Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Εξαιρετικά επικίνδυνη ουσία σε αναψυκτικά Coca - Cola και Sprite. Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για την τοξική Coca Cola. Σιγή ιχθύος για τις 100.000 φιάλες


Σχόλιο Αναβάσεων. Ένας μόνο τρόπος αντιμετώπισης υπάρχει. Σταματήστε να καταναλώνετε χημικές ουσίες οι οποίες δεν γνωρίζετε τι περιέχουν, και τι επιπτώσεις έχουν στον οργανισμό μακροχρόνια. Και κυρίως μην τα δίνετε σαν "μάνα εξ ουρανού" στα παιδιά σας.

Επικίνδυνη ουσία σε αναψυκτικά Coca - Cola και Sprite 

Επικίνδυνη χημική ουσία, η οποία, σύμφωνα με... ειδικούς, εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια πολλών οργάνων του ανθρώπινου σώματος καθώς είναι τοξική και συγκεκριμένα χρησιμοποιείται στα ζιζανιοκτόνα-, είναι άγνωστο πώς αναμίχθηκε με το παραγόμενο προϊόν της εταιρείας στο εργοστάσιο του Ηρακλείου Κρήτης.
Όπως αποδεικνύεται από επίσημο δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ, τα εν λόγω κουτιά εντοπίστηκαν έπειτα από αναφορές παραπόνων καταναλωτών, καθώς διαπίστωσαν δυσάρεστη οσμή και γεύση.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους έδειξαν ότι η εμφάνιση της συγκεκριμένης δυσάρεστης οσμής και γεύσης οφείλεται στην παρουσία των χημικών ουσιών 2,4 διχλωροφαινόλης και 2,6 διχλωροφαινόλης.
Έλεγχοι που έγιναν και από την ίδια την εταιρεία έδειξαν ακριβώς το ίδιο. Αν και αμέσως ξεκίνησε από τον ΕΦΕΤ αγώνας δρόμου προκειμένου να αποσυρθούν τα κουτιά Coca-Cola classic (όχι light και Zero) και Sprite, φαίνεται ότι καταναλώθηκαν περίπου 100.000 μονάδες.

Παρά το γεγονός ότι έως σήμερα έχουν περάσει 50 ολόκληρες ημέρες από την 21η Φεβρουαρίου, όταν ο ΕΦΕΤ ανακάλυψε επικίνδυνα αναψυκτικά της Coca-Cola και της Sprite σε όλη τη χώρα, η εταιρεία εμφιάλωσης Coca-Cola 3E δεν έχει στείλει ακόμα τα τελικά στοιχεία των αποσύρσεων αυτών των προϊόντων. Όπως μάλιστα καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Γιάννης Μίχας, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει στείλει τελεσίγραφο στη διοίκηση της πολυεθνικής, επισημαίνοντας πως κάθε αργοπορία είναι πλέον ανεπίτρεπτη.

Επίσης, και παρά το γεγονός ότι πρόκειται  για ένα μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο εν τούτοις δεν έχουν ακόμα επέμβει οι εισαγγελικές αρχές.

Από την πλευρά της η εταιρία όχι μόνο δεν έχει ακόμα απαντήσει στα ερωτήματα του Ενιαίου Φορέα Έλεγχου Τροφίμων (για παράδειγμα εάν πράγματι καταναλώθηκαν τα 100.000 κουτιά , σε ποιες περιοχές καταναλώθηκαν κλπ) άλλα σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά  , έδωσε στις Σαββατιάτικες και κυριακάτικες εφημερίδες εταιρικές καταχωρήσεις χωρίς όμως να λέει τίποτε για το επίμαχο ζήτημα.

Ο κ. Μίχας ξεκαθαρίζει ότι «η κατάσταση με την αργοπορία τους δεν πήγαινε άλλο και τους έθεσα όριο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Το πρόστιμο όμως εις βάρος τους ούτως ή άλλως θα πρέπει να είναι βαρύ». Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να δικαιολογήσει πού καταναλώθηκε το 12% της συνολικής ποσότητας που αντιστοιχεί σε περίπου 100.000 κουτιά πανελληνίως.

Ενδέχεται λοιπόν, σε ανάλογο αριθμό, πολίτες να έχουν εν αγνοία τους πιει επικίνδυνα αναψυκτικά με συνέπειες που άπτονται πλέον της επιστημονικής εξακρίβωσης. Μόλις δέκα ημέρες μετά το ελληνικό «ατύχημα», η Πολιτεία της Καλιφόρνιας ταρακούνησε για τα καλά τον διεθνή όμιλο, κάνοντας αναφορές σε «καρκινογόνες ουσίες που η εταιρεία συμπεριλαμβάνει στα προϊόντα της», με αποτέλεσμα να απαιτηθεί η αλλαγή της σύστασης του διάσημου αναψυκτικού, αλλιώς θα υπήρχε ειδική σήμανση σε όλες τις φιάλες της εταιρείας.

Σε ότι, αφορά τη χώρα μας, η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη καθώς η εταιρεία, σύμφωνα με τις καταγγελίες του ΕΦΕΤ, δεν έχει δικαιολογήσει ακόμα πού πήγε ένα σημαντικό μέρος των αλλοιωμένων αυτών ποτών. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ είναι ακόμα πιο σκληρός κατά της εταιρείας του ομίλου Δαυίδ. «Από τις πολυεθνικές είναι λογικό να έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις. Δεν μπορεί ένας όμιλος σαν την Coca-Cola 3E να μην έχει συστήματα προληπτικού ελέγχου. Και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως, καθώς τη συγκεκριμένη παρτίδα των ακατάλληλων προϊόντων δεν την ανακάλυψε η εταιρεία, αλλά ο ΕΦΕΤ μέσω καταγγελιών πολιτών»!

Ήδη πάντως ο ΕΦΕΤ έχει δεσμεύσει και απαιτεί την καταστροφή 150 τόνων ζάχαρης από το Βέλγιο και τη Βουλγαρία, τους οποίους η εταιρεία χρησιμοποίησε στα αναψυκτικά της. Κι αυτό παρά την αρχική απροθυμία της εταιρείας να πράξει κάτι τέτοιο, λόγω της μεγάλης αξίας της ποσότητας.

Τι είναι η 2,4 διχλωροφαινόλη

Επικίνδυνο χημικό που προκαλεί σοβαρές βλάβες

Πρόκειται για ένα χλωριωμένο παράγωγο της φαινόλης με μοριακό τύπο C6H4Cl2O. Η 2,4-DCP χρησιμοποιείται κυρίως ως ενδιάμεσο για την παρασκευή του ζιζανιοκτόνου 2,4 διχλωροφαινοξυοξεϊκού οξέος (2,4-D). Εάν είναι υγρό (λιωμένο) το 2,4-DCP απορροφάται εύκολα από το δέρμα και η επαφή με μεγάλες ποσότητες μπορεί να αποβεί μοιραία. Εάν είναι στερεό, το 2,4-DCP δεν απορροφάται εύκολα μέσω του δέρματος και έχει ένα χαμηλότερο NFPA Υ=3.
Προκαλεί κυρίως στιγμιαία νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική βλάβη και ανεπάρκεια άλλων οργάνων.
madata.gr
____________________________________________

Ξεκινά η εισαγγελική έρευνα για την … τοξική Coca Cola
Σιγή ιχθύος για τις 100.000 φιάλες

Εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας, με αφορμή το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος για την... τοξική Coca-Cola έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου.

Την έρευνα ξεκινά από τη Μεγάλη Τετάρτη ο εισαγγελέας κ. Νίκος Αντωναράκος, με στόχο να εντοπίσει τις ποινικές ευθύνες που έχουν οι αρμόδιοι, αφού, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, σε περίπου 100.000 μονάδες (κουτάκια και φιάλες Coca-Cola Classic) εντοπίστηκε χημική ουσία, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια πολλών οργάνων του ανθρωπίνου σώματος, καθώς είναι τοξική και μάλιστα χρησιμοποιείται σε ζιζανιοκτόνα!

Η υπόθεση αξιολογείται ως πολύ σοβαρή από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, δεδομένης της κατανάλωσης του συγκεκριμένου προϊόντος και, κατ' επέκταση, της βλάβης που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία των καταναλωτών.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία δεν έχει δώσει ακόμα απαντήσεις σε φορείς όπως ο ΕΦΕΤ για την περιεκτικότητα των επιβλαβών ουσιών.

Συσκότιση....
Eπιπλέον, η εταιρεία συσκοτίζει αντί να διαφωτίζει τους Έλληνες καταναλωτές με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης αναφορικά με τις αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος και του protothema.gr ως προς τις ποσότητες που δεν έχουν ακόμα αποσυρθεί από την αγορά από τις ακατάλληλες φιάλες Coca Cola και Sprite.
Φιάλες που κυκλοφορώντας ανά την χώρα έχουν καταναλωθεί ανεξέλεγκτα εδώ και 50 και πλέον ημέρες, χωρίς ο Έλληνας καταναλωτής να γνωρίζει την ποιότητά τους και περιέχοντας υψηλά ποσοστά ουσίας που χρησιμοποιείται στα ζιζανιοκτόνα.

Πιο συγκεκριμένα, η πολυεθνική του Ελληνοκύπριου Γιώργου Δαυίδ  αναφέρει πως «δεν υπήρξε ποτέ ζήτημα δημόσιας υγείας αναφορικά με τα προϊόντα της». Αν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε γιατί υπήρξε αυτή η τεράστια κινητοποίηση και η αναγκαστική καταστροφή 150 τόνων βελγικής ζάχαρης; Πρόκειται για ποσότητα τεράστια, την οποία κανένας φορέας δεν πιέζει για να καταστραφεί εάν το πρόβλημα δεν είναι σοβαρό, πολλώ δε μάλλον σε μια τόσο άσχημη οικονομική συγκυρία. Γιατί ο ΕΦΕΤ κινητοποιήθηκε λοιπόν άμεσα και η εταιρεία αναγκάστηκε να αποσύρει 816.000 φιάλες πανελλαδικά; Είναι δυνατό να υπάρχει μια τέτοιου είδους κινητοποίηση και καταστροφή πρώτων υλών απλά διότι η «ποιότητα δεν συμβάδιζε με τα standards μιας εταιρείας»; Αυτά ίσως να γίνονται πιστευτά σε μια χώρα όπως η Νιγηρία. Στην Ελλάδα όμως είναι δύσκολο κάτι τέτοιο.

Στη συνέχεια η εταιρεία αναφέρεται σε κωδικούς προϊόντων που δεν πληρούσαν τα εσωτερικά αυστηρά ποιοτικά standards της Coca Cola λόγω μη αποδεκτής γεύσης. Ένας τέτοιος ισχυρισμός είναι τουλάχιστον αστείος, καθώς με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Γιάννης Μίχας είχε υπογραμμίσει την Κυριακή στο Πρώτο Θέμα πως δεν ήταν η εταιρεία που πρώτη ενεργοποιήθηκε, αλλά εξαναγκάστηκε να ακολουθήσει τις εξελίξεις λόγω έρευνας την οποία πρώτος ο ΕΦΕΤ πραγματοποίησε, μετά από δεκάδες καταγγελίες καταναλωτών. Επομένως η εταιρεία σε καμία περίπτωση δεν ανακίνησε το θέμα λόγω θεμάτων «εσωτερικής ποιότητας» όπως θέλει να λέει, αλλά μόνο και μόνο διότι βρέθηκε να «κλέπτει οπώρας».

Χαρακτηριστική εξάλλου ήταν η δήλωση του κ. Μίχα πως «από μια πολυεθνική σαν την Coca Cola 3E περιμέναμε περισσότερα»!

Το πιο κρίσιμο όμως σημείο της κυριακάτικης αποκάλυψης μας δυστυχώς έμεινε αναπάντητο και είναι αυτό που αφορά την τύχη 100.000 φιαλών, για τις οποίες κανείς δεν γνωρίζει ποια υπήρξε η τύχη τους και οι οποίες για να μην απαντάει η εταιρεία τρεις ημέρες μετά το δημοσίευμα μας, προφανώς δεν γνωρίζει την τύχη τους. Πρόκειται για την υπόθεση που αναμόχλευσε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών  κα. Ράικου και για την οποία σύντομα ο κ. Δαυίδ θα πρέπει να δώσει πειστικότερες από τις σημερινές, εξηγήσεις.

Παράλληλα, η εταιρεία δεν κάνει καμία τεχνική αναφορά στο κατά πόσο η διχλωροφαινόλη είναι ή όχι επικίνδυνη, σε ποιες ποσότητες γίνεται καρκινογόνα και κατά πόσο αυτή η ουσία που τα προϊόντα της περιείχαν είναι επιτρεπτό να βρίσκεται εντός των συσκευασιών αναψυκτικών.


Αναλυτικά η ανακοίνωση της Coca Cola έχει ως εξής:
Συγκεκριμένοι κωδικοί προϊόντων της, οι οποίοι δεν πληρούσαν τα αυστηρά εσωτερικά κριτήρια ποιότητας της Coca-Cola Τρία Έψιλον, ανακλήθηκαν προληπτικά το Φεβρουάριο λόγω μη αποδεκτής γεύσης. Οι συγκεκριμένοι κωδικοί προϊόντων δεν ενείχαν οποιοδήποτε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.  Το γεγονός αυτό έχει επιβεβαιωθεί από εργαστηριακές εξετάσεις από το Γενικό Χημείο του Κράτους, καθώς και πιστοποιημένους διεθνείς και ελληνικούς επιστημονικούς φορείς.

Από την πρώτη στιγμή, η Coca-Cola Τρία Έψιλον, με δική της πρωτοβουλία, ενημέρωσε σχετικά και συνεργάστηκε πλήρως με τον αρμόδιο κρατικό φορέα ΕΦΕΤ για την απόσυρση των συγκεκριμένων κωδικών προϊόντων από τους πελάτες της. Η ενημέρωση της Coca-Cola Τρία Έψιλον προς το καταναλωτικό κοινό ήταν άμεση, συνεχής και με απόλυτη διαφάνεια (ανακοινώσεις/δελτία τύπου της στις 21 και στις 24 Φεβρουαρίου)

  Η Coca-Cola Τρία Έψιλον λειτουργεί εδώ και 43 χρόνια στην Ελλάδα με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στο καταναλωτικό κοινό. Η ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων της αποτελούν τη σημαντικότερη υποχρέωσή της απέναντι στα εκατομμύρια των Ελλήνων που την τιμούν με την εμπιστοσύνη τους.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να σχολιάσετε (με ευπρέπεια) πρέπει να συνδεθείτε με τον λογαριασμό google ή wordpress που διαθέτετε. Αν δεν διαθέτετε πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στο @gmail ή στο @wordpress. Μπορείτε βεβαίως πάντα να στέλνετε e-mail στο anavaseis@gmail.com
Ευχαριστούμε.

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου