Πηγή: (Από το βιβλίο ΠΑΤΡΙΚΑΙ ΝΟΥΘΕΣΙΑΙ του Γέροντος Εφραίμ, έκδοση Γ', 1994)
Περί θλίψεων
* Οφείλομεν να ευχαριστώμεν τον Θεόν, ο οποίος δια των δοκιμασιών μας προπαρασκευάζει την αθάνατον ψυχήν μας, δια να γίνει των αιωνίων αγαθών της βασιλείας των ουρανών κληρονόμος.
* Την χαράν θα την διαδέχεται η λύπη και την λύπην η χαρά, καθώς η νύκτα την ημέραν. Ούτως ωρίσθη εκ του Πατρός των φώτων η οδός των σωζομένων. Μόνον δια της υπομονής και ελπίδος θα αντιμετωπισθούν πάντα τα εναντία.
* …Όταν υπάρχει η πνευματική γνώσις, αι θλίψεις εμβολιάζονται εις τον υπομένοντα προς αγιασμόν.
* Αι θλίψεις ελευθερώνουν τον άνθρωπο, που τας υπομένει μετά χαράς και γνώσεως, από τας αμαρτίας του και τον κανόνα αυτών· δημιουργείται και πνευματικός χαρακτήρ, γίνεται ο άνθρωπος ελεήμων, ταπεινός, πράος κ.λ.π.
* Ο πόνος εξαγνίζει την ψυχή, την κάνει ταπεινή, πονετική, αγαθή και ούτω καταστρώνεται το έδαφος δια την θείαν επίσκεψιν.
* Όλα τα λυπηρά μας αποστέλλονται, χωρίς πάσης αμφιβολίας, δια θεραπείαν της νοσούσης ψυχής μας, όπως δια των θλίψεων εμέσει το φαρμάκι της ηδυπαθείας και παντός πάθους...
* Μας μαστίζει δια των θλίψεων και των πειρασμών, ίνα δυνηθεί να μας ελκύσει κοντά Του· διότι γνωρίζει ότι δια των θλιβερών της παρούσης ζωής ο άνθρωπος παραμένει κοντά Του και σώζεται. Η άνετος ζωή λίαν επικίνδυνος δια την αιώνιον σωτηρίαν και εις τους εν ανέσει ζώντας ου το του Θεού Πνεύμα κατοικεί, αλλά το του διαβόλου, κατά την έκφρασιν των πατέρων.
* Η θλίψις είναι όργανο, εργαλείο, το οποίον κρατεί ο Θεός εις το χέρι Του· και Αυτός μόνος το εργάζεται, καθώς Του υπαγορεύει η άπειρος σοφία Του. Εις κάθε άνθρωπο διαφοροτρόπως το εργάζεται, αναλόγως της ανάγκης που έχει έκαστος.
* Μας παιδεύει ο ουράνιος μας Πατήρ όχι δια να απογνώσωμεν, αλλά δια να μετανοήσωμεν και διορθωθώμεν... Όταν υγιώς κρατηςωμεν την έννοια της παιδείας των θλίψεων, ακολουθεί πολλή θεϊκή παρηγορία.
* Η πνευματική μόρφωση συνίσταται εις την απαλλαγή των παθών και δη του εγωισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.