Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί προκαλεί ο Μπερίσα; Κωνσταντίνος Χολέβας


Γιατί προκαλεί ο Μπερίσα;

Κωνσταντίνος Χολέβας –Πολιτικός Επιστήμων

    Ας μην αυταπατώμεθα. Δεν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα ή πανηγυρική υπερβολή. Η αναφορά του Αλβανού Πρωθυπουργού Σάλι Μπερίσα στα σύνορα της «Μεγάλης Αλβανίας», η οποία φθάνει μέχρι την Πρέβεζα, δεν ήταν τυχαία.
Η θεωρία της «Φυσικής Αλβανίας», όπως μετονομάσθηκε η Μεγάλη Ιδέα των Αλβανών, διατρέχει όλο το πολιτικό φάσμα της γειτονικής χώρας και επηρεάζει, ας το προσέξουμε αυτό, πολλούς από τους Αλβανούς που εργάζονται στη χώρα μας.
 Στα σχολικά βιβλία Ιστορίας και Γεωγραφίας η Φυσική Αλβανία είναι  παρούσα ακόμη και στα εξώφυλλα. Περιλαμβάνει τη σημερινή Αλβανία, τμήμα του Μαυροβουνίου, το ένα τρίτο των εδαφών της ΠΓΔΜ (Ιλλυρίδα την ονομάζουν οι αυτονομιστές Αλβανοί), μέρος της Νοτίου Σερβίας (Πρέσεβο), το Κόσσοβο και ελληνικά εδάφη όπως η Θεσπρωτία (Τσαμουριά την λένε οι ίδιοι ) και η Πρέβεζα.
Δεν πρόκειται για άποψη λίγων εθνικιστών. Είναι το επίσημο εθνικό δόγμα, όπως κατεγράφη από την Ακαδημία Επιστημών των Τιράνων το 1997. Είναι ένα πρόβλημα που δεν πρέπει να το υποτιμήσουμε. Ούτε φυσικά να το υπερτιμήσουμε.

    Ο  δεξιός Σάλι Μπερίσα, και ο Έντι Ράμα, Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μπορεί να διαφωνούν φανατικά στα εσωτερικά θέματα, αλλά συμφωνούν στη γραμμή των προκλήσεων κατά της Ελλάδος.
Άλλοτε με τους Τσάμηδες, άλλοτε με δικαστική και αστυνομική τρομοκρατία κατά των Βορειοηπειρωτών, άλλοτε με ανακίνηση ζητήματος αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα και άλλοτε με χάρτες και εδαφικές διεκδικήσεις, συμπορεύονται με τα μικρότερα εθνικιστικά κόμματα και οργανώσεις, όπως η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ηγέτης αυτής της Συμμαχίας, που προκάλεσε επεισόδια την 28η Οκτωβρίου κατά των Ελλήνων διπλωματών, ήταν προ ετών ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο ακύρωσε τη συμφωνία Ελλάδος- Αλβανίας για την ΑΟΖ και τα θαλάσσια ύδατα.    
    Πίσω από τα λόγια του Μπερίσα, τα οποία ματαίωσαν την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, κρύβονται ορισμένα βαθύτερα αίτια και κίνητρα. Ας ανιχνεύσουμε ορισμένα από αυτά.
    Α) Η στάση των Δυτικών απέναντι στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου αποθράσυνε την αλβανική κυβέρνηση και έθρεψε το δέντρο της «Φυσικής Αλβανίας». ΟΙ ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ε.Ε. αναγνώρισαν ανεξάρτητο Κόσσοβο εις βάρος της εδαφικής ακεραιότητος της Σερβίας. Η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Ισπανία κ.ά αρνούνται αυτή την αναγνώριση. Η Βρετανία μάλλον θα μετάνιωσε διότι επάνω σ’ αυτή τη βάση θα θεμελιωθεί το αίτημα της ανεξάρτητης Σκωτίας. Πάντως το μήνυμα που δόθηκε από τους ισχυρούς εκλαμβάνεται από τα Τίρανα ως επιβράβευση του αλβανικού ενόπλου εθνικισμού.
    Β) Τα Τίρανα δεν έκρυψαν ποτέ την πρόθεσή τους να ανακηρύξουν ως μειονότητα   τους Αλβανούς εργαζομένους στην Ελλάδα. Εμείς πρέπει να είμαστε φειδωλοί στην παραχώρηση υπηκοότητας σε Αλβανούς πολίτες, εκτός αν είναι σαφώς αποδεδειγμένη η ελληνική εθνική καταγωγή τους.
    Γ) Η διεκδίκηση εδαφών και η ανακίνηση του Τσάμικου ζητήματος εις βάρος μας λειτουργεί ως αντίβαρο στην ύπαρξη της πανάρχαιας ελληνικής παρουσίας στη Β. Ήπειρο. Οφείλουμε να δραστηριοποιηθούμε περισσότερο στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής κοινότητας.
    Δ) Ένα βαθύτερο αίτιο είναι η εθνική ανασφάλεια των Αλβανών και το αίσθημα ότι δεν είναι ξεκάθαρη η εθνική τους ταυτότητα. Πλάθουν μύθους γαι ανύπαρκτους Ιλλυριούς προγόνους, ενώ στην πραγματικότητα η αλβανική εθνική συνείδηση εκδηλώθηκε μόλις το 1878. ΟΙ Μουσουλμάνοι Αλβανοί είναι χωρισμένοι σε φυλές και σε διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες. Με το όραμα της Μεγάλης-Φυσικής Αλβανίας επιχειρούν να κάνουν πιο συμπαγή την εύθραυστη εθνική ενότητα. Θυμίζω την εξέγερση των Νοτίων κατά των Βορείων πριν από λίγα χρόνια με αφορμή τις επενδυτικές «πυραμίδες».
    Ε) Ο Μπερίσα, όπως και οι Τούρκοι, πιστεύουν ότι η οικονομική κρίση μάς έκανε αδιάφορους για τα εθνικά θέματα. Ας του αποδείξουμε το αντίθετο!

Κ.Χ. 30.11.2012 Εφ. Δημοκρατία 4/12/12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου