Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

SΟS για τα παιδιά του play station

Πάνω από τα μισά Ελληνόπουλα γυμνάζονται ελάχιστα έως καθόλου

«Σε καθημερινή βάση ο γιος μου δεν γυμνάζεται. Μόνο δύο ώρες την εβδομάδα, όσο διαρκεί το μάθημα της Φυσικής Αγωγής
στο σχολείο. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ούτε ο χώρος ούτε ο χρόνος για περισσότερη άσκηση αφού οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν αφήνουν περιθώρια για οργανωμένο αθλητισμό ή για το σημαντικότερο από όλα σε αυτή την ηλικία... το παιχνίδι».

O κ. Ανδρέας Θεολόγου είναι πατέρας ενός 12χρονου αγοριού και πρόεδρος στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 142ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών. Όπως παρατηρεί, μόνο τα Σαββατοκύριακα υπάρχει ελεύθερος χρόνος για άσκηση των παιδιών, αλλά η έλλειψη κατάλληλων εγκαταστάσεων είναι εξίσου σοβαρός λόγος που καθιστά δύσκολη τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. «Ο γιος μου, τρεις ώρες το Σάββατο και δύο την Κυριακή, παίζει βόλεϊ σε τοπικούς συλλόγους που έχουν οργανωθεί από γονείς. Η ανάγκη να απέχουν τα παιδιά από την τηλεόραση, να παίξουν, να αθληθούν και να κοινωνικοποιηθούν, μας οδήγησε στην αξιοποίηση των χώρων που υπάρχουν».

Πρόσφατη έρευνα από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Εssex δείχνει ότι δεν είναι μόνο η παχυσαρκία απειλή για την υγεία των παιδιών. Κίνδυνο να αντιμετωπίσουν μελλοντικά προβλήματα υγείας, εκτός από τα υπέρβαρα παιδιά, διατρέχουν και εκείνα που δεν γυμνάζονται. Συγκεκριμένα, την τελευταία δεκαετία η καθιστική ζωή και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας λειτούργησαν καθοριστικά στη μείωση κατά 4,3% της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας των παιδιών.

Σε παρόμοιο συμπέρασμα καταλήγουν τα αποτελέσματα της Πανελλήνιας Έρευνας Διατροφικών Συνηθειών Παιδιών και Εφήβων, την οποία διενέργησε το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος. Σύμφωνα με την έρευνα, 47% των παιδιών ασκείται λιγότερο από μία ώρα την ημέρα, ενώ το ποσοστό όσων δεν ασκούνται καθόλου αγγίζει το 15%. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δυσοίωνη για τους εφήβους, οι οποίοι γυμνάζονται λιγότερο από τα παιδιά- 58% των εφήβων γυμνάζονται για λιγότερο από μία ώρα την ημέρα, παρότι οι συστάσεις για παιδιά και εφήβους κάνουν λόγο για τουλάχιστον 60΄ σωματικής δραστηριότητας τις περισσότερες, αν όχι όλες, ημέρες της εβδομάδας.

«Ο ελάχιστος χρόνος που θα αφιερωθεί σε παιχνίδι και αθλήματα είναι ευεργετικός για την ανάπτυξη και τη φυσική κατάσταση των παιδιών. Ακόμα και 30΄ άσκησης ή παιχνιδιού θα ήταν αρκετά ώστε να ικανοποιηθεί η σωματική και ψυχολογική τους κατάσταση», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Δημήτρης Γρηγοριάδης που είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής.

Οι διαφορές

Σύμφωνα με την έρευνα του Ιδρύματος Αριστείδης Δασκαλόπουλος, η κατανομή του χρόνου άσκησης μεταξύ οργανωμένης άθλησης, παιχνιδιού και περπατήματος διαφέρει ανά περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ενασχόληση με κάποια μορφή οργανωμένης άθλησης είναι πολύ μεγαλύτερη στην Αθήνααγγίζει τα 30΄ ημερησίως- απ΄ ό,τι στη Θεσσαλονίκη και τις λοιπές αστικές και αγροτικές περιοχές. Όσον αφορά τη μη οργανωμένη άθληση και το παιχνίδι, τα παιδιά της Αθήνας έρχονται τελευταία καθώς οι χώροι ελεύθερου παιχνιδιού έχουν μειωθεί αισθητά. Αντίθετα, πρωταθλητές στο περπάτημα εμφανίζονται οι νέοι της Θεσσαλονίκης- 40΄ περπάτημα κάθε μέρα.

Παιχνίδια όπως το σκοινάκι, τα μήλα, το ποδόσφαιρο με παιδιά της γειτονιάς, ακόμα και το απλό περπάτημα των 20΄ παρέα με τους γονείς αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη, την καλύτερη μορφή άσκησης. «Τα παιδιά έχουν τόσο γεμάτο πρόγραμμα που δεν περισσεύει χρόνος για άλλες δραστηριότητες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο απαιτείται στήριξη από το σχολείο, την οικογένεια και την Πολιτεία», λέει.
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Αύξηση των καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων στα παιδιά διαπιστώνει διεθνής έρευνα

«Η σωστή διατροφή διδάσκεται από νωρίς»

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ και η άσκηση έχουν συνεργατικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σε όλες τις ηλικίες, σύμφωνα με τον κ. Τάσο Παπαλαζάρου, κλινικό διαιτολόγο- διατροφολόγο. «Για να αποφευχθούν προβλήματα υγείας όπως το καρδιοαναπνευστικό και η παχυσαρκία χρειάζεται να υπάρξει πρόληψη από την παιδική ηλικία. Εκείνο είναι το κατάλληλο διάστημα κατά το οποίο μπορούν να ξεριζωθούν οι κακές συνήθειες και να μπουν οι σωστές βάσεις για έναν υγιεινό τρόπο ζωής».

«Αυξάνουμε τα οικογενειακά γεύματα, ανακαλύπτουμε τρόπους να αγαπήσουν τα παιδιά τα φρούτα και τα λαχανικά- λέγοντάς τους για παράδειγμα ένα παραμύθι με αυτά- και τα βάζουμε στη διαδικασία του φαγητού μέσα από το παιχνίδι, αυτές είναι λύσεις που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των παιδιών», επισημαίνει ο κ. Παπαλαζάρου και υπογραμμίζει τον καταλυτικό ρόλο της διατροφής στην καλή φυσική κατάσταση. «Ένα παιδί που δεν τρέφεται σωστά, δεν είναι απαραίτητο ότι θα έχει αυξημένο βάρος. Η διατροφή όμως επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε και ασκούμαστε, επομένως βοηθά στην καλύτερη φυσική κατάσταση».
 
(Πηγή: "ΤΑ ΝΕΑ" 1/2/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου