Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Δέκα χρόνια Ορθοδοξίας στη Δημοκρατία του Μπενίν (Δυτική Αφρική)

romfea.gr 
Συμπληρώνονται εφέτος, με τη χάρη του Θεού, 10 χρόνια Ορθόδοξης παρουσίας στη Δημοκρατία του Μπενίν, μιά μικρή χώρα (παλαιά Γαλλική αποικία με το όνομα Δαχομέη) στη Δυτική Αφρική ανάμεσα στη Νιγηρία και το Τόγκο.
Το ξεκίνημα των σεμνών εορτασμών γιά την επέτειο αυτή, έγινε την Κυριακή 3 Ιανουαρίου μέ τα Θυρανοίξια του Ναού του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, σε μιά λαϊκή συνοικία του Κοτονού, της μεγαλύτερης πόλης της χώρας. Ο Ναός χτίστηκε με δαπάνες του κ. Παναγιώτου Δρίβα, νομικού εξ Αθηνών και της συζύγου του και θα εγκαινιασθεί μέσα στη χρονιά αυτή.
Τα Θυρανοίξια του Ναού τέλεσε ο Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος συμπαραστούμενος από κληρικούς της περιοχής. Στην Θεία Λειτουργία έψαλαν η νεανική χορωδία του Ναού και η χορωδία του Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος Κοτονού.
Την Εκκλησία του Μπενίν διακονούν 5 κληρικοί οι οποίοι εξυπηρετούν τις 6 ενορίες και τις 5 ορθόδοξες κοινότητες.
Νέοι ορθόδοξοι πυρήνες δημιουργούνται σε διάφορα σημεία της χώρας. Γιά την επιμόρφωση των υποψηφίων κληρικών και των κατηχητών, έχει ιδρυθεί η Εκκλησιατική Ακαδημία του Αγίου Μάρκου.
Με τη βοήθεια του Ελληνικού ΥΠΕΞ και της Μ.Κ.Ο ΚΥΚΕΑ, ιδρύθηκαν σχολεία σε φτωχές περιοχές της χώρας με υψηλά ποσοστά αναλφαβητισμού και παιδικής εργασίας. Πρόσφατα εγκαινιάσθηκε από τον Μητροπολίτη και το Ίδρυμα «Ευγενίας Λύρα», που χτίστηκε στην πρωτεύουσα Πόρτο-Νόβο και φιλοξενεί άπορους με προβλήματα όρασης και ειδικές ανάγκες.
Η εποπτεία του ιεραποστολικού έργου έχει ανατεθεί στον Γεν. Αρχ. Επίτροπο πρωτοπρεσβύτερο π. Τιμόθεο, θεολόγο, απόφοιτο της Ορθόδοξης Ακαδημίας του Αγίου Σεργίου Παρισίων καί καθηγητή στην Έδρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κοτονού.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου