Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Διευκρινίσεις της μονής Αγίου Νεοφύτου για την ημερίδα « Θεολογικές και ηθικές διαστροφές της παναιρέσεως του παπισμού»


Με αφορμή δημοσίευση ανακοίνωσης-διαφήμισης σε πρωινή εφημερίδα (Σ.Σ. όχι στη «Σ»), για διοργάνωση ημερίδας στην Πάφο, με θέμα: «Θεολογικές και ηθικές διαστροφές της παναιρέσεως του παπισμού», η Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου επιθυμεί να πληροφορήσει τον ορθόδοξο λαό της Κύπρου και ιδιαίτερα της Πάφου, ότι στην εν λόγω ημερίδα δεν συμμετέχει και πολύ περισσότερο δεν έχει καμιά σχέση με τους διοργανωτές.

Η χρησιμοποίηση του ονόματος του Αγίου Νεοφύτου, (ενός μεγάλου ασκητού της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, που χαρακτηρίζεται ως το κατ΄ εξοχήν πρότυπο αρετής και αγιότητας βίου, και που δικαίως απολαμβάνει μεγάλης εκτίμησης και σεβασμού από τον ορθόδοξο λαό μας), για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των πιστών, για συμμετοχή σ΄ αυτή την αντιπαπική σύναξη, κρίνεται απαράδεκτη.


Δηλώνουμε απερίφραστα ότι το λεγόμενο «Κέντρο πατερικών Μελετών Άγιος Νεόφυτος ο
Έγκλειστος», του οποίου αγνοούμε την ύπαρξη και πολύ αμφιβάλλουμε αν υπάρχει τέτοιο κέντρο, και το οποίο φέρεται ως συνδιοργανωτής αυτής της εκδήλωσης, δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο με την Ιερά Μονή μας. Θεωρούμε ότι αυθαίρετα χρησιμοποιείται το όνομα του Αγίου της Μονής μας με υστεροβουλία και με τελικό σκοπό να παραπλανηθούν οι πιστοί, από ανεύθυνα αντιδραστικά στοιχεία, για να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις, ενάντια στην επικείμενη επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο.

Η τυχόν συμμετοχή οποιουδήποτε μέλους της ομάδας εκδοτών της κριτικής έκδοσης των Συγγραμμάτων του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου σ΄ αυτή τη σύναξη είναι καθαρά προσωπική και δεν εκφράζει ούτε το ηγουμενοσυμβούλιο και τα μέλη της Αδελφότητας της Μονής μας, αλλ΄ ούτε και τη Συντονιστική Επιστημονική Επιτροπή Έκδοσης των Συγγραμμάτων του Αγίου Νεοφύτου.

Εξάλλου, είναι δεδηλωμένη η θέση του ηγουμένου της Μονής μας Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χύτρων κ. Λεοντίου, ο οποίος από κοινού με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τα άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου κάλεσαν το λαό «να κωφεύσει στις οποιεσδήποτε προτροπές για έκφραση διαμαρτυριών ή και δημιουργία ασχημιών, κατά την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα».
Θεωρούμε, ως Αδελφότητα της Μονής μας, ότι η καπήλευση «ιερών και οσίων» για εξυπηρέτηση αλλότριων σκοπών είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα.

Καλούμε το λαό μας να παραμείνει ήρεμος και να μην ανησυχεί ότι κινδυνεύει η Ορθοδοξία μας από μια εθιμοτυπική και κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, επίσκεψη του Ρωμαίου Ποντίφικα.
Η σφυρηλάτηση της ενότητας λαού και ηγεσίας (πολιτικής και θρησκευτικής) κρίνεται αναγκαία, όσο ποτέ άλλοτε, για αντιμετώπιση των κινδύνων που διατρέχει η ημικατεχόμενη πατρίδα μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να δημιουργούμε πρόσθετους εχθρούς.

Ηγούμενος και Αδελφότητα Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου

Σημερινή 25 Μαΐου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου