντινή είναι ένα κλασικό παρά δειγμα. Έχουμε ρεκόρ παραγωγής μεταλλαγμένης σόγιας και ρεκόρ πείνας ταυτοχρόνως... Το 2000, για παράδειγμα, είχαμε φαινόμενα στην Ινδία με το 50% των παιδιών να υποσιτίζεται και το 50% των αποθη κών τους να είναι γεμάτες με τρόφιμα προς εξαγωγήν”,δηλώνει η εκπρόσωπος της Greenpeace.
«Συχνά, μάλιστα, χρησιμοποιούν μέσα "ανήθικα". Εκμεταλλεύονται την απελπισία και την εξαθλίωση των ανθρώπων σε χώρες που έχουν πληγεί (όπως σήμερα η Ν.Α. Ασία) από ακραία φαινόμενα (π.χ. ξηρασία, λιμός) και προ σφέρουν ως «ανθρωπιστική βοήθεια» μεταλλαγμένους σπόρους και μόνο. Και όταν κάποιες χώρες -όπως η Ζάμπια- ορθώσουν το ανά στημά τους και πουν "δεν θέλουμε μεταλλαγμένη βοήθεια", τότε αρνούνται να τους δώσουν οποιαδήποτε βοήθεια».
Οι πολυεθνικες των μεταλλαγμένων
Παρακάτω παρουσιάζονται οι ιστοσελίδες των μεγαλύτερων Χημικο-Φαρμακευτικών «Φρανκεστάιν-Εταιριών» στον κόσμο. Εκεί μπορείτε να δείτε γρήγορα και εύκολα ότι οι εταιρίες αυτές κερδίζουν από όλες τις κατηγορίες των δραστηριοτήτων τους: ιατρικές, αγροχημικές και φαρμακευτικές.
* Η Aventis δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 1999 από τη συγχώνευση της γερμανικής Hoechst AG και της γαλλικής Rhone-Poutenc SA.
Οι ίδιες πολυεθνικές εταιρίες που παράγουν τα τοξικά χημικά παράγουν επίσης φάρμακα, φάρμακα για τα ζώα, μια ευρεία γκάμα ιατρικών προϊόντων και ιατρική απεικονιστική τεχνολο γία, έχουν τις πατέντες για φάρμακα κατά του καρκίνου και για ιατρικές συσκευές και παράγουν μια εντυπωσιακή συλλογή ηρεμιστικών και κατευναστικών ουσιών.
Αυτός ο κύκλος κέρδους δεν είναι συνώμοσιολογική θεωρία, αλλά ένα γεγονός που μπορεί εύκολα να αποδειχθεί.
http://www.aventis.com/main/0,1003.ΕΝ-ΧΧ-100—,FF.html
* Η Aventis Pharma είναι ο φαρμακευτικός της κλάδος
* Η Monsanto ανήκει στη Pharmacia. H Pharmacia Corporation δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της Pharmacia Upjohn με τη Monsanto Company και τη μονάδα τηs G.D. Searle. Η Pharmacia απασχολεί 59.000 υπαλλήλους σε ολόκληρο τον κόσμο και δραστηριοποιείται στον τομέα της έρευνας, της παραγωγής και των πωλήσεων σε πάνω από 60 χώρες.
Monsanto: http://www.monsanto.com
Pharmacia: http://www.pfizer.com/mn_pharmacia_splash html
Μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, έντομοκτόνα BASF: http.//www. basf.de/en/produkte/gesundheit/pflanzen/products/
* Φαρμακευτική εταιρία BASF: http://www.pharma-solutions.basf.com/
* Η Merck είναι ευρέως γνωστή ως φαρμακευτική εταιρία: www.merck com
* Φαρμακευτική εταιρία Bayer: http://www.pharma.bauer.com
Το ενδιαφέρον είναι ότι η εταιρία Bayer είναι «απόγονος» της I.G. Farben Company, που κατηγορήθηκε για στενούς δεσμούς με τους Ναζί κατά τις δεκαετίες του '20 και του 30, Η I.G. Farben παρήγαγε το αέριο Zyklon-B που χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Άλλες μεγάλες χημικο-φαρμακευτικες εταιρίες απέκτησαν τμήματα της i.G. Farben κατά τη μακρά διαδικασία της διάλυ σης της, μετά από δεκαετίες δικών και πιέσεων από διεθνείς οργανισμούς για εγκλήματα που την κατηγόρησαν ότι συνεργά στηκε με τους Ναζί. Μάλιστα, το BBC είχε σχολιάσει: «Το μεγα λύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας κατα σχέθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μοιράσθηκε σε τέσ σερις μεγάλες γερμανικές εταιρίες: τις Bayer, Hoechst, Agfa και BASF».
(To άρθρο του BBC μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση: http://news.bbc.co.uk/hi/englisn/business/newsid_1549000/1549092.stm)
Πολλές από αυτές τις τεράστιες πολυεθνικές έχουν συγχω νευθεί η μία με την άλλη. Για παράδειγμα, η Ciba-Geigy, η Sandoz και άλλες πολυεθνικές χημικο-φαρμακευτικές εταιρίες συγχωνεύθηκαν για να γίνουν η Novartis. Στη συνέχεια, η Novartis Agribusiness (το γεωργικό τμήμα της Novartis) συγ χωνεύθηκε με τη Zeneca (Astra-Zeneca) Agrochemicals (Αγρο-χημικά Zeneca) για να σχηματίσουν τη Syngenta: http://www. syngenta.com/en/about_syngenta/figures.asp
Φαρμακευτικά, σπόροι, γενετική μηχανικήxns Novartis: http://www.novartis.com
Η Novartis κατέχει την Syngenta -που παράγει εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα κ. λ π.: http://www.syngenta-us.com
Η Novartis AG διαθέτει έναν εκπληκτικό κατάλογο προϊόντων, αλληλεξαρτήσεων και θυγατρικών εταιριών: http.//www.transnationale.org/fiches/70.htm
Τέλος, υπάρχει η Astra Zeneca που πούλησε ένα μέρος του αγροχημικού της τμήματος στη Novartis. Μπορείτε να βρείτε μερικά από τα φαρμακευτικά προϊόντα της Astra Zeneca στο: http://www. astrazeneca. com/mainnav 1 /s__products/s__prod_ brand/c_prod_list/index.h tml
Το πρόβλημα της πείνας δεν έγκειται στην ποσότητα της τροφής που παράγεται, αλλά στο πώς διανέμεται η τροφή αυτή. Πάρα πολλοί άνθρωποι είναι πάρα πολύ φτωχοί για να αγοράσουν την τροφή που χρειάζονται και μόνο λίγοι κατέχουν τη γη ή έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλλιεργήσουν τροφή για τους εαυτούς τους. Το απο τέλεσμα είναι η πείνα. Το 20% των ανθρώπων στις αναπτυγμένες χώρες κατέχει το 86% του παγκόσμιου πλούτου ενώ το 51% των Αφρικανών επιβιώνει με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα.
Στην Ελλάδα το 50-60% της ετήσιας παραγωγής φρούτων καταλήγει σε χωματερές, σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε. Αν οι επικυρίαρ-χοι της παγκοσμιοποίησης ήθελαν πραγματικά να ταΐσουν τους πεινα σμένους, τότε θα ενθάρρυναν την ανακατανομή της γης, κάτι που θα έφερνε πίσω στα χωράφια τους γεωργούς και θα προωθούσε την ανακατανομή του πλούτου, που θα επέτρεπε στους φτωχούς να αγο ράσουν την τροφή τους.
Το δεύτερο παραπλανητικό επιχείρημα είναι ότι η γενετική μηχανική πολλαπλασιάζει την παραγωγή τροφής. Σήμερα υπάρχουν δύο βασικοί τύποι σπόρων βιοτεχνολογίας στην παραγωγή: οι ανθεκτικοί στα ζιζανιοκτόνα (herbicide) και οι ανθεκτικοί στα παράσιτα. Η Monsanto κατασκευάζει τους σπόρους «Roundup Ready», που είναι τροποποιημένοι με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντέχουν το ζιζανιοκτόνο της Roundup. Οι σπόροι -συνήθως σόγια, βαμβάκι ή canola- επιτρέ πουν στους αγρότες να χρησιμοποιούν το ζιζανιοκτόνο αυτό σε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες, χωρίς να καταστρέφουν τη σοδιά. Η Monsanto και άλλες εταιρίες παράγουν επίσης τους σπόρους «Βί» -συνήθως καλαμπόκι, πατάτες και βαμβάκι- που έχουν τροποποιηθεί έτσι ώστε κάθε φυτό να «παράγει» το δικό του φυτοφάρμακο.
Η ανεξάρτητη έρευνα δείχνει ότι αυτοί οι γενετικά τροποποιημένοι (ΓΤ) τύποι σπόρων δεν αυξάνουν τελικά τη συνολική παραγωγή τρο φής. Μια διετής μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα έδειξε ότι η καλλιέργεια σπόρων σόγιας ανθεκτικών στα ζιζανιο κτόνα είχε τελικά λιγότερη παραγωγικότητα από αυτήν της συμβατι κής καλλιέργειας σόγιας.
Οι εταιρίες βιοτεχνολογίας έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια σε έρευνες, για να καταλήξουν στις ανθεκτικές στα ζιζανιοκτόνα σοδιές που οδηγούν σε μικρότερη συγκομιδή και μεγαλύτερη χρήση χημικών. Η βιοτεχνολογία ακόμα δεν έχει παρουσιάσει στην αγορά Η βιολογική ποικιλία απειλείται
Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείχνουν ότι αν καλλιεργηθούμε μεταλλαγμένα δίπλα στα συμβατικά και δίπλα στα βιολογικά, τα μεταλλαγμένα φυτά -ως ζωντανοί οργανισμοί που είναι- με τη γύρη και τα έντομα θα μεταφέρουν τα γονίδια τους και θα μολύνουν αυτές τις καλλιέργειες.
Ο σοβαρότερος κίνδυνος που μπορεί από τώρα να διαγνωστεί, εστιάζεται στη μείωση της ποικιλότητας των φυσικών συστημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Πελίτι»; που ασχολείται με τη διατήρηση των ελληνικών ποικιλιών, γινό μαστε μάρτυρες μιας παγκόσμιας προσπάθειας:
α) Να καταστραφούν παραδοσιακές αγροτικές δομές και η πλειο ψηφία των αγροτών να υποδουλωθεί, μέσω συμβολαίων, στις εται ρίες που τους παρέχουν μεταλλαγμένους σπόρους και, μαζί μ' αυτούς, υποχρεωτικά να υποδουλωθούν και τα δικά τους αγροχημικά και οι απαραίτητες ουσίες για τους σπόρους αυτούς.
β) Είναι ξεκάθαρο πως η καλλιέργεια σε εμπορική κλίμακα, παρα γωγή ή εκτροφή μεταλλαγμένων φυτών, μικροοργανισμών ή ζώων θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη διασπορά των εμφυτευμένων σ' αυτά γονι δίων στο οικοσύστημα. Οι επιπτώσεις θα είναι από σοβαρές έως τρο μακτικές.
Αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι εταιρίες των μεταλλαγμένων, οι οποίες έχουν κατηγορηθεί ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμέ να γεγονότα, κάνοντας σκόπιμες επιμολύνσεις σε συμβατικούς σπό ρους που προωθούνται για σπορά σε χώρες όπου δεν επιτρέπεται η καλλιέργεια μεταλλαγμένων (χαρακτηριστικό το παράδειγμα με το μεταλλαγμένο βαμβάκι στην Ελλάδα, αλλά και η πρόσφατη εξωφρενική «σύλληψη» του επιτρόπου Γεωργίας Franz Fischler περί συνύπαρξης μεταλλαγμένων με συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες), προ σπαθώντας να πείσουν τις κυβερνήσεις και να κάμψουν την αντίσταση αγροτών και καταναλωτών και δημιουργώντας την εντύπωση πώς «αφού τα πάντα είναι μολυσμένα, δεν έχει νόημα να αγωνιζόμαστε».
Στην παγκόσμια αγροτική σκηνή διαδραματίζεται ένα τεράστιο και επικίνδυνο φαινόμενο ισοπέδωσης. Εκείνες που θα πληγούν βαρύτε ρά από τα μονοπώλια των σπόρων είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες. Έχοντας λίγες Τράπεζες Σπόρων και με την κρατική παρέμβαση απούσα, βρίσκονται στο έλεος των καρτέλ των παραγωγών σπόρων. Ωστόσο, οι τροπικές και υποτροπικές αυτές ζώνες της γης είναι το λίκνο των βιολογικών ποικιλιών. Τα πιο πολλά από τα σημαντικότε-ρα είδη τροφίμων έχουν προέλθει από αυτές τις περιοχές.
Στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, εκτιμούν ότι αυτόν τον αιώνα έχει ήδη εξαφανισθεί το 75% των ποικιλιών των αγροτικών προϊόντων και ότι τώρα πλέον κινδυνεύει σοβαρά και το υπόλοιπο 25% .
Στην Αγγλία, μέσα σε λίγα χρόνια από την εφαρμογή του Εθνικού Καταλόγου, εξαφανίστηκαν από την αγορά τουλάχιστον 1.500 είδη λαχανικών.
Στην Τουρκία, το ζαχαρότευτλο Detroit Globe Beet, που εισήγαγε κάποια γερμανική εταιρία, προξένησε την εξαφάνιση της γενετικής δεξαμενής της Εγγύς Ανατολής. Πεπόνια και αγγούρια που εισήχθη σαν από αμερικανικές εταιρίες στην Αφρική, αντικατέστησαν σχεδόν ολοκληρωτικά τις τοπικές ποικιλίες...
Και, στην Ινδία, η σοδειά του ρυζιού αποδεκατίσαμε όταν τα καρ τέλ πούλησαν στους αγρότες διασταύρωση κοντόμισχου ρυζιού, που είχε φτωχή ανάπτυξη και δηλητηρίαζε τα αυλάκια άρδευσης, το οποίο απεδείχθη άχρηστο για την κατασκευή των τοπικών χειροτεχνημάτων και δεν έβγαζε σπόρους για νέο φύτεμα.
Μια ποικιλία ρυζιού ονομαζόμενη IR-36 καλλιεργείται σήμερα σε πάνω από το 60% των ρυζοχώραφων στη ΝΑ. Ασία όπου, μόλις λίγα χρόνια πριν, εύκολα έβρισκες ποικιλίες που καλλιεργούνταν για αιώ νες από τους αγρότες. Οι Ινδοί γεωπόνοι περιμένουν πως μια δωδεκαδα ποικιλιών θα καταλάβουν τα 3/4 του καλλιεργούμενου εδάφους.
Στην παγκόσμια σκηνή σήμερα το 70% του καλαμποκιού προέρχε ται από 6 γονείς.
Το 30% του σταριού σε όλο τον κόσμο προέρχεται από έναν γονέα και το 70% από έξι γονείς. Και όμως, στην Ελλάδα μόνο, καλλιεργούνταν μέχρι πρόσφατα 111 ντόπιες ποικιλίες και πληθυσμοί μαλα κού σιταριού, 139 ντόπιες ποικιλίες και πληθυσμοί σκληρού, 99 ντό πιες ποικιλίες και πληθυσμοί κριθαριού, 294 καλαμποκιού και 39 ντόπιες ποικιλίες και πληθυσμοί βρώμης!
Ελλάδα Ελεύθερη από Μεταλλαγμένα
Στο 10ο συνέδριο (17.12.04) η Ε.Ν.Α.Ε. η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας) πήρε ομόφωνα μια σημαντική από φαση ενάντια στις καλλιέργειες-Φρανκενστάιν.
Στο 10ο τακτικό συνέδριο της, η Ε.Ν.Α.Ε. εκφράζει την ικανο ποίηση της για την υιοθέτηση της απόφασης, που πήρε πέρσι στο 9ο συνέδριο της, κατά των γενετικά τροποποιημένων οργα νισμών και προϊόντων από το σύνολο των Νομαρχιακών Συμ βουλίων της χώρας.
• Επειδή, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, το ζήτημα αυτό αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων υψηλού επι πέδου και εξειδικεύτηκε από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.
• Επειδή οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί είναι νέες, αυτοτελείς μορφές ζωής, με την έννοια ότι, αφής δημιουργη θούν τεχνητά, η ελευθέρωση τους στο περιβάλλον και την τρο φική αλυσίδα είναι διαδικασία μη αναστρέψιμη και η διαδικα σία γένεσης τους μη ανακλητή επιστημονικά,
• Επειδή οι επιδράσεις που μπορεί να επιφέρουν στο φυσικό περιβάλλον είναι μη προβλεπόμενες και ελλοχεύει ο κίνδυ νος επιμολύνσεων με τη μεταφορά γενετικά τροποποιημένων γονιδίων (με τη γύρη, τα έντομα ή τον άνεμο) είτε με την αυτο-αναπαραγωγή τους, είτε με τη διασταύρωση τους με γενετικά φυσιολογικούς οργανισμούς,
• Επειδή οι επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον είναι μη μετρήσιμες άμεσα, αλλά ούτε και επιστημονικά τεκμηριωμέ νες ως αβλαβείς ή και θετικές,
• Επειδή δεν είναι δυνατόν π πολιτεία να αναλάβει την ευθύ νη κυκλοφορίας Γ.Τ.Ο. με υψηλό βαθμό διακινδύνευσης της υγείας και του περιβάλλοντος,
• Επειδή το ελληνικό κράτος και η αυτοδιοίκηση σέβεται την αρχή της πρόληψης για την προστασία του περιβάλλοντος, την αρχή της προφύλαξης για την ανθρώπινη υγεία και την επιτα γή για νομική ασφάλεια,
• Επειδή θεωρούμε ότι εκφράζουμε την επιθυμία της συντρι πτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων αλλά και των Ευρωπαίων πολιτών, Καλούμε την ελληνική πολιτεία:
- να λειτουργήσει προληπτικώς προστατευτικά για τους καταναλωτές και τους παραγωγούς, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των άλλων φορέ ων στη διαμόρφωση σχετικού νομοσχεδίου,
- να υιοθετήσει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για να κηρυ χθεί η Ελλάδα ως Ζώνη Ελεύθερη από Γενετικά Τροποποιημέ νους Οργανισμούς,
- μέχρι εκδόσεως του θεσμικού αυτού πλαισίου, να αναστεί λει κάθε σχετική διαδικασία που έρχεται σε αντίθεση με το Πρωτόκολλο της Καρθαγένης και να γενικεύσει τους κανόνες σήμανσης σε όλα τα προϊόντα που ενδέχεται να περιέχουν Γ.Τ.Ο. ή συστατικά τους.
- να ενισχύσει τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, τα προϊ¬όντα ονομασίας προέλευσης, τις βιολογικές καλλιέργειες και, γενικό, τα προϊόντα με ποιοτικές σημάνσεις,
- να συγκροτήσει φορείς προληπτικής ενημέρωσης παραγω γών και καταναλωτών, που ήδη προβλέπονται από το κοινοτικό δίκαιο και το Πρωτόκολλο της Καρθαγένης,
- να ενθαρρύνει την επιστημονική έρευνα στον τομέα αυτόν, ώστε οι αμφιβολίες σχετικά με τις επιπτώσεις των Γ.Τ.Ο. στην υγεία και το περιβάλλον να αρθούν μόνον με απόλυτη επιστη μονική βεβαιότητα.
Ανάλογο ψήφισμα είχε προκύψει και από την Πανελλαδική Σύσκεψη-Συνέλευση στην AGROTICA (1-Φεβρ.-2004) εκατοντά δων εκπροσώπων και μελών αγροτικών, καταναλωτικών, περι βαλλοντικών και άλλων κοινωνικών φορέων και στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στην Καρ¬δίτσα (17-Απρ.-2004•) όπου ιδρύθηκε Πανελλαδική Κίνηση κατά των Μεταλλαγμένων (ΓΤΟ)
Οι επιπτώσεις των Μεταλλαγμένων Σπόρων
Η Γενετική Μηχανική είναι ένας συνδυασμός τεχνικών που κάνουν εφικτή τη μεταφορά γονιδίων από έναν οργανισμό σε έναν άλλο. Τα γονίδια βρίσκονται στον πυρήνα κάθε κυττάρου και αποτελούν τμή ματα του DNA, καθώς και το «καλούπι» για τη δημιουργία πρωτεϊ νών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη σύσταση ενός οργανισμού και, σε συνδυασμό με το περιβάλλον, για τον τρόπο εξέλιξης του. Με τη γενετική τροποποίηση κατασκευάζονται στα εργαστήρια οργανισμοί άγνωστοι στη φύση, ενώ η επιστημονική γνώση γύρω από το τι ακριβώς κάνει ένα γονίδιο είναι ακόμα εξαιρετικά ελλιπής. Με την τροποποίηση του DNA, είναι δυνατόν να εισαχθεί, για παράδειγ μα, ένα γονίδιο βοδιού -το οποίο παράγει αυξητικές ορμόνες- σε κάποιο ψάρι, ή ένα γονίδιο ψαριού -ανθεκτικό στο ψύχος- σε ντομά τες ή φράουλες.
Γονίδια ψαριών σε ντομάτες, γονίδια πυγολαμπίδων σε φυτά καπνού και πατάτες, ανθρώπινα γονίδια σε εκτρεφόμενα ζώα, αρου ραίοι σε μαρούλια, σκορπιούς σε πατάτα... Ιδού, ένας μικρός κατάλογος από τις χιλιάδες των «χιμαιρικών» οντοτήτων που μας προτείνει το μενού της «Νέας Εξαπάτησης».
Ο Jeff Smith, συγγραφέας πολλών έργων για τους ΓΤΟ (γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς), προειδοποίησε σε συνέντευξη του στο περιοδικό Acres, ων Φεβρουάριο του 2004:
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να πάνε στραβά με τη γενετική τροποποίηση. Η δομή των κυττάρων μπορεί να ανατραπεί τελείως, μπορεί τα κύτταρα να γίνουν ασταθή, μπορεί να μεταλλαχθούν, μπορεί να μεταφέρουν σ' εμάς βακτήρια. Είναι αδύνατον να τα προβλέψουμε. Θα πρέπει να ελεγχθούν εξονυχιστικά και ακόμα και τότε θα μπορούσαν να προκύψουν αναπάντεχα αποτελέσματα.
Γνωρίζουμε ότι στο γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι, για παράδειγμα, υπάρχει ένα γονίδιο που είναι ανθεκτικό στο αντιβιοτικό αμπικιλλίνη -το λεγόμενο "γονίδιο-δείκτης"- ανθεκτικό στα αντιβιοτικά. Αν το γονίδιο αυτό μεταφερθεί στα βακτιρίδια των εντέρων μας και συνδυασθεί με παθογόνα βακτηρίδια, τότε μπορούμε να αναπτύξουμε υπερασθένειες, γενετικά τροποποιημένες που θα αντιστέκονται στην αμπικιλλίνη και σε κάθε αντιβιοτικό".
Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί ποικιλίες πατάτας, καλαμποκιού και βαμβακιού που περιέχουν συνθετική μορφή γονίδιου από το Bacillus thuringinsis, με στόχο την ανθεκτικότητα των φυτειών στις προσβο λές συγκεκριμένων εντόμων και, άρα, τη μη χρήση εντομοκτόνων για την καταπολέμηση τους.
Ενώ όμως τα βακτήρια του Bacillus thuringiensis έχουν μικρή διάρκεια ζωής και η τοξίνη που εκκρίνουν δραστηριοποιείται μόνο στο αλκαλικό περιβάλλον του πεπτικού συστήματος συγκεκριμένων σκουληκιών, στα φυτά που έχουν υποστεί τη συγκεκριμένη γενετική τροποποίηση, η τοξίνη αυτή είναι διαρκώς παρούσα. Αυτό είναι και το αδύνατο σημείο του εγχειρήματος.
Τα έντομα διαθέτουν φυσικούς μηχανισμούς προσαρμογής και έτσι είναι σίγουρο ότι θα αναπτύξουν ανθεκτικότητα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η χρησιμοποίηση μεγαλύτερων δόσεων και δραστικότερων χημικών για καταπολέμηση τους.
Τέλος, μια ιδιαίτερης σημασίας πτυχή της επικράτησης των μεταλ λαγμένων αποκρύπτεται. Οι μεταλλαγμένοι σπόροι είναι υπάρξεις στείρες ή με μειωμένη δυνατότητα αναπαραγωγής και, επομένως, οι αγρότες θα πρέπει κάθε χρόνο να αγοράζουν σπόρο, καθώς και το συγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό μέσο που τον συνοδεύει, σε οποιαδήποτε τιμή κοστολογηθεί από την εταιρία που το παράγει.
Είναι τυχαίο άραγε ότι οι εταιρίες που παράγουν μεταλλαγμένα σπόρια παράγουν και τα ζιζανιοκτόνα που τα συνοδεύουν;
Τα στοιχεία που υπάρχουν από τις χώρες που καλλιεργούν ΓΤΟ την τελευταία δεκαετία -Αμερική, Καναδάς, Αργεντινή κ.λπ.- δείχνουν ότι η επιμόλυνση που προκαλείται στο περιβάλλον και στην τροφική αλυσίδα είναι αναπόφευκτες, αλλά και ότι οι αγρότες είχαν χειρότερες αποδόσεις και παραπάνω έξοδα. Το κουρέλιασμα των επιχειρημάτων των γιγάντων της βιοτεχνολογίας έγινε από ένα από τα εγκυρότερα επιστημονικά ιδρύματα στον κόσμο, τη Βασιλική Επιστημονική Εταιρία της Μ. Βρετανίας, μετά από ένα πείραμα που διήρκησε σχεδόν τέσσερα χρόνια και κόστισε 8,6 εκατομμύρια ευρώ.
Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν η παράλληλη καλλιέργεια συμβατικών και μεταλλαγμένων σπόρων ελαιοκράμβης, ζαχαρότευτλων και καλαμποκιού. Τα συμβατικά χωράφια ψεκάστηκαν με τα συνήθη ζιζανιοκτόνα, ενώ τα μεταλλαγμένα ψεκάστηκαν με τα ειδικά φυτοφάρμακα, στα οποία έχουν ανοσία. Οι μεταλλαγμένοι σπόροι ελαιοκράμβης και καλαμποκιού ήταν παραγωγής της Bayer CropScience, ενώ των ζαχαρότευτλων της Monsanto.
Ακόμη και οι ίδιοι οι επιστήμονες που έτρεχαν το πρόγραμμα, όπως γράφει η εφημερίδα Guardian (16 Οκτωβρίου 2003), έμειναν έκπληκτοι από τον δραματικό χαρακτήρα των επιπτώσεων. Η καλ λιέργεια των μεταλλαγμένων ελαιοκράμβης και ζαχαρότευτλου απο δείχθηκε έως και πέντε φορές επιβλαβέστερη από τη συμβατική, όσον αφορά στη βιοποικιλότητα και στα ωφέλιμα έντομα των χωραφιών. Αράχνες, σκαθάρια, πεταλούδες και μέλισσες σχεδόν εξαφανίστηκαν από το Roundup της Monsanto και το αντίστοιχο της Bayer, το οποίο μάλιστα αποδείχθηκε χειρότερο.
Ο καθηγητής Κρις Πόλοκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τόνισε ότι τα αποτελέσματα θα ήταν τα ίδια σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορώ να φανταστώ κάποια ευρωπαϊκή κυβέρνηση που Θα αγνοήσει αυτά τα αποτελέσματα και την επίδραση τους στη Φύση»..,
Τα αποτελέσματα της έρευνας εξοπλίζουν την ευρύτατη λαϊκή πλειο ψηφία στη Βρετανία και στην Ε.Ε. που αντιτίθεται στα μεταλλαγμένα.
Οι ενώσει «Σωτηρίας των Σπόρων»
Τη σπουδαιότητα της διατήρησης και εξέλιξης του γενετικού πλούτου στον τόπο που υπάρχει προσπαθούν να επισημάνουν με την προσπά θεια τους μεμονωμένοι απλοί γεωργοί, πολίτες και οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, έχοντας τοποθετηθεί ενεργά και σαφέστατα απέναντι στη συνεχή διάβρωση και τη μονομερή διαχείριση των γενετικών πόρων.
Οι οργανώσεις αυτές μέσα από την πολύ ουσια στική δράση τους (συλλογή, διατήρηση και ανταλ λαγή γενετικού υλικού μεταξύ απλών καλλιεργητών) έχουν οργανωθεί παγκοσμίως σε δίκτυα μαζί με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, και εργάζονται για την προστασία των φυσικών γενε τικών πηγών των φυτών και τη διατήρηση της βιο λογικής ποικιλίας,
Όλες έχουν δεσμευθεί να προστατέψουν τις φυσικές ποικιλίες σπόρων και να υποδεικνύουν στο κοινό ότι είναι αναγκαίο να πολεμήσουμε για χα δικαιώματα μας ενάντια στη νομοθεσία υπέρ της γενετικής μετάλλαξης, ενάντια στις πατέντες των σπόρων, των γονιδίων και των βακτηρίων.
Στη Β. Αμερική, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Αυστρα λίας έχουν συσταθεί Ενώσεις «Σωτηρίας των Σπόρων», που προσπα θούν να περισώσουν και να συγκεντρωθούν ποσότητες φυσικών σπό ρων, χωρίς χημικά πρόσθετα, που θα χρησιμοποιούνται στις οικογε νειακές καλλιέργειες, και σε μικρές φάρμες βιολογικής καλλιέργειας.
Στις ΗΠΑ, η Ένωση «Σωτηρίας των Σπόρων» που εδρεύει στην Ιάβα, συντονίζει τα προγράμματα προστασίας των σπόρων αρκετών πολιτειών,
Στον Καναδά το Πρόγραμμα Παραδοσιακών Σπόρων διευθύνεται από την Ένωση Οργανικής Καλλιέργειας του Καναδά.
Η Αγγλική Οργάνωση Henry Doubleday Research Association έχει ανοίξει σε πολλά μέρη βιβλιοθήκες και χώρους μελέτης για να προω θήσει την οργανική καλλιέργεια.
Στη Γερμανία υπάρχει το δίκτυο Gen-Ethisches Netzwerk, που εδρεύει στο Βερολίνο, ενώ ομάδες όπως οι Φίλοι της Γης (Friends of the Earth) και η Πράσινη Συμμαχία δραστηριοποιούνται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.
Στην Αυστραλία, που έχει γίνει το «θερμοκήπιο» της εργαστηρια κής γενετικής και είναι η πρώτη χώρα που ενέκρινε την ελεύθερη δια κίνηση ενός ΓΤΟ προϊόντος, μικρές εμπορικές εταιρίες σπόρων όπως οι Eden Seeds, Heirloom Seeds, Phoenix Seeds και Greenpatch Seeds ιδρύουν τράπεζες οργανικών σπόρων φυσικής γονιμοποίησης, χωρίς διασταυρώσεις. Οι κατάλογοι τους προσφέρουν στους καλ λιεργητές μεγάλη ποικιλία φρούτων, λαχανικών, λουλουδιών και άλλων ειδών, σε λογικές τιμές.
Το αυστραλιανό δίκτυο των ενώσεων «Σωτηρίας των Σπόρων», με 2.000 μέλη, διευθύνεται από τους Michel και Jude Fanton. Ο κ. Fanton παραδέχεται ότι το μέλλον διαγράφεται σκοτεινό για τα παγκόσμια αποθέματα σπόρων και τροφίμων, είναι όμως αισιόδοξος ότι όλο και περισσότεροι ιδιώτες θ' αρχίσουν να διατηρούν και να αποθηκεύουν σπόρους για δική τους χρήση.
Ειδικά στην Ε.Ε., σε πείσμα των πολιτικών και της Κομισσιόν που προσπαθούν να ανοίξουν την πόρτα στα μεταλλαγμένα, υπάρχει το κίνημα για τις Ελεύθερες Ζώνες από Μεταλλαγμένα. Διάφοροι δήμοι: κοινότητες και αγροκτήματα ανακηρύσσονται σε Ελεύθερες Ζώνες, με στόχο όλη η ευρωπαϊκή ήπειρος να είναι ελεύθερη από μεταλλαγμένα.
Στην Ελλάδα υπάρχει το Δίκτυο Ενάντια στα Μεταλλαγμένα, το οποίο συντονίζει εναλλακτικές καλλιέργειες που στηρίζονται στη φυσική επιλογή, και κινήματα όπως του Πελίτι, που ανταλλάσσουν απόρους και προσπαθούν να διαφυ λάξουν τους ντόπιους σπόρους, Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν υπάρχει ενημέρωση για τους αγρότες ώστε να καταλάβουν ότι τους συμφέρει να μην χαθεί η παραδοσιακή βιοποικιλότητα και να έχουν ένα ποιοτικό προϊόν δικό τους με όνομα και ταυτότητα.
Οι άνθρωποι που κάνουν αυτές τις ανταλλαγές ντόπιων σπόρων και διαφυλλάσσουν τις ντόπιες ποικιλίες κάνουν ένα πολύ σημαντικό έργο. Είναι ένα κίνημα με όραμα! Γιατί ο έλεγχος της παγκό σμιας διατροφής και το ζήτημα των μεταλλαγμε νων είναι κατ εξοχήν ζήτημα διαφάνειας., δημοκρατίας και ανεξαρτησίας. Δεν είναι τυχαίες οι κατά καιρούς δηλώσεις του κ. Μίλερ, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, για την... ωφελιμότητα των made in USA γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ). Δεν είναι μυστικό ότι ο προκάτοχος του κ. Μίλερ, ο κ. Μπερνς, είχε επανειλημμένα επισκεφθεί τους υπουργούς Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ για την προώθη ση των ΓΤΟ.
Η υποδούλωση της Ελλάδας βαθαίνει όχι μόνο με την οικονομική ή στρατιωτική εξάρτηση, αλλά και με το ορφάνεμα των ανθρώπων από τις παραδοσιακές λειτουργικές τους δομές και τη δέσμευση από τις «πατέντες» των νέων κοσμοκρατόρων.
Είμαστε μπροστά στο φάσμα μιας ολοκληρωτικής μετάλλαξης του πλανήτη και ο καθένας μας -ο κάθε πολίτης στον τόπο του- φέρει μια ευθύνη να προασπίσει την οικολογική ισορροπία, να προστατέψει τη γενετική μας ποικιλομορφία, να αποτρέψει την αποδυνάμωση των μικρών κοινωνιών και την απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας.
http://eleftheri-epistimi.blogspot.com/2009/02/blog-post_26.html
πηγή εικόνας: http://blogs.sch.gr/kantonopou/2009/10/10/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.