Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Χρυσόστομος Κύπρου : Θα αποβληθούν Ιεράρχες που θα «μποϊκοτάρουν» την επίσκεψη Πάπα

Εκδιώκονται από την Ιερά Σύνοδο όσοι «μποϊκοτάρουν» την επίσκεψη Πάπα
 
Εκρηκτικές διαστάσεις προσλαμβάνει η άρνηση Συνοδικών να υποδεχθούν τον Πάπα Βενέδικτο, με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να ετοιμάζεται να δείξει την πόρτα εξόδου σε όσους αρχιερείς γυρίσουν την πλάτη στον Ποντίφικα. Ο Μακαριότατος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Φ», ανέφερε ότι «θα θέσει θέμα στη Σύνοδο να αποβληθούν για ένα χρόνο από το Σώμα όσοι δεν παρευρεθούν στην υποδοχή του Πάπα». «Θα θέσω θέμα να εξέλθουν της Συνόδου αν αρνούνται να αποτελούν τμήμα της», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος. «Όσοι δεν παρευρεθούν στην υποδοχή δεν έχουν θέση μετ' εμού», ξεκαθάρισε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου.
Σημειώνεται ότι μετά την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου είναι η πρώτη φορά που η Εκκλησία της Κύπρου διχάζεται σε ένα θέμα και μάλιστα από έναν εξωγενή παράγοντα, ο οποίος δοκιμάζει τη συνοχή της Συνόδου.
Προηγουμένως, ο Μακαριότατος σχολιάζοντας το ρεπορτάζ του «Φ», σύμφωνα με το οποίο την
επίσκεψη του Πάπα θα μποϊκοτάρουν τουλάχιστον πέντε Συνοδικοί, είπε: «Δεν είμεθα λιγότερο Ορθόδοξοι και οφείλουν να το καταλάβουν, διαφορετικά θα απομονωθούν και θα μείνουν μόνοι τους».
Όλα αυτά την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντούσε τον απεσταλμένο του Ποντίφικα, Αρχιεπίσκοπο Φράνκο, ο οποίος αφίχθη στην Κύπρο για να προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη
του Πάπα.
Φιλελεύθερος 26.5 σελ.1

Τελεσίγραφο από Αρχιεπίσκοπο
Απειλεί με αποπομπή τους απείθαρχους ιεράρχες για το θέμα του Πάπα 
  ΤΟΥ ΒΑΣΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Εκρηκτικές διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα της άρνησης Συνοδικών να υποδεχθούν τον Πάπα Βενέδικτο, με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να ετοιμάζεται να δώσει «τελεσίγραφο εξόδου» στους Συνοδικούς που δεν θα πειθαρχήσουν. Συγκεκριμένα, ο Μακαριότατος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Φ» ανέφερε, ότι «θα θέσει θέμα στη Σύνοδο να αποβληθούν για ένα χρόνο από το Σώμα όσοι δεν παρευρεθούν στην υποδοχή του Ποντίφικα. Θα θέσω θέμα να εξέλθουν της Συνόδου αν αρνούνται να αποτελούν τμήμα της», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.
Σε παρατήρηση ότι μίλησε επανειλημμένως για δημοκρατία ενώπιον της Συνόδου, ο Μακαριότατος ανέφερε ότι αυτό ισχύει πλήρως και αυτό είναι που θα ισχύσει και στην προκειμένη περίπτωση. «Αποφασίσαμε δημοκρατικά και ομόφωνα και αυτό που ζητώ είναι να σεβαστούν πρωτίστως τη δική τους υπογραφή», είπε.
«Όσοι δεν παρευρεθούν στην υποδοχή δεν έχουν θέση μετ’ εμού», ξεκαθάρισε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου.
Σημειώνεται, ότι μετά την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, είναι η πρώτη φορά που η Εκκλησία της Κύπρου διχάζεται σε ένα θέμα και μάλιστα από έναν εξωγενή παράγοντα, ο οποίος δοκιμάζει τη συνοχή της Συνόδου.
Σημειώνεται επίσης, πως οι σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου με τον Μητροπολίτη Λεμεσού βελτιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό μετά την εκλογή του πρώτου και όλα έδειχναν ότι οι κατά καιρούς διαφωνίες δεν θα οδηγούσαν στα άκρα τους δύο αρχιερείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», έτοιμοι να στηρίξουν τον Αρχιεπίσκοπο ενώπιον της Συνόδου, η οποία θα συνέλθει μία μέρα πριν την άφιξη του Πάπα, είναι και άλλοι Συνοδικοί, οι οποίοι, πέραν των άλλων, θεωρούν εαυτούς θιγμένους από το γεγονός ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, εμφανίζονται από κάποιους ως λιγότερο ορθόδοξοι από ό,τι άλλοι Συνοδικοί.

Προηγουμένως, ο Μακαριότατος προέβη σε δηλώσεις τονίζοντας ότι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου είναι υποχρεωτική για όλους. Παράλληλα επέκρινε τον Μητροπολίτη Λεμεσού λέγοντας «κακώς και χείριστα έπραξε που έκανε δηλώσεις». Ο Μακαριότατος αναφερόταν στη συνέντευξη του Μητροπολίτη Λεμεσού στον «Φ», στην οποία ανακοίνωσε ότι δεν θα παρευρεθεί στην τελετή υποδοχής, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε τον Πάπα ως αιρετικό. Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος όσον αφορά τους διαφωνούντες τόνισε ότι δεν μπορούν να κάνουν ό,τι τους κατέβει».

Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος εκλήθη να σχολιάσει χθεσινό δημοσίευμα του «Φ», σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον πέντε Συνοδικοί δεν θα παρευρεθούν στην υποδοχή του Πάπα, ανέφερε και τα εξής: «Δεν είμεθα λιγότερο Ορθόδοξοι ούτε από τον Άγιο Λεμεσού ούτε από τον Άγιο Κυρηνείας ή από οποιονδήποτε άλλο και οφείλουν να το καταλάβουν, διαφορετικά θα απομονωθούν και θα μείνουν μόνοι τους. Αν επιθυμούν να μείνουν μόνοι τους, ας μείνουν».«Έχουμε επισκεφθεί πέντε αρχιερείς το Βατικανό και δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει η πίστη μας ή πουλήσαμε την Ορθοδοξία», πρόσθεσε.Ερωτηθείς για την εγκύκλιο που εξεδόθη για την επίσκεψη του Πάπα, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως την υπέγραψαν όλοι και ήταν όλοι ομόφωνοι. 
ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Ανησυχία  επικρατεί στους κόλπους της Εκκλησίας, ενόψει πληροφοριών που φέρουν φανατικούς από την Ελλάδα έτοιμους να κατέλθουν στην Κύπρο με σκοπό να συνδεθούν με τους εδώ ομοϊδεάτες τους, για να αντιδράσουν από κοινού στην επίσκεψη του Πάπα. Χθες ο Μακαριότατος ερωτηθείς αν οι τοποθετήσεις που ακούστηκαν μπορεί να ενθαρρύνουν επεισόδια από λαϊκούς, ανέφερε: «Πιστεύω ναι, μπορούν να πάρουν θάρρος, αλλά δεν ανησυχώ επειδή ο Πάπας είναι προσκεκλημένος της Κυβέρνησης και οφείλει η Κυβέρνηση να προστατέψει τον φιλοξενούμενο. Δεν έχω καμία ανησυχία διότι μπορεί ο άλλος να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά και δεν έχει δικαίωμα να πάει να προσβάλει κάποιον φιλοξενούμενο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι πάντες. Εκτός αν θέλουν αναμέτρηση με την Αστυνομία. Τότε θα την έχουν». 

«Όλοι μπορούν να είναι ευγενικοί»
Η επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο, δεν έχει σκοπό να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή οποιουδήποτε, αλλά έρχεται με σκοπό να επισκεφθεί το ποίμνιό του, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αntonio Franco, Αποστολικός Νούντσιο του Βατικανού, με έδρα την Ιερουσαλήμ. Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο Αρχιεπίσκοπος Φράνκο αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Ποντίφικα στην Κύπρο μεταξύ 4-6 Ιουνίου, χαρακτηρίζοντάς την προσκύνημα στα βήματα του Αγίου Παύλου. «Πιστεύω ότι όλοι μπορούν να είναι ευγενικοί με το άτομο και δεν υπάρχει λόγος για αντίδραση. Πρόκειται για μια απλή επίσκεψη ενός ατόμου που δεν έρχεται για να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή οποιουδήποτε ή για να δημιουργήσει προβλήματα». 

«Δεν μπορούν να κάνουν ό,τι τους κατέβει»
Σχετικά με τους Συνοδικούς που φέρονται να διαφοροποιούνται, ο Μακαριότατος είπε: «Οντως υπάρχουν μερικοί που διαφοροποιούν τις απόψεις τους, αλλά δεν μπορούν να κάνουν ό,τι τους κατέβει. Οφείλουν πειθαρχία στη Σύνοδο. Πολλές φορές και εγώ δεν συμφωνώ με κάτι που θέλει η πλειοψηφία, αλλά πείθομαι στην απόφαση της πλειοψηφίας. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Αν θέλουν μπορούν να μείνουν στις Μητροπόλεις τους. Αν θέλουν να απομονωθούν ας απομονωθούν, δουλειά δική τους».

Φιλελεύθερος 26 Μαΐου σελ3

1 σχόλιο:

  1. θα αποβληθούν οι ιεράρχες;

    Γιατί;

    Είναι άτακτοι μαθητές;

    Αλίμονον αν οι ιεράρχες δεν έχουν δικαίωμα και καθήκον να εκφράζουν τις θέσεις τους για θέματα πίστεως και αλίμονον αν ο Αρχιεπίσκοπος τους απειλεί γι' αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου