Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Σκήτη Σύχλα. Ἀναμνήσεις μου ἀπό τόν Ρουμάνο γέροντα π.Ἰωαννίκιο Μπάλαν


Σκήτη Σύχλα
Ἀναμνήσεις μου ἀπό τόν Ρουμάνο γέροντα π.Ἰωαννίκιο Μπάλαν

Σκήτη στήν Ρουμανία δέν εἶναι καλογερικό χωριό, ὅπως τοῦτο ὀνομάζεται στό Ἅγιον Ὄρος, ἀλλά εἶναι μικρό μονύδριο πού ὑπάγεται διοικητικῶς ἀπό κάποια κυρίαρχη μονή. Ἡ Σύχλα ὑπάγεται στήν μονή Συχαστρία.
Περιφρουρεῖται ἀπό αἰωνόβια δένδρα. Ὁ δρόμος εἶναι λασπώδης καί σταματήσαμε 300 μέτρα χαμηλότερα μέ τό αὐτοκίνητο. Ἐστρίψαμε δεξιά προκειμένου πρῶτα, σύμφωνα μέ τήν καθοδήγησι τοῦ π. Ἰωαννικίου, νά ἐπισκεφθοῦμε τό ἀσκητήριο ἑνός ἀπό τούς μεγαλυτέρους ἐκπροσώπους τοῦ ρουμανικοῦ μοναχισμοῦ.

Εἶναι ἡ ὁσία Θεοδώρα τῆς Σύχλας τῆς ὁποίας τά ἱερά Λείψανα σήμερα εὑρίσκονται στίς κατακόμβες τοῦ μοναστηριοῦ Πετσέρσκα τοῦ Κιέβου. Δεξιά μας λοιπόν στό δασῶδες μονοπάτι βλέπουμε δίπλα, ἐπάνω σ᾿ ἕνα βράχο, τό λεγόμενο «Φρέαρ τῆς ὁσίας Θεοδώρας».
Εἶναι ἕνα κοίλωμα ἐπάνω στόν βράχο, ὅπου συγκεντρωνόταν τό βρόχινο νερό, ἀπό τό ὁποῖο ἔπινε ἡ Ὁσία. Τό παράδοξο εἶναι ὅτι καί τό καλοκαίρι, ὅσο μεγάλη καί νά εἶναι ἡ ἀνομβρία, διατηρεῖται μικρή ποσότης νεροῦ.
Πιό πάνω στά 20 μέτρα, ἀριστερά τοῦ μονοπατιοῦ, ὑπάρχει ἡ σπηλιά τῆς ὁσίας Θεοδώρας. Μία κάθετος σχισμή μέ πέτρινες πλευρές ἀποτελεῖ τήν εἴσοδο τῆς σπηλιᾶς. Στό ἐσωτερικό της ὑπάρχει ὑγρασία καί ὀλίγο φῶς.

Η θαλασσινή «εξυπηρέτηση» των ασκητών της ερήμου.



Με ευγένεια αλλά και με παρρησία περίμεναν και περιμένουν οι Μοναστηριακοί στους αρσανάδες την συγκοινωνία για να παραλάβουν τις παραγγελίες και να δώσουν άλλες,
κρατώντας στα χέρια τους το μπακράτσι με μαγειρεμένο τον ροφό, ή τα φασολάκια ή τη φάβα, και φυσικά το μπετονάκι με το κρασί.

Και να, η προθυμία των καπεταναίων και του μούτσου για υπακοή και εξυπηρέτησι. Κάποιων όμως το χαμόγελο και η υπακοή, τελείωνε μόλις αριβάρανε απ’ τον Αγιοπαυλίτικο αρσανά και το αντικαθιστούσε ύφος και βλέμμα πλοιάρχου… αεροπλανοφόρου.

Παραλληλισμοί μεταξύ γάμου και μοναχισμού. Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ


Δεν μπορώ να πω ότι χρειάστηκε να περάσω από την εμπειρία της «αποταγής», όταν αποφάσισα να ακολουθήσω τον μοναχισμό. Όταν άφηνα τον «κόσμο», δεν δοκίμασα εσωτερική πάλη με τον εαυτό μου, δηλαδή δυσκολία να αρνηθώ κάτι που με τραβούσε στην κοσμική ζωή.

Τίποτε δεν απέρριπτα ούτε υποτιμούσα. Πήγα στο μοναστήρι, γιατί μου ήταν πνευματικά απαραίτητο να βρω μια τέτοια μορφή ζωής, στην οποία θα μπορούσα να δοθώ στον Θεό ολοκληρωτικά, δηλαδή με όλες τις σκέψεις, όλη την καρδιά, όλες τις φυσικές και ψυχικές δυνάμεις του είναι μου.
Ωστόσο, αυτό δεν απέκλεισε κάποια περίοδο οδυνηρής πάλης ανάμεσα στην προσευχή και την εμπαθή αγάπη μου προς τη ζωγραφική.
Η τέχνη ήταν για μένα η οδός προς τη γνώση του είναι. Έτσι αντιλαμβανόμουν την τέχνη, έτσι την ζούσα· με διεκδικούσε ολόκληρο, ακόμη και περισσότερο από «ολόκληρο». Χωρίς την πλήρη παράδοση του εαυτού μας στην τέχνη, αυτή δεν γίνεται ποτέ γνήσια, δηλαδή δεν μπορεί να οδηγήσει τον θεράποντά της πέρα από τα όρια του χρόνου και του χώρου.
 Αυθεντικά καλλιτεχνικό έργο είναι μόνο εκείνο, που φέρει μέσα του στοιχεία του αιωνίου· έξω από αυτό παραμένει μόνο «διακοσμητικό» αντικείμενο των σπιτιών μας.

Ὁ Θεός μοῦ δίνει τήν Χάρι του κάθε ἡμέρα... Ἐμπειρίες νεοφώτιστων ὀρθόδοξων Ἀφρικανῶν


Ὁ Θεός μοῦ δίνει τήν Χάρι του κάθε ἡμέρα...
Ἐμπειρίες νεοφώτιστων ὀρθόδοξων Ἀφρικανῶν

Φωτ. αρχείο π.Δαμασκηνού Γρηγοριάτου
Βαπτίσθηκα στίς 13 Ἰανουαρίου 2007 καί πῆρα τό ὄνομα Ἐμμανουήλ.
Μετά τήν βάπτισί μου αἰσθάνομαι ἄλλος ἄνθρωπος μέσα μου. Τό παιδί μου, μετά τήν βάπτισί του,  ἄν καί ἦταν ἄρρωστο μέ πριξίματα στό σῶμα του, τώρα δέν ἔχει κανένα πρόβλημα μέ τήν ὑγεία του.
Εὐχαριστῶ τόν Θεό διότι ἀλήθεια μπῆκε στό σπίτι μου σ᾿ ὅλη τήν οἰκογένειά μου ἡ εὐλογία του. Μᾶς εὐλογεῖ καί ἔχουμε τήν καθημερινή μας τροφή καί τήν ὑγεία μας.
    Εἴθε πάντοτε ὁ Θεός νά μᾶς δίνει τήν Χάρι του κάθε ἡμερα μέχρι τό τέλος τῆς ζωῆς μας.

Ἡ σύζυγός του ἔγραψε τά ἑξῆς λίγα λόγια:
Βπατίσθηκα καί πῆρα τό ὄνομα Φωτεινή. Εὐχαριστῶ τόν Θεό μας διότι μοῦ ἔδωσε τήν σωτηρία μου δωρεάν. Μετά τήν βάπτισί μου κατάλαβα ἐμπειρικά ὅτι αὐτή εἶναι ἡ ἀληθινή Ἐκκλησία τοῦ Θεοῦ. Ἡ Χάρις πού ἔλαβα μέ βοηθεῖ νά ζῶ ἁρμονικά μέ τόν ἄνδρα μου καί τό παιδί μας.

***
Τό κείμενο προέρχεται ἀπό τά ἀρχεῖα τοῦ πατρός Δαμασκηνοῦ Γρηγοριάτου, ἀπό τήν ἱεραποστολή τοῦ Κογκό, τόν ὁποῖον καί εὐχαριστοῦμε θερμά γιά τήν παραχώρηση τῶν ἀρχείων, ὅπως ἐπίσης εὐχαριστοῦμε καί τόν γέροντα τῆς Μονῆς Ὁσίου Γρηγορίου πατέρα Γεώργιο Καψάνη γιά τήν εὐλογία καί τήν ἄδεια δημοσίευσης.

Ἐπιμέλεια κειμένου   Αναβάσεις

Η Google γνώριζε για την επί 3 χρόνια κλοπή προσωπικών δεδομένων από τα δικά της google street views car


Η Google γνώριζε για την επί 3 χρόνια κλοπή προσωπικών δεδομένων από τα δικά της google street views car

Σάλος έχει ξεσπάσει από την αποκάλυψη ότι επί τρία ολόκληρα χρόνια (2007-2010) τα αυτοκίνητα της Google  υπέκλεπταν προσωπικές πληροφορίες από τα ανοιχτά WiFi που συναντούσαν κατά τη μετακίνηση τους για τους σκοπούς της υπηρεσίας Google Street View.

Παρόλο που μέχρι τώρα οι ευθύνες βάρυναν ένα συγκεκριμένο μηχανικό της εταιρείας με την ίδια τη Google να επικαλείται άγνοια, σημαντικές εξελίξεις έρχονται να δώσουν νέα τροπή στην υπόθεση.

Έπειτα από 17μηνη έρευνα της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC), όπως αποκαλύπτεται, επτά ακόμα μηχανικοί και τουλάχιστον ένας senior manager της εταιρείας είχαν γνώση για το τι συνέβαινε.

Απαγορεύτηκαν οι τουρκικές τηλεοπτικές σειρές στο Ουζουμπεκιστάν


Το Ουζμπεκιστάν παίρνει δραστικά μέτρα εναντίον του Γκιουλέν και της διείσδυσης που κάνει η Τουρκία μέσω επιχειρήσεων και άλλων μηχανισμών.
 
Απαγορεύτηκαν οι τουρκικές τηλεοπτικές σειρές.
 
 Του Μάνου Ηλιάδη
Σε αντίθεση με την χαρακτηριστική αδράνεια των ελληνικών   κυβερνήσεων  των τελευταίων ετών στην αντιμετώπιση της τουρκικής διεισδύσεως στην Ελλάδα με την εφαρμογή της γνωστής  στρατηγικής της «ηπίας ισχύος» (βλ. «κυριακάτικη δημοκρατία» 29.1.2012 και 25.3.2012 και βιβλίο "Η Μυστική Δράση των Τούρκων στην Ελλάδα και η Σύγχρονη ΜΙΤ"), η «συγγενική» με την Τουρκία κεντρασιατική δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν, συνεχίζει να λαμβάνει δραστικά μέτρα εναντίον των προσπαθειών των Τούρκων να διεισδύσουν στην χώρα, μέσω επενδύσεων, εμπορικών σχέσεων, δημιουργίας σχολείων του Γκιουλέν, υποτροφιών σε Ουζμπέκους φοιτητές κ.λπ.

Η απόρρητη έκθεση της ΕΥΠ για τους λαθρομετανάστες




Ενημέρωση από Εθνικά θέματα

Άγιος Δονάτος, Επίσκοπος Ευροίας . Το άφθαρτο λείψανο του στην Βενετία.


Άγιος Δονάτος, Επίσκοπος Ευροίας
Συναξάρι

Το όνομα Δονάτος, πού ήταν πολύ διαδεδομένο στη λατινική Αφρική κυρίως, φανερώνει την καταγωγή του Άγιου από την Δύση. Ιστορικά στοιχεία περί. του βίου και της δράσεως αυτού δεν διεσώθησαν. Έζησε κατά τούς χρόνους του αυτοκράτορας Θεοδοσίου του Μεγάλου (379-395 μ.Χ.) και μετείχε στη Β' Οικουμενική Σύνοδο.
Άλλο Συναξάρι γράφει ότι ό Άγιος Δονάτος γεννήθηκε περί το 330 μ.Χ. στην Εύροια και μορφώθηκε στο Βουθρωτό της Ηπείρου.
Σε ηλικία 30 ετών χειροτονήθηκε Επίσκοπος Εύροίας και αρχιεράτευσε επί 60 χρόνια. Τα στοιχεία, όμως, αυτά δεν επιβεβαιώνονται.
Στις λατινικές πηγές παρατηρείται σύγχυση μεταξύ του Αγίου Δονάτου, Επισκόπου Εύροίας, και του ομώνυμου του Επισκόπου Αρητίου Τυρρηνίας, ό όποιος μαρτύρησε επί Ιουλιανού του Παραβάτου.
Αυτό ήταν εύκολο να συμβεί, αφ' ενός μεν για την συνωνυμία, αφ' έτερου δε διότι ή Επισκοπή Εύροίας υπαγόταν εκκλησιαστικά στη Δύση, αν και πολιτικά άνηκε στο Βυζάντιο.
ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΡΟΙΑΣ Πόλη της αρχαίας Ηπείρου. Από το βυζαντινό ιστορικό Προκόπιο (Περί Κτισμάτων, βιβλίον Δ', έκδ. Βόννης, σελ. 269) καταφαίνεται ότι ή βυζαντινή Εύροια δέν εκείτο επί της αρχαίας. 

Πρωτοβουλία 7 Ιστολογίων: Με την αγάπη μας... προσφέρουμε ζωή και ελπίδα σε έναν νέο άνθρωπο


Πληροφορηθήκαμε ότι τον Οκτώβριο του 2011, μετά από ένα τροχαίο, o 25χρονος Π.Π. από την Αλεξανδρούπολη έχασε τα δυο του πόδια.
Από την πρώτη στιγμή στάθηκαν με διάκριση δίπλα του ο ιερέας και οι πιστοί της ενορίας του, του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Απαλού Αλεξανδρούπολης.
Μετά την αποκατάσταση των ιατρικών προβλημάτων, έπρεπε να ετοιμαστεί ένα σπίτι που να επιτρέπει να ζήσει μέσα ένα άτομο με ειδικές ανάγκες.


Πέρασαν 6 περίπου μήνες .. μαζεύτηκαν τα 32.000 από τα 38.000 ευρώ που χρειάστηκαν για την ανακατασκευή του σπιτιού και οι εργασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.
Τα 20.000 ευρώ τα πρόσφερε η Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως (χωρίς να προβάλει πουθενά την στήριξή της).
Τα υπόλοιπα 12.000 τα πρόσφεραν ενορίτες και πιστοί από την Αλεξανδρούπολη. Υπάρχει όμως ένα υπόλοιπο 6000 περίπου ευρώ που εκρεμεί.
Οι ίδιοι ενορίτες έδωσαν και ξανάδωσαν χρήματα.
Τώρα έφτασε η δική μας σειρά για να καλύψουμε το υπόλοιπο ποσό.

Ο καθένας μας ας δώσει ότι μπορεί. 5, 10, 20, 50 ευρώ.
Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ο στόχος μας είναι μέχρι τον Οκτώβριο του 2012 να έχουν εξοφληθεί όλα τα έξοδα.

Τα Ιστολόγια (με αλφαβητική σειρά) :
με κοινή μας πρωτοβουλία, αποφασίζουμε να δημοσιοποιήσουμε την προσπάθεια και να στηρίξουμε από κοινού την συγκέντρωση των υπόλοιπων χρημάτων.
Ας καταθέσει ο καθένας μας ότι ποσό μπορεί στην
Τράπεζα Κύπρου: 
Ι.Β.Α.Ν.: GR3407300700000000010463336

Αν κάποιος χρειαστεί απόδειξη για να την χρησιμοποιήσει ως δωρεά στην εφορία, αρκεί να επικοινωνήσει στα τηλ: Ι. Ναού: 2551045087 (Τρίτη & Πέμπτη 9-11 π.μ.) και κιν.: 6973685851.


Για επαλήθευση της εγκυρότητας της είδησης παραθέτουμε :
  • φωτογραφίες από τις εργασίες που γίνονται
  • την επιστολή του ιερέα, πατρός Αναστασίου Αλεξίου, 
  • την έγκριση της ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης για τη διενέργεια εράνου 
  • και την απόφαση του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ι.Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Απελού Αλεξανδρούπολης.
     
Θερμή παράκληση προς τα ΔΕΚΑΔΕΣ φιλικά μας Ιστολόγια  να στηρίξουν την προσπάθεια

Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος:«Μην ψηφίσετε τους κλέφτες και τους απατεώνες»


Ένας από τους πιο δυναμικούς μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Γλυφάδας κ. Παύλος,  μια εβδομάδα πριν από τις κάλπες δηλώνει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ότι οι πολιτικοί τον θυμούνται μόνο προεκλογικά, ενώ δεν διστάζει να πει ότι συμμερίζεται απόλυτα τις αντιδράσεις του οργισμένου λαού και προσεύχεται στις 6 Μαΐου να φωτιστούν οι πολίτες.
όσα είπε την Κυριακή του Θωμά στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (όπου το εκκλησίασμα καθηλώθηκε από τα λόγια του και στο τέλος αυθόρμητα ξέσπασε σε επευφημίες) απευθύνοντας την εξής έκκληση: «Μην ψηφίσετε τους κλέφτες, τους απατεώνες και όσους υποθήκευσαν το μέλλον μας».
«Καρφώνει» τον τέως πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου που, όπως λέει, τον αγνόησαν και τον ενέπαιξαν για το πρόβλημα με το κοιμητήριο της Γλυφάδας, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν θα κάνει πίσω.

Ανακοίνωση ψευδούς λογαριασμού Facebook της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27-4-2012

Σας  ενημερώνουμε ότι η εμφάνιση λογαριασμού στο Facebook με το όνομα της Μητροπόλεως μας, είναι ψευδεπίγραφη, πλαστή, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ουδεμία σχέση έχει με την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως.

Επειδή, πολλοί είναι αυτοί που επισκέπτονται την συγκεκριμένη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, με την εντύπωση ότι επικοινωνούν με την Μητρόπολη, τον ίδιο τον  Μητροπολίτη μας, τους ιερείς ή με τις υπηρεσίες της Μητροπόλεως, σας πληροφορούμε ότι η Ιερά Μητρόπολις αναγκάζεται να λάβει όλα τα νόμιμα μέσα και θα απευθυνθεί στην Εισαγγελία και στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, ώστε να πάψει η λειτουργία του συγκεκριμένου λογαριασμού.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η μόνη επίσημη διεύθυνση ιστοσελίδας, από την οποία παρέχεται έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση σχετικά με την Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, είναι η παρακάτω: www.imalex.gr

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Ηχητικό Αγιολόγιο 30 Απριλίου


Ακούστε το βίο των Αγίων της Ορθοδοξίας που εορτάζουν σήμερα 30 Απριλίου




Για να κατεβάσετε και να αποθηκεύσετε την ομιλία σε mp3 πατήστε ΕΔΩ (δεξί κλίκ αποθήκευση ως, ή αποθήκευση δεσμού ως)

30 Απριλίου Συναξαριστής


Ἰακώβου Ἀποστόλου, Μαξίμου Μάρτυρος, τῶν Ἁγίων Μαρτύρων Ἰσιδώρου, Ἠλία καὶ Παύλου, Ἀφροδισίου Ἱερομάρτυρα καὶ τῶν σὺν αὐτῶ τριάντα Μαρτύρων, Δονάτου Ἐπισκόπου Εὐροίας, Λαυρεντίου Ἱερομάρτυρα καὶ τῶν σὺν αὐτῶ, Ἐρκονγουάλδου Ἐπισκόπου Λονδίνου, Κλήμεντος Ὑμνογράφου καὶ Ὁμολογητού, Ἀνακομιδὴ ἱερῶν λειψάνων Βασιλέως Ἱερομάρτυρα, Σίμωνος Μητροπολίτου Μόσχας, Ἰγνατίου Ἐπισκόπου, Ἀνακομιδὴ ἱερῶν λειψάνων Ἁγίου Νικήτα, Ἀνακομιδὴ ἱερῶν λειψάνων Ἀργυρῆς Νεομάρτυρος.


Ὁ Ἅγιος Ἰάκωβος ὁ Ἀπόστολος (ἑορτὴ Ἰάκωβος)

Ὁ Ἀπόστολος Ἰάκωβος ἦταν υἱὸς τοῦ Ζεβεδαίου καὶ τῆς Σαλώμης καὶ πρεσβύτερος ἀδελφὸς τοῦ Εὐαγγελιστῆ Ἰωάννη. Καταγόταν καὶ αὐτὸς ἀπὸ τὴν Βησθαϊδὰ τῆς Γαλιλαίας. Ἀσχολοῦνταν μὲ τὴν ἁλιεία στὴν λίμνη τῆς Γεννησαρὲτ μαζὶ μὲ τὸν Ἰωάννη, ἔχοντας καὶ οἱ δυὸ μαζί τους καὶ τὸν πατέρα τους, καθὼς καὶ πολλοὺς ἐργάτες.
Εἶχαν δικό τους πλοῖο καὶ συνεργάτης τους ἦταν καὶ ὁ Ἀπόστολος Πέτρος. Παρόλα αὐτὰ ὅταν ἄκουσαν τὸ κήρυγμα τοῦ Ἰησοῦ «ἀφέντες τὸν πατέρα αὐτῶν Ζεβεδαῖον ἐν τῷ πλοίῳ μετὰ τῶν μισθωτῶν ἀπῆλθον ὀπίσω αὐτοῦ».
Ὁ Ἰάκωβος μαζὶ μὲ τὸν Πέτρο καὶ τὸν Ἰωάννη ἐπέδειξαν μεγάλο ζῆλο ὡς Μαθητὲς τοῦ Κυρίου. Γι’ αὐτὸ καὶ κλήθηκαν υἱοὶ βροντῆς καὶ ἔγιναν μάρτυρες πολλῶν μεγάλων γεγονότων, ποὺ δὲν τὰ βίωσαν οἱ ἄλλοι Ἀπόστολοι. Ἔγιναν ἀποκλειστικοὶ μάρτυρες τῆς Μεταμορφώσεως τοῦ Κυρίου.
Εἶδαν τὴ θαυμαστὴ Ἀνάσταση τῆς θυγατέρας τοῦ ἀρχισυναγωγοῦ Ἰάειρου καὶ εἶχαν τὴν εὐλογία νὰ προσκληθοῦν ἀπὸ τὸν Ἰησοῦ κοντά Του κατὰ τὶς ὧρες τῆς προσευχῆς καὶ τῆς ἀγωνίᾳς Του στὸν κῆπο τῆς Γεθσημανῆ.

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Μονή Συχαστρία. Ἀναμνήσεις μου ἀπό τόν Ρουμάνο γέροντα π.Ἰωαννίκιο Μπάλαν


Μονή Συχαστρία
Ἀναμνήσεις μου ἀπό τόν Ρουμάνο γέροντα π.Ἰωαννίκιο Μπάλαν

Εὑρίσκεται σέ μία μαγευτική τοποθεσία, πού τήν στολίζουν οἱ καταπράσινοι λοφίσκοι, τά πανύψηλα ἔλατα, ἡ μικρή τεχνητή λίμνη καί τά σκόρπια κελλάκια γύρω ἀπό τήν μονή σάν μικρές γωνίτσες τοῦ παραδείσου.
 Μέ ἐντυπωσίασε τό  πλῆθος τῶν προσκυνητῶν.
Οἱ περισσότεροι ἐστέκοντο ἔξω ἀπό τό κελλίον τοῦ π. Κλεόπα καί τόν ἄκουγαν πού ὡμιλοῦσε ἀδιάκοπα ἐπί πολλές ὧρες μέ τήν ἰδιότυπη μολδοβεάνικη προφορά του.

Τότε, τό 1984, ἡ μονή εἶχε 70 μοναχούς καί ἡγούμενο τόν π. Βικτωρῖνο, πού διακρίνεται γιά τήν ἐργατικότητά του, τά διοικητικά του προσόντα καί τήν ἀρετή τῆς φιλοξενίας.
Ὁ π. Κλεόπας τότε ἦταν ὁ Πνευματικός τῶν πατέρων τῆς μονῆς, ἀλλά καί ἄλλων μοναχῶν καί μοναζουσῶν πού κατέφθαναν ἀπό ἄλλες μακρινές μονές γιά νά ἐξομολογηθοῦν.
Ἦτο ἡλικίας 74 ἐτῶν μέ χιονόλευκα μαλλιά, μέ κατανυκτικό πρόσωπο καί φωτισμένη τήν σκέψι του. Δεχόταν ὅλους τούς χριστιανούς μέ τήν ἀγάπη καί τό χαμόγελο.

Ὅπως μᾶς εἶπε ὁ ἴδιος ἔχει χωρίσει τό πρόγραμμά του σέ τρία ὀκτάωρα:

Τί αἰσθάνθηκε ἡ σύζυγος τοῦ Ἀντωνίου Ξένια Sauda Ἐμπειρίες νεοφώτιστων ὀρθόδοξων Ἀφρικανῶν


Τί αἰσθάνθηκε ἡ σύζυγος τοῦ Ἀντωνίου Ξένια Sauda 
Ἐμπειρίες νεοφώτιστων ὀρθόδοξων Ἀφρικανῶν 

Φωτ.αρχείο π.Δαμασκηνού Γρηγοριάτου
Ἐγώ βαπτίσθηκα μέ τό νέο ὄνομα Ξένια. Τήν ἡμέρα πού βαπτίσθηκα καί κατόπιν ἔλαβα τήν χρῖσι μέ τό Ἅγιο Μῦρο αἰσθάνθηκα τήν δύναμι τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Μετά μπήκαμε στήν ἐκκλησία γιά νά πάρω γιά πρώτη φορά τό Σῶμα καί τό Αἷμα τοῦ Χριστοῦ, αἰσθάνθηκα μία μεγάλη ἀγάπη γιά τόν Χριστό. Αἰσθάνθηκα ὅτι ὁ Χριστός μπῆκε ἀπό κείνη τήν στιγμή μέσα στήν ζωή μου.

    Ὅταν τελέσθηκε τό μυστήριο τοῦ γάμου σ᾿ ὅλα τά ζεύγη τῶν νεοβαπτίστων, δέχθηκα μία ἄλλη καινούργια καί διαφoρετική δύναμι μέσα μου. Αἰσθάνθηκα γαλήνη, βαθειά εἰρήνη, ἐσωτερική ἠρεμία καί χαρά.

***
Τό κείμενο προέρχεται ἀπό τά ἀρχεῖα τοῦ πατρός Δαμασκηνοῦ Γρηγοριάτου, ἀπό τήν ἱεραποστολή τοῦ Κογκό, τόν ὁποῖον καί εὐχαριστοῦμε θερμά γιά τήν παραχώρηση τῶν ἀρχείων, ὅπως ἐπίσης εὐχαριστοῦμε καί τόν γέροντα τῆς Μονῆς Ὁσίου Γρηγορίου πατέρα Γεώργιο Καψάνη γιά τήν εὐλογία καί τήν ἄδεια δημοσίευσης.

Ἐπιμέλεια κειμένου   Αναβάσεις

Περί της προβολής μιας βλάσφημης ταινίας πάλι από το Mega channel


Κυριακή των Μυροφόρων σήμερα και το άθεο τηλεοπτικό κατεστημένο έχει προγραμματίσει την προβολή της βλάσφημης ταινίας The Da Vinci Code, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Dan Brown. Στο βιβλίο αυτό και συνακόλουθα στην ταινία επαναλαμβάνεται το ανιστόρητο ψεύδος, ότι ο Χριστός ήταν παντρεμένος με την Μαρία την Μαγδαληνή. Ο γάμος αυτός μάλιστα είχε καρποφορήσει, σύμφωνα με τον μύθο, και απόγονοι του Χριστού ζούσαν στη δυτική Ευρώπη.

Δείξαμε σε άλλη μελέτη μας για τους Γνωστικούς, ότι ο μύθος αυτός ήταν γνωστικής προέλευσης και είχε διατηρηθεί στους διάδοχους κύκλους των Καθαρών τον Μεσαίωνα. Σε κάποιες περιπτώσεις είχε υιοθετηθεί από την φεουδαρχική αριστοκρατία για να στηρίξει το γαλαζοαίματο αυτής και την φυλετική ανωτερότητάς της. 

Για την αναίρεση αυτού του ανυπόστατου ψεύδους, δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Πουθενά στα Ευαγγέλια δεν φαίνεται κάποια «ιδιαίτερη» σχέση του Χριστού προς την Μαρία την Μαγδαληνή, πέραν αυτή του διδασκάλου-μαθήτριας.

Επιστολή μητροπολίτη Γερμανού στο Μητροπολίτη Ισπανίας σχετικά με την προσευχή στον Άγιο Ιούδα τον Θαδδαίο


Ο μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός απέστειλε στο μητροπολίτη Ισπανίας κ. Πολύκαρπο, επιστολή σχετικά με την προσευχή στον Άγιο Ιούδα τον Θαδδαίο.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως ακολούθως:
«Προς Τον Σεβ. Μητροπολίτην Ισπανίας και Πορτογαλίας Κυριον κύριον ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΝ

Σεβασμιώτατε άγιε Ισπανίας κ. Πολύκαρπε,

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ,
Η δε δύναμις, το φως και η χαρά της Αναστάσεως να πλημμυρίζουν πάντοτε Σε, την Διακονία σου, τους Κληρικούς και πάντας τους χριστιανούς της Μητροπόλεώς σου.

Αδελφέ άγιε Ισπανίας, έλαβα την από 3-4-2012 απαντητικήν επιστολήν σου και ουδόλως ικανοποιήθην. Διότι αποδοχή τοιούτων ευχών παραχαράσσει το αληθινό νόημα της ορθοδόξου προσευχής και εθίζει τους χριστιανούς μας σε μαγικού τύπου προσευχές, όπερ θεωρώ απαράδεκτo.

Τα τρία πλοκάμια του διαβόλου. Πρωτ. Διονυσίου Τάτση


Τα τρία πλοκάμια του διαβόλου

Πρωτοπρεσβυτέρου Διονυσίου Τάτση


Ἡ ἐποχή μας εἶναι δύσκολη. Οἱ περισσότεροι ἄνθρωποι ἔχουν ἀπομακρυνθεῖ ἀπὸ τὸν Θεὸ ἢ ἀκριβέστερα ποτὲ δὲν πλησίασαν τὸν Θεό. Γεννήθηκαν, μεγάλωσαν καὶ δραστηριοποιήθηκαν εὑρισκόμενοι ἐκτὸς Ἐκκλησίας, παρόλο ποὺ δηλώνουν χριστιανοί.
 Εἶναι φοβερὸ αὐτό, ποὺ συμβαίνει. Ἑκατομμύρια χριστιανοὶ ζοῦν χωρὶς τὶς ἐντολὲς τοῦ Χριστοῦ. Ὁ διάβολος τοὺς σέρνει πότε ἐδῶ καὶ πότε ἐκεῖ, τοὺς ἔχει πιστὰ ὄργανά του καὶ πολλοὶ διάκεινται ἐχθρικῶς πρὸς τὴν Ἐκκλησία. Δυστυχῶς, οἱ ἄνθρωποι μόνο κατ᾽ ὄνομα εἶναι χριστιανοί. Ἡ ζωή τους τὸ ἐπιβεβαιώνει...

Χρειάζεται πολὺς ἱδρώτας, γιὰ νὰ ἀλλάξουν τὰ πράγματα. Πρέπει νὰ βρεθοῦν ζηλωτὲς κληρικοὶ καὶ ἱεραπόστολοι, οἱ ὁποῖοι θὰ ἐργαστοῦν, γιὰ νὰ στραφοῦν οἱ ἄνθρωποι πρὸς τὴν Ἐκκλησία.
Κανένας δὲν μπορεῖ νὰ πεῖ ὅτι αὐτὴ ἡ δουλειὰ εἶναι εὔκολη καὶ μπορεῖ νὰ φέρει καρποὺς ἀπὸ τὴ μιὰ μέρα στὴν ἄλλη. Ὡστόσο, δὲν ταιριάζει στοὺς ἀληθινοὺς χριστιανοὺς ἡ ἀπαισιοδοξία οὔτε καὶ πρέπει ὅλα νὰ τὰ ὑπολογίζουν μὲ ἀνθρώπινα μέτρα. Δὲν εἶναι ἀποκλειστικὰ δική τους ἁρμοδιότητα. Καὶ πρέπει ὅλοι νὰ ξέρουν ὅτι ὁ Θεὸς δὲν θὰ ἐπιτρέψει νὰ χαθοῦν οἱ χριστιανοί.

Αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Τιμόθεος: «Οι άρχοντες πρέπει να είναι χριστιανοί ορθόδοξοι». (Αναδημοσίευση)


«Οι άρχοντες πρέπει να είναι χριστιανοί ορθόδοξοι»


Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Τιμόθεος
Αναδημοσίευση από τις  Αναβάσεις 18 Μαρτίου 2012

Το κείμενο που ακολουθεί είναι το κύριο άρθρο του περιοδικού «Αναγέννησις» τον Σεπτέμβριο του 1963, γραμμένο από τον τότε μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Τιμόθεο, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, με τον τίτλο «Εκλογές»
Παραθέτουμε το κείμενο χαρακτηριστικά επίκαιρο και σήμερα: (Ευχαριστούμε τον π. Στυλιανό Μαγκουφάκη που μας έστειλε το περιοδικό).
Το σοβαρότερο γεγονός σε μια χώρα είναι η εκλογή των αρχόντων που θα την κυβερνήσουν.
Οι λαοί ακολουθούν τους αρχηγούς των, τους οποίους αγαπούν και μιμούνται. Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς την τεράστια σημασία που έχει η εκλογή καλών ή κακών αρχόντων. Όμως ολίγοι σκέπτονται στα σοβαρά την αξία της ψήφου των και την ευθύνη των απέναντι Θεού και ανθρώπων, την ώρα που ψηφίζουν.

Σε λίγες μέρες θα κληθεί και ο λαός μας για άλλη μια φορά να εκλέξει τους άρχοντας που θα τον διοικήσουν. 
Θα ξεπεταχτούν πολλοί και διάφοροι υποψήφιοι, παλαιοί και νέοι, γνωστοί και άγνωστοι.

Ὁμιλίες π. Ἀθανασίου Μυτιληναίου (3) στήν Κυριακή τῶν Μυροφόρων


1. Ἡ γυναῖκα ἔξω καί μέσα εἰς τόν Χριστιανισμόν (δ. 19')
Ὁμιλία π. Ἀθανασίου Μυτιληναίου στήν Κυριακή τῶν Μυροφόρων (Μαρκ. 15, 43-16,16)
Πραγματοποιήθηκε στίς 10-05-1981

Γιά νά κατεβάσετε καί νά ἀποθηκεύσετε τήν ὁμιλία πατῆστε ἐδῶ (δεξί κλίκ, Ἀποθήκευση προορισμοῦ ὡς, ἤ Ἀποθήκευση δεσμοῦ ὡς)


2. Οἱ τελευταῖες εὐλαβεῖς προσφορές στό νεκρό σῶμα τοῦ Χριστοῦ (δ. 20')
Ὁμιλία π. Ἀθανασίου Μυτιληναίου στήν Κυριακή τῶν Μυροφόρων (Μάρκ. 15, 43 -16,8)
Πραγματοποιήθηκε στίς 22-05-1983

Γιά νά κατεβάσετε καί νά ἀποθηκεύσετε τήν ὁμιλία πατῆστε ἐδῶ (δεξί κλίκ, Ἀποθήκευση προορισμοῦ ὡς, ἤ Ἀποθήκευση δεσμοῦ ὡς)


3. Ἡ προσωπικότητα τοῦ Ἰωσήφ τοῦ ἀπό Ἀριμαθαίας (δ. 27')
Ὁμιλία π. Ἀθανασίου Μυτιληναίου στήν Κυριακή τῶν Μυροφόρων (Μάρκ. 15, 43)
Πραγματοποιήθηκε στίς 06-05-1984

Γιά νά κατεβάσετε καί νά ἀποθηκεύσετε τήν ὁμιλία πατῆστε ἐδῶ (δεξί κλίκ, Ἀποθήκευση προορισμοῦ ὡς, ἤ Ἀποθήκευση δεσμοῦ ὡς)

Τά ἠχητικά ἀρχεῖα εἶναι ἀπό τό arnion.gr

Διαβάστε περισσότερα πατώντας  Κυριακή τῶν Μυροφόρων

Ερμηνεία κατηχητικού λόγου Χρυσοστόμου. Ομιλία π. Στέφανου Αναγνωστόπουλου στην Κυριακή των Μυροφόρων




Ερμηνεία κατηχητικού λόγου Χρυσοστόμου
Κυριακή των Μυροφόρων 2008

π. Στέφανος Αναγνωστόπουλος

Για πολλά χρόνια είχα την επιθυμία να εξηγήσουμε λίγο τον Κατηχητικό λόγο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τον οποίο ακούμε την Κυριακή, το βράδυ του Πάσχα. Τι ερμηνεία μας δίνουν οι Πατέρες σ’ αυτόν τον περίφημο λόγο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
Θα λέμε μία - μία την πρότασιν και θα δίδομε και την ερμηνείαν.
Καλόν είχαμε αλλ’ αυτήν την περίοδο που βάζει η Εκκλησία μας αυτόν διαβάζαμε έτσι γιατί μας χαρίζει πολύ την παρηγοριά και την ελπίδα. Αλλά και την δύναμη όμως να κάνουμε τους πνευματικούς μας αγώνες. Να αντιληφθούμε τις αρρώστιες μας και τις ασθένειές μας τις πνευματικές και να μπορούμε να διορθωθούμε μέσα από την μετάνοια και την εν Χριστώ ζωή.

Εἴ τις εὐσεβής καί φιλόθεος, ἀπολαυέτω τῆς καλῆς ταύτης καί λαμπρᾶς πανηγύρεως.
Όποιος είναι ευσεβής και αγαπά τον Θεόν εξ όλης ψυχής καρδίας, ισχύος και διανοίας, διότι έτσι εννοείται η αγάπη, ας απολαύσει την ωραία και λαμπρή αυτή εορτή του Πάσχα.

Ὁμιλία Δημητρίου Παναγόπουλου στήν Κυριακή τῶν Μυροφόρων


Ὁμιλία Δημητρίου Παναγόπουλου στήν Κυριακή τῶν Μυροφόρων
Μέγεθος Ἀρχείου 25,6 ΜΒ μορφή ἀρχείου mp3 καί διάρκεια 56.07 λεπτά.



Γιά νά κατεβάσετε καί νά ἀποθηκεύσετε τήν ὁμιλία πατῆστε ἐδῶ (δεξί κλίκ, Ἀποθήκευση προορισμοῦ ὡς, ἤ Ἀποθήκευση δεσμοῦ ὡς)

Ἀρχεῖο Ἀναβάσεων

Διαβάστε περισσότερα πατώντας  Κυριακή τῶν Μυροφόρων

Ηχητικό Αγιολόγιο 29 Απριλίου


Ακούστε το βίο των Αγίων της Ορθοδοξίας που εορτάζουν σήμερα 29 Απριλίου




Για να κατεβάσετε και να αποθηκεύσετε την ομιλία σε mp3 πατήστε ΕΔΩ (δεξί κλίκ αποθήκευση ως, ή αποθήκευση δεσμού ως)

29 Απριλίου Συναξαριστής


Κυριακὴ τῶν Μυροφόρων, Ἰάσονος καὶ Σωσιπάτρου, Ἀποστόλων, Κερκύρας Μάρτυρος, τῶν Ἁγίων Μαρτύρων Ἰακισχόλου, Ἰανουαρίου, Εὐφρασίου, Μαμμίνου, Μαρσαλίου, Σατορνίνου καὶ Φαυστιανού, Βιταλίου καὶ Βαλερίας Μαρτύρων, Ζήνωνος Μάρτυρα, Νέωνος Μάρτυρα, Ἀττικοῦ καὶ Κυντιανοὺ Μαρτύρων, τῶν Ἁγίων Ἱερομαρτύρων Ἀγαπίου, Σεκουνδίνου, Τερτούλης, Ἀντωνίας καὶ ἀνωνύμου μετὰ τῶν τέκνων του, Ἰωάννου τοῦ Καλοκτένους, Βασιλείου Θαυματουργοῦ ἐκ Σερβίας.

   

Κυριακὴ τῶν Μυροφόρων 

Μυροφόρες εἶναι οἱ γυναῖκες ποὺ ἀκολουθοῦσαν τὸν Κύριο μαζὶ μὲ τὴ Μητέρα του, ἔμειναν μαζί της κατὰ τὴν ὥρα τοῦ σωτηριώδους πάθους καὶ φρόντισαν νὰ ἀλείψουν μὲ μύρα τὸ σῶμα τοῦ Κυρίου. Ὅταν δηλαδὴ ὁ Ἰωσὴφ καὶ ὁ Νικόδημος ζήτησαν κι’ ἔλαβαν ἀπὸ τὸν Πιλάτο τὸ δεσποτικὸ σῶμα, τὸ κατέβασαν ἀπὸ τὸ σταυρό, τὸ περιέβαλαν σὲ σινδόνια μαζὶ μὲ ἐκλεκτὰ ἀρώματα, τὸ τοποθέτησαν σὲ λαξευτὸ μνημεῖο καὶ ἔβαλαν μεγάλη πέτρα πάνω στὴ θύρα τοῦ μνημείου.
Παρευρίσκονταν, κατὰ τὸν Εὐαγγελιστὴ Μᾶρκο, ἡ Μαρία ἡ Μαγδαληνὴ καὶ ἡ ἄλλη Μαρία ποὺ καθόταν ἀπέναντι τοῦ τάφου. Ἄλλη Μαρία ἐννοοῦσε ὁπωσδήποτε τὴ Θεομήτορα. Δὲν παρευρίσκονταν μόνο αὐτές, ἀλλὰ καὶ πολλὲς ἄλλες γυναῖκες ὅπως ἀναφέρει καὶ ὁ Λουκᾶς.

Ἡ ἀνάσταση τοῦ Κυρίου εἶναι ἀνανέωση τῆς ἀνθρώπινης φύσεως καὶ ἀνάπλαση καὶ ἐπάνοδος πρὸς τὴν ἀθάνατη ζωὴ τοῦ πρώτου Ἀδὰμ ποὺ καταβροχθίσθηκε ἀπὸ τὸ θάνατο λόγω τῆς ἁμαρτίας καὶ διὰ τοῦ θανάτου ἐπανῆλθε πρὸς τὴ γῆ ἀπὸ τὴν ὁποία πλάσθηκε.

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Κυριακή τῶν Μυροφόρων. Ἁγίου Γρηγορίου Παλαμᾶ


Κυριακή τῶν Μυροφόρων (Μάρκ. ιε΄ 43-ιστ΄8)
 Ὁμιλία ιη΄ τῇ Κυριακῇ τῶν Μυροφόρων



Τί ε ἶ σ θ ε; Κυριακή τῶν Μυροφόρων. (†) ἐπίσκοπος Γεώργιος Παυλίδης Μητροπολίτης Νικαίας


Τί  εἶσθε;
 «Ἠγόρασαν ἀρώματα,... καὶ, λίαν πρωΐ ἔρχονται ἐπὶ τὸ μνημεῖον»
Κυριακή τῶν Μυροφόρων (Μάρκ. ιε΄ 42-ιστ΄ 8)


Ἡ ἡμέρα μᾶς ὑπενθυμίζει καὶ πάλιν, ἀγαπητὲ ἀναγνῶστα, τὰ γεγονότα τῆς Ἀναστάσεως. Ἡ ὀργὴ τῶν Φαρισαίων καὶ ἡ ὁρμὴ τοῦ πλήθους δὲν ἔχουν κοπάσει. Οἱ στρατιῶτες φυλάσσουν τὸ μνημεῖον.
Ὅλοι ἔχουν ἀποσυρθῆ.  Φόβος καὶ ἀγωνία κυριαρχοῦν παντοῦ. Ποῦ εἶναι οἱ Μαθηταί; Ἔντρομοι, ἐγκατέλειψαν τὸν Ραββί.
Καὶ μόνον ἡ λεπτὴ καὶ εὐαίσθητη γυναικεία καρδιὰ ἀγρυπνεῖ.  Δὲν θέλει νὰ ἀφήσῃ τὸν λατρευτὸν Διδάσκαλον, χωρὶς νὰ ὁλοκληρώσῃ τὸ πρὸς Αὐτὸν ὕστατον χρέος.  Καὶ ἔρχονται αἱ Μυροφόροι, μὲ πολύτιμα ἀρώματα, διὰ νὰ ἀλείψουν τὸ σῶμα τοῦ Ἰησοῦ.
Καὶ ὁ Κύριος ἀμείβει τὴν ἁγίαν ἀφοσίωσίν των.  Τὰς ἀξιώνει νὰ ἀκούσουν ἀπὸ τὸ ἀγγελικὸν στόμα, αὐταὶ πρῶται, τὸ χαρμόσυνον ἄγγελμα τῆς Ἀναστάσεως.
Ἡ γυναικεία ψυχή!  Πολλὰ ἐλέχθησαν καὶ ἐγράφησαν διὰ τὸν ρόλον της.
Ὕμνοι ἐτονίσθησαν, ἀλλὰ καὶ κατηγορίαι διετυπώθησαν κατὰ καιρούς.  Μὲ τὴν γυναῖκα θέλει νὰ ἀσχοληθῇ σήμερα τὸ κήρυγμά μας αὐτό. Ἄλλως τε, ἡ ἡμέρα αὐτὴ εἶναι ἰδική της. Καὶ δικαιοῦται νὰ ζητήσῃ αὐτὴν τὴν τιμητικὴν διάκρισιν.  Διότι, μὴ λησμονῶμεν, ἀκόμη, ὅτι ὁ γυναικεῖος κόσμος μᾶς ἔχάρισε τὴν τελειοτέραν καὶ εὐγενεστέραν ἀνθρωπίνην φυσιογνομίαν τῶν αἰώνων, τὴν Παναγίαν.

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής. Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο. Κυριακή των Μυροφόρων


Κυριακή των Μυροφόρων 
Το Ευαγγέλιο της Κυριακής, η απόδοσή του στην νεοελληνική. 
Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο. Κεφ. 15, χωρίο 43 έως Κεφ. 16, χωρίο 8
῾ Ενταφιασμὸς τοῦ Χριστοῦ


ΙΕ΄.Τῷ καιρῷ ἐκείνω, 43 ἐλθὼν ᾿Ιωσὴφ ὁ ἀπὸ ᾿Αριμαθαίας, εὐσχήμων βουλευτής, ὃς καὶ αὐτὸς ἦν προσδεχόμενος τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, τολμήσας εἰσῆλθε πρὸς Πιλᾶτον καὶ ᾐτήσατο τὸ σῶμα τοῦ ᾿Ιησοῦ. 44 ὁ δὲ Πιλᾶτος ἐθαύμασεν εἰ ἤδη τέθνηκε, καὶ προσκαλεσάμενος τὸν κεντυρίωνα ἐπηρώτησεν αὐτὸν εἰ πάλαι ἀπέθανε· 45 καὶ γνοὺς ἀπὸ τοῦ κεντυρίωνος ἐδωρήσατο τὸ σῶμα τῷ ᾿Ιωσήφ. 46 καὶ ἀγοράσας σινδόνα καὶ καθελὼν αὐτὸν ἐνείλησε τῇ σινδόνι καὶ κατέθηκεν αὐτὸν ἐν μνημείῳ, ὃ ἦν λελατομημένον ἐκ πέτρας, καὶ προσεκύλισε λίθον ἐπὶ τὴν θύραν τοῦ μνημείου. 47 ἡ δὲ Μαρία ἡ Μαγδαληνὴ καὶ Μαρία ᾿Ιωσῆ ἐθεώρουν ποῦ τίθεται.

῾Η ἀνάστασις τοῦ ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ

ΙΣΤ´. Και διαγενομένου τοῦ σαββάτου Μαρία ἡ Μαγδαληνὴ καὶ Μαρία ἡ τοῦ ᾿Ιακώβου καὶ Σαλώμη ἠγόρασαν ἀρώματα ἵνα ἐλθοῦσαι ἀλείψωσιν αὐτόν. 2 καὶ λίαν πρωῒ τῆς μιᾶς σαββάτων ἔρχονται ἐπὶ τὸ μνημεῖον, ἀνατείλαντος τοῦ ἡλίου. 3 καὶ ἔλεγον πρὸς ἑαυτάς· τίς ἀποκυλίσει ἡμῖν τὸν λίθον ἐκ τῆς θύρας τοῦ μνημείου; 4 καὶ ἀναβλέψασαι θεωροῦσιν ὅτι ἀποκεκύλισται ὁ λίθος·

Γρηγορίου Πατριάρχου Ἀντιοχείας εἰς τάς Μυροφόρους καί εἰς τήν θεοσωμόν ταφήν τοῦ Κυρίου ἠμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, καί εἰς τόν Ἰωσήφ τόν ἀπό Ἀριμαθαίας, καί εἰς τήν τριήμερον Ἀνάστασιν τοῦ Κυρίου ἠμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ


Εἰς τάς Μυροφόρους καί εἰς τήν θεοσωμόν ταφήν τοῦ Κυρίου ἠμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, καί εἰς τόν Ἰωσήφ τόν ἀπό Ἀριμαθαίας, καί εἰς τήν τριήμερον Ἀνάστασιν τοῦ Κυρίου ἠμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ

Γρηγορίου Πατριάρχου Ἀντιοχείας

Εἶναι ἐπαινετός καί αὐτός ὁ νόμος τῆς Ἐκκλησίας, πού μᾶς προετοιμάζει νά πανηγυρίζωμε τήν ἀνάμνηση τοῦ ἀποθησαυρισμοῦ τοῦ Χριστοῦ στούς νεκρούς.
Διότι ποῖος, ἀναλογιζόμενος τόν ζωοποιόν θάνατο τοῦ Σωτῆρος, δέν θά θεωρήση ὅτι οἱ νεκροί μέσα στίς θῆκες τούς εἶναι ἐξαπλωμένοι σάν σέ σκηνές, περιμένοντας τήν οὐράνιο σάλπιγγα, ἡ ὁποία θά καλή ὅλους μας πρός τήν φοβεράν ἡμέρα τῆς κρίσεως;

Ποῖος δέ, ἀποβλέποντας πρός ἐκεῖνον τόν σωτήριο τάφο, δέν πλησιάζει στούς τάφους σάν σέ θαλάμους ζωῆς; Ποῖος, πιστεύοντας ὅτι ὁ Κύριος ἔχει ἐγερθῆ ἀπό τούς νεκρούς, δέν συμπεριφέρεται μέ τρόπο πού φανερώνει ὅτι πρόκειται νά ἀναστηθῆ καί ὁ ἴδιος, ἐπιτυγχάνοντας τήν ἀνάσταση διά μέσου Ἐκείνου;

Ἐπειδή λοιπόν, ὑπακούοντας στόν καλό νόμο τῆς Ἐκκλησίας, σεῖς πού εὐρίσκεσθε σέ ἐγρήγορση, ἐτρέξατε πρός αὐτούς πού κοιμοῦνται στούς τάφους, καί ὁ τόπος σᾶς στενοχωρεῖ, ὁ πόθος ὅμως σᾶς χαροποιεῖ, ἐπειδή εἶσθε τόσοι πολλοί καί ἔχετε συμπτυχθῆ σάν τό σταφύλι, γι’ αὐτό ἀκοῦστε, ὅπως ποθεῖτε, γιά τό μυστήριον τοῦ θανάτου, τό ὁποῖον ἠμπορεῖ κάποιος νά τό μάθη, κανείς ὅμως δέν ἠμπορεῖ νά τό κατέχη.

Τό Φαράγγι Μπικάζ. Μονή Πινγκαρᾶς. Μονή Μπισερικάνι. Ἀναμνήσεις μου ἀπό τόν Ρουμάνο γέροντα π.Ἰωαννίκιο Μπάλαν. († 1930-2008).


Τό Φαράγγι Μπικάζ.  Μονή Πινγκαρᾶς.Μονή Μπισερικάνι
Ἀναμνήσεις μου ἀπό τόν Ρουμάνο γέροντα π.Ἰωαννίκιο Μπάλαν. († 1930-2008)

Τό  Φαράγγι Μπικάζ

Μετά τό φράγμα διασχίσαμε τό μεγάλο φαράγγι Μπικάζ. Εἶναι μία στενή διάβασις κοντά στό Τσεαχλέου μέ πολλές ὀφιοειδεῖς στροφές καί δίπλα τό ὁμώνυμο ὁρμητικό ποτάμι. Δεξιά καί ἀριστερά μας ὀρθώνονται ἀπότομες οἱ βραχώδεις καί ἐπιβλητικές ὀροσειρές πού ἔχουν ὕψος περί τά 700 μέτρα.

Ὅπως μοῦ ἔλεγε ὁ π. Ἰωαννίκιος, εἶναι τό μεγαλύτερο φαράγγι τῆς Εὐρώπης, τό ὁποῖον ἀπολαμβάνει κανείς κυττάζοντάς το ἀπό τήν βάσι του. Στήν βάσι του ὑπάρχει μόνο ἡ ἁμαξιτή ὁδός καί δίπλα τό ποτάμι, τό ὁποῖον κατεβάζει τά ὁρμητικά νερά του μέ δυνατή βοή.

Σέ μία πλευρά του ὑπάρχει τετράπλευρος περίπου ὑψηλότερος βράχος σέ σχῆμα βωμοῦ, πού ὀνομάζεται «Πέτρα τοῦ Βήματος». Ἡ παράδοσις λέγει ὅτι ἦταν ἡ ἁγία Τράπεζα ἑνός ἡσυχαστοῦ, πού τελοῦσε ἐκεῖ τήν Θεία Λειτουργία.

Δείτε που παρασκευάζονται οι φρυγανιές Elite "Ζυμώματα" και ανάλογα αποφασίστε.



Διευκρίνιση : Όπως αναφέρει η εταιρεία Elbisco η οποία τα διαθέτει στην αγορά, είναι ελληνικής παραγωγής τα υπόλοιπα προϊόντα εκτός από τα "Ζυμώματα", τα οποία βλέπετε στην φωτογραφία, τα οποία παρασκευάζονται από την θυγατρική της εταιρεία Zitoluks.

«Χωρίς τέλος». Κυριακή τῶν Μυροφόρων. (†) ἐπίσκοπος Γεώργιος Παυλίδης Μητροπολίτης Νικαίας


«Χωρίς τέλος»
Κυριακή τῶν Μυροφόρων

(†) ἐπισκόπου Γεωργίου Παυλίδου Μητροπολίτου Νικαίας

«Ἐπισκέψασθε οὔν ἄνδρας ἐξ ὑμῶν μαρτυρουμένους ἑπτά, πλήρεις Πνεύματος Ἁγίου καί σοφίας…».
Εἶναι γνωστόν, ἀγαπητέ ἀναγνώστα, ὅτι εἰς τήν Παλαιστίνην, κατά τήν πρώτην περίοδον, ἡ χριστιανική πίστις διεδίδετο γοργά καί οἱ ἄνθρωποι κατά κύματα προσήρχοντο εἰς τήν νέαν θρησκείαν τοῦ Σταυροῦ.
Μάλιστα ἦτο τόσος ὁ ἐνθουσιασμός τῶν, ὥστε πολλοί πλούσιοι νά διαθέτουν καί τάς περιουσίας τῶν ἀκόμη διά νά συντηροῦνται οἱ πτωχοί Χριστιανοί, αἱ χῆραι καί τά ὀρφανά παιδιά. Τότε λοιπόν συνέβη μία παρεξήγησις, τήν ὁποίαν μᾶς διηγεῖται τό σημερινόν ἀποστολικόν ἀνάγνωσμα.
Εἴτε ἐξ αἰτίας τοῦ μεγάλου πλήθους τῶν πιστῶν, εἴτε λόγω τῆς πλεονεξίας ἤ καί τοῦ φθόνου ἀκόμη μερικῶν, ἤρχισαν νά δημιουργοῦνται παράπονα ἀπό διαφόρους, ὅτι ἐνῶ οἱ μέν προετιμῶντο κατά τήν διανομήν τῶν φαγητῶν, ἄλλοι παρεθεωροῦντο καί ἠδικοῦντο.
Βεβαίως, ἡ κατάστασις αὐτή δέν ἦτο καλό σημάδι. Δέν ἔπρεπε νά θολώνεται ἡ ἀγάπη τῶν ἀδελφῶν. Οἱ Ἀπόστολοι, κατόπιν τούτου, ἐσκέφθησαν καί ἐκάλεσαν εἰς γενικήν συγκέντρωσιν τούς Χριστιανούς. Ἐξέφρασαν τήν λύπην των.

Πνευματικές ἐμπειρίες τήν ἡμέρα τῆς βαπτίσεώς μου, στήν πόλι Οὐβίρα τοῦ Ἀνατολικοῦ Κογκό. Ἐμπειρίες νεοφώτιστων ὀρθόδοξων Ἀφρικανῶν


Πνευματικές ἐμπειρίες  τήν ἡμέρα τῆς βαπτίσεώς μου, τήν 26ην Μαΐου 2007 στήν πόλι Οὐβίρα τοῦ Ἀνατολικοῦ Κογκό 
Ἐμπειρίες νεοφώτιστων ὀρθόδοξων Ἀφρικανῶν

Ὀνομάζομαι Ἀντώνιος Mikugo.  Ἦταν ἡμέρα Σάββατον τῆς 26ης Μαΐου 2007.

Οἱ Πατέρες μον. Δ. καί π. Σύλβεστρος μέ συναρίθμησαν ἐμένα μέ τήν σύζυγο καί τά παιδιά μου στήν ὁμάδα τῶν πρός τό Βάπτισμα καλεσμένων. Μετά τήν θεία Λειτουργία-ἦταν ἡ ὥρα 9,30-ἄρχισε τό Μυστήριο τοῦ Βαπτίσματος μέ τίς εὐχές τῶν ἐξορκισμῶν.
Μετά μεταφερθήκαμε κοντά στήν λίμνη Ταγκανίκα, ὅπου ὁ π. Σύλβεστρος μᾶς ἐπάλειψε μέ τό ἁγιασμένο λάδι καί ἁγίασε καί τά νερά τῆς λίμνης. Τότε εἶδα ἐγώ ἕνα σημεῖο στό νερό.
Τό λάδι σχημάτισε οὐράνιο τόξο πού εἶχε κατά λωρίδες χρῶμα πράσινο, γαλάζιο, κίτρινο, βυσσινί καί ἄσπρο καί μετά στεκόταν ψηλότερα ἀπό τό νερό.

    Ὅταν μπῆκα στό νερό καί ὁ π. Σύλβεστρος μέ βύθισε μέ τό χέρι του τρεῖς φορές μέσα λέγοντας καί τήν ἐπίκλησι τῆς Ἁγίας Τριάδος, αἰσθάνθηκα ὅτι ἕνα πρᾶγμα βγῆκε ἀπό πάνω μου καί αἰσθανόμουν κνησμό στά μάτια μου.

Αναστάσεως μαρτυρία. «Ηγόρασαν αρώματα ίνα ελθούσαι αλείψωσιν αυτόν». Κυριακή των Μυροφόρων. Χριστάκης Ευσταθίου Θεολόγος


Αναστάσεως μαρτυρία. «Ηγόρασαν αρώματα  ίνα ελθούσαι αλείψωσιν αυτόν»
Κυριακή των Μυροφόρων
(Mάρκ. ιε΄ 43-47, ιστ΄ 1-8)  (Πράξ. στ΄ 1-7)

Χριστάκης Ευσταθίου Θεολόγος

Xριστός Ανέστη. 
H Εκκλησία μας παρουσιάζει σήμερα τα πρόσωπα εκείνα που συνδέονται με μια μαρτυρία ζωής για τη Σταυρική Θυσία και την Ανάσταση του Κυρίου. Έχουμε πρώτα τα πρόσωπα του ευσχήμονα βουλευτή Ιωσήφ του από Αριμαθαίας και του Νικόδημου που ήταν κρυφός μαθητής του Χριστού. Έπειτα, τρεις άγιες γυναικείες μορφές, η Μαρία η Μαγδαληνή, η Μαρία η μητέρα του Ιακώβου και η Σαλώμη, η μητέρα των υιών του Ζεβεδαίου, του Ιωάννου και του Ιακώβου.

Όλες αυτές οι μορφές που παρελαύνουν μέσα από τη διήγηση του Ευαγγελίου υπήρξαν μάρτυρες, ο Ιωσήφ και ο Νικόδημος της ταφής και οι Μυροφόρες της Αναστάσεως. Για τις τελευταίες, ο ιερός συναξαριστής σημειώνει: «Η του Θεού Εκκλησία ταύτας παρέλαβεν εορτάζειν: α) ως ιδούσας πρώτας Χριστόν εκ νεκρών, β) τοις πάσι καταγγειλάσας το σωτήριον κήρυγμα και γ) την κατά Χριστόν πολιτείαν μετελθούσαν αρίστως και μαθητευθείσαις Χριστώ».

Η αγάπη των Μυροφόρων    

Ὁ φόβος τοῦ Θεοῦ. Παναγιώτης Σωτῆρχος


Ὁ φόβος τοῦ Θεοῦ
Παναγιώτης Σωτῆρχος


Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. Ὁ φόβος τοῦ Θεοῦ, ποὺ εἶναι ἡ ἀρχὴ τῆς σοφίας, δὲν ἔχει καμμιὰ σχέση μὲ τὸν γήϊνο φόβο τῆς τιμωρίας καὶ τῆς καταστροφῆς. 
Εἶναι ἡ κορυφὴ τοῦ σεβασμοῦ καὶ τοῦ συγκλονισμοῦ τῆς ψυχῆς, ὅταν σκέφτεται τὸν Θεόν. Ὁ Ἅγ. Ἀββᾶς Ἰάκωβος ἔλεγε:
«Ὅπως τὸ λυχνάρι κάνει φωτεινὸν τὸν σκοτεινὸ κοιτῶνα, ἔτσι καὶ ὁ φόβος τοῦ Θεοῦ, ὅταν ἔλθη στὴν καρδιὰ τοῦ ἀνθρώπου, τὸν φωτίζει καὶ τὸν διδάσκει ὅλες τὶς ἀρετὲς καὶ τὶς ἐντολὲς τοῦ Θεοῦ».

- ΤΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΠΡΑΓΜΑ. Ἀντιγράφω ἀπὸ τὸν Α´ Λόγον «Περὶ προσευχῆς» τοῦ Ἁγίου Γρηγορίου Νύσσης μερικὲς φράσεις: «Ἐὰν προηγηθῆ ἡ προσευχὴ σὲ κάθε μας ἀσχολία, τότε ἡ ἁμαρτία δὲν θὰ βρῆ πέρασμα, γιὰ νὰ μπῆ στὴν ψυχή μας». 

Φιλοϊσλαμικές οργανώσεις χρηματοδοτούν στην Θράκη την μαντίλα


Φιλοϊσλαμικές οργανώσεις χρηματοδοτούν στην Θράκη την μαντίλα 
Σε έξαρση η τάση αυτή στην νέα γενιά
Σε καιρό κρίσης τα 500 ευρώ για όσους τηρούν αυστηρά τα ισλαμικά καθήκοντα και βάζουν στα ανήλικα παιδιά την μαντίλα, είναι ένα σημαντικό ποσό που λειτουργεί ως κίνητρο

Έτσι και μετά τα κοράν κορουσού, τα κατηχητικά σχολεία που ζωντανεύουν στα τζαμιά σε μια προσπάθεια ελέγχου των μικρών παιδιών μέσα από την θρησκεία (Ισλάμ), και σε συνδυασμό με την παρουσία φιλοϊσλαμικών οργανώσεων που ρίχνουν πακτωλό χρημάτων προκειμένου να υπάρξει στροφή σε ένα συντηρητικότερο πρότυπο ζωής τόσο για τα νέα κορίτσια όσο και για τις παραδόσεις στα αγόρια της μειονότητας, είναι εμφανής μαζί μ΄ ένα περιρρέοντα συντηρητισμό που έχει να κάνει και με την εφαρμογή της σαρίας.

Η αύξηση της μαντίλας στα νέα κορίτσια στην ελληνική Θράκη δεν είναι τυχαία, αλλά εντάσσεται σε ένα μεγάλο ποσοστό και στην προσέγγιση που με εύστοχο τρόπο επιχειρούν τελευταία πολλές ισλαμικές οργανώσεις από την Σαουδική Αραβία κυρίως που καταβάλλοντας το ποσό των 500 ευρώ μηνιαίως ή και άλλα βοηθήματα στις οικογένειες εξαναγκάζουν την στροφή στα ισλαμικά στερεότυπα της νέας γενιάς.
xronos.gr

Ἡ κρίσις τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἑνώσεως. Μιχαὴλ Μιχαηλίδη Θεολόγου


Ἡ κρίσις τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἑνώσεως
QUO VADIS EUROPA;  

Μιχαὴλ Μιχαηλίδη Θεολόγου

Ἡ οἰκονομική κρίση ἔχει χτυπήσει ὅλη τήν Εὐρώπη καί ὄχι μόνο τήν Ἑλλάδα. Τί λέω! Ὄχι μόνο τήν Εὐρώπη, ἀλλ᾽ ὁλόκληρο τόν κόσμο. Ἡ κρίση εἶναι παγκόσμια, οἰκουμενική καί δέ ξέρει κανείς "τί τέξεται ἡ ἐπιοῦσα".
Ὅλοι οἱ εὐρωπαῖοι - καί ὄχι μόνο - ἀναρωτιοῦνται: "ποῦ πᾶμε"; Τί μᾶς ἀναμένει; Τί θά ξημερώσει; Καθημερινές καί διαδοχικές οἱ συσκέψεις τῶν εὐρωπαίων ἡγετῶν.
Ἀλλ᾽ αὐτή τή φορά ὁ καθημερινός τύπος θέτει τό μεγάλο ἐρωτηματικό: Quo vadis Europa; Ποῦ πορεύεσαι Εὐρώπη; Καί γιατί αὐτό τό ἐρωτηματικό;

Ἁπλούστατα: "Μέ μιά μίνι σύνοδο κορυφῆς, πρίν ἀπό τήν πραγματική, καί σέ ἕνα κλίμα διάχυτης ἀπαισιοδοξίας γιά την ἔκβαση, ξεκινᾶ στίς Βρυξέλλες ἡ κρισιμότερη ἴσως στήν ἱστορία τῆς ΕΕ συνάντηση τῶν 27 ἀρχηγῶν τῶν κρατῶν μελῶν...". Quo vadis Europa;

Οἱ περιπέτειες ἑνός προσκυνητοῦ. Ὁμιλίες (3) π.Σάββα Ἁγιορείτη


3. Οἱ περιπέτειες ἑνός προσκυνητοῦ 3ο Μέρος
Ὁμιλία τοῦ π. Σάββα στίς 22-03-2012 (Συνάξεις Νέων στό Πνευματικό Κέντρο τοῦ Ι. Ν. Ἁγίων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης)

Γιά νά κατεβάσετε καί νά ἀποθηκεύσετε τήν ὁμιλία πατῆστε ἐδῶ (δεξί κλίκ, Ἀποθήκευση προορισμοῦ ὡς, ἤ Ἀποθήκευση δεσμοῦ ὡς)


4. Οἱ περιπέτειες ἑνός προσκυνητοῦ 4ο Μέρος
Ὁμιλία τοῦ π. Σάββα στίς 29-03-2012 (Συνάξεις Νέων στό Πνευματικό Κέντρο τοῦ Ι. Ν. Ἁγίων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης)

Γιά νά κατεβάσετε καί νά ἀποθηκεύσετε τήν ὁμιλία πατῆστε ἐδῶ (δεξί κλίκ, Ἀποθήκευση προορισμοῦ ὡς, ἤ Ἀποθήκευση δεσμοῦ ὡς)


5. Οἱ περιπέτειες ἑνός προσκυνητοῦ 5ο Μέρος
Ὁμιλία τοῦ π. Σάββα στίς 05-04-2012 (Συνάξεις Νέων στό Πνευματικό Κέντρο τοῦ Ι. Ν. Ἁγίων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης)

Γιά νά κατεβάσετε καί νά ἀποθηκεύσετε τήν ὁμιλία πατῆστε ἐδῶ (δεξί κλίκ, Ἀποθήκευση προορισμοῦ ὡς, ἤ Ἀποθήκευση δεσμοῦ ὡς)

Οἰ 2 προηγούμενες  ἐδῶ
Πηγή ἀρχείων hristospanagia3.blogspot.com

Ηχητικό Αγιολόγιο 28 Απριλίου


Ακούστε το βίο των Αγίων της Ορθοδοξίας που εορτάζουν σήμερα 28 Απριλίου




Για να κατεβάσετε και να αποθηκεύσετε την ομιλία σε mp3 πατήστε ΕΔΩ (δεξί κλίκ αποθήκευση ως, ή αποθήκευση δεσμού ως)

28 Απριλίου Συναξαριστής


Τῶν Ἁγίων ἐννέα Μαρτύρων, Μέμνονος Θαυματουργοῦ, Αὐξιβίου Β’ Ἐπισκόπου, διήγηση Θαύματος ἐν Καρθαγένῃ, Κυρίλλου Ἐπισκόπου, Σύναξις Ὑπεραγίας Θεοτόκου τῆς Καμαριώτισσας.

  
Οἱ Ἅγιοι ἐννέα Μάρτυρες ἐν Κυζίκῳ
 

Οἱ Ἅγιοι ἐννέα Μάρτυρες τῆς Κυζίκου, ὁ Ἀντίπατρος,  Ἀρτεμᾶς, ὁ Θαυμάσιος, ὁ Θεόγνις, ὁ Θεόδουλος, ὁ Θεόστιχος, ὁ Μάγνος, ὁ Ροῦφος καὶ ὁ Φιλήμονας κατάγονταν ἀπὸ διάφορους τόπους. Συνελήφθηκαν ὅμως ὅλοι μαζὶ στὴν Κύζικο τὴν περίοδο τῶν διωγμῶν. Ὅταν ὁδηγήθηκαν μπροστὰ στὸν τοπικὸ ἄρχοντα ἐπέδειξαν θαυμαστὴ γενναιότητα καὶ ὑπερασπίσθηκαν μὲ παρρησία καὶ θάρρος τὴν πίστη τους. Γιὰ τὸν λόγο αὐτὸ καὶ γιὰ νὰ καμφθεῖ τὸ σθένος τους, ρίχθηκαν στὴ φυλακή.
Ἐκεῖ χωρὶς νερὸ καὶ τροφὴ προσεύχονταν καὶ δοξολογοῦσαν τὸν Κύριό τους, ὁ Ὁποῖος τοὺς ἀξίωσε νὰ ὑποφέρουν γιὰ Ἐκεῖνον καὶ ὁ ἕνας ἔδινε θάρρος στὸν ἄλλον. Ὅταν ὁ ἄρχοντας τοὺς ρώτησε γιὰ τελευταία φορὰ ἐὰν ἐπιμένουν νὰ πιστεύουν στὸν Χριστό, ὅλοι μὲ ἕνα στόμα καὶ μία καρδιὰ τοῦ ἀπάντησαν ὅτι προτιμοῦν τὸ μαρτύριο ἀπὸ τὸ νὰ ἀρνηθοῦν τὸν Πλάστη καὶ Δημιουργὸ καὶ Σωτῆρα τοῦ κόσμου. Ἔξαλλος ἀπὸ ὀργὴ ὁ ἄρχοντας διέταξε ἀμέσως τὸν ἀποκεφαλισμό τους. Ἔτσι τελειώθηκε ὁ βίος τους καὶ οἱ Ἅγιοι ἔλαβαν τὸν ἁμαράντινο στέφανο τῆς δόξας.

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Διάλογος περί τηλεοράσεως μέ τόν γέροντα Πετρώνιο. (Μέρος Ε΄)


Διάλογος περί τηλεοράσεως
μέ τόν γέροντα Πετρώνιο (†)
Δικαῖον τῆς Ρουμάνικης Σκήτης τοῦ Τιμίου Προδρόμου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Μεγίστης Λαύρας Ἁγίου Ὅρους

Γέροντος ἱερομ. Πετρωνίου Τανάσε

 -  Πάτερ, παρατηρεῖται ὅτι οἱ οἰκογένειες πού κυττάζουν στήν τηλεόρασι, ἔχουν πολλούς διαπληκτισμούς, λογομαχίες πού φθάνουν μέχρι σέ δυναμικές λύσεις. Πιστεύετε ὅτι κι αὐτά τά προκαλεῖ ἡ τηλεόρασις;

    Ἐπειδή αὐτό εἶναι ἔργο ψυχικῆς ἐρημώσεως καί οἱ ἄνθρωποι δέν ἔχουν πλέον καιρό γιά ἐσωτερική ἐργασία, οὔτε γιά συμβουλές καί προσευχή, κι ὅταν βλέπουν αὐτά τά πράγματα στήν τηλεόρασι μέ τίς λογομαχίες, τά σκάνδαλα καί τίς συμπλοκές, καί χωρίς νά τό θέλουν, ὑποτάσσονται οἱ αἰσθήσεις στό κακό καί μετά ὅλη ἡ ψυχή τοῦ ἀνθρώπου.

Καί ὁ π. Στανιλοάε λέγει ὅτι ὁ ἐχθρός δέν μπορεῖ νά μᾶς κυριεύσει κατ᾿ εὐθεῖαν, ἀλλά μᾶς πιάνει πλαγίως:  ἐμεῖς εἴμεθα ἐδῶ καί συζητᾶμε κι αὐτός (διάβολος) εἶναι ἀπέναντι καί, ὅπως ἀνάβει πάνω ἀπό τό κεφάλι σου τό ἠλεκτρικό φῶς,

Ὁ Ἀβραάμ καταδιώκει τούς 4 Βασιλεῖς τοῦ Βορρᾶ. Μελχισεδέκ καί Λώτ. Ὁμιλία π. Ἀθανασίου Μυτιληναίου στή Γένεση


16. Ὁ Ἀβραάμ καταδιώκει τούς 4 Βασιλεῖς τοῦ Βορρᾶ. - Μελχισεδέκ καί Λώτ.

Ὁμιλίες π. Ἀθανασίου Μυτιληναίου στήν Γένεση χωρίον 14, 1-24
Πραγματοποιήθηκε στίς 26-02-1979





Γιά νά κατεβάσετε καί νά ἀποθηκεύσετε τήν ὁμιλία πατῆστε ἐδῶ (δεξί κλίκ, 'Ἀποθήκευση προορισμοῦ ὡς, ἤ Ἀποθήκευση δεσμοῦ ὡς)

Τά ἠχητικά ἀρχεῖα εἶναι ἀπό τό arnion.gr

Γιά νά ἀκούσετε τὶς ὑπόλοιπες ὁμιλίες πατῆστε  π. Μυτιληναίος - Γένεσις

Ἀναμνήσεις μου ἀπό τόν Ρουμάνο γέροντα π.Ἰωαννίκιο Μπάλαν. († 1930-2008). Σκήτη Ταρκέου.


Ἀναμνήσεις μου ἀπό τόν Ρουμάνο γέροντα π.Ἰωαννίκιο Μπάλαν. († 1930-2008)
Σκήτη Ταρκέου
π.Ἰωαννίκιος  Μπάλαν

Ἀπό τήν μονή Μπίστριτσα ἐφύγαμε μέ κάποιο ἰδιωτικό αὐτοκίνητο μέ κατεύθυνσι τήν σκήτη Ταρκέου. Ἀπεῖχε περί τά 20 χιλιόμετρα. Περιβαλλόταν ἀπό θεόρατα ἔλατα καί καταπράσινη τήν βλάστησι. Ἱδρύθηκε τό 1833, ὅπως μοῦ ἔλεγε ὁ π. Ἰωαννίκιος, ἀπό τόν μεγάλο ἡσυχαστή Ἀβράμιο.

Μοῦ ἔκαμε ἐντύπωσι ὅτι ἡ ἐκκλησία τό καμπαναριό, τά οἰκήματα, οἱ ἀποθῆκες ἦταν ὅλα κατασκευασμένα μέ ξύλα. Ἡ πλοκή καί τό δέσιμο τῶν ξύλων ἰδιαίτερα στήν ἐκκλησία μέ ἐντυπωσίασαν. Κάτι τό ὁποῖον δέν ὑπάρχει στήν Ἑλλάδα. Τιμᾶται στήν μνήμη τῶν Ἁγίων Πάντων.
Ἡ Λειτουργία ἐδῶ, ὅπως μᾶς εἶπαν, γίνεται δύο φορές τήν ἑβδομάδα. Τότε ἡγούμενος ἦτο ὁ μοναχός Εὐφρόσυνος.

Ἡ θέσις τῶν ναζί ἔναντι του Χριστοῦ. Πρωτ. Βασιλείου Γεωργοπούλου


Ἡ θέσις τῶν ναζί ἔναντι του Χριστοῦ

Πρωτ. Βασιλείου Ἀ. Γεωργοπούλου, Λέκτωρος Θεολογικῆς Σχολῆς Α.Π.Θ

Εἶναι γνωστό, ὅτι ὁ Ναζισμός ἀνήκει στίς πλέον ἐγκληματικές ἰδεολογίες, πού γνώρισε ἡ παγκόσμια ἱστορία. Στό παρόν ἄρθρο μας, ἐρχόμαστε νά παρουσιάσουμε συνοπτικά, πῶς οἱ Ναζί τοποθετήθηκαν ἀπέναντι στό πρόσωπο τοῦ Θεανθρώπου τόσο σέ ἰδεολογικό ἐπίπεδο, ὅσο καί σέ πρακτικό, στό πῶς δηλαδή προσπάθησαν νά ἐπιβάλλουν τίς ἰδέες τους.
Ἀρχικά καί πρίν ἀκόμα καταλάβουν τήν ἐξουσία, ἀλλά καί ἀργότερα, υἱοθέτησαν καί διέδιδαν τίς ἀντιλήψεις τοῦ Houston Stewart Chamberlain ἑνός βρετανικῆς καταγωγῆς, ρατσιστή φιλοσόφου καί γερμανόφιλου πολιτικοῦ.
Σύμφωνα λοιπόν μέ τόν H. S. Chamberlain θεωρητικό ὑπέρμαχο τῆς φυλετικῆς καί πολιτιστικῆς ἀνωτερότητας τῶν Ἀρείων, τό πρόσωπο τοῦ Χριστοῦ πρέπει νά διαχωριστεῖ ἀπό ὅλο τόν ἱστορικό χριστιανισμό. Οἱ Ἐκκλησίες, ἔλεγε, ἔχουν καταστήσει σκοτεινή τή μορφή τοῦ Χριστοῦ1.
Κατά τόν H.S.Chamberlain, ὁ Χριστός δέν ἦταν Ἰουδαῖος, δέν εἶχε οὔτε σταγόνα γνήσιο ἰουδαϊκό αἷμα στίς φλέβες του. Ὁ Χριστός ἦταν ἕνας Ἄρειος2.

Ἡ ναζιστική προπαγάνδα θά ἀναπαράγει αὐτές τίς ἀντιλήψεις. Τό ἔργο τοῦ H. S. Chamberlain «Τά θεμέλια τοῦ 19ου αἰώνα», στό ὁποῖο ἀναφέρονταν ἐκτενῶς στό πρόσωπο τοῦ Κυρίου, μέχρι τό 1938 εἶχε πραγματοποιήσει 23 ἐκδόσεις.

Ἐλευθερῶστε τήν πατρίδα ἀπό τήν ξένη κατοχή! π. Παϊσίου Παπαδοπούλου, Ἡγουμένου τῆς Ἱ. Μ. Ἁγ. Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ Φιλώτα


Ἐλευθερῶστε τήν πατρίδα ἀπό τήν ξένη κατοχή!

π. Παϊσίου Παπαδοπούλου, Ἡγουμένου τῆς Ἱ. Μ. Ἁγ. Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ Φιλώτα

Ἀπό τότε ποὺ ἔγινε ἡ προσχώρηση τῶν Ἑλλήνων στὸν Χριστιανισμὸ, ὄχι μόνο ἡ προσωπική μας ζωὴ, ἀλλὰ καὶ ἡ ἐθνικὴ «κέκρυπται σὺν τῷ Χριστῷ ἐν τῷ Θεῷ» (Κολ. 3,3).
Γιὰ τὸν λόγο αὐτὸ δὲν ὑπῆρχε περίπτωση ἡ ὀρθόδοξη Ἑλλὰς νὰ μὴ διώκεται. Ὁ Κύριος, διὰ τοῦ Εὐαγγελίου Του, ρητῶς μᾶς προεῖπε· «εἰ ἐμὲ ἐδίωξαν καὶ ὑμᾶς διώξουσιν» (Ἰωαν. 15,20).
Ποιοί μᾶς διώκουν; Αὐτοὶ ποὺ σταύρωσαν τὸν Θεάνθρωπο Χριστό. Κάθε φορὰ, ὅμως, ποὺ ἡ πατρίδα μας σταυρώνεται, ὁ Ἰησοῦς ὡς Θεὸς τὴν ἀνασταίνει, διότι «εἰς τὸν θάνατον αὐτοῦ ἐβαπτίσθημεν».

 Ἂς μὴ λησμονοῦμε τὴν ἐνθάρρυνσή μας· «εἰ γὰρ σύμφυτοι γεγόναμεν τῷ ὁμοιώματι τοῦ θανάτου αὐτοῦ ἀλλὰ καὶ τῆς ἀναστάσεως ἐσόμεθα». Ἑπομένως τελικὰ θὰ νικήσουμε! 

Ὁ τρόπος γιὰ νὰ τὸ ἐπιτύχουμε αὐτὸ εἶναι νὰ γίνουμε μέτοχοι τῆς νίκης τοῦ Χριστοῦ πάνω στὸ θάνατο. Χρειάζεται δηλαδὴ στὴν ὕπαρξή μας, τὴν προσωπικὴ καὶ τὴν ἐθνική, νὰ καταβάλουμε τὴν ἁμαρτία μὲ τὴν Χάρη τοῦ σταυροῦ.

Μοναχική ζωή.Ι.Μ.Μ.Λαύρας.Ἀγάπη, ἐνδιαφέρον γιά ὅλους. Ἱερομονάχου Σάββα Ἁγιορείτου


«ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ» ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ (Ι.Μ. ΚΩΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ, ΒΙΓΛΑ, Ι.Μ. Μ. ΛΑΥΡΑΣ) 1915-2004
ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΖΩΗ Ι. Μ. Μ. ΛΑΥΡΑΣ 

Ἀγάπη, ἐνδιαφέρον γιά ὅλους.

Ἄν σέ ἔβλεπε μία φορά, μετά σέ θυμόταν γιά πάντα. Ρωτοῦσε γιά ὅλους, γιά ὅλα τά μέλη τῆς συνοδείας στήν ὁποία ἀνῆκες. Ἐνδιαφερόταν πολύ γιά τούς πατέρες τῆς Λαύρας καί ρωτοῦσε γιά τόν καθέναν. Προφανῶς προσευχόταν γιά ὅλους. Ρωτοῦσε ἄν ἔγινε ἡ κουρά τους, τί κάνουν κ.λ.π.
Ἐάν ὁ συνομιλητής του ἦταν ἀπό κάποια ἄλλη συνοδεία (π.χ. ὅταν ἐπρόκειτο γιά «ἐξαρτηματικούς»59 πατέρες πού τόν ἐπισκέπτονταν) ρωτοῦσε πόσοι εἶναι στή συνοδεία καί φρόντιζε νά μάθει γιά τόν καθέναν. Ἐμάθαινε τά ὀνόματα ὅλων. Εἶχε πάρα πολύ καλή μνήμη ἀλλά καί πλούσια τήν Θεία Χάρη, πού τόν βοηθοῦσε νά θυμᾶται μέ ἐνδιαφέρον καί ἀγάπη ὅλους τούς πατέρες.
Πρίν τόν γνωρίσω, εἶχε πάει κάποιος ἀπό τούς παραδελφούς μας καί τοῦ ἀνέφερε γιά ἕναν καινούργιο δόκιμο πού ἔχουν στό Κελλί δηλ. γιά ἐμένα. Ὁ Γέροντας χάρηκε καί τοῦ εἶπε:

-«Τί εἶναι ἄραγε; Εἶναι κανένας τσικολάτας60;;;!!!

Νά τόν βάζεις νά σκάβει στόν κῆπο, γιά νά τοῦ βγοῦν τά πάθη!!!»
Πράγματι ὁ Γέροντας εἶχε «δεῖ» τήν κατάστασή μου καί ἀμέσως ἀπό ἀγάπη, ὑπέδειξε καί τήν «θεραπεία» μου...

Ἐμπειρίες τοῦ ζεύγους Ἀθανασίου καί Μαρίας. Ἐμπειρίες νεοφώτιστων ὀρθόδοξων Ἀφρικανῶν


Ἐμπειρίες τοῦ ζεύγους Ἀθανασίου καί Μαρίας
Ἐμπειρίες νεοφώτιστων ὀρθόδοξων Ἀφρικανῶν

Φωτ.αρχείο π.Δαμασκηνού Γρηγοριάτου
Στίς 23 Δεκεμβρίου 2005 βαπτίσθηκε καί μία οἰκογένεια μέ τέσσερα παιδιά. Ἦσαν πρώην καθολικοί. Ὠνομάσθηκε τό ἀνδρόγυνο Ἀθανάσιος καί Μαρία.
Ὁ Ἀθανάσιος Kemgurukiye ἔγραψε τίς ἐμπειρίες καί ἐντυπώσεις του ἀπό τήν εἴσοδό του διά τοῦ ἁγίου Βαπτίσματος στήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία:
«Ἐγώ πρίν μπῶ στήν Ὀρθόδοξη Καθολική Ἐκκλησία δέν ἤξερα τίποτε γιά τήν διδασκαλία της καί τήν ὕπαρξί της. Ἄρχισα νά διαβάζω βιβλία ἀπ᾿ αὐτά πού μοῦ ἔδωσε ὁ π. Δ.
Σιγά-σιγά ἄρχισα νά καταλαβαίνω τίς διαφορές πού ἔχει αὐτή ἡ Ἐκκλησία μέ τίς ἄλλες «ἐκκλησίες» καί ὅτι μόνο Αὐτή εἶναι ἡ ἀληθινή ἀπό τήν ἐποχή τῶν Ἀποστόλων μέχρι σήμερα.

Τί; Πῶς; Ποιούς θά ψηφίσουμε; Ἀρχιμ. Σαράντης Σαράντος


Τί; Πῶς;  Ποιούς θά ψηφίσουμε;
25-4-2012
ἐφημέριος Ἱ.Ν.Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἀμαρουσίου

Ἐπί τέλους μέσα στό «δημοκρατικό καθεστώς» πού ζοῦμε ὁρίστηκε ἡμερομηνία ἐκλογῶν, ἡ 6η Μαΐου, ἡμέρα Κυριακή.  
Ἡ περίοδος πού διανύουμε εἶναι Ἀναστάσιμη.  Ἀσφαλῶς τί­ποτα δέν εἶναι τυχαῖο, ὑποστηρίζει ὁ Ἅγιος Μακάριος ὁ Αἰγύπτιος.  
Μέσα στήν τεσσαρακονθήμερη ἀναστάσιμη περίοδο ἐμεῖς οἱ ὀρ­θόδοξοι πιστοί διακατεχόμενοι ἀπό τό μοναδικό, παγκόσμιο, δια­χρονικό γεγονός τῆς Ἀναστάσεως τοῦ θεανθρώπου Κυρίου, θά προσέλθουμε στίς κάλπες γιά νά ψηφίσουμε χωρίς φόβο, πάθος καί ἰδιοτέλεια.  

Αὐτές οἱ ἐκλογές ἀπαιτοῦν ἀπό ὅλους μας ἰδιαιτέρα σύνεση καί διάκριση, ἀφοῦ καλούμαστε νά ἐκλέξουμε ἐκπροσώπους μας μέ ξεχωριστή ἀγάπη στούς Ἕλληνες πολῖτες, ἀδιάφθορους, ἔντιμους, φιλοπάτριδες, μέ ἐγνωσμένη, εἰ δυνα­τόν, ὀρθόδοξη φιλοθεΐα καί θυσιαστική φιλανθρωπία.  

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου