Μια ομάδα ακτιβιστών,
που αντιτίθενται στη βιομηχανία ασφαλείας υπολογιστικών συστημάτων και
φέρονται να συνδέονται και με τους «Anonymous», «ανέβασε» στο διαδίκτυο αρχείο με λίστες του FBI, όπου αναγράφονται τα UDID (Universal Device ID), ενδεικτικά, ενός εκατομμυρίου iPhone και iPad, μαζί με άλλα στοιχεία των συσκευών.
Η ομάδα, με την ονομασία «Antisec», έδωσε στη δημοσιότητα το περιληπτικό αρχείο, που περιέχει σειραϊκούς αριθμούς ενός εκατομμυρίου (και μιας…) συσκευών της Apple.
Κατάφερε να βρει τα ονόματα, τις διευθύνσεις και τους αριθμούς κινητών
τηλεφώνων ανθρώπων, που είχαν αγοράσει τις συσκευές, αλλά φρόντισε τα προσωπικά στοιχεία να αφαιρεθούν και να μην συμπεριλαμβάνονται σ’ εκείνα, που κυκλοφόρησαν.
Το βασικό ερώτημα, που τίθεται από την ομάδα, είναι πως γίνεται το FBI να έχει στην κατοχή του τέτοιου είδους πληροφορίες.
Μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, ορισμένες «εφαρμογές» λογισμικού είχαν το δικαίωμα να συλλέγουν παρόμοιες πληροφορίες, αλλά η Apple έχει πλέον απαγορεύσει να φαίνεται ο σειραϊκός αριθμός των συσκευών.
Μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, ορισμένες «εφαρμογές» λογισμικού είχαν το δικαίωμα να συλλέγουν παρόμοιες πληροφορίες, αλλά η Apple έχει πλέον απαγορεύσει να φαίνεται ο σειραϊκός αριθμός των συσκευών.
Όπως δήλωσε η Antisec, ο λόγος για τον
οποίο δημοσιοποίησε το περιληπτικό αρχείο είναι για να αποδείξει ότι οι
ισχυρισμοί της ομάδας είναι βάσιμοι. Το πλήρες αρχείο, το οποίο απέκτησε
τον Μάρτιο, παραβιάζοντας υπολογιστή ενός πράκτορα του FBI στη Νέα
Υόρκη, περιέχει λίστα 12.367.232 συσκευών.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι
ισχυρισμοί της Antisec είναι αληθείς, όπως ήδη διαπιστώνουν πολλοί
αναλυτές ζητημάτων ασφαλείας· πάντως, η εκπρόσωπος τύπου του FBI αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, γεγονός, που μάλλον ως επίρρωση θα πρέπει να εκληφθεί.
Και, μολονότι δεν είναι ακριβώς σαφές τι
μπορεί κανείς να επιτύχει, έχοντας στην κατοχή του όλες τις πληροφορίες
αυτές, το άλλο καίριο ερώτημα, τι δουλειά είχε το FBI να κατασκοπεύει έτσι μαζικά
κατά τεκμήριο αθώους πολίτες, έχει εύλογη απάντηση, για όσους δεν
ανήκουν σ’ εκείνους που, κατά παράδοση, χαρακτηρίζονται μεταφορικά «Αμερικανάκια»: Αφού μπορείς, «μάζευε, κι ας είν’ και ρώγες», ποτέ δεν ξέρεις πού & πότε θα σου χρειαστούν…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.